SSSR protiv sila Osovine - rat titana

85

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Khaless ::
Interesantnoje znatid a su Italijani 1942- imali neke odlične dizajne oružja, ali kako si sam rekao, loše vojnike.
Италијани су имали једну армију на источном фронту. Зна ли ко укупан број италијана који су се борили на источном фронту?
Што се тиче италијанског оружја, нпр. знамо да је пушкомитраљез Бреда мод.30 био лош, али је његов квалитет израде био добар, као и материјали од којих је израђен.

viking 1 ::Pogledajte istocni front decembar 1943 i mirovanje do aprila 1944.
Што је тиче мировања, по један мјесец дана у прољеће (март-април) и у јесен (октобар-новембар) није могуће изводити већа б/д због нептоходности терена. Чувена ''распутица''.
Можда би Сириус могао сликовито описати распутицу?

gorran ::

Osim što je smešno, ovo je verovatno samo još jedan primer i dalje dominantne prakse u literaturi da se nemački prikazi (po kojima su oni uništili 7-70 puta više neprijatelja od vlastitih gubitaka) tretiraju kao Sveto pismo.
Чини ми се да су и нијемци сами себе убиједили да су њихови подаци о совјетским губицима тачни. Ако претпоставимо да је Хитлер вјеровао у овакве податке, онда су неке његове, иначе ирационалне, одлуке логичне.

vathra :: Рецимо Власовљева армија је пропала јер, иако су пробили фронт, нису успели да заузму чворишта путева, те су који месец касније пропали, јер им је снабдевање било очајно. Мислиш на Власовљеву армију док је још био у совјетској служби?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1746
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Hm, to mu dođe kao da dan pred sudnji dan mnogi komunisti postaše religiozni. Neverovatno.offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Khaless ::

Da ti kažem iskreno. Luftwaffe nikada nije pravljena za borbu 1 na 1.
Cela i strategija i taktika Luftwaffe bila je da će neprijateljska avijacija biti uništena na zemlji u prvim danima rata.
Moramo da se setimod a do 1933 godine Luftwaffe praktično niej postojala. I kada je izgradjena izgradjena je SAMO I SAMO kao artiljerija dalekog dometa. Dakle veliki lovci ili bombarderi nisu dolazili u obzir. Bombarderi su bili samo laki i srednji. He-111, Ju-88, Do-17 bili su dobri avioni ali prvenstveno - civilne konstrukcije koja se ogledala u jako ograničenom vatrenom odbrambenom naoružanju, ograničenom količinom goriva i nosivišću tereta. Lovci su bili gradjeni SAMO kao pratnja takvim avionima, ograničenog dometa i naoružanja.

Мали Off
Многи западни аутори замјерају нијемцима што су Луфтвафе изградили као тактичку авијацију. Ја се питам да ли би ишта боље прошли да су је градили као стратегиску. Навешћу пар недоумица о овоме:
-Колики је стварно био утицај стратегиски бомбардовања у то вријеме? Без атобског оружје, без вођених бомби, са прецизношћу тадашњих бомбардерских нишана и носивошћу дадашњих бомбардера.
-Колико је била скупља ''стратегиска'' авијација од ''тактичке''? Мислим на цијену једног стратегиског четворомоторног бомбардера у односу на двомоторни тактички. Такође битни су и количина утрошеног материјала за израду и вријеме израде.
-Да су изграђивали ''стратегиску'' авијацију, да ли би постигли успјехе као у периоду 1939/42. година? Јер би се ресурси потрошени на изградњу ''стратегиске'' авијације одразили на снагу тактичке авиације, а можда и на снагу оклопних јединица.
-САД и ВБ су себи могле да дозволе изградњу ''стратегиске'' авијације, јер немају копнене сусједе који их могу угрозити, а имају поморску надмоћ.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Levčanin ::Hm, to mu dođe kao da dan pred sudnji dan mnogi komunisti postaše religiozni. Neverovatno.

