Inžinjerijska sredstva i obuka

29

Inžinjerijska sredstva i obuka

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Vojo, svaka cast na detaljnom odgovoru. Taj deo me zanimao. Nikad nisam uzivo video taj rovokopac,ali mi iz tvog opisa deluje kao odlicna sprava.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25517

Ja sam sa njim polovinom osamdesetih i sa dva vojnika na smenu kopao dobar deo deonice od Čačaka prema Milanovcu za tada tek u povoju vodozahvatnog sistema RZAV koi je dopremao vodu za veći deo pomoravlja.Interesantno je da radi i u steni 4.kategorije .
Laporovita glina sa pojedinačnim kamenom samcem od krečnjaka .
Pošto ima tu elektromagnetnu kotvu za glavni pogon i pogon rotora po nailasku na kamen bi sve jednostavno iskočilo i stalo.
Tad se ladno malo vrneš unazad i ponovo pustiš sistem pa kad se ta deonica pređe nastavi se punom zadatom dubinom.
Ta se deonica potom bušila sa motornim bušarom Cobra kog smo vukli uzase i u izbušenu bi rupu ja postavio potrebnu količinu amonala i kresnuo sporogoreći upaljač.
Vojnicima je ostajalo samo damalo izbace deo rastrešene zemlje.
Kopali smo i mnoge vodovode lokalnog značaja po selima bliže i dalje od Obrenovca a pošto mu je veliki radni učinak to bi se otreslo očas pa opet nazad u kasarnu..
Kasnije smo uz njeg auvek vozili i na paradi 1985.g. pristigli STTov KN-251.
Obično bi ja na labudicu od bombardera fapa natovario rovokopač i sa Fapom 18 bi sve prevezao na licino mesto i sam bi sve i vraćao..
Rovokopači a u JNA ih je nabavljeno posle Čehoslovačke krize ukupno oko 30 komada i svi raspoređeni u duboku unutrašnjost SFRJ.Da bi potom polako sa njima obučene starešine od koih su neke bile i u Rusii dobijale prekomande po garnizonima bliže granici sa Austrijom, Mađarskom Rumunijom i Bugarskom.
Od tih sam starešina ja dosta naučio pred sam njihov odlazak u penziju krajem 80ih kad je bila veća smena generacija u starešinskom kadru.Sa njim se u paru odlično uklapao i teški dozer BAT nastao kao i rovokopač na ATS šasiji i sa istim motorom je taman zatrpavao rovove ili poravnavao stazu buduće trase na kojoj se izvodili iskopi..

Evo i moje dozvole za poslužioca obe skalamerije i teški dozer BAT-M gore desno i dole desno za rovokopač BTM-3

I malo za one dozere koi nisu u školi bili u obaveznoj obuci a moja ih kasarna tada posedovala ili tek trebala da dobije pa su me da prostiš naknadno kao vodnika kursirali.
U školi se kao obavezno polagalo za nekoliko mašina a među njima je i ova strana od destak mašina koje se na kraju četvrte godine školovanja obavezno tada polagale.Tu je između ostalog i za motorni bušar Kobru i resto skalamerije..offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Svaka ti cast,brate, ti nema sta nemas od dozvola Shocked

Kako su se pokazale te masine (rovokopac i teski dozer) i platforme na kojima su postavljene (ATS), mislim na pouzdanost, kvarove,slabe tacke i takve stvari?

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25517

Rus ko rus davaj goriva i zaboravi.
Dešavalo se da vremenom od pohabanosti pukne osovinica gusenice ali je to kod njih lakši trening za montažu a i španovanje je na ekscentar lenjivca pa se ko pazi i redovno zateže malo kvari.
Pošto je sve sa elektromagnetima upravljivost sa hidraulikom rad je precizan ali malo lenj dok se otvori protok a pravilo je bilo da se za svaki cilindar koristi zasebna pumpa .Sve pumpe na sekciji su iste a na izlazu ih redukovali bajpasom i ventilom te tako korigovali i protok i funkcionalnost.Kad ti se učini da je neka od komandi lenja skineš blomu sa ventila i na isti po potrebi smanjš ili povećaš protok.
Na komandnim polugama za upravljanje se nalaze na BATu po minijaturni prekidač na jednoj za dole gore a na drugoj komandi za tiltovanje i to je sva pamet..
Malo je komplikovan kod onog nabacivanja dozerskog noža gore na sebe a to se praktikovalo kod premeštanja na veće razdaljine od par km.a samohodno da se vozio ili kod utovara na vvoz..
Na ovoj se sličici koju su mi drugari sa ovog foruma poslali a ja vozim BATa na probnom opterećenju mosta nož nalazi u tom gornjem ili zadnjem položaju koi sam naveo.


