SSSR protiv sila Osovine - rat titana

47

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6612

Operacija Platinasta Lisica.
Njemačko - finska operacija lansirana protiv krajnjeg sjevera SSSR tokom WWII. Cilja je bio zauzimanje lučkog grada Murmanska na Barencovom moru. Bila je dio veće operacije Srebrna Lisica protiv sovjetskog Zapolarja.
U sklopu Operacije Barbarosa izvedenoj 22 Juna 1941, njemačke jedinice Alpskog Korpusa Norveške iz Norveške su upale u oblast Petsama na krajnjem sjeveru Finske i u relativnoj blizini Murmansku, u sklopu Operacije Reindeer (Renntier). Priključiće se finskim snagama na sovjetskoj granici. Radilo se o provjerenim jedinicama iz kampanje u Norveškoj, elitnim planinskim divizijama, posebno obučenim i opremljenim za dejstva u Arktičkom krugu. Kao dio Barbarose, njemačko - finske snage u sklopu operacije Srebrna Lisica pokrenuće svoje snage, sa ciljem napada na Murmansk iz dva pravca. Prvi pravac napada vodio je iz finskog Petsama pod nazivom Platinasta Lisica. Drugi pravaca napad prvo je usmjeren ka gradu Sala, te daljeg produžavanja proboja ka gradu Kandalakša iz kojeg bi se sa juga krenulo ka Murmansku. Ofanziva Sala - Kandalakša - Murmansk bila je označena kao Operacija Arktička Lisica (Polarfuchs).

29 Juna 1941 biće lansirana Platinasta Lisica kao faza Srebrne Lisice. Korpus "Norveška" pod komandom Generalleutnant Eduard Dietl, sastavljen od njemačke 2. Planinske Divizije i 3. Planinske Divizije te finskog Ivalo bataljona granične straže preći će sovjetsku granicu i krenuće na Murmansk. Početno napredovanje biće sporo. Loša ili nepostojeća putna mreža i surov teren predstavljaće značajnu zapreku. Takođe njemačke jedinice neće imati adekvatne geografske karte i mape i neće se lako orjentisati na nepoznatom terenu.
Dvije divizije napredovaće iz dva pravca. Na jugu 2. Planinska Divizija probiće sovjetsku liniju u dolini Titovke posle jednodnevnog žestokog okršaja i uspostaviće mostobran preko rijeke. Na sjeveru 3. Planinska divizija takođe će uspješno napredovati zauzimajući prevlaku na Ribači poluostrvu.
No njemačke snage uskoro će se susresti sa izuzetno snažnim otporom, naročito od jedinica Sovjetske Sjeverne Flote. Posle snažnog Sovjetskog kontranapda, Njemci će produžiti sa ofanzivom na istoku, na rijeci Litsa. Bez efekta iznenađenja, na tom pravcu Njemci će uspostaviti samo manji mostobran. Posle snažnog sovjetskog kontranapada 7 Jula, Dietl je zatražio snažnija pojačanja, no pristigao je samo jedan moto - streljački bataljon iz Norveške.
10 Jula počeće se sa izradom novog plana, pošto je kopija postojećeg pala u sovjetske ruke. 2. Planinska Divizija trebala je da proširi mostobran, 3. Planinska Divizija trebala je da se probije južno i uspostaviti još jedan mostobran. Početni napad je bio uspješan, ali će Sovjeti ubaciti dva bataljona sa druge strane rijeke Litca, posle čega će Dietl zaustaviti ofanzivu. Zaustavljene njemačke snage u tom trenutku moraće da drže frontovsku liniju na rijeci Litca, što se ni malo neće uklapati u njihove planove. Nedostatak puteva i redovnog snadbjevanja dodatno će limitirati njemačke Planinske Lovce. Dietl je zatražio dodatna pojačanja i posle početnog Hitlerovog odbijanja, 6. Planinska Divizija biće stavljena pod Dietlevu komandu. Uz raspravljanje i negodovanje Avgusta 1941 i 388. i 9. SS Regimenta biće uključeni u operaciju.

