SSSR protiv sila Osovine - rat titana

25

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 378

Evo da i ja nešto doprinesem po pitanju sovjetske avijacije.

Činjenica je da je u odnosu na Njemačku proizvodnja aviona u SSSR bila veća i 1939 – 1-1,25 i 1940 – 1-1,03, kao i 1941.
Međutim nije sve baš tako jednostavno.
Interesantan momenat u svemu tome je da je do povećanja u 1939. i 1940. došlo radi jednog izvještaja delegacije sovjetskih specijalista koja je posjetila njemačke avio-zavode. Po tom izvještaju Njemci su na osnovu svojih, čeških i poljskih kapaciteta bili u stanju da mjesečno izbace 70-80 aviona raznih tipova i namjene.
Ovaj izvještaj je izazvao uzbunu, jer je u isto to vrijeme SSSR pravio dnevno 26 aparata.

Naravno mogućnosti Njemačke ni izbliza nisu bile tolike, ali tada su Sovjeti to shvatili ozbiljno i upregli sve svoje sile da Njemce stignu. Po podacima o proizvodnji SSSR se nije uspio približiti cifri od 70 aviona dnevno, ali je ipak zahvaljujući poduzetim naporima uspio čak i u ’40-toj da održi minimalnu prednost (iako su Njemci te godine sa novim osvajanjima svoje proizvodne kapacitete povećali).

Međutim u svemu tome postoji „kvaka 22“. Radi stizanja Njemaca sa proizvodnih traka izlazili su, u odnosu na njemačke avione uveliko zastarjeli aparati, kojima se zapravo samo smanjivala bojeva gotovnost VVS KA.
Postavljanje novih proizvodnih linija za savremenije mašine počelo je u posljednjem kvartalu ’40. i završeno je u decembru. Prvi primjerci modela МиГ-3, Як-1, ЛаГГ-3, Ил-2, Пе-2, Ер-2 pojavili su se u sovjetskim bazama početkom ’41.

Po podacima iz aviacionih zavoda u SSSR-u do 22. juna ’41. ovih novih tipova aviona napravljeno je 3901, od te cifre 2653 je primljeno i provjereno od strane predstavnika VVS. Međutim između primanja i faktičkog uvrštavanja novog aviona u sastav VVS KA, postoji velika razlika.

Nakon provjere avion se rastavlja, na put prema odredištu ide vozom na specijalnom vagonu, na odredištu se sastavlja od strane radnika zavoda, nakon sastavljanja prvo ga proba probni pilot zavoda, nako toga se uklanjaju svi mogući defekti i kvarovi, nakon ponovnog letenja zavodskog pilota avion se na njegovu preporuku predaje na probni let probnom pilotu avio-baze.
Tek nakon njegove pozitivne ocjene avion postaje dio VVS KA. Nadležni u bazi o primanju novog aviona pismeno obavještavaju Upravu formiranja, komplektovanja i bojeve pripreme pri glavnoj upravi VVS KA. Na njezinom čelu je nalazio se Prvi zamjenik Glavnokomandujućeg VVS KA general-pukovnik Nikitin.

Po podacima iz, sada naravno arhivskih dokumenata, a podpisanih generalom Nikitinom u redovni sastav vazduhoplovnih jedinica VVS do početka rata uvedeno je 706 aviona novog tipa, a za letenje na njima obućeno je 1354 pilota.
Od onog broja novih aviona u sastav VVS 5 Zapadnih pograničnih okruga bilo je raspoređeno 377 aparata (304 lovca i 73 pikirajuća bombardera) što je činilo 5,5 % od ukupnog broja aviona tih okruga (6781 komada).

Opšte poznato je da dio avijacije koji je presudan da bi se u toku borbi gospodarilo nad nebom je lovačka avijacija. VVS 5 Zapadnih pograničnih okruga imalo je u svom sastavu (pored ovih novih aparata) još 3156 lovaca zastarjelih tipova И-15, И-153 i И-16 (znači ukupno je bilo 3460 lovaca).

Na drugoj strani Njemačka je napadala sa 1233 lovca i to Me-109F – 593 kom, Ме-109Е – 423kom. i Ме-110 – 217 kom. Pored toga u sastavu vazduhoplovnih snaga njemačkih satelita nalazilo se nekih još 600 lovaca, ali uglavnom starijeg tipa.

