SSSR protiv sila Osovine - rat titana

65

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Послењи позив за искрцавање: вратите се на тему...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3556
 • Gde živiš: Novi Sad

Многи Руси Николаја II називају "Николай Кровавый" (Николај Крвави), за Стаљина нисам чуо сличан надимак (не рачунам западњаке)

Модератори молим вас, направите посебну тему, има о овоме изгледа да се пише доста.offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Sirius ::Послењи позив за искрцавање: вратите се на тему...
Потпуно си у праву! Овдје се исносе разна идеолошка мишљења, умјесто да пишемо о војним, па и војнополитишким аспектима теме. Или да постављамо занимљиве фотографије! Хеки чак немају основна знања о ономе што напишу, нити то могу чиме поткријепити.
По мени није проблем ако неко нема довољно знања, а има своје мишљење. Нека само нагласи да је то само његово лично размишљање и не би требао бити никакав проблем, а може бити чак и корисно!
Па ево да ја изнесем једно своје размишљање, у ствари недоумицу.
Пред 2.СР РККА је изгледала импресивно, ако погледамо бројно стање људства и технике, као и тт-карактеристике те технике, али су љето и јесен 1941.године показали да ту нешто ''шкрипи''. Исто је било и 1914. године (ово наводим само зато да не би изазивао даље, неплодне расправе о Романовима). Многи за то ''шкрипање'' оптужују чистке. Оне јесу негативно утицале, али у којој мјери? Питање је да ли су сви ликвидирани били способни војници? Тухачевски на примјер? Тукачевски, Ворошилов и Буђони су били хероји грађанског рата. Тухачевски је ликвидиран, али се 1941. ни Ворошилов на сјеверу ни Буђони на југу нису прославили! Али јест један анонимни командир из грађанског рата-Жуков! И Буђони и Жуков су у царској војсци били подофицири, али је Буђони убрзо постао командант армије, а Жуков је редовно напредовао. Колико су људи који су преко ноћи дошли на високе дужности и добили високе чинове, били оспособљени за обављање ти дужности? Колико урођени квалитети, нпр. интелигенција, могу надокнадити радно искуство?
Друга ствар су политички комесари. Један од основних принципа командовања је једностарјешинство, а постојањем пол. комесара, тај принцип је прекршен.
Треће је то што је РККА тридесетих знатно повећана. Да ли је оспособљавање командних кадрова адекватно испратило то бројчано увећање? Да ли су оспособљени кадрови у довољној мјери и у довољном броју за то увећање? Или је све било убрзано, по скраћеном поступку? Па су људи без довољно војног знања, а о искуству да не говоримо, постављани на командне дужности.
super-unuče ::
Али опет, на њима, и ако су одржани под бољшевичким бајонетима, су победили социјал-револуционари. Прво заседање је уједно било и последње, а победници избора су направили Директорат у Уфи, КОМУЧ... за борбу против тих ''слободара'' који су дошли октобра 1917.
Мали off, КОМУЧА су имали своје ознаке чинова, у облику штита и носили су се на рукаву, на надлактици.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5601

Mislim da je tu veca uloga, pored nezavrsene nove odbranbene linije, ima pogresna procena namere neprijatelja, kao i pogresni planovi odbrane radjeni bas na tim procenama. Jednostavno, sovjeti nisu ocekivali dvostruki udar, vec su se nadali udaru na juznom pravcu, pa su tamo i postavili vecinu svoje ispravne efektive i iskusnije trupe.

Kada su njemci vec probili put kroz njihov severni pravac, zavladala je panika i neorganizovanost, tako da je prekinut i sistem subordinacije izmedju jedinica i stabova, kao i medjusebno izmedju jedinica.
Sovjeti su uspeli stabilizovati front tek negde pre i oko Moskve i tek tad su uspeli povezati sve jedinice kako treba.

Sto se komandnog kadra tice, ne mora da znaci da ce dobar mirnodobski komandni kadar isto tako biti dobar i u ratnim uslovima, to znaci da ce oni imati samo nesto vece sanse da budu dobar ratni komandni kadar.

Politicni komesari i njihovo mesanje u komandovanju, takodje je bila greska, koja je tokom rata do negde ispravljena. Do duse, postoje neki primeri da je politicki komesar preuzeo komandu nad jedinicom i bolje komandovao od orginalnog komandira (koji je bio ranjen, ubijen, smenjen ili nesto trece), ali to nije standard, vec pojedini slucajevi.

U svakom slucaju, Crvena Armija je 1941 godine uhvacena u za nju najnepovoljnije vreme, a ovo su neki od razloga za to.