Inače i rovokopač i teški dozer bat su na granici nosivosti labudice do 30t a ni fapu 18 nije baš lak zadatak da ih vuče.Pogotovo je vazda bio problem sa gabaritima i jeda od prvih kućica na B.Potoku je imala moj rovaš kada sam je digao sa dozerskim nožem na BATu negde 84 ujesen kada smo se vraćali sa terena .Po selima da se kači razna instalacija je bivalo još češće..
Da ne zaboravim da se nož na batu može pozicionirati za svako krilo ponaosob u sva tri položaja pa se dobijao i angl položaj levo i desno i ravno kao buldozer a i u položaju zvanom plug da razgrće recimo sneg ili da izrađuje u stepama i ravnici kolonski put i uklanja kontaminirani sloj busena.
Najlepše je od svega što sam ga jakoristio kao kontra plug da sakuplja razbacanu zemlju iza rovokopača kad radi i svu zemlju lepo vrati nazad i zatrpa rov a tada se ovaj prednji klizač obavezno ili skida ili zaokrene unazad da ne smeta upadanjem u rov i kvarenjem položaja dubine.
Hebi ga ja se raspiso a i vi nemate druga posla ,pa me još lepše pitali..
Hvala na pitanju odlično je kao i većina do sada.

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7306

Да ли Војо ви можете рећи, као искусан инжињерац, да ли су капацитети инжињерије Војске Србије данас ослабљени након избацивања БАТ-М и БТМ-3 из употребе? И да ли би било паметно набавити новије машине исте намене које руси користе, БАТ-2 и БТМ-4М или су постојећи дозери и копачи довољни?

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Dobro je da imamo nekog ko zna ,a i hoce da nam odgovori na pitanja Ziveli
A ja cu se truditi da te ne preopteretim previse pitanjima, da se ne pregrejes Mr. Green

Ne znam da li je bila, al steta da se baci ako nije. Ogromna je 15 MB, pa dajem samo link da je ne smanjujem da ne gubi na kvalitetu.
Ima dosta lepih fotografija, raznog orudja i vozila.

https://www.flickr.com/photos/massimofoti/10621848384/

Evo ovde se vidi uticnica.
https://www.flickr.com/photos/massimofoti/10541664226/in/photostream/

