PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

21

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Може и те како да делује са тих висина и ако нису брањене сигурно ће са њих деловати.
Заправо већ се разрађују поступци за стално дејство изнад Тропопаузе односно у пракси са 14 до 15 000 метара. ГПС и ласерски жироскопи су чудо. Истина то је тек у разради, проћи ће бар деценија до масовне примене са тих висина.

А који то ДРУГИ СИСТЕМИ ПВО могу да успешно делују у земљи Србији на тим висинама против мало бржег циља и то на неком пристојном домету ?
Панцир има зону уништења (са брзом ракетом) скоро ко Нева. А оваква каква је Нева неће више ништа да обори уз употребу нишанског радара (без адаптивног филтера) а оптроника те неће одвести вишље од 8 000 м.

Последњих 15 година ратна ваздухопловства су поразила више малих држава. Без већих проблема.
Врло је карактеристичан случај Либије.
Онај исти ПВО систем који је Америка смела само да провоцира 80-тих је после 20 година прегажен хаметице.
Практично исте резултате је дао још пре тога напад на СРЈ.
Пасивне контрамере ПВО су на брзину у минималном броју примењене од стране Српског ПВО.
А да ли су сада, у овом тренутку развијене, ефикасне и да ли су њима попуњене јединице и да ли их стандардно користе на вежбама ? Или је све остављено онако како је било ...
А за активне контрамере ПВО у земљи Србији никад нисам ни чуо...Оне су ретка зверка иначе у целом свету. Колико таквих ситем уопште има услободној продаји? Топољ и већ застарела Пелена
и можда још 1Л245 као и убити АКУП-1 и већ крајње застарели АКУП-22 истина модернизован.
Но они бар имају свој АСУ типа Маузер-1 и Москва....и Р-934 за ометање везе али са ограниченим ефектима.
Садашње стање се много разликује од оног пре 15 година. Ту промену нису донели сателити како су многи очекивали али погрешно проценили, нити развој хиперсоничних пилотираних стратосферских извиђача.
Ту промену донели су дронови.
Са дроновима у много примитивнијој варијанти Израелци су препеглали Кубове још пре 30 година,
управо јер нису имали линкове од других извора стања у ВаП-у.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24628
 • Gde živiš: Beograd

Врабац

Либија 2011. није ни имала ПВО.offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1481

Delovati sa tih visina može samo neko, ko ima toliku nadmoć i logistiku, da može da izdrži da potroši ogromne resurse a da rezultat bude indentičan onome iz 99.godine.
Inače, i tada su, a i u Libiji, ciljevi birani posredstvom izviđačkih satelita, a ciljeve niukom slučaju nisu tražili a posebno ne pronalazili borbenim avionima sa tih visina, jer to nije moguće. Mada, 8000 m je daleko veće od 5000m koji je bio linija 99.god.
Takođe,iako Libija gotovo nije imala PVO, prvo su lansirali više stotina krstarećih raketa na položaje PVO, a tek zatim dejstvovali avijacijom. Što je doktrina koju redovno primenjuju.

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2011
 • Poruke: 741

Ciljevi i u Srbiji i u Libiji birani su i klasificirani najvecom vecinom upravo iz letjelica. Sateliti su eventualno pomagali pri odredjivanju situacije kod fiksnih ciljeva kojima vremenski odmak nije bilo toliko bitan. Takticke ciljeve, pogotovo tockaste ciljeve tesko da se i moze redovito nalaziti na drukciji nacin. I ovako je to golem i tezak posao koji zahtjeva mnogo platformi i mnogo letova, traje dugo i ne daje siguran ishod, ovisno o terenu, situaciji i pripremljenosti branitelja.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1481

Eridan ::Ciljevi i u Srbiji i u Libiji birani su i klasificirani najvecom vecinom upravo iz letjelica. Sateliti su eventualno pomagali pri odredjivanju situacije kod fiksnih ciljeva kojima vremenski odmak nije bilo toliko bitan. Takticke ciljeve, pogotovo tockaste ciljeve tesko da se i moze redovito nalaziti na drukciji nacin. I ovako je to golem i tezak posao koji zahtjeva mnogo platformi i mnogo letova, traje dugo i ne daje siguran ishod, ovisno o terenu, situaciji i pripremljenosti branitelja.

Dobro, a sad nam reci šta su to konkretno pronašli i uništili a da nije stacionarni cilj, pa podeli to sa brojem poletanja bombarderske avijacije, i rezultat je ? Mr. Green

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Резултат је да су постигли своје циљеве и у Србији и у Либији. Потпуно, брзо и јефтино..Истина марионетску владу у Сбији су поставили тек годину дана касније...Али то је било много јефтиније од копнених операција у којима би ПОДРШКОМ ИЗ ВАЗДУХА Србима нанели 30-50 пута веће губитке него што су нанели укупно до тада.
Тако смо се природно вратили на тему Панцира.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1481

ŠBBKBB nije naučna disciplina, pa ne bi ni da komentarišem Smile
Inače, kopnene agresije jeste bilo, gubici jesu bili veći, ali ne dramatično... tako da...

