Vojna tematika i sedma umetnost

165

Vojna tematika i sedma umetnost

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

10x10 ::Vidi se da pate od "nedostatka istorije". Falim im Jelcin za pluvanje po Rusiji.
Svaku sitnicu iz svije krate istorije su podigli na nebeske visine.
Nebi da budem uvredljiv po desavanju u Alamu, ali dogadje tipa mala grupa vojnika hrabro gine od namocnog neprijatelja ima svaki narod u Evropi i to mnogo puta ( da ne pominjem ostatak sveta).
Formalno jesu u pravu vojska jeste bila Sovjetska a ne Ruska. Ako cemo o formalnostima Alamo je bio u Meksiku u tom trenutku.


Maksikanci pobili neke pobunjenike i to je to...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Artiljerac
 • Pridružio: 07 Nov 2009
 • Poruke: 3128

Još se deo novina zove: Fifth Columnist...podsetili me na petokolonaše kod nas. Mr. Greenoffline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Дај да напишем и ја коју реч о филму. Као прво, гледао сам га два пута - први пут натенане, а други пут када сам се замлаћивао са превођењем. Кренућу од борбене технике у филму. Нисам нешто виђао по руском филмовима друге аутомате до ППШ, али сам пријатно изненађен што се нису зезнули, већ су ставили ППД, којих је реално и било у то време у Црвеној Армији. Зашто није било више пушкомитраљеза Дегтјарева, то ми је загонетка - има их и данас много (а и у оно доба) па их није било тешко наћи за потребе филма. И опет су, као и у "Адмиралу", зезнули са "Максимима" и оним широким поклопцем за наливање воде на оном сулундару. У филму има са чепићем старог типа, а има и са тим широким поклопцем , који је уведен '43. или '44. године.

Још када су се појавили трејлери и тизери, приметио сам да једна једина пушка СВТ-40 која се појављује у филму није "кошер" - има оптички нишан ПУ, што је у реду, он је и намењен њој, али је постављен на бочни носач конструкција Кочетова, који ем што није намењен СВТ-40, ем је развијен тек годину дана касније, '42. године. Има ту и фора код "Мосинки". На железничкој станици двојица војака преносе нешто и имају на леђима "Мосинке" са постављеним "штиковима" - то је по ПС-у. Онда, током филма, у свим тим шибањима нисам приметио да Руси користе "штикове", а то им је нешто за шта су пролазили солидну обуку. И што је приметио један лик са једног руског форума - у новим филмовима ни једна пушка нема шипку за чишћење. Обратио сам пажњу и стварно готово да их нема. И ни речи како то да мали Сашка прво нађе ТТ, (којим онако 'ладно смакне Немаца који је приметио њега и Њурку; нема патетике - само "фике... и готово"), а онда, када се нађе код Кижеватова, после онога када је испратио Њурку, оглувео када је "шандарахнула" граната, у рукама му је "Лугер". Где ли га покупи? Тај баш зна "стићи и утећи и на страшном месту постојати".

Пријатно сам изненађен и немачким "Панцеркампфенваген" III. Ово, наравно, није оригинал, већ реплика, али баш личи и не упада у очи. Читао сам неки материјал и видео фотке како су правили "тројку" за филм - добар су посао урадили. Иначе, појављује се и тенк-бацач пламена. Сад, опет има проблем са тим. "Фламенпанцер" на бази "тројке" (на шта ово из филма личи) појавио се скоро две године после Бреста, тек у пролеће '43. Фора је и то што је за Брест била ангажована немачка 45. пешадијска дивизија, која је - пешадијска, без "тенака". Сад, могли су да кажу: "Чика Хајнце (ја о Гудеријану, пошто би оно G на једном од тенкова требало да знали да су из његове екипе), правимо нешто, па нам треба неки тенк...", али опет, кажу да њих није било ту. Био батаљон неких "Штурмгешуца", али северно од тврђаве.

Што се тиче Немаца, оно искрцавање из вагона са угљем је различито приказано у "Битци за Москву" Озерова. Тамо су "Бранденбуржани" шећкали и у сред дана у строју, када их на путу до железничке станице види и Фомин (онај комесар што су га стрељали) и са познаником прокоментарише њихово марширање пропораћено одбројавањем "Ат, два, љевој!", како је тако комадовано још у руско-јапанском рату, али као, граничари имају своје правило службе. Иначе, онај нестанак струје у биоскопу је измишљен. "Брандербуржанима" то није био задатак, чак ни да се приближе тврђави, већ да обезбеде мостове около.

Од пролећне најаве овог филма, понешто сам био заинтригирам да прочитам о тим догађајима, па ми је као нешто и било јасно ко, где, када, али само због тога. Да је требало да се ослоним на то како је приказано у филму - остао бих у ребусу. Некако ми је смушен "тајмлајн". Готово да ми ово личи на филм направљен од серије и некако сцене исецкане и поређане у иоле смислени ток. Можда је због тога и мало остало у другом плану повлачење Немаца у биоскоп, који је иначе црква Светог Николе (ако не грешим). Наводно, док су ти Немци били ту, они од споља и нису нагазили са артиљеријом.