Dietl je skovao plan da nastavi sa ofanzivom, sa svježim SS regimentama na čelu napada, u Septembru mjesecu, prije početka zime. No sovjetski i britanski brodovi i avioni, konstantno napadajući njemačko brodovlje u sjevernim lukama, omešće dolazak pojačanja i snadbjevanja i uzrokovaće kašnjenje 6. Planinske Divizije koja će stići tek u Oktobru.
No 8 Septembra Dietl će ipak obnoviti ofanzivu, bez 6. Planinske Divizije. Početni napad će podbaciti, SS regimente nespremne za front u Zapolarju doživjeće velike gubitke. Neki napredak će biti napravljen, ali će sovjetski kontranapad momentalno dokusuriti svake dalje ambicije.
Konstantni napadi sovjetskih podmornica i britanskih brodova (dva nosača aviona, dvije krstarice i šest razarača) uzrokovaće teške gubitke njemačkog brodovlja i dodatno otežavanje snadbjevanja njemačkih snaga u Zapolarju.
Iz ovih razloga von Falkenhorst zabraniće njemačkom brodovlju saobraćaj istočno od Nord Kapa od 13. Septembra.
Hitler je međutim ponovio pritisak za nastavljanje ofanzive, ali Dietl je bio jasan, bez normalizovanog snadbjevanja i bez novih pojačanja, napredovanja neće biti. Sa druge strane nova sovjetska pojačanja pristići će u Zapolarje i 21. Septembra njemačka ofanziva konačno će biti slomljena. Sredinom oktobra 2. Planinska Divizija povući će se u Petsamo a 6. Planinska Divizija smijeniće 3. Planinsku Diviziju na frontu kod rijeke Litsa.
Operacija Platinasta Lisica pretvoriće se u njemački poraz. Iako su zauzeli nešto zemljišta ipak će biti zaustavljeni i odbijeni. Britansko - sovjetsko brodovlje teško će ugroziti njemački pomorski saobraćaj, što će uzrokovati nepopravljivo kašnjenje u dolasku snadbjevanja i pojačanja. Takođe Zapolarje će od strane njemačke Visoke komande biti označeno kao prostor sekundarne važnosti, sa druge strane sovjetska Sjeverna Flota pružiće ogorčeni otpor i uspjeće da zaustavi i slomi njemačko napredovanje, daleko prije nego što će bilo koji vitalni objekat biti ugrožen. Slom Platinaste Lisice imaće bitan uticaj na tok rata protiv SSSR. Iako od strane Njemaca označen kao prostor sekundarne važnosti, SSSR će četvrtinu ratnog materijala dobijenog preko Lend-Lease programa prihvatiti i transportovati preko luka Murmansk i Arhangelsk.

Osovina.
2. Planinska Divizija
3. Planinska Divizija.
Borbena grupa AOK Lappland.
Finska nezavisna borbena grupa u Petsamu.
14. finska pješadijska regimenta.
III. bataljon.

SSSR.
14. streljačka divizija.
52. streljačka divizija.
Poljami Divizija.
Mornarička pešadija.

Sjeverna Flota na svojim pozicijama u Zapolarju prihvatiće rat i njemački napad zdravo za gotovo. Boriće se na kopnu, moru, vazduhu. Oštro, manevarski, uz maksimalno angažovanje najkomplikovanijih sredstava ratne tehnike te taktičko - strategijsko nadgornjavanja sa najelitnijim jedinicama Trećeg Rajha.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ево једне слике са паркинга прекопута храма Христа спаситеља. Петак, 25. мај, у срцу Москве, нешто после 12 сати. Док су моје колеге шетале по храму (у коме сам ја био већ неколико пута), ја сам прошетао до продавнице да купим ситнице за породицу и - имао шта да видим:

Некоме ће се чинити да ова фотка није за ову тему, али очигледно да јесте. Сећање живи! Слава руском оружју и њиховом незабораву! Да се никада не заборави ко је пријатељ, а ко непријатељ.

ПС
Иначе, температура тог дана била је око 28 степени. Некада је то у Русији био врео летњи дан.offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

To ti pričam... Very Happy Samo što su ovi stvarno stigli do Berlina.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6612

Napisano: 28 Maj 2012 21:03

Arktički Konvoji Drugog Svjetskog Rata.

Arktički konvoji WWII bili su okeanski pomorski konvoji koji su plovili od Velike Britanije, Islanda, i Sjeverna Amerike do sjevernih luka Sovjetskog Saveza - uglavnom Arhangelska i Murmanska. Bilo je 78 konvoja između Avgusta 1941 i Maja 1945 sa plovidbom preko nekoliko mora te Atlantskog i Sjevernog okeana.