Ovakav odnos snaga je u startu značio potpunu njemačku dominaciju u vazduhu.

Novi sovjetski aparati pokazali su se nedorasli u odnosu prema Me-109F i to naročito MiГ-3 (a njega je ko za inat i najviše primljeno od strane vazduhoplovnih jedinica – 407 aparata), zbog toga će on u oktobru ’41.
i biti skinuti iz proizvodnje.

A i Як-1 i ЛаГГ-3 pokazalo se da su bili sporiji i slabijih manevarskih sposobnosti, osim toga Meseri su imali i radio vezu,izvanrednu automatizaciju upravljana avionom, bolju „elektriku“, bolju hermetizaciju ...
Najveća mana sovjetskih aviona uopšte bili su motori .., ali to je već i druga, a i duga priča, pored toga nije nevažna ni činjenica da su njemački piloti po pravilu imali ne samo veće bojevo iskustvo, nego je priprema novihih pilota bila temeljitija – 450 sati, a sovjetska u prosjeku oko 100 sati.
Od izuzetnog značaja je i to što je njemačka avijacija bila organizovana u flote, sovjetska je bila „privjesak“ kopnenim snagama.

Sve u svemu, sve ovo je dovelo je do toga da su 1. jula ’41. VVS zapadnih pograničnih okruga posjedovale još samo 120 ispravnih aparata.

Ova preimućstva njemačkih aviona sovjetski konstruktori će po nekim analitičarima stići tek u ’43, a po nekima čak i kasnije u ’44.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 15 Jan 2012
 • Poruke: 14

Evo dokumentarac o razvoju dela SSSR avijacije u toku 1930-40'.
Možda je već neko postavljao ali i ako jeste, vredi ga postaviti opet.

Wings of Russia: Shturmoviks and Frontline Bombersoffline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23487
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Буђони и Ворошилов су били познати као људи огромне личне храбрости, легендарни хероји Октобарске револуције, али минорне командно-стратешке улоге и знања, поготово у Другом св. рату. Стаљин их није дирао и мудро је поступио јер су они били популарни и практично недодирљиви - легенде. Били су у ''Ставки'' да би потврдили солидност фирме, како би се то данас, маркетиншки, рекло. Ворошилов је био феноменалан стрелац (писао сам о томе приликом приказа филма ''Ворошиловски стрелац''), а Буђони је био познат по врсти коња који је настао укрштањем теглеће и тркаће породице коња, па је добијен жилав, борбени и теглећи егземплар. Мислим да је Бек описао тог коња.

Све у свему, не треба заборавити ноторну чињеницу: Руси јесу ратнички народ, освајачки, а у неким својим деловима и скитачки. Тако су и освојили Сибир. Многима су утерали страх у кости, колико год примитивно изгледали и наоко невешти били. Мислим да се и дан - данас у Немачкој са страхом изговара њихово име.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11867
 • Gde živiš: Vranje

"... колико год примитивно изгледали и наоко невешти били. Мислим да се и дан - данас у Немачкој са страхом изговара њихово име..."
Nemoj tako, nemci tvrde da se barem cetvrt miliona nemackih zena sa setom seca ruskih vojnika i njihovih sposobnosti...

Opsti stav, koji sam sretao po knjigama i onih par razgovora na moru i Ohridskom jezeru, je bio da su nemci postovali sovjetskog vojnika. Barem borci. Kako je neko, negde rekao, "...opremljeni su nista gore od nas. Oprema je jednostavnija, ali zato nista manje efikasna...."

U prvoj godini rata, SSSR je izgubio oko 2,5 miliona ljudi iz najvaznijih vojnih okruga. To je moralo da se zameni na frontu, a za to je trebalo vreme. Kada dodas i potrebu da se fabrike presele na istok, u Sibir, eto ti jos problema, jer je trebalo preseljavati i radnike, itd.

Jedan primer koliki je bio sovjetski ratni napor. Na podrucju Kavkaza, sovjeti su mobilisali, opremili, obucili i formirali korpus od 3 divizije planinskih strelaca. Po onome sto sam sreo o njima, i po jednoj epizodi serije "Oslobodioci" koju sam pre par godina gledao, obucavali su ih i za tehnicko penjanje u stenama. Cak su uspeli da se popnu na Elbrus i skinu nemacku zastavu sa najviseg vrha. Ovo je bio politicki i propagandi potez, ali mnogo govori o kvalitetu tih jedinica.

