Automatske puške (koje nemaju zasebnu temu)

70

Automatske puške (koje nemaju zasebnu temu)

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10086

Citat:Sve to zvuci razlozno i prihvatljivo ali je cinjenica da su upravo oni koji su u realnoj situaciji da procene i upotrebe oruzje napravili izbor za konkretan problem. Ja razumem otpor da se neki prihvaceni i ukorenjeni stavovi tesko menjaju ali takodje sumnjam da bi par elitnih jedinica angazovanih u borbi izvoljevalo i trazilo losije resenje ako vec imaju to koje je "dokazano" bolje. Stvar je jednostavna - nema savrsenog resenja i u nekim situacijama ono sto se smatra inferiornim pokazalo se kao bolje u konkretnoj upotrebi. Barem kod onih koji mogu da biraju (ne zaboravite da je SFOD sa 75. Rangers jednostavno ignorisao naredjenje da razduze HuK-416 i vrate se na M-4).

Sad tu jedan zanimljiv momenat bar meni. Primer koji si dao je vrlo specifičan, jer se odnosi na jedno bizarno mesto, zatim vrlo posebne uslove ratovanja i generalno jednice koje imaju viši nivo obuke od proseka.

Šta je zanimljiv momenat meni, koliko na osnovu jednog takvog primera da gradimo neku širu sliku? Da li su razni specosi i njihove bizarne akcije zapravo dobar primer ili ipak samo jedna mala niša na bojištu? Pritom su neki njihovi argumenti debilni, pa bili oni najelitniji zgromi puc, gromopridači. Krupni Paštuni, ajde bre.
To je vrlo slično klasičnom argumentu, Amerima se ne sviđa metak, znači loš je. al se ne gledaju druga iskustva.

Daj da nađemo sredinu, a ne da koristimo ekstreme kao primere. I da sistematično birkamo trešnje.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 6176

Verovatno ti je promako prvi post gde sam i naglasio da se vrednovanje ucinka nekog kalibra u borbi ne moze uzeti kao konstanta tj. da zavisi od konkretne situacije. Da li je teziste na spoljasnjoj ili terminalnoj balistici, da li posmatramo uspeh konkretne akcije ili trazimo "opsta mesta" koja ce zadovoljiti sto siri krug korisnika.
Uostalom, odatle i sada rasprave i istrazivanja o novim kalibrima za snajperku, mitraljez, PDW, pistolj...
Ovo ovde je razmena misljenja i moj stav je da vredi barem zbog zabave nabrojati i tzv. "bizarne situacije" ako ni zbog cega drugog oda kao kuriozitet.
Inace mozemo da kazemo da su postojeci kalibri adekvatni i da zatvorimo temu.

offline
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 2137

Meni se, recimo, striktno u vakuumu, izuzevši geopolitiku i nesposobnost domaće industrije svidja 6,5x39 kao kalibar.

Strelcu realistično ništa ne znači. Pre je bitnija optika na pušci, i nju treba maksimalno kvalitetno odraditi i za prašinara vulgaris. Ali, takav kalibar je jako interesantan puškomitraljescu, i mislim da bi ekstra lepo pasovao u PKM sa optikom - sve dobrobiti mitraljeza punog kalibra, na manju masu municije i dodatno lakši mitraljez putem daljih optimizacija.

U unifikaciju kalibara generalno ne verujem, ali ovde bi možda imala smisla, iako bi ista za mitraljesce već dolazila u raspadajućem redeniku, a za prašinare u rinfuzu. Ukoliko bi svaki prašinar nosio po jedan dodatan redenik, moglo bi se imati i dva PKMa, čestito hranjena u odeljenju, a to je već bitna stvar za širu sliku.

DMRovcu je ipak potreban bolji kalibar, bolja municija i bolja puška nevezana na ove.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1752

Kod razmatranja efekta zrna relevantna je samo sudskomedicinska građa a nikako korišćenje gelova i ostalih nebuloza.

Što se tiče sudskomedicinskih izvora imam malo neposrednih saznanja o efektima 7,62 x 39 i još više posrednih (razgovori sa veštacima sudske medicine) i oni su zastrašujući... Ono što nemam je bilo šta o efektima 5,56 ili 5,45 iz istog izvora pa da mogu da uporedim.

Ako propisno napravljen gel udarite otvorenom šakom par puta, svaki put će se zatresti kao želatin i nastaće oštećenja... To se desi i kada ga pogodi zrno velike brzine, ali probajte takva oštećenja da napravite na ljudskom telu otvorenom šakom, nema šanse ...da nepričam što možete noktima i štipanjem da otkinete komad... E to daje prednost brzom zrnu na gelu koje u praksi nema.

