Osvajanje svemira

258

Osvajanje svemira

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1920

@raketaš: 15km hop zakazan za period od 30.11. - 2.12.

Ovdje:

https://www.krgv.com/news/spacex-planned-9-mile-la.....-over-gulf

malo o planiranom letu kao i o planovima za samouništenje u slučaju problemaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4038

Zanimljvo štivo , sad dolazimo do nekih apsurda , mala je vjerojatnost da sve bude potaman, sam Musc kaže da treba puno toga posložiti pa da vjerojatnost obavljanja misije bude 30 %. Pisao sam o tome da su matematičari dokazivali Koroljevu da je vjerojatnost preživljavanja Gagarina u prvim minutama leta oko 80 % , iako mi ta matematika nije jasna, let R7 par dana prije Gagarina je završio, odnosno počeo sa velikim Buuuuuum.

90 kvadratnih milja opasne zone , veliko je to , a treba se spustiti na plato 20x20 metara koji je 50 metara daleko od farme sa bocama kisika i metana ??

Nisam nigdje našao program leta , da li budu probali letenje, jedrenje , trbuhom prema naprijed , ili budu samo jahali na mlazu.

Ne znam kako funkcionira mozak E Musca , očito drukčije od mog, ali ja bih uzeo u najam neku močvaru deset kilometara dalje i tamo krhnuo prvih pet komada, ne bi ih ni pokušao vratiti u bazu u komadu.offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1343

Pitam se kolika je verovatnoca nesrece ukoliko Musk uspe da ostvari svoje planove i lansira 1000 raketa za godinu dana u pravcu Marsa cime bi znatno nadmasio Nasu koja je za 30 godina imala samo 135 misija Satla i to u niskoj orbiti oko zemlje uz gubitak dve letelice i 14 clanova posade.

offline
 • 13892 
 • Super građanin
 • Pridružio: 15 Jun 2009
 • Poruke: 1343

Planirani broj kolonista na Marsu. Cisto radi poređenja britanskim kolonijama na podrucju danasnje Amerike trebalo je vise od 150 godina da dostignu milion stanovnika.

2040: 80 000
2050: 1 000 000

offline
 • yrraf  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1637
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Elon Musk je pre svega biznismen i realno marketinški virtuoz pa ga tako treba i posmatrati. Uspeo je planeti koja 70% el. energije proizvodi sagorevanjem fosilnih goriva da proda priču da će rešiti ekološki problem tako što će povećati potrošnju iste kroz EV uz dodatne gubitke u prenosu i vukljanje mrtvog tereta (baterije). Gluposti koje on valja o kolonizaciji Marsa služe da se namakne lova. Pa sećate se fore sa tvitovima koji obaraju cenu akcija Tesle, pa Neuralinka samog po sebi, Boring plamenobacača, Hyperloop šarene laže, cigli od iskopane zemlje za tunele Hyperloop-a, Tesla semi-truck i sl. Čovek zna da se izreklamira i uzme pare. Od cele te muljaže namuzlo se poprilično love, pa se iz svega ipak ponekad izrodi i ponešto korisno kao Falcon 9 i Heavy, pa i Dragon. Nije čudo tehnike ali jeste napredak. Tako gledajte i ovo. Neka razvije dobar raketni motor. Valjaće za neku novu raketu, za neku novu svemirsku stanicu, smanjenje troškova lansiranja... To što nikad neće nositi 100 ljudi na Mars ili leteti Pariz- New York za 20 minuta, nije mnogo ni važno. Ko je bio dovoljno glup da u tako nebulozne koncepte poveruje u startu, neće mnogo mariti ni kad se isti ne ostvare te 2024.-e. Smisliće čova neku novu, bolju priču tada. Pare za to je ionako pokupio od ovaca koje voze auto na ugalj iz Obrenovca i naivnih investitora, koga boli uvo. Za društvo je svakako bolje da ih troši testirajući rakete u pustinji, nego na jahte, fudbalske klubove i sl. Od ovaca bi svakako neko pokupio lovu, dal za tašnice od 25000$, telefone koji koštaju ko tri srpske plate ili bezglutensku musaku. Neka čovek zarađuje i neka se igra. Možda nešto korisno od toga na kraju ispadne.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4038

Sve dok se Musk igra, a država ne vadi zastave iz skladišta da u njih umataju spaljene pilote- astronaute .. dobro je.