Zatim, snajperisti. Oduvek su postojali u vojsci. Tek posto su od njih grdno nastradali u finskom ratu, i sovjeti su poceli da ih primenjuju u borbi, da ih glorifikuju van borbe. Koliko god film "neprijatelj pred vratima" predstavlja ljigu, on daje nekakvu, makar i iskrivljenu sliku o tome. Internet je prepun fotografija sovjetskih snajperista, medju kojima su neki i zene.
Mislim da je tek 1943.g. moglo da se kaze da su protivnici ravnopravni.

Sto se Vorosilova, Budjonija i ostalih tice, dzaba mi sto je Vorosilov bio odlican strelac, kada je mnogo sovjetskih vojnika polazilo u borbu sa minimumom obuke za strelca. Jeste vecina tih komandanata iz gradjanskog rata bila licno hrabra, ali dzaba ti. Svetski rat, druga epizoda, je zahtevao komandante koji ce biti drugog tipa. Malo vise mudriji, a manje spremni da sednu na konja i povedu juris.

E sad, sto je Budjoni bio zaduzen za razvoj konjarstva u SSSR je i ispravno, jer, kao sto sam vec rekao, jedino njegovo formalno obrazovanje je bio kurs za obuku remonta (konjske popune, ili narodski receno - rezervnih konja). Cak nisam siguran ni da je imao kompletnu osnovnu skolu.

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 378

@Sirius

Ovome sam se u vezi Buđonija smijao k'o lud:


Сталин отправился отдыхать на Кавказ. Его сопровождали соратники. Поезд остановился в Ростове-на-Дону. Было это в начале тридцатых, и с охраной еще не очень усердствовали. Из вагона вышел Ворошилов. Народ на перроне не ожидал явления наркома обороны и охнул от изумления:
Ворошилов!!!

За ним вышел глава правительства, и еще более опешивший народ воскликнул:
Молотов!!!

Ну, а когда на перроне появился Сталин, тут уж люди как бы сами собой выстроились и зааплодировали.
Сталин, как обычно, поднял руку, приветствуя и в то же время останавливая овацию. Когда шум утих, из тамбура внезапно показался замешкавшийся Буденный. И на перроне какой-то казачок воскликнул:
И Буденный, е... т... м...!

Казалось, что после выхода Сталина уже ничего не могло случиться — ан нет! Все дружно захохотали, в том числе и сам Сталин. С тех пор, когда сталинское руководство собиралось вместе и появлялся Семен Михайлович, Сталин неизменно говорил:
И Буденный, е... т... м...!


http://www.patriotica.ru/history/chuev_veter.html

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2015

vathra
Citat:Тезе које су навео:
1. Квалитет тенкова јесте био на страни совјета (мада су имали велик део застарелих и лоше одржаваних), али треба додати да су немачки тенкови имали двосмеран радио (већина совјетских није), куполу са 3 члана посаде (командир и нишанџија осматрају), и врло битно - ратно искуство из више кампања.
Осим тога, совјетске механизоване јединице нису имале довољан број камиона, тако да нису биле мобилне колико и немачке, и снабдевање је било отежано.
2. Као и под 1, битна је и мобилност, управљање и снабдевање, не само број цеви
3. Дискутабилно, али обе стране су имале наоружање на нивоу.
4. У почетку рата, совјети су имали лошије авионе, а немци и далеко искусније пилоте и тактику
5. Не, совјетски војници су били лошије обучени, и посебно битно - без довољно искуства. Такође, због повећања армије, чистки, одласка официра из војске, командни кадар је био неискусан за позиције на којима је био.
6. Не волим да поредим параметре који су тешко измериви.