1. Odbranbena linija prema zapadu je bila samo delimicno izgradjena, a i to sto je bilo izgradjeno, nije u dovoljnoj meri bilo maskirano, stara odbranbena linija je napustena.
2. Armija i vazduhoplovstvo su tek poceli da dobijaju novo naoruzanje sa kojim nije bila dovoljnoi obucena.
3. Jedinice su bile u sred reorganizacije, i neobuceni u rukovodjenju novim formacijama.

Kasnije, to se sve vec menja, i CA postaje ono sto znamo da je postala, jedna velika, dobro organizovana i spremna masina za ratovanje. Smile

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Trpe Grozni ::Mislim da je tu veca uloga, pored nezavrsene nove odbranbene linije, ima pogresna procena namere neprijatelja, kao i pogresni planovi odbrane radjeni bas na tim procenama. Jednostavno, sovjeti nisu ocekivali dvostruki udar, vec su se nadali udaru na juznom pravcu, pa su tamo i postavili vecinu svoje ispravne efektive i iskusnije trupe.

Kada su njemci vec probili put kroz njihov severni pravac, zavladala je panika i neorganizovanost, tako da je prekinut i sistem subordinacije izmedju jedinica i stabova, kao i medjusebno izmedju jedinica.

U svakom slucaju, Crvena Armija je 1941 godine uhvacena u za nju najnepovoljnije vreme, a ovo su neki od razloga za to.

1. Odbranbena linija prema zapadu je bila samo delimicno izgradjena, a i to sto je bilo izgradjeno, nije u dovoljnoj meri bilo maskirano, stara odbranbena linija je napustena.
2. Armija i vazduhoplovstvo su tek poceli da dobijaju novo naoruzanje sa kojim nije bila dovoljnoi obucena.
3. Jedinice su bile u sred reorganizacije, i neobuceni u rukovodjenju novim formacijama.

Чињеница је да су се трупе у Украјини добро држале, па су нијемци дио снага пребацили на југ. Тако је дошло до опкољавања код Кијева.
Мало бих се осврнуо на твоје закључке:
1.Ја сам скептичан према улоси сталне фортификације у 20.вијеку. Сумљам да би ти нови утврђени рејони знатније утицали на развој догађаја и да су били завршени!
2.Питање је какав је био и квалитет тог новог оружја? Мислим на квалитет израде. Је ли то ново оружје боловало од разно разних ''дјечи болести''?
Да мало попричамо и о вишецијевним бацачима ракета? Негдје сам прочитао да су их на источном фронту први употребили нијемци, још 22.06.1941. године. Ради се о њиховим ВБР од 15цм. Не знам је ли EOD имао прилику да нађе њихове неексплодиране ракете?
Јесу ли нијемци на свим тенковима Панцер-3 укљученим у Барбаросу замијенили топове од 37мм на кратке од 50мм?

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5601

Pa prebacili su deo trupa i udarili u bok sovjetskim trupama u Ukraini, tu ja bas falila saradnja izmedju komanda jedinica i trupa. Smile
Fortifikacije i tada i danas imaju zadatak da uspore neprijateljsko napredovanje i nanese mu odredjene gubitke, a ne da zaustave neprijatelja. Da je tadasnja linija na novoj sovjetskoj granici bila zavrsena i maskirana kako treba, onda bi barem malo vise zadrzala njemce i dala vise vremena sovjetima da organiziraju odbranu i povlacenje.
Kvalitet oruzja nije bio los, ali bilo je potrebno da se prebole decje bolesti, kao i da se doobuce trupe u rukovanju sa njim. Jedan od razloga tolikih kvarova bas na novom oruzju i orudju je nedovoljna obucenost korisnika u rukovanju snjim.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Сетите се како је у великој штабној ратној игри Жуков са лакоћом побеђивао као ''плави''...Руси, једноставно, нису развијали активни ратни програм јер је президијум (ношен успоменама из грађанског рата и буђонијевско-воролишовском театралношћу) планирао искључиво нападне покрете великих размера. Нису, једноставно речено, планирали рат на својој територији...

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5710

Sirius ::Сетите се како је у великој штабној ратној игри Жуков са лакоћом побеђивао као ''плави''...Руси, једноставно, нису развијали активни ратни програм јер је президијум (ношен успоменама из грађанског рата и буђонијевско-воролишовском театралношћу) планирао искључиво нападне покрете великих размера. Нису, једноставно речено, планирали рат на својој територији...