Elem, ja mislim da je mnogo veća prednost manji trzaj i veća količina municije u istoj težini koje imaju 5,56 i 5,45 od većeg efekta na cilju koje po meni imaju svakako 7,62 x 39 i pogotovo 7,62x 51/54.

E sad, znate li zašto je zabranjeno loviti kalibrima 5,56 itd? Pa da ne muče životinje jer ih uboti neće...

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 6176

HrcAk47 :: kvalitetno odraditi i za prašinara vulgaris....
Otkrivanje mete, procena daljine, svetlosni uslovi... Ovi faktori su od presudne vaznosti da bi strelac bio efikasan. I to ima veze pre svega sa obuko pa onda sa tehnikalijama. Napr. ameri sada imaju program da svaki "fire team" bude opremljen sa laserskim meracem daljine. Uz to treba uklopiti relativno rezantan kalibar i optiku sa jednostavnom koncanicom kod koje strelac ne mora da vrsi mehanicka podesavanja. Ima vec takvih pokusaja, neki su i vrlo korektni.

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 845

@HrcAk47: Šesipo Krndelj i PM hranjen redenikom su wet dream određenih samoproklamovanih pogonskih filozofa opšte prakse. Treba li ponovo da pojašnjavamo u tančine zašto niko iole uračunljiv nije čak ni pomišljao da razmatra taj metak u vojne namene?
Vezano za poređenje kalibara automatskih pušaka, možemo se prisetiti jedne situacije iz početne faze WW2, odnosno borbi Japanaca s Britancima u Singapuru. Britanska SMLE kalibra .303 British je po svim relevantnim parametrima bila za klasu bolji izbor u odnosu na Arisaku u kalibru 6,5mm. Naravno, Japanci su ih omlatili kao seljače dženariku, a puške su na ishod uticale manje od šare džona na cokulama vojnika jedne ili druge strane.
Nedugo zatim, Japanci ubrzanije uvode novi puščani kalibar koji je imao (gle, čuda) dijametar zrna 7,7mm. Šta su dobili tim novim puškama na planu povećanja efikasnosti streljačke paljbe?

@Hektor: Gde je to zabranjeno loviti kalibrima 5,56? Bebee Dol

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 6176

Skrabalo ::... Šta su dobili tim novim puškama na planu povećanja efikasnosti streljačke paljbe?
...

Bolju snajperku Mr. Green

Ono jest' da nema veze sa temom ali me je zainteresovalo Cool
A.R.Chafee.Jr. ::... Krupni Paštuni, ajde bre...
Statistika iz 2018-te kaze da je prosecna visina 20-to godisnjaka u SAD 175,4 cm dok isti podaci za pastune kazu da je njihova visina 5'10'' tj. 178,4 cm

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10086

Napisano: 12 Apr 2021 12:07

Citat:Verovatno ti je promako prvi post gde sam i naglasio da se vrednovanje ucinka nekog kalibra u borbi ne moze uzeti kao konstanta tj. da zavisi od konkretne situacije. Da li je teziste na spoljasnjoj ili terminalnoj balistici, da li posmatramo uspeh konkretne akcije ili trazimo "opsta mesta" koja ce zadovoljiti sto siri krug korisnika.

Nije, no samo napisao šta je meni zanimljivo kada se neki ekstreman primer navede. I zbog toga sam i svoj post završio sa apelom da se izegava birkanje trešnjica. Nisam mislio samo na tebe, nego uopšteno. Jer malo malo pa neko okači neke kuvare iz državne milicije Ajdaha gde se zlopate sa M16 iz vijtnamskih rezervi, pa kaže aha vidi kako je loša puška.

I da mišljenja sam da prosečnu situaciju i korisnika, R&F pešadinca vulgaris treba odvojiti od obe ekstremne situacije i korisnika, bilo da su gromoprd specosi, bilo da su kuvari iz državne milicije Ajdaha. Mišljenja sam da vojske traže opšta mesta, jer većinu čini R&F pešadija vulgaris, a oni gromoprdi i tako dobiju nešto posebno. Za kuvare nije ni bitno.

Citat:Uostalom, odatle i sada rasprave i istrazivanja o novim kalibrima za snajperku, mitraljez, PDW, pistolj...