Није његов поступак нимало чудан. Прво, он се школовао за свештеника, али то је најмање важно. Сви историчари и социолози су сагласни у томе да је Стаљин , уствари, повукао врло мудар потез. Он је видео током врло често катастрофалног повлачења, да не помажу позивања на Стаљина, партију, Совјетски Савез, итд. Просто, није помагало ни стрељање, претње гулагом, итд. Совјетски војници су огуглали на ужасе немачког наступања и Стаљин више није имао опција да их ''подигне'' осим једне коју је и искористио: позив на љубав према ''рођини'', односно Русији. То, праисконско осећање према матушки , комбиновано са непорецивим и дубоким православљем , били су ти покретачки мотиви и то је доказано и признато. Као што се зна, одмах после рата Стаљин је поново кренуо старим стилом - рушећи цркве, стрељајући свештенике, итд...Комесари су мењали длаку, али ћуд никада. И онда када су морали да сарађују с поповима или с Јеврејима, то су радили искључиво у своју корист.

Распутица је врло познат термин који се најпре користио у Русији , Белорусији и у Украјини. Постојале су (постоје и сада, наравно, али су практично минорне и не утичу ни на шта) јесења и пролећна. Јесења је настајала од киша, а пролећна од топљења снега. Често је заустављала непријатеље, а први познати случај је заустављање Монгола код Новгорода. И Наполеон је исто осетио њену моћ, као и Хитлер. Интересантно је и да Финци имају своју распутицу (rosputto) која се и сада јавља с пролећа.

Под Москвом су Немци једва дочекали зиму и мраз како би могли да се крећу лакше по замрзнутим путевима.

Зашто код нас нема такве ''распутице''? Рекао би човек - земља ко земља, кад се накваси добија се блато које је свуда исто. Е, ово није. Низија која практично почиње од Паноније па се простире све до Урала, пребогата је подземним водама па је и састав тла другачији. Мене то у Русији увек импресионира: много је вода, речица, али и бара које се налазе чак и по насељеним местима. Као кад идете кроз Војводину.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11867
 • Gde živiš: Vranje

Citat:Ја тражим слику за коју има много сведока да је направљена: на горњем нивоу Лењиновог маузолеја стајали су руководиоци, а доле, на плочнику, стајали су попови и освештавали јединице! О томе је писао Данило Киш , а и многи учесници сведоче о томе ...али слика нема.

A ja trazim prepis, kopiju, snimak ili bilo sta govora u kojem su recene one cuvene recenice " Opet ce na nasim ulicama biti praznik...."
Ako ko moze da pomogne, neka pomogne. Bicu mu jako, jako zahvalan.

I jedan svestan OT ( ili IT) Hvala vam na prijatnim razgovorima. Cast mi je sto mogu da razgovaram sa svima vama. Zelim vam srecnu Novu godinu i Bozic. Budite mi zdravi i veseli i ne preterujte veceras, da bi mogli i sutra da nastavite sa istorijom! Ziveli

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Sirius ::
Распутица је врло познат термин који се најпре користио у Русији , Белорусији и у Украјини. Постојале су (постоје и сада, наравно, али су практично минорне и не утичу ни на шта) јесења и пролећна.

Под Москвом су Немци једва дочекали зиму и мраз како би могли да се крећу лакше по замрзнутим путевима.

-Мислим да би и у данашње вријеме распутица знатно утицала на извођење б/д.
-Ово са жељним чекањем зиме је једна велика истина. Мада је код нас у широкој јавности распрострањено мишљење да је зима зауставила нијемце. Наиме зима је отежавајући фактор, али за обадвије стране. Мање за страну која се боље припреми за зиму. Нису нијемци дошли под Москву у љетним униформама, јер су оне уведене тек 1942. године, а масовно су у трупе стигле тек 1943. године. Они су до тада имали универзалне униворме за сва годишња доба, наравно шињел се носио само зими. То што нијемци нису били одговарајуће припремљени за зиму је последица вјеровања да ће побиједити до зиме. Знали су они добро каква је клима у СССР.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11867
 • Gde živiš: Vranje

O blagosiljanju jedinica RKKA - u strreljackom zaklonu nema ateista! I davljenik se za slamku hvata.