Oko 1400 trgovačkih brodova isporučiće vitalno važno snadbijevanje Sovjetskom Savezu u sklopu Lend-Lease programa, sa borbenim obezbjeđenjem sastavljenim od brodova Kraljevske Mornarice (VB), Kraljevske Kanadske Mornarice, te Mornarice SAD. 85 trgovačkih brodova i 16 brodova kraljevske Mornarice (dvije krstarice, 6 razarača i 8 pratećih brodova) je izgubljeno. Njemačka Kriegsmarine izgubila je jedan bojni brod, tri razarača, brodovlje manje tonaže i najmanje 30 podmornica kao i veći broj borbenih aviona.

Arktički konvoji plovili su u dvije grupe, izlazni i povratni, praćen je trag prvog konvoja, bez oznaka sa kodnim imenom “Derviš” koji je svoje putovanje započeo 21. Avgusta 1941.

Prva serija, PQ (izlazni) i QP (dolazni), plovili su od Septembra 1941 do Septembra 1942. Ovi konvoji plovili su dva puta mjesečno, ali su bili prekinuti u ljeto 1942 kada je plovidba suspendovana zbog katastrofe konvoja PQ17 te zbog dnevno - noćnih uslova plovidbe kao i priprema za invazionu operaciju Torč u Sjevernoj Africi.

Konvoji od i ka Sovjetskom Savezu plovili su simultano sa zajedničkom tačkom ukrštanja pravca plovidbe. Na taj način krupniji borbeni brodovi Flote pokrivali su izlaz i ulaz konvoja iz pravca SSSR i ka SSSR omogućujući pravovremenu zaštitu i nastavak pratnje. Manji prateći brodovi za neposrednu zaštitu plovili su samo u jednom smjeru, i završavali svoje borbene dužnosti izbacivanjem poslednjih iz borbenog kompleta dubinskih bombi.

Ruta oko okupirane Norveške pa do sjevernih luka SSSR bila je posebno opasna zbog blizine od strane Njemaca kontrolisanog kopna i ostvarivog dometa za Luftvafe, podmornica i nadvodnih borbenih plovila, vremenskih neprilika, magle, smenjivanja toplo - hladnog vremena što je otežavalo upotrebu ASDIC, leda, navigacije, održavanja reda plovidbe u konvoju tokom polarnih noći te neprekidnih napada tokom dnevne svjetlosti.

"Arktički Konvoji" odraziće se i na ostala borbena dejstva u drugim djelovima Evrope. Zbog prisustva velike količine britanskog, kanadskog, američkog i sovjetskog brodovlja Hitler će u Norveškoj biti primoran da drži veoma jake snage kao i značajan dio njemačke Flote, što usljed straha od iskrcavanja u Norvešku što zbog potrebe da se snadbjevanje SSSR prekine.
Takođe usljed poraza tokom Bitke u Barencovom moru kada nadvodni brodovi njemačke flote nisu uspjeli da unište konvoj već su pretrpjeli težak poraz, Hitler i njemačka komadna prioritet u izvođenju borbenih dejstava daće podmornicama. Mnogi kapitalni nadvodni brodovi njemačke Flote ostaće u njemačkim lukama ili u fjordovima Norveške poput bojnog broda Tirpic.
Takođe usljed uvođenja centimetarskih radara te eskortnih nosača aviona bezbjednost konvoja biće značajno povećana.

Arktička ruta je bila najkraća i najdirektnija za isporuku ratnog materijala (uključujući i hranu) u sklopu Lend-Lease programa za SSSR, no u isto vrijeme bila je i najopasnija. Nekih 3,964,000 tona robe transportovano je Arktičkom rutom; 7 procenata je izgubljeno, 93 procenta roba sigurno je stiglo do svoga odredišta. Količinski, radilo se o 23 procenta ukupnih sredstava koje je SSSR dobio tokom rata u sklopu Lend - Lease programa.

Druge rute kojima je snadbjevan SSSR bile su Persijski Koridor i Pacifička Ruta.

Persijski koridor bio je najduža ruta, i nije bio u potpunosti operativan do sredine 1942. Preko njega je prešlo 4,160,000 tona robe, odnosno 27 procenata u totalu.