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25517

Kos93 ::Да ли Војо ви можете рећи, као искусан инжињерац, да ли су капацитети инжињерије Војске Србије данас ослабљени након избацивања БАТ-М и БТМ-3 из употребе? И да ли би било паметно набавити новије машине исте намене које руси користе, БАТ-2 и БТМ-4М или су постојећи дозери и копачи довољни?
BAT -2 i BTM-4 i Modifikovani MDK-4 smo mogli samo da sanjamo kao i onaj njioov /Ruski IMR/ali se ni u JNA a još manje na nivou smanjene VJ nije našlo para za tu zamenu i poslednje što je stiglo za JNA -VJ je dva parka lansirnih mostova plaćenih ranije a stigli u proleće 91.Mnoga od sredstava sa koim sam ja radio su odavno već po isteku resursa otpisana a nova se ne nabavljaju od grejdera do valjaka,utovarivača većeg kapaciteta i velikih dozera nije koliko ja znam uopšte nabavljano.
Stara se sredstva polako otpisuju i sve se više Inžinjerija zapostavlja do prve poplave,klizišta ili bilo koje nesreće..Školovanje kadr aje skoro pa zamrlo i većina je iz civilnih škola gde se o tehnici manje davalo vremena a više o teoretisanju..
jedino je od novijih sredstava nabavljeno više komada JCB i to u seriji JCB3X a pozna se po prednjim manjim točkovima i JCB4x gde su sva četiri točka jednaka.
To u biti nije ni kap u moru potreba ali svi ste svedoci izmena doktrina i načela upotrebe i vojske a i inžinjerije u njoj..
Draga mi je i tema o Bejli mostovima ali je skoro pa marginalizovana i u vojsci se izučavala zadnjih skoro dvadeset godina samo informativno pa kad su naišle poplave u Banatu 2005 da se ja nisam pojavio u tadašnjoj VJ nisu imali ko daim vodi taj posao.Pošto je meni u susedstvu i pretila je opasnost i da poplava krene prema mom selu našli su me u jednom od dozera koje su prethodno proodali civilima gde podižem utvrde i bedemim Tamiš da se ne spoji sa Begejom i formira novu PANONIJU..
Okačio sam tamo celi svoj serijal slika kako sam podizao taj most po fazama ali ni to nikome nije signal za uzbudu u VJ .Potom su me zvali da ga rasklopim a ja nisam u VJ još od novog milenijuma ili 2000.g.I bavim se privatnim poslovima kod privatnika u solidnoj kompaniji gde vodim slične poslove.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Jedan "stručnjak", inače Vojin školski drug, neću da mu pominjem ime - ne zaslužuje to, iskopao je ravno dvadesetak metara rova i "slučajno" pokvario rovokopač, pošto nešto nije isključio kad je hteo da skrene. Bilo je to uoči početka bombardovanja, na jugu...

Od opravdanog besa pešadije ga je spasilo begstvo iz vojske, podjednako koliko i prisustvo radne grupe iz prokupačkog inžinjerijskog puka, koja je stvarno opravdala svoje prisustvo i pozlatila časno ime inžinjeraca

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25517

Tamo je bio jedino Grunf kako smo ga zvali Davorko se vabi..
Bili smo zajedno na doobuci a razlika je jer je on po ključu prolazio godine a ja kao prvi u klasi smer inžinjerije.
Elem ja nisam išao u navođenje svih silnih detalja i detaljčića.
Za sam početak u rad ima po dve bočne i dve vertikalne kopče koje služe kao transportna ukrućenja .
Dotični nije oslobodio rotor od dva bočna ukručenja pa mu se zato i desila havarija..Ima još i drugih potencijalnih gluposti ali je ipak sreća u nesreći što se gotovo po pravilu velike havarije retko dešavaju pa čak i kada kao ja kada sam u centru Resavice izgrickao glavni napojni kabal deblji od moje ruke .Taj fleš je bio prelep a opet i zamalo tragičan jer niko nije znao trasu kabla.Dograđivala se nova autobuska stanica u Resavici pa je za izradu potpornog zida neko hteo da angažuje rovokopač i u zemlju prosto nakon polaganja armature ulije beton..
Rovokopač je sve podneo..
Još je veći cirkus nastao sa teškim dozerom kada smo vadili šljunak iz drine.
Zatvore branu u Višegradu a na Hidroelektrani u B.Bašti -Peruća se radio takođe remont pa je neko smislio da se to iskoristi i iz reke vadi šljunak za izgradanju tada se radila poslednja deonica Drinske magistrale od Rogačice do Debelog Brda jedna deonica beše od par kilometara.Godina 1984-5.Moj kolega u drugoj smeni primi od mene BATa i nastavi sa radom ali se zaboravi da na delu gde sam ja izgurivao šljunak ostaje depresija i kad se uveče pušta voda da je tu već veća dubina nego obično..
Sreća pa je to Rus napravio .Ujutro kad sam došao ima šta da vidim .Izduvne grane u vodi a motor je niži od te kote.
Lepo došli majstori i poskidali brizgaljek i ja ga sa vazduhom zaverglao par puta i usput dobro protresao vodu.Ulje se nije pomešalo sa vodom jer ti motori imaju takozvane suve kartere i ulje se stalno po silasku dole na dno diže gore pa slobodnim padom ide na dole do potisne pumpe i tako kruži.
Čak mu je Ruja napravio poput rezervoara za gorivo i dodatni rezervoar za ulje na mom se ako nema dovoljno količine ulja za recirkulaciju u motoru otvaranjem slavine dopuni donji sistem a taj se rezervoar dopunjavao po potrebi kad se punilo i gorivo...I TAKO.....Odo nazad na posao još se radi kod gazda..