Tu je NASA korektiv, i na neki način sputava njegovu maštu i drži broj mrtvih pilota na nuli, ali ne možemo ništa prognozirati na bazi dva pilota koja su se prizemljila i četiri koji su na pola puta.

Po ovome kako ja vidim NASA je rekla...privremeno može Falkon i može Dracon, ali uvijek novi brod i raketa, isto je rekla i vojska jer im se ne isplati rizik .. milijardu dolara vrijedan satelit da bi Musc uštedio 5 ili 10 miliona.

Dracon proživljava redizajn.. Musc nije sanjao o padobranima i slijetanju na more, ima višak tankova i višak tetraoksida u tankovima, sve se to potiho rješava u hodu i sve to košta , samo zato što je Musc gledao malo previše filmove sa SF sadržajem.

Po pitanju statistike za sada je sve super , puno bolje od onog kako se planiralo, koliko ja pratim do sada je bio samo jedan otkaz Merlina, a planirani su otkazi požari i eksplozije. To je jedno užasno stanje taj osjećaj da je već trebao grunuti motor prije pol godine ???

Budemo vidjeli razvoj događaja dok poleti konkurencija, ja tu očekujem žestoke udarce sa njihove strane barem u smislu da NASA traži primjenu istih sigurnosnih postavki na Dracona i Oriona.

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 1123

13892 ::Planirani broj kolonista na Marsu. Cisto radi poređenja britanskim kolonijama na podrucju danasnje Amerike trebalo je vise od 150 godina da dostignu milion stanovnika.

2040: 80 000
2050: 1 000 000


Ako će neko dopustiti Mask da ih šalje kao što su išli prvi kolonisti u Ameriku, uz preživljavanje prve zime od 30 %, pa nekim čudom može ih poslati veći broj. A da i na Zemlji spremi neku Big Brother bazu gdje će smjestiti neke koje će u bojleru malo poslati u Svemir, uspavati pa vrati na Zemlju u tu bazu.
Možda nije baš zanimljiva priča kao tvitova Maska, ali ona priča doktora nauke iz JPL o četiri "kolonista" je možda ipak realnija za tu 2040. godinu.
Naravno, prije će Mask prodati ovu priču o kolonizaciji nego bilo koji dr iz NASA i sl. Trebaju te priče ekonomiji. Kao nekada željeznice, putne mreže, ... "Zelena" energija. Malo da se regeneriše.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1920

SpaceX planirra Ox proizvoditi saam, odvajanjem dušika (azota) iz zraka:

https://www.businessinsider.com/spacex-faa-boca-ch.....E&IR=T

Ovdje kao pdf:

https://assets.documentcloud.org/documents/2041609.....on_508.pdf

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4038

Zanimljivo , znači da im predstoji veliko pospremanje dvorišta , ako to za koji dan ne napravi ovaj SN 8.
Pretpostavljam da budu agregati ( plinske turbine ) za proizvodnju struje pogonjeni Metanom , koji budu dovlačili nekim brodom u luku koja je cca 100 km daleko , a onda cisternama do farme plinova.

Isto tako pretpostavljam da budu vodu za hlađenje agregata crpili iz tla budući bi tu moralo biti vode ko u prići.

Ispravljam se... to bude malo veće skladište od priručnog skladišta kisika malo bolje Covid bolnice, ali ni približno tako veliko da može lansirati 1000 brodova godišnje.

Tipujem na maksimalno tri lansiranja godišnje sa te pozicije ,, a i to je jakkkkko dobro i puno.

Moj skepticizam potkrepljuju zavidni rusi koje redovito pratim jer od njih nešto mogu naučiti , pogotovo od Dmitrija , lik nije propali fotograf ili muzički menađer već je završio Baumana , a usput je tatin i mamin sin i od njih je ućio kako se prave rakete.

Zanimljiva lekcija o sustavu za spašavanje kojeg smo nekidan vidjeli na linku ovdje , ono kad Dracon odleti , a nakon tri sekunde grune raketa .