1.Nemci su,1941-e,još masovno koristili Pzkpw-2,tzv."mrtvački sanduk od kalaja",kao i Pzkpw-3,sa topom 37 mm,koji su bili daaaaleko od BT-5,BT-7,pa čak i T-26.Za njih je bio više nego jak takmac čak i sovjetski oklopni automobil sa protivtenkovski topom 45mm.Sovjetske mehanizovane i motorizovane jedinice su bile odlično opremljene kamionima,tzv."Jaroslavskim medvedima" koji su bili oho-ho podobniji za upotrebu po lošim putevima i koji su mogli da rade na svakakvo gorivo,za razliku od nemačkih ,sa koca i konopca skupljenih kamiona raznih tipova i modela,otetih širom Evrope.(Pežo,Reno,Škoda,DAF,njihovi Opeli kojih nije bilo ni iz daleka dovoljno . . . )Kada "zagusti","Jaroslavski medvedi" su mogli da idu čak i na sirovu naftu neko vreme,to je i pokazano u vreme kada su fricevi zapretili Kavkazu.Dosta nemačkih jedinica je koristilo još uvek konjsku zapregu,u Crvenoj Armiji je to bio izuzetak.
2.Za artiljeriju je sam Rokosovski rekao da je u početku rata ona sama odbijala nemačke napade dok se sa pešadijom "dešavalo nešto čudno".Naime,u to vreme su pravila CA,nalagala kopanje tzv.lisičijih jama(za jednog ili dvojicu strelaca) umesto kontinuiranih rovova,u tome je Rokosovski kao stari frontaš,video veliki psihološki problem za strelca koji se osećao "usamljen i napušten".
3.CA je,1941-e,imala u naoružanju mnogo veći broj pap-ovki SKS nego što bi se to moglo zaključiti iz filmova i sa fotografija iz tog perioda.Da ne govorimo o neuporedivo adekvatnijem mazivu za zimski period kada su Nemcima njihove mauzerke bile skoro neupotrebljive.
4.Da,u početku rata Sovjeti su imali nešto lošije avione ali ne toliko.Ne zaboravi da je prvi Me-109 oborio Boško Petrović upravo u Polikarpovu I-15.Sovjetski avio mitraljez Škas je bio fantastičan,sa brzinom paljbe od 1800 m/min. je i danas najbrži jednocevni mitraljez.Brži od njega je samo Ultraškas sa 3000met./min ali on nije masovnije uveden.Škas je bio pouzdan,nije zaglavljivao,kao što neko na forumu reče,zaglavljivao je ultraškas.Sovjeti nisu bili neiskusni,leteli su godinama u Kini i Mongoliji protiv Japanaca,u Španiji(protiv Italijana i samih Nemaca),te protiv Finaca.Svugde su bili dobri,izgleda da ta iskustva nisu preneli na pilote u "rodini".Brodolom na početku VOR-a je bio iznenađenje za ceo svet,niko nije očekivao da će dobiti takav degenek s obzirom na prethodno iskazan kvalitet ljudi i mašina.
5.Da,komandni kadar je zaista bio slab.Na to sam i mislio.
6.U pravu si za ovo,to je teško porediti.
Meni je neobično i to što je sovjetski komandni kadar relativno sporo uočavao neke nemačke trikove koje su ovi redovno primenjivali kao na primer:
1.Sovjeti pedantno izračunaju koliko im treba art.cevi i municije za proboj na određenom sektoru fronta,poredaju topove i haubice,točak do točka,ispale "planinu" municije i . . . Kada tenkovi i pešadija krenu zaključe da su Nemci povukli prvu liniju 2-3 km.unazad PRE art.pripreme i da ih sada tu čeka nova,NETAKNUTA linija odbrane.Ovaj štos su im "prodali" nebrojeno puta,čak i za vreme bitke za Berlin na kraju rata.
2.Upuštanje u "džak". CA(komanda,STAVKA) je često insistirala da nemački napadi budu odbijeni KONTRANAPADIMA,što su Nemci relativno lako izbegavali upuštanjem u "džak",tj.propuste Sovjetsku sredinu,zadrže krila,i onda bez mnogo muke opkole glavninu i "dave" je natenane.Tako je stradala npr.Druga "šok" armija Vlasova a i mnoge,mnoge, druge(kod Smolenska,Harkova . . .).Čak je i u Kurskoj bici naređivan kontranapad pre nego što je malaksao glavni nemački udar,zbog toga je kasnije morala biti korištena armija Rotmistrova iz rezerve.
3.U vazduhoplovstvu su za zaštitu kopnenih trupa koristili lovce kao što pešadijski oficir koristi stražara za zaštitu magacina.Narede lovcima da kruže iznad određenog sektora fronta i da tako čuvaju trupe na zemlji.Nemci su to jednostavno rešavali tako što pošalju svoje lovce da angažuju u borbi tu sovjetsku zaštitu a za to vreme štuke i junkersi se obrušavaju na Sovjete kao na poligonu.Tako je u npr.u Kurskoj bici skoro uništen jedan sovjetski tenkovski(mehanizovani) korpus još dok je prilazio frontu.Retko su primenjivali taktiku tzv.blokade aerodroma kada neprijatelju ne daš praktično ni da poleti,napadaš ga dok je još na zemlji ili tek po uzletanju dok još nije dobio visinu.
4.Bezbrižno "ćaskanje" putem radio veza.Ovo vuče korene još iz bitke kod Tanenberga 1914-e.Kada su uveli strogu radio disciplinu,bilo je i uspeha u maskiranju,kao pomenuta operacija Bagration.
5.Šablonizam.Pokušavali su da od operatike i taktike naprave pravilo službe a to ne ide.
-Sve u svemu,rekao bih da oni nisu imali generale "kalibra" Živojina Mišića,Petra Bojovića,Živka Pavlovića,pa i nekih generala VJ iz 1999-e.Svaka čast Žukovu i Rokosovskom ali to je nedovoljno za toliku armiju.Sa Crvenom Armijom bi ,npr.Žuća,mnogo brže i "jeftinije" isprašio tur Tevtoncima.
Buđoni,Vorošilov,Timošenko,Mereckov,pa i BM Šapošnjikov . . .tjah,tjah.
Mnogi se neće složiti sa ovim mojim mišljenjem ali . . .