Pacifička ruta otvorena je Avgusta 1941, ali je bila ugrožena neprijateljstvima Japana i SAD; posle Decembra 1941, samo sovjetski brodovi mogli su da je koriste, i pošto su Japan i SSSR bili neutralni na Pacifiku, samo ne - vojna roba mogla je biti transportovana. 8,244, 000 tona robe prošlo je rutom, 50 procenata ukupno isporučenih roba za SSSR.
Operation Wunderland bila je jedna od većih operacija preduzeta u ljeto 1942 od strane Kriegsmarine tokom World War II u vodama na pomorskim rutama Sjevernog Mora i u Sjevernom okeanu. Njemci su znali da su mnogi brodovi Sovjetske Mornarice našli pribježište u vodama Karskog Mora zbog zaštite koju je zaleđeno more pružalo 10 mjeseci godišnje. Pomorska operacija ulaska u Karsko More tokom ljetnjih mjeseci I uništenja što većeg broja sovjetskog brodovlja nazvana je "Operation Wunderland" (Zemlja Čuda).
16 Augusta 1942, Admiral Scheer — pod upravom Komodora Wilhelm Meendsen-Bohlkena — napustio je Narvik I ušao u Barentsovo More. Zajedno sa podmornicama U-601 (Kapetan Grau) i U-251 (Kapetan Timm), kao I sa razaračima Friedrich Eckoldt, Erich Steinbrinck i Richard Beitzen.

Karsko More.

19 Augusta, njemačka flota prošla je Rt Zhelaniya I ušla u Karsko More koje je bilo slobodno od leda tokom kratkog vremenskog perioda. Sledećeg dana, Arado Ar 196 mornarički avion sa bazom djelovanja na Admiral Scheer leteći od Kravkova Ostrva do Mona Ostrva spazio je grupu sovjetskih brodova, ledolomce Lenin i Krasin sa ostalim brodovljem. Magla I ledene sante spriječile su njemačke brodove da im priđu. Dok su stigli do Mona Ostrva, sovjetsko brodovlje je već bilo otišlo. Zatim se Admiral Scheer uputio ka Nordenskiold Arhipelagu.

Uprkos početnim neprilikama, 24 Avgusta, U-601 potopila je sovjetski parobrod Kuybyshev (2,332 BRT). 25 Avgusta, Admiral Scheer došao je do sovjetskog ledolomca Sibiryakov (pod komandom Kapetana Kačarava) odmah pored sjeverozapadne obale Ruski Ostrva sa sjevernog kraja Nordenskiold Arhipelaga. Pošto je pružio oružani otpor, Sibiryakov je potpopljen posle neravnopravne borbe. Tražeći sovjetske brodove, Admiral Scheer vratio se do Mona Ostrva, ali tamo nije bilo ničega, zaplovio je ponovo ka Nordenskiold Arhipelago, pokušavajući da uraklji dvije konvojske rute oko Vilkitsky Moreuza. Pošto nije uspio da pronađe sovjetsko brodovlje, Admiral Scheer zaplovio je ka Dikson Ostrvu u namjeri da napadne sovjetske obalske instalacije. Snažnim topovima, uzrokovao je znatna razaranja na obali Diksona I teško oštetio brodove Dežnjev I Revolucioner koji su bili ukotvljeni u luci. Konačno, 30 Avgusta, Admiral Scheer vratiće se u Narvik.
8 Septembra, U-251 u nadvodnoj vožnji približiće se Ostrvima Ujedinjenja i topovskom paljbom uništiće sovjetsku meteorološku stanicu.

Barentsovo More.

Među brodovljem Kriegsmarine koje je djelovalo u Barentsovom Moru tokom "Wunderland" operacije, U-209 (Kapetan Brodda) 17. Avgusta potopiće transportni konvoj sovjetskog Narodnog Komesarijata Unutrašnjih Dela (NKVD) sastavljenog od kargo brodova Nord I Komsomolac te lakih plovila Sh-III i P-IV zapadno od Yugorsky Moreuza. Smatra se da je u transportnom konvoju NKVD bilo 328 političkih zatvorenika od kojih će se 305 udaviti ili stradati od artiljerijske vatre. U međuvremenu 20. Avgusta, U-456 (Kapetan Teichert) pokušaće da potopi sovjetskog ledolomca Feodor Litke kod Belushya Guba sa
torpedima ali sve će ostati samo na pokušaju. U-255 i U-209 pojaviće se I bombardovati sovjetske pozicije na Mys Zhelaniya i Khodovarikha (Nova Zemlja) 25 I 28 Avgusta.