Dmitrij je pristojan dečko , dobro odgojen i kad vidi da je car gol i da ima malu pišu , onda će se samo krajevima usana nasmiješiti , za razliku od mene koji sam balkanska seljačina i grohotom se smije i upire prstom .

https://www.youtube.com/watch?v=h7pLjQqf5Jo&t=.....Konanykhin

3 minute i 55 sekundi

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3240

Na prethodnim stranama pomenuto je klozetsko pitanje, malo sam se raspitao sa strane pa je ispalo da je to jedno od ključnih pitanja tokom dužeg boravka u svemiru bilo da se radi o svemirskoj stanici ili dugom putovanju u nepoznato i po mogućstvu isto tako dugom povratku na majčicu zemlju.
Sve se vrti oko vode i njenog bilansa. Mi smo većinski „napravljeni“ od vode, oko 60% ljudkog tela čini voda. Takođe potreban je određen unos vode svakodnevno tako i oslobađamo se iste količine vode. Unos sledi na jedan otvor vidu vode, različitih tečnosti i hrane. Koliko svako mora da unese tečnosti? To zavisi od godina, pola i mase. Postoje različite formule za proračun ali možemo se najjednostavnije ravnati prema volumenu plazme a to je 41ml na jedan kg. Više ili manje od toga šteti organizmu. Tako neki uprosečeni čovek bi morao uneti vode u raznim oblicima hrane oko 3l dnevno a žena oko 2,5l dnevno. Toliko se isto i izluči iz organizma ali različitim putevima. Najviše mokraćom a zatim stolicom, kožom i dahom. E kolibine izlučene tečnosti zavise i i od fizičke aktivnosti, ona ubrzava protok kroz bubrege mokri se više čovek se znoji, te postaje žedan i trudi se da nadoknadi izgubljeno kada gasi žeđ. Dolazimo do toga da tri astronauta moraju da unesu dnevno oko 9l vode, recimo puta 300 dana to je laganih 2700 l. 2,7 kubika. Da li mi na ISS imamo vodovod, akvedukt ili nešto slićno? Naravno da ne. Da li se sva ta voda doprema, ne, pretežno gubitak i nešto malo pride. Naime ISS poseduje sistem za preradu otpadnih voda, mokraća se brižljivo sakuplja i zajedno sa kondenzatom iz vazduha nastalim disanjem i znojenjem koji sistem za kondicioniranje pokupi pri preradi vazduha se ponovo se vraća kao pitka voda. Gubitak postoji kada se znoj nakuplja u tkaninama odevnih predmeta i naravno stolicom. Gubitak vode prilikom velike nužde tj tokom stvaranja minulog rada je trajan jer se isti iz toaleta vakumom usisava, pakuje i takav lageruje u servisni modul. Naime ne stvara se svemirski otpad eventualnim izbacivanjem iz stanice. Može se lako izračunati koliko bi se kamenica trajno ostavilo iz sebe u orbiti za godinu dana, 5 godina itd. Naravno da neko sedi i računa koliki je gubitak da bi se on mogao nadoknaditi pri nekoj dostavi. Naime neka 3 astronauta izgube dnevno 100mL putem minulog rada to je minimum 30 litara za 300 dana. Dakle naši astronauti plahnu usta izvorskom vodom o državnim i verskim praznicima ostalo je sve prerađena voda. E a sistem za preradu ima i podsistem filtera koji su iscrpljiv resurs i moraju se periodično menjati da slučajno ne bi bilo problema. Ovo sve se pri kratkim putovanjima može rešiti i pelenama i rezervom vode ali bilo šta duže ne. Princip se isprobava na duuugim kruženjema oko zemlje. Da li je prijatno saznanje poreklo onog šta se konzumira, ne, da li može biti sumnji u to naravno da, da zato su psihološka profilisanja kandidata izuzetno rigorozna.
A zvezdolet? Tu je stvar još gora. Bilans vode se mora poštovati jer se mora poneti rezerva koja bi pokrila trajni gubitak vode na svemirskom putovanju tamo i nazad i rezerva filtera za sistem da se ne bi naš posada pobila oko vode ili potrovala. Čvrsti teret se može tokom putovanja odbacivati jer bi se tokom vremena kumulirao i postao mrtav teret i potencijalni izvor zaraze.
Na kraju klozetsko pitanje postade veoma bitan elemenat svakog dugog boravka u kosmosu barem sa sadašnjem stepenu tehnološkog razvoja.
U to ime Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 468 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 0 sakrivenih i 465 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: JOntra, Kruger, stegonosa