Poenta je, da priča o tome da Tor-m ima mali prafon dometa i da ga mogu neutralisati "nadletanjem" ne stoji. To je jedna komponenta PVO, a ne njen nosilac, a čak i da je nosilac, daleko od toga da se može "nadleteti" i neutralisati.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Ма свака теби част бајо ако си био доле, то је непоредљиво...

Рат је за неуке занат, а за учене наука - Фридрих Саксонски.
Копнене агресије да, али не снагама НАТО са тешким наоружањем већ гурнувши албанце из база у албанији преко границе.
Колико ПУТА су нам били већи губици од авијације у (рецимо) последњих десет дана дејстава пре обуставе ватре у односу на цео период дотле?
Колико пута је порастао дневни губитак из тог периода у односу на просек дотле?
Моја јединица (артиљерија није ПВО) је била оријентисана према Хрватској и због специфичне опреме потпуно прикривена и таква и остала до краја (зато сам само у 3 маха учествовао у ПВО потпуно на добровољној основи). Нешто не верујем да би правац према Мађарској такође остао без напада (обзиром на рушење мостова у Н.С.) али то је већ калкулација, али Хрватски правац није. Шта мислиш какво би било дејство НАТО авијације на том северном правцу обзиром на терен и обзиром на стање у ПВО у том тренутку?
Због ког разлога се одустало од премештања дела команде стана из зоне ЏЏЏ у зону ЗЗЗЗ која је далеко далеко јужније?
Али добро били су то једни гигантски Термопили, целог једног народа, и то такви да он није изгубио Атину али јесте Тракију и на жалост није било Платеје нити је на видику...
Када 7 милиона људи стане на црту пред 800 милиона стварно не знам да ли је ишта осим Термопила поредљиво.А они који су били доле на Косову и Метохији су сасвим логично 300.
Види, ја више нећу ићи у овај офф, држаћу се само и једино ПВО (и артиљерије).

Волим и ја Тора није то спорно, он је далеко интилигентнији систем од Панцира.
Рецимо у бродским изведбама се то одмах види.
Наравно ова линија започела са Кортик Каштаном која се сад наставља има своје заговрнике али заправо САМО ЈЕДАН квалаитет, копактност и габарите, згодне за бокове и интегрисаност са топовима.
Но права је истина да Кинжал зову МЕТЛА. Израелски Барак и Кинжал гарант би добили све остале системе на свету на неком озбиљном тестирању. А погледај колико су слични, нису истоветни али су веома слични. Барак би био врло успешан као копнени систем али су на његову несрећу пројектанти у старту замислили искључиво бродски систем што га је елиминисало као копнени због врућег лансирања.
Али ајде да применимо методу reducio ad absurdum у овој расправи.
Предпоствимо да се Тор у компаративној анализи versus Панцир исказује као систем који једнако добро покрива и веће висине толико да се не може неутралисати дејством са границе плафона.
Осим тога ионако има боље дејство по циљевима по мерилима прецизности и уништења.
У том случају Тор је супериоран Панциру.
Ако је Тор супериоран Панциру, Панцир нема разлога за егзистенцију.
Е то је апсурд.
Доказ за апсурдност тврдње су наруџбине из иностранства и саме матичне земље,
али и грчевито занимање потенцијалних противника за систем...

Наравно није све у корист Панцира нити је и било.
Копнена војска га је прво прихватила па онда одбила. Зашто?
Шта је неаведено као елимишући фактор.
Један ТТЗ који у пређашњим деценијам није постојао.
захтева се да оруђе може да изврши симултано пресретање тактичких пројектила домета од 50 до 100 км испаљених из ВЛР залпом како кажу Руси.
Е то Тор МОЖЕ а Панцир НЕ МОЖЕ.
Али Тор може само ако је батерија од 4 оруђа под командом КИС-а, рецимо Барнаул или ако баш мора Касатељнаја или Ранжир-М (па чак и ПУ-12М7 и Сборка-М2-1) а он при себи има додатне радаре и то из нове колекције.