A sto se tice rasputice, pogledaj ovo
http://www.youtube.com/watch?v=2w3G4DgDvD4

Pa na vidjene slike dodaj znatno slabije motore, losije prenose, gorivo, znatno teza vozila natovarena svime i svacime i cinjenicu da se po ovakvom ili slicnom putu ne vozi zbog zelje za avanturom. Pa ce ti, makar malo, biti jasnije, sta je rasputica.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23493
 • Gde živiš: I ja se pitam...

uniformista


Citat:-Ово са жељним чекањем зиме је једна велика истина. Мада је код нас у широкој јавности распрострањено мишљење да је зима зауставила нијемце. Наиме зима је отежавајући фактор, али за обадвије стране. Мање за страну која се боље припреми за зиму.

Баш тако. Наша јавност је површна, по обичају. Била и остала. Руси би се истом брзином смрзли да нису добро обучени и то нема никакве везе са анатомијом или генетиком. О смрзавању црвеноармејаца под Стаљинградом писао је Јерјоменко и управо је то образлагао. Ратове добија (условно речено) логистика.

Да скинемо голе једног црнца и једног ескима на Северном полу и оставимо их тако, можда би Ексим ''потрајао'' неки минут дуже, али то је све. Немци су први (Гудеријан) признали да нису били спремни за зиму. Једино што им је зима добро донела то су били покрети трупа по смрзнутој земљи. А то што су пошли са возним парком шаренијим од циркуске колоне, са заплењеним цивилним камионима из целе Европе, финим, ''кицошким'' машинама, то је њихов проблем. Руски камиони су имали за немачке појмове запрепашћујуће висок клиренс.. А кад су они фини опели и мерцедеси почели да тону до ''сандука'' у блато, онда је било касно...

offline
 • Pridružio: 20 Nov 2012
 • Poruke: 237

Sirius :: Једино што им је зима добро донела то су били покрети трупа по смрзнутој земљи. Прије би се могло рећи да је јесен издала совјете, него зима нијемце. Да је јесен 1941. рано почела, била дуга и кишна, нијемци не би ни стигли тако далеко. Има ли у некој књизи или научном раду обрађене временске прилике у јесен 1941. и зиму 1941/42. године?
Колико совјетским документима има назнака да су се совјети надали јесењој распутици 1941. године?

offline
 • medicina
 • Pridružio: 29 Dec 2010
 • Poruke: 1746
 • Gde živiš: Srbija, Levač

Ne znam što se vraćate na pojam rasputice ili zime svejedno, kad je o tome bilo reči na forumu odavno, pominjana je i ona emisija na diskaveriju, gde se testira nemačka i ruska uniforma i puška u zimskim uslovima tj mnogo ispod nule, koju smo svi gledali.
Takođe odgledao sam i jedan jako lepi zapadni dokumentarac na tu temu.

Toliko su Rusi bili bolje pripremljeni da im je standardno ulje za podmazivanje puške ( i optike) na minusu i dalje zadržavalo viskozna svojstva, jednostavno imalo je drugačiji sastav odmah iz fabrike. ISto je i sa mašinskim sklopovima i alatima u svakom vozilu itd. Da ne pominjem odeću tj uniformu koje su bile totalni promašaj za zimski rat, i onda stižu tek ruske sibirske divizije uglavnom sastavljene od iskusnih trapera i lovaca kojima je takva 'klima' prirodno okruženje bez značajog smanjenja mobilnosti čoveka ili grupe ljudi.

Nije ni čudo što je Švabovima otpao nos pred Moskovom te zime. Bukvalno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 488 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 8 sakrivenih i 448 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., Areal84, arsa, Buzdovan, celik, Cirkon, Despot1, doom83, Dorcolac, FOX, goxin, indja, ivica976, kuntalo, KUZMAR, LeGrandCharles, Lord Nem, MarKhan, mercedesamg, miljannis, Najax, pein, Profica, raketaš, sabros, segax1, Snorks, stug, Trpe Grozni, zlaya011