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25517

zumzum ::Dobro je da imamo nekog ko zna ,a i hoce da nam odgovori na pitanja Ziveli
A ja cu se truditi da te ne preopteretim previse pitanjima, da se ne pregrejes Mr. Green

Ne znam da li je bila, al steta da se baci ako nije. Ogromna je 15 MB, pa dajem samo link da je ne smanjujem da ne gubi na kvalitetu.
Ima dosta lepih fotografija, raznog orudja i vozila.

https://www.flickr.com/photos/massimofoti/10621848384/

Evo ovde se vidi uticnica.
https://www.flickr.com/photos/massimofoti/10541664226/in/photostream/


Odlične fotke a voleo bi da me neko poduči kako mogu da ih skinem pa bi VAM još štošta od inžinjerijskih sredstava mogao izdetaljisati.Lako je kad su slike u velikoj rezoluciji to sve lepo obeležiti.
Uzgred
zumzum nisi pazio na času ..
Produžni kabal se ne kači na ovaj teški doter BAT već na rovokopač BTM.
Na ovim sam slikama video i prvu seriju teškog dozera BAT koi nema hidraulične cilindre već se sa sajlama spušta i podiže ram noža..
Kod Rusa je zbog velikih prostranstava u vojnoj terminologiji a bio je i kod nas prisutan pojam KOLONSKI PUT.Za one koi nisu iz saobraćajno putarske branše samo ukratko radi se o krčenju minimalnog traga po kome se mogu kretati sva vozila do određene težine i širine gabarita.
Za to su oni razvijali i razvijaju celu paletu borbenih sredstava a ovaj teški dozer je prethodnica i uvela ju je i JNA u svoj arsenal ali se kasnije počelo da luta po tom pitanji i uglavnom se inžinjerija izdvajala ili u samostalne namenske jedinice poput pontoniraca,amfibijaca ,putnih,mosnih,maskirnih ,utvrđivačkih jedinica a opšte rodovske inžinjerijske čete i bataljone kao nosioce ovog zadatka u obezbeđenju manevra borbenih jedinica su sa opremom zapostavljali .Te su jedinice uglavnom po isteku resursa sredstva iz prvobitne nabavke iz sredine 60ih rashodovala a nova su skoro pa prestajali da nabavljaju.Došlo je do zastoja i u sopstvenom razvoju domaćeg rovokopača na šasiji TAM 150 radio VTI i 14.oktobar,Legendarni MOS minopolagač na šasiji BVP80je ostao na par izrađenih primeraka i isto ga je radio VTI sa ĐĐ a jedan je bio kod nas u Obrenovcu na opitu 88-9.g.

Naš MOS je trebao da bude naša kopija Ruskog GMZ-3

Pouzdano znam da je paralelno sa radom na izradi MOSa i tog nesretnog Rovokopača na TAM150 VTI radio i na sredstvu sličnom Ruskom čistaču prolaza tipa UR-77

Trebalo je zadržati šasiju sa MOSa i onaj kran za podizanje lansirne komponente poput ove na UR-77.
Na žalost je već na samom kraju 80ih sve ostalo u arhivama i voleo bi ako neko ovo prati iz VTI da makar okači slike tih sredstava ili da me demantuje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 551 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 2 sakrivenih i 523 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Atomski čoban, Brana01, Darkhunter, DeerHunter, djuradj, Dorcolac, DPera, galijot, Georgius, Istman, kybonacci, lord sir giga, Lucije Kvint, Milos ZA, Pohovani_00, procesor, rovac, S-lash, Srki94, stefan.teodorovic, VJ, voja64, šumar bk2