Опет се враћам на "Битку за Москву". Тамо је мало другачија историја главних ликова. Тамо Фомин не каже сам да је комесар, већ га неки од војника поткаже Немцима. А иначе, у филму се има утисак као да је то неки поручник, а не "палкавој комисар". Гаврилов се помиње да је преживео рат, али не каже да је репресиран. После повратка из заробљеништва, човек је добио стари чин и чак су га послали на Далеки Исток, где је био командант логора јапанских војних заробљеника. Мислим, када те неко пошаље осам хиљада километара далеко, у неку бестрагију, вероватно можеш да се осетиш репресираним, али није то репресија коју помињу у филму. Иначе, она немачка бомбетина је бачена, не на "цитаделу", оно мало утврђење, већ на Источно утврђење, тамо где је био Гаврилов. Има много тога да се прочита у књизи Сергеја Смирнова, која се помиње на почетку филма. Имате је у .txt формату (~350 kb) - http://webreading.ru/conv/do_txt.php?name=/books/s.....ya_krepost

Шта ми је засметало? Па некако као да гледам филм са америчком иконографијом. Када је неки емоцијалан тренутак, чујеш гудаче, па када је неко кркање, они то ставе у "слоу моушн". А бре, видели смо то код Амера! Иде ми генерално на ону ствар и безвезно јуришање, само да би то лепо изгледало на филму. Дијалози и гестикулација су ОК, али мислим да су понекад то и "преиграли". Некако сам видео све то у ратним филмовима из совјетског доба. Лик Кижаватова је солидно одиграо Марзликин, човек који је убог лица као створен за те сурове ликове, а ја га знам највише из неких мелодрама. Добар је и онај НКВД-овски поручник Вајнштајн, који плеше и проверава ексере на чизмама. Невелика улога која не може пуно да се развије, али је лепо урадио. Кад смо већ код Вајнштајна, Јевреја, приметио сам да су потурили и друга карактеристична мањине, какав је онај јахач/возач БА-10, Чечен Тогушев, а и на пар места су се могли видети разни косооки "Руси". Грузина нисам приметио.

Има и неких сцена које су ми се урезале у памћење. Оно када тенк гази тела погинулих и једне женске ноге како се протресу када на торзо наиђе тенк и како се у тој маси људских тела шири крвава мрља поред гусеница. И оно "Овде Тврђава, овде Тврђава... боримо се, држимо одбрану... Чекамо појачање..." током читавог филма је као мантра, као фар са светионика кога нико не види. По мом мишљењу, веома силна симболика. Обично ме гане неки детаљ, неки подвиг малог човека, у филму - жене. Сећате се на почетку оне породице чија глава, тата, заједно са женом и две ћеркице купује пиво и кисеу воду за децу и жена му као гунђа. После тога њих срећемо када Сашка долази до свог стана тражећи брата и затиче мртве девојчице и њихову мајку која лута тражећи метке. Запамтио сам када је рекла мужу нешто типа: "Ја без деце и тебе не могу и нећу да живим...". Штуцне срце од такве сцене.

Мене ја гануо и крај филма, са нарацијом и оним насмејаним људима који одавно нису међу живима. Више биографски него овако поетски, видео сам нешто такво и на крају "Браће по оружју", када наратор прича о животима оних из 101. који су преживели рат. Само овде нема много хепиенда са херојима.

Какогод, филм је добар и чини ми се да само показује да ћемо ускоро моћи да гледамо у сваком погледу моћне руске ратне филмове.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25772
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Kažu da dobar film ima sto mana - a loš samo jednu... Tako i ovaj film vredi da se stavi pod lupu, i ne samo lupu već i pod mikrokop. Tako i razumem ove tvoje primedbe. Izgleda da je scenarista bio veoma rigorozan u dijalozima jer se dešava da prođu čitave sekvence filma bez dijaloga. Kako je scenarista objasnio pojavu diverzanata? Vrlo propratno i kratko - pa tko razumije, shvatiće: kada komesar traži da mu oslobodi neko mesto u vozu, onaj šef stanice usput obavlja kratak profesionalni razgovor telefonom -''Nemački teretni? Dobro''. Stranim gledaocima treba veliko predzanje da bi povezao situaciju. Ta tvrđava je nepune dve godine pre toga osvojena od strane Nemaca pa onda predata Rusima, tako da pojava ''savezničkog voza'' nije bila iznenađenje...osim za onog nesrećnog železničara koji je svoj slučajni pogled platio životom.