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5710

Napisano: 14 Feb 2012 13:33

Sirius ::Буђони и Ворошилов су били познати као људи огромне личне храбрости, легендарни хероји Октобарске револуције, али минорне командно-стратешке улоге и знања, поготово у Другом св. рату. Стаљин их није дирао и мудро је поступио јер су они били популарни и практично недодирљиви - легенде. Били су у ''Ставки'' да би потврдили солидност фирме, како би се то данас, маркетиншки, рекло. Ворошилов је био феноменалан стрелац (писао сам о томе приликом приказа филма ''Ворошиловски стрелац''), а Буђони је био познат по врсти коња који је настао укрштањем теглеће и тркаће породице коња, па је добијен жилав, борбени и теглећи егземплар. Мислим да је Бек описао тог коња.

Све у свему, не треба заборавити ноторну чињеницу: Руси јесу ратнички народ, освајачки, а у неким својим деловима и скитачки. Тако су и освојили Сибир. Многима су утерали страх у кости, колико год примитивно изгледали и наоко невешти били. Мислим да се и дан - данас у Немачкој са страхом изговара њихово име.


Istina je da kada danas nemac kaže "Russen" pritom milsi i oseća isto kada mi kažemo "Nemac".
Lično sam pričao sa čovekom, nemcem koji je bio u II SR, posle toga u Istočnoj nemačkoj.
Rusija je za njih ono što je NATO pakt za nas, ogromna nevidiljiva sveprisutna sila sa kojom moćeš ili da ratuješ ili da joj se pridružiš ali nema "neutralnosti".
Problem nemaca je bio u tome što su pred rat omalovažavali Ruse a sebe dizali u nebesa. A kada je sve počelo shvatili su užas da su otvorili pandorinu kutiju

Čovek mi je pričao da je onda došlo do pojave posebnog straha, fobije od Rusa. Smatrali su ih vanzemaljcima, kaže da on i sad u 80 godini života sanja buljuke Rusa koji idu na njega i hoće da ga ubiju.

Pitao sam ga kako su se ponašali kada je kapitulirala Nemačka. On je rekao- daleko bolje nego što je iko od nas očekivao.
Na istoku im ajoš jako puno pobornika DDR-a, koji ni ne veruju u jedinstvenu nemačku državu, i to je dosta značajan broj ljudi. Za njih je Rusija i SSSR kao fudbalski klub, nemci u sred Berlina po kućama drže Ruske zastave i zastave SSSR
I zaključili smo razgovor sa njegovom rečenicom koja opisuje sve:
"U Nemačkoj se danas radjaju Nemci sa imenima "Saša, Miša, Nataša" ali se u Rusiji ne radja ni jedan Rus koji se zove "Hans, Greta ili Fric"

O Ruskoj emigraciji da i ne pričam. Stvar je u tome da se Bog jako osvetio nemcima. Ruska emigracija danas je povlaštena klasa u Nemačkoj. Svi imaju posao, jako su dobro povezani, Rus jako teško zaposli nemca u nemačkoj i tako.