Види, ја се са тобом више слажем него не слажем по питању Тора али само ако га посматрамо у комбинацији са Буком и по могућству неким топовима, мада не мора ал је добро, а Игле ионако иду стандардно оне му дођу као пенкало уз табакеру. Наравно један (1) Пори-2 са пар додатних радара би морао да иде са њима.
Та варијанта је далеко моћнија од тога ДА ЗА ИСТЕ ПАРЕ узмеш онолико Панцира колико има пара
мада би уз толико велики број ипак ишао бар један (1) Фундамент-1 са пар додатних радара, а Игле су пенкало...
У тој варијанти, Панцир уопште не изгледа бајно.
Сит се начудих како сви кукају за С-400 или његове претходне С-300П-2 варијанте а не примећују да Руска копнена војска снагу покривања покретних јединица заснива на комбинаци по слојевима
Тор+Игла-Бук+Игла а С-300В му дође само још да изгуби сву вољу...
Срж снаге ПВО Сухопутних је Тор+Бук и ако их сви критикују због како кажу Руси моралне застарелости (парафраза, непрецизна) заправо тога се сви плаше ко ђавола.
Нови Букови се мешају са новим Торовома природно и без Антеја (С-300В).
Бар четири нове бригаде су увезале комбинацију 2 Антеја + 4(6) Бука + 8(12) Торова истина ту је бар један (2) Порија а може да се деси и Орион.
Овако поређане можеш да их савладаш али САМО МАСИРАЈУЋИМ ударима, технички, тактички то постје несавладиво у појединачним и мањим нападима. Пази сад, чак и са јаким ометањима.
У овој вишеслојној одбрани, Панцира би питали, где си пошо Бели?

Е сад зашто има много више наруџби панцира и зашто је он интерсантији страним купцима.
Једноставно имају људи неку какву такву хијерахију око важнијих објеката типа Вега+Нева, Волхов+Нева, Хок+Рапир, Куб+Кротал и сличне кобинације. Али имају много непокривених МЕЂУПРОСТОРА.
Е ту је онда Панцир погодан. У међупросторима се вишље лети, може ионда и брже да се лети, а на пример може се десити да међупростор буде покривен разним баражним сметњама циљаним по фрекфенцији и нециљаним по углу и пребрисавајућим сметњама нециљаним по фрекфенцији и променљивим по углу. Те сметње, које су иначе најћешће присутне код лета на рути (а не на циљу) могу брже да подаве Тора (који покрива тај међупростор) него Панцира. Друго, Панцир је отпорнији ако дође до лансирања ХАРМА у самодбрани авиона и треће потпуно је прилагођен за гађање оптронички ако су сметње такве да су и њега подавиле.
И што је највећи фазон а што се у међупросторима често дешава ако нешто брзо и блиско искрсне ТУ СУ ТОПОВИ.

Е ја више не могу...
Врабац енде...

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1481

Na potezu 549, tih "dana kopnene agresije" angažovano je sve od artiljerije, od 152-ki do 60mm, a u borbu je uveden i oklop, avijacija je delovala daleko ispod crte od 5.000 m, posebno A-10-ke, i od uspeha po tačkastim ciljevima artiljerije imali su jedno poklapanje vatrenog položaja minobacača, koliko ja znam, a znam. I naravno sa tonama i tonama tepih bombi prirodno je da se nešto i pogodi, ali to nije priča o uočenom i neutralisanom cilju.

Meni to nije off, jer se direktno odnosi na temu. Pancir i Tor, nisu za poređenje po meni, iako imaju mali segmenat koji zajedno zaklapaju. Ali u svakom slučaju, čuda bi činili u hipotetičkoj iznad navedenoj situaciji.

Ono što je svojstveno za Pancir, to je neprikosnoveno dobro iskorišćena kinetička energija rakete, samo pogledajte max brzinu i ukupan domet, pa to uporedite sa npr Ammram-om lansiranim sa zemlje, jer takav sistem postoji (računato od mometa kada raketa počne da leti inercijom). Pancir, rusi vide kao neposrednu zaštitu većih PVO sistema, i trupnu PVO, otud topovi. Jednom rečju, unapređena Tunguska koja je zbog svojih karakteristika preskočila svojim mogućnostima zadatak koji je pred nju postavljen. Tor, čini mi se imala malo drugačiji zadatak, i on sam za sebe čini sklop i segmenat PVO.

Zašto Pancira nema na brodovima ? Zato što je tu Kashtan.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15515
 • Gde živiš: Lublana

Hektor ::ŠBBKBB nije naučna disciplina, pa ne bi ni da komentarišem Smile
Inače, kopnene agresije jeste bilo, gubici jesu bili veći, ali ne dramatično... tako da...

Poenta je, da priča o tome da Tor-m ima mali prafon dometa i da ga mogu neutralisati "nadletanjem" ne stoji. To je jedna komponenta PVO, a ne njen nosilac, a čak i da je nosilac, daleko od toga da se može "nadleteti" i neutralisati.

Sa lakoćom uz pretpostavku da nema S-300/400 u blizini! Nema "lakšeg" nego neutralisati jedan Tor sa bombom tipa CBU-105 ili RBK-500-D SPBE.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 328 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 323 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Duško, ok, zlaya011, zoxknez