Meni je recimo zanimljivo šta je koren te rasprave, loš kalibar, slaba konstrukcija metka, slab konstrukcija oružja, loš sistem rada, pogrešna doktrina, slaba obuka? Jedan ili relano svi faktori po malo? Neki malo više od drugih?

Citat:Ovo ovde je razmena misljenja i moj stav je da vredi barem zbog zabave nabrojati i tzv. "bizarne situacije" ako ni zbog cega drugog oda kao kuriozitet.
Inace mozemo da kazemo da su postojeci kalibri adekvatni i da zatvorimo temu.


Kao što je meni zanimljivo, koliko realnu sliku možemo dobiti na osnovu ekstrema i kurioziteta. I argumenta o krupnim Paštunima.


Inače sam stava d je puška danas u ratu kao mač u srednjem veku, može da posluži, ali nije ono što će napraviti glavnu štetu.

Dopuna: 12 Apr 2021 12:21

Citat:
Statistika iz 2018-te kaze da je prosecna visina 20-to godisnjaka u SAD 175,4 cm dok isti podaci za pastune kazu da je njihova visina 5'10'' tj. 178,4 cm


Zanimljivo, prosečna visina Avganistnaca je 168, a težina 63kg. Druga zanimljivost, i ovde i u Nemačkoj sam se sreo sa fenomenom da vrlo male količine odeće veličine L i više budu podeljene Paštunima, takođe i obuća preko broja 43. Za razliku od sirijskih i iračkih Kurda na primer.

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 6176

A.R.Chafee.Jr. :: ... Meni je recimo zanimljivo šta je koren te rasprave, loš kalibar, slaba konstrukcija metka, slab konstrukcija oružja, loš sistem rada, pogrešna doktrina, slaba obuka? Jedan ili relano svi faktori po malo? Neki malo više od drugih? ...
Ne moze se generalizovati ali osnovni pravci u zahtevanim poboljsanjima mogu da ukazu na ono sto se smatra nedovoljnim performansama.
- kod PM se ide na veci domet u kombinaciji sa vecom probojnoscu (pozeljno smanjenje mase sistema)
- od snajperke se ocekuje veci domet sa manjm osetljivoscu na uticaj vetra
- PDW (koji jos nigde nije usvojen kao takav) treba da podigne efikasnost defanzivne paljbe na 150-200 metara
- od licnog oruzja (pistolja) ocekuje se smanjenje broja ispaljenih metaka potrebnih da se protivnik onesposobi


Inace - Srbija od Tokija do Milvokija !!! Pastuni su sitna riba pljuckavica. Bre! (podatak iz 2019-te)
"Serbian men are 180.57cm (5 feet 11.09 inches) tall on average" Ziveli
''the average age-adjusted height for American men 20 years old and up is 69.1 inches (175.4 centimeters). That's about 5 feet 9 inches tall''
''pashtun are not known for heights, their average height is around 5′10″ easily.''

''Ajmo dalje, sta merimo sledece? Mr. Green

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10086

Napisano: 12 Apr 2021 12:46

Citat:Ne moze se generalizovati ali osnovni pravci u zahtevanim poboljsanjima mogu da ukazu na ono sto se smatra nedovoljnim performansama.

Meni je nekao prirodno da sagledam problem što šire, da ga ne vežem samo za jednu stvar. Kao kalibar ili sistem oružja. Zato i provlačim doktrinu upotrebe odeljenja na primer, jer nekako ostane po strani, pa gledamo na oružje kao da je samodovoljno.

Dopuna: 12 Apr 2021 12:50

Citat:'pashtun are not known for heights, their average height is around 5′10″ easily

Jel ti ovo sa onog bizarnog čuda Pashtuns vs Jatts*? Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Sajt gde Džati i Patani (indijski Paštuni) mere sve i svašta. Smajli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 941 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 14 sakrivenih i 875 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Bahuss, Boris90, brundo65, ccoogg123, Chainsaw, dane007, Djordje29, dule10savic, Gagi193, gomago, gzoki, Istman, ivicasimo, JimmyNapoli, Karla, kokodakalo, krlebgd77, Krusarac, kybonacci, ljuba, Makarid, mercedesamg, Metanoja, MiroslavD, Miškić, moldway, naki011, nebidrag, nick79, Oscar, pein, perko91, Polemarchoi, repac, rovac, royst33, sasa87, tanakadzo, Toni, trutcina, tubular, vathra, Vlada1389, yrraf, Zadonbas, zlaya011, Zlikowsky, zziko, 79693