Operacija Wunderland imala je osrednji uspjeh. Zbog lošeg vremena i plovećih ledenih santi njemačka plovila koja su učestvovala u Operaciji Wunderland nisu plovila iza Vilkitsky Moreuza. Tako da je kampanja Kriegsmarine djelovala samo u Barentsovom i Karskom Moru. Sredinom Septembra, operacija je stopirana zbog pojave debelog kompaktnog leda, naročito u Karskom Moru, čija se površina zamrzavala znatno ranije zbog odsustva atlantskih struja.

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

kljift ::
16 Augusta 1942, Admiral Scheer — pod upravom Komodora Wilhelm Meendsen-Bohlkena —


Džepni bojni brod pronašao se u svojoj (strogo namjenskoj) ulozi gusarenja po međunarodnim pomorskim pravcima. Sa štedljivim dizel motorima koji će obezbjeđivati dovoljnu brzinu, 6 topova 280mm, 8 topova 150mm i 6 topova 105mm, kao i sa 8 torpednih cijevi mogao je da plovi 18.000 milja bez popune gorivom. Glavna karakteristika mu je bila ta što je mogao da umakne neprijateljskim bojnim brodovima i da topovskom paljbom nadjača neprijateljske krstarice. Biće veliko iznenađenje za Sovjete kada se pojavio u Karskom Moru.

Одкуда код нијемаца комодор?

Џепни бојни бродови су били добри у улози за коју су пројектовани. То се односи и на већину оружја, ако се ''нађе'' у улози за коју је пројектовано онда се обично добро и покаже.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6612

lav ::kljift ::
16 Augusta 1942, Admiral Scheer — pod upravom Komodora Wilhelm Meendsen-Bohlkena —


Džepni bojni brod pronašao se u svojoj (strogo namjenskoj) ulozi gusarenja po međunarodnim pomorskim pravcima. Sa štedljivim dizel motorima koji će obezbjeđivati dovoljnu brzinu, 6 topova 280mm, 8 topova 150mm i 6 topova 105mm, kao i sa 8 torpednih cijevi mogao je da plovi 18.000 milja bez popune gorivom. Glavna karakteristika mu je bila ta što je mogao da umakne neprijateljskim bojnim brodovima i da topovskom paljbom nadjača neprijateljske krstarice. Biće veliko iznenađenje za Sovjete kada se pojavio u Karskom Moru.

[b][b]Одкуда код нијемаца комодор?[/b][/b]

Џепни бојни бродови су били добри у улози за коју су пројектовани. То се односи и на већину оружја, ако се ''нађе'' у улози за коју је пројектовано онда се обично добро и покаже.


Vikipedijski podatak.

offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

kljift ::
[b][b]Одкуда код нијемаца комодор?[/b][/b]

Vikipedijski podatak.[/quote] Комодор је морнарички чин ранга бригадира/бригадног генерала у КоВ.
Нијемци нису имали такав чин ни у једном виду. Нај виши официрски чин у њиховој РМ је био Kapitan zur see (капетан бојног брода по нашем), али ако је неки од њих био на адмиралској дужности у жаргону су га звали Komandor. http://army.armor.kiev.ua/forma/pogon-werm-14.shtml Знам да моја примједба није била у складу са темом. Али kljift извини, ја сам ипак на првом мјесту љубитељ униформи. Па ако понекад ''излетим'' немојте ми замјерити.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6612

lav ::kljift ::
[b][b]Одкуда код нијемаца комодор?[/b][/b]

Vikipedijski podatak.
Комодор је морнарички чин ранга бригадира/бригадног генерала у КоВ.
Нијемци нису имали такав чин ни у једном виду. Нај виши официрски чин у њиховој РМ је био Kapitan zur see (капетан бојног брода по нашем), али ако је неки од њих био на адмиралској дужности у жаргону су га звали Komandor. http://army.armor.kiev.ua/forma/pogon-werm-14.shtml Знам да моја примједба није била у складу са темом. Али kljift извини, ја сам ипак на првом мјесту љубитељ униформи. Па ако понекад ''излетим'' немојте ми замјерити.[/quote]

Izleti slobodno, ne zamjeramo.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5710

kljift ,
Mala ispravka, dvomotorac je Handley Page Hampden.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 485 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 7 sakrivenih i 449 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Bahuss, Banijac, Buzdovan, celik, Cirkon, Despot1, doom83, Dorcolac, FOX, goxin, indja, kuntalo, KUZMAR, LeGrandCharles, MarKhan, Markogrozni, mercedesamg, miljannis, Najax, pein, Profica, raketaš, sabros, segax1, Snorks, stug, Trpe Grozni