Pohvalno je to što je scenarista ostao dosledan dijaloškoj listi i prikazivanju događaja jer je morao tako - na preskok, da pripoveda. A pri tome mu je od koristi, i to ogromne, bio off dečaka. Inače bi film trajao šest sati.Meni je interesatan onaj borac koji se kroz ceo film pojavljuje, a pri kraju filma naslonjen je na neku gredu kao da spava (vojnik sa srednjevekovnim šiškama, kao da su ga šišali s loncem na glavi). Taj motiv je ovekovečen na glavnom monumentu.

Film gledam evo već sedmi, osmi put - na preskok, naravno, tražeći ''sumnjiva'' mesta. Ne zbog filma, već zbog mene. Nema zbora a ni sumnje da on predstavlja ogromno ohrabrenje za sve ljubitelje ratnog filma jer Rusi i Belorusi sarađuju na opšte dobro. Razmišljam samo, kako bi film izgledao da ga je režisao autor filma ''Idi i gledaj''. To je taman ta doza opipljive surovosti i konačne tragičnosti koja bi ''Tvrđavi'' dobro došla.

PS
Zorge, treba da sklopimo od tvog i mog teksta ti i ja jedan prikaz , da ga iskombinujemo, prevedemo i pošaljemo na Kinopoisk. Nek vide Rulovci da nas ima...

offline
 • maha  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 06 Dec 2006
 • Poruke: 1693

Moram da ukazem na jedan trenutak u filmu mada ih ima vise, ali ovaj je u nekoj realnosti ..pa i tadasnjoj nedopustiv.Ubijanje zeleznicara ..ok..ali izdavanje toliko glasnih komandi na nemackom..kao da su u kasarni na obuci ..malo preterano!

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25772
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Nije to meni bilo sumnjivo. To je bio ranžirni kolosek u carinskoj zoni gde civili nisu imali pristup. Meni je sumnjivije to - šta je železničar tražio oko vagona. Možda su vagoni bili ruski, a lokomotiva nemačka, zbog širine koloseka. Interesatno zapažanje, u svakom slučaju.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Железничар је чук'о точкове.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25772
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ma, sve je to lepo - to sam prvo video. Odrastao sam na stanici, oko ložionice, okretnice... Šta on ima da čuka po nemačkom vozu? To mi je bilo na prvi pogled neobično.

offline
 • maha  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 06 Dec 2006
 • Poruke: 1693

Eto i ja pre par meseci poceo da radim nanovo svoju kolekciju ratnih filmova po nekim listama, jer mi je letos u toku grmljavine otiso externi hard sa 1000gb pa sad jovo nanovo! Evo nekog pocetka toga sto radim

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png
da napomenem..to je prikaz dva pocetna i najmanja foldera koja trenutno posedujem..znaci filmovi sa sredjenim titlovima..a ima dosta i bez njih!
Ako ovaj prikaz nije u skladu sa pravilima..naravno modovi ce reagovati kako treba...jer moja jedina namera je prikaz radi razmene izmedju nas samih..narocito oko nekih naslova do kojih se teze dolazi! U neko dogledno vreme mogu staviti i celu listu..a moze se to sve i na pp!

Dopuna: 08 Dec 2010 18:10

Prvi je...American Civil War ( 1861-1865)
drugi..Chinese Civil War ( 1911-1949)

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Pogledao sam film Brest fortress i mogu reci da je odlican i sigurno jedan od najboljih ratnih filmova ikada. Pogotovo potresne scene pred kraj filma su stvarno odlicne. Prikazuje se mnogo toga sto inace do sada nisam vidjao u ratnim filmovima, a to su stvarno jaka ljudska osecanja.

Jos da zahvalim Zorgeu i Khalessu za prevod. Zamislite ja trazim prevod na nemackom kad izbaci mi Google prevod na srpskom. Ja rekoh odlicno, kad pustim film ono My City Military tim, Khaless i Zorge Laughing bas sam se nasmejao.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 942 korisnika na forumu :: 70 registrovanih, 10 sakrivenih i 862 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, A.R.Chafee.Jr., babaroga, bestguarder, bojank, bojankrstc, bojanM84, bojcistv, cavatina, Centauro, comi_pfc, CrazyDiablo, damir.husejnagic, dane007, darcaud, darkojbn, dekan.m, Denaya, Djokislav, Dogma21, dule10savic, Dvojac005, ElJugoLoco, Georgius, ikan, ILGromovnik, JOntra, Karla, kovac9mm, krkalon, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, Litostroton, ljubacv, loon123, LUDI, Lutvo_Redzepagic, mb1213, mean_machine, mercedesamg, Mercury, mgolub, milenko crazy north, milimoj, Misirac, mrav pesadinac, Ne doznajem se u oružje, Nemanja.M, nuke92, oldtimer, Parker, Prometeus, raykan, RED4G-304, Ripanjac, RJ, royst33, S2M, solic, srbijaiznadsvega, Stoilkovic, Sumadija34, Tvrtko I, Volkhov-M, wizzardone, zdrebac, |_MeD_|