Zvuči neverovatno, ali Rusi nisu imali ni jedan jedini plan za odbrambeni rat - niti je iko od njihovih oficira školovan da vodi odbrambeni borbu.
Uz sve to sve taktičke odluke bile su na komandi divizije - dok manje jedinice su dafacto bile samo delove divizije i njihovi komandanti nisu imali ikakvog znanja ka samostalnim operacijama a da ne pomenem samoinicijativu.
Uz to sve se vodilo pretpostavkom da i ako neprijatelj napadne, jedinica sve što treba da radi jeste da se ne mrda i da čeka pomoć koja će u roku od 24 časa doći.

Tu je bio i javašluk. Pošto komandanti jedinica od divizije na dole u opšte nisu bili komandanti operativnih jedinica već su pukovnici imali taktičkog znanja koliko danas komandir čete, nisu u opšte brinuli o svojim jedinicama već su uvek čekali naredjenja "odozgo".

Čak i kada je došlo naredjenje za dovodjenje u b/g i maskiranje jedinica, najveći broj komandanata jednostavno nije našao za shodno da bilo šta uradi.

Izuzetak je bila mornarica i legendarni admiral Kuznjecov - mornarica je u 100% b/g dočekala napad i bila primer šta je moglo da se uradi samod a su komandanti bili na svojim mestima i imali poverenja u svoje ljude i nadredjene.

Jednom sam pisao - Kuznjecov i mornarica su nekako izbegli talase progona 1937 godine - ali za razliku od ostalih mornarica kao takva je izrazito tehnički vid OS, svaki brod jedinica za sebe pod strogom komandom kapetana - tradicionalno komandanti u mornarici su uvek bili Bog i batian i imali potpunu vlast. Stoga i u SSSR su komandanti uživali strahopoštovanje svojih potčinjenih ali su i oni sami oduvek učeni da imaju samoinicijativu i odgovornost za svoje ljude i jedinice - sasvim suprotno od KoV gde je sistem hijerarhije ubijao samoinicijativu.

da bi smo to bolje razumeli uporedićemo RKKA i komandi lanac pod Staljinom i odnos nižeg oficira sa položajem Miškovića i poslovodje lokalnog super-marketa. Vi kao poslovodja super marketa redovno dobijate packe za sve što ne valja, uvek vam šalju maloprodajne kontrole koje imaju naredjenje da nadju ono što ne valja (nikako ono što valja ili da daju savet) odgovorni ste za sve a pohvalu ili nagradu ćete jako retko dobiti. Možete da vidite neku super priliku da radnja zaradi - ali ne možete da odeagujete bez odobrenja "odozgo" - koje skoro nikad ne stigne. Ovo inače važi za svaku firmu u Srbiji.

Sa druge strane stanje u Mornarici je bilo kao kada ste vi vlasnik male radnje - imate daleko manji promet ali sami donosite odluke, možete da vidite i ugrabite dobre poslovne prilike bez da morate da nekog molite za odobrenje.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

..А притом не треба сметнути с ума ''политруке'' и безбедњаке који су били сива еминеција команданту. Уносили су неповерење, сумњичавост, подозривост, страх, несигурност у себе и , обратно, неповерење у старешину ...све оно што је непријатељ требало да ради - уместо њега су радили комесари...

rip
 • Pridružio: 27 Feb 2010
 • Poruke: 194

Uniformista, Trpe... a i ostali koji misle da čistke nisu imale ogroman (da ne kažem presudan) uticaj na početnu katastrofu:
U Staljinovim čistkama 1937/38. je:
- od 5 Maršala streljano 3
- od 5 komandanta Armija I ranga streljano 3
- od 10 komandanta Armija II ranga streljano 10
- od 57 komandanta korpusa streljano 50
- od 186 komandanata divizija streljano 154
- od 456 pukovnika steljano njih 401...

Crvenoj Armiji je, po kadrovskoj listi, početkom 1941. nedostajalo čak 66 900 oficira ! Stanje je bilo tako očajno da su npr. u Zakavkazju komandanti tri divizije bili kapetani a isti čin je imao i načelnik Sibirskog vojnog okruga. Gruzijska divizija je bila nešto bolja, "glavni" je bio major !

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 486 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 4 sakrivenih i 454 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Bahuss, Banijac, Buzdovan, Despot1, doom83, Dorcolac, DreadForce83, goxin, ivica976, krkalon, kuntalo, Lieutenant, MarKhan, mercedesamg, Mercury, nenad81, Panter, pein, Profica, royst33, stug, Toni, trajkoni018, Trpe Grozni, W123, Zerajic