Naj interesantniji primer je jedno malo mesto u nemačkoj, zaboravio sam ime. Inače je bilo poznato po velikom broju Jevreja pre II SR koji su pobijeni u Holokaustu.
Danas je to mesto sa najvećim rpocentom Jerveja posle Tel Aviva. Naime došli su Ruski emigranti- Jevreji i Rusi.
Praktično da u tom mestu i nema Nemaca, manjina su.

Dopuna: 14 Feb 2012 13:54

apostata ::@Sirius

Ovome sam se u vezi Buđonija smijao k'o lud:


Сталин отправился отдыхать на Кавказ. Его сопровождали соратники. Поезд остановился в Ростове-на-Дону. Было это в начале тридцатых, и с охраной еще не очень усердствовали. Из вагона вышел Ворошилов. Народ на перроне не ожидал явления наркома обороны и охнул от изумления:
Ворошилов!!!

За ним вышел глава правительства, и еще более опешивший народ воскликнул:
Молотов!!!

Ну, а когда на перроне появился Сталин, тут уж люди как бы сами собой выстроились и зааплодировали.
Сталин, как обычно, поднял руку, приветствуя и в то же время останавливая овацию. Когда шум утих, из тамбура внезапно показался замешкавшийся Буденный. И на перроне какой-то казачок воскликнул:
И Буденный, е... т... м...!

Казалось, что после выхода Сталина уже ничего не могло случиться — ан нет! Все дружно захохотали, в том числе и сам Сталин. С тех пор, когда сталинское руководство собиралось вместе и появлялся Семен Михайлович, Сталин неизменно говорил:
И Буденный, е... т... м...!


http://www.patriotica.ru/history/chuev_veter.html


Laughing Laughing Laughing

Ali pazi ovu:

Во время Московской битвы Буденный сказал Сталину, что новых шашек нет, и кавалеристам выдали старые с надписью "За веру, царя и отечество".

— А немецкие головы они рубят? — спросил Сталин.

— Рубят, товарищ Сталин.

— Так дай же Бог этим шашкам за веру, царя и отечество! — сказал Сталин.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23487
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Сјајне анегдоте! Ако треба превод, ту смо...

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12473

Sirius ::Сјајне анегдоте! Ако треба превод, ту смо...

Ajde pomagaj oko prevoda posto nema sanse da google prevede u duhu jezika sto je itekako bitno za anegdote Sad

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5710

Sirius ::Сјајне анегдоте! Ако треба превод, ту смо...

У овој се спомиње и командант Југословенске гарде Момо Ђурић?


ЦЕРКОВЬ

К Сталину обратился патриарх Всея Руси Алексий с просьбой разрешить открыть церковь в Москве.

— Открывайте, — сказал Сталин.— Русским матерям есть за кого помолиться, есть по ком поплакать.

Приободренный патриарх осмелился попросить разрешения открыть и духовные учебные заведения. Сталин разрешил открыть богословские школы, а насчет семинарий сказал: "История знает случаи, когда из духовных семинарий выходили неплохие революционеры! А впрочем, от них мало толку. Вот видите, я учился в семинарии, и ничего путного из этого не вышло".

Мне об этом рассказал бывший начальник югославской гвардии Момо Джурич — ему довелось летать в одном самолете с нашим патриархом и даже пить с ним водку.

Вот еще любопытный эпизод на эту тему. В первую мировую войну был тяжело ранен один врач-хирург. Понимая, что шансов выжить у него почти нет, он дал обет, что если не умрет, то станет служить Богу. И выжил. И сдержал обет, став сельским священником. Во вторую мировую войну он ушел в партизаны и, как наиболее грамотный, стал начальником штаба партизанского отряда, но, поскольку были раненые и больные, пришлось ему вспомнить и свою первую профессию. И многих он спас.

На приеме в Кремле в честь отличившихся партизан он был представлен Сталину, которому рассказали его историю. Сталин поинтересовался, чем он будет заниматься после войны. Тот ответил, что вернется в свой приход. Сталину, видимо, хотелось обратить его к медицинской деятельности, и он сказал: "Эх, какого хирурга мы потеряли в вашем лице!". "А какого пастыря потеряла церковь в вашем лице, Иосиф Виссарионович!" — ответил поп-хирург-партизан.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 320 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 315 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Kaneda, mihajlot2013, samsung, Skywhaler, vathra