"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2053

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 1401

Meni je od svega tu najsporniji mini-sengen u koji nas guraju i na sta ce to liciti.

Autoput Nis-Merdare je ionako NATO projekat za laksi transport trupa, sad samo i zvanicno potpisan i pokrenut, jos cemo i lepo da ga platimo.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Feb 2006
  • Poruke: 2741

Čudi me od ovako konzervativnog foruma tek blago pesimistička reakcija na ovaj akt izdaje. Već pominjani zarez, Gazivode, železnica ka deep port na Jadranu, diversifikovanje energetskih zaliha (?) u saradnji sa drugim (kojim?) entitetima US vlade, priznavanje dokumenata, COMBAT ILICIT ACTIVITIES implementacija... Zbog čega je ono odbijen austrougarski ultimatum?

Možda jer se od pi.koustog zločinca ništa manje nije moglo ni očekivati? On je sebi kupio još vremena za pljačkanje zemlje, a kako će ta zemlja izgledati nakon njega? Potop, naravno.

Neko se nadao ruskoj diplomatskoj čizmi za vratom ove spodobe? Ja još prizivam frau kancelarku da mu napravi nove otvore umesto onog gde mu trenutno prebiva ona klika na fotografijama iza njega i njih još 700k u domovini.



offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Сада чекамо одговор Кине и Русије. Вучића и Хотија су очигледно уценили да потпишу.
Споразум би требало да се ратификује у скупштини ако се не варам?
Да видимо какав Вучићев прљав веш имају Кинези и Руси.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2012
  • Poruke: 2286

Sim.a ::Evo sad Dačić objasnio kako nam to što Izrael prizna Kosovo neće smetati mnogo.
Logično, bitno je da se na svim medijima tri dana priča kad Burundi ili neko koralno ostrvo odprizna Kosovo jer ipak su to veliki svetski faktori i igračio dok nas za Izrael zabole ćošak. Oni su sitniš. Burundi, Valua itd se računaju kao uspesi diplomatije a Izrael je sića i koga briga ako su oni priznali.
Da sam juče umro mislio bih sve obrnuto ali objasnili danas majstori.

Pitanje je sta mi ocekujemo od Izraela?
Izgubili smo jednu drzavu koja ih ne priznaje, objektivno oni su sami mogli da se dogovore oko toga i bez nas (Jerusalim za priznanje), ali smo i mi isto prebacili ambasadu. Zasto?

Nisam siguran da cemo saznati u skorije vreme.

offline
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35600
  • Gde živiš: ovalni kabinet

A možda će mo sad umesto Korneta da kupimo Spike sa popustom zbog ovoga Wink

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Gama ::
N1: Netanjahu potvrdio da će Izrael priznati Kosovo

Kad se pogleda tekst našeg sporazuma sa USA, u onom delu oko Izraela se takoreći odmah obavezujemo da u Jerusalimu otvorimo izgleda kancelariju privredne komore (commercial office), i ''ministry of state offices''. Ne znam ni šta je ovo drugo, možda neka kancelarija ispred Predsednika Srbije ili šta već...ali šta god da je stoji datum za obe kancelarije: 20.09.2020.
Faktički za najviše dve nedelje od danas. Što se toliko žuri?

Meni ima logike da je sled otprilike bio ovakav - naši vide tu stavku oko Izraela kad su došli u Vašington. Zovu ih da vidimo o čemu je reč, Izrael nam potvrđuje da se tako dogovorio sa Amerima. Mi zato nudimo da preselimo Ambasadu u Jerusalim, što ipak više vredi od ambasade nekog tamo Kosova čak i da ga priznaje ceo svet...a, ne priznaje ga. Izraelu to nije dovoljno i traži garancije...a, mi onda izmišljamo dve kancelarije kao svojevrsnu prethodnicu ambasade i dajemo datum za bukvalno dve nedelje. Plus, ko zna....možda smo rekli da ćemo kupiti i nešto naoružanja od njih, nije da nema šta, i nije da je jeftino kad bi uzeli sve što bi nam dobrodošlo od njihove vojne industrije.

Ili Izrael to prihvata, i reda radi sada daju izjave o tome kako će priznati, ali će otezati sa tim (čekati 20.09.2020.) da vide hoćemo li ispuniti naš deo.
Ili Izrael to prihvata, mi se obavezujemo i ubacujemo zato u tekst sa sve datumima...a, onda nas Izrael izradi i ipak ostane pri novom stavu oko priznanja Kosova.
Ili Netanyahu, kome se još kako mrda fotelja, obećava ono što zna da ne može ispuniti.

Nelogično mi je da se iz Prištine od 2008. godine do danas niko nije setio da ponudi Izraelu ambasadu u Jerusalimu samo ako ih priznaju, ili da im Ameri (barem od dolaska Trampa), ili bilo ko drugi nikada nije sugerisao tako nešto ako nisu bili u stanju da se sami sete toga.
Ostaje nam da vidimo...al' čisto formalno gledano (bez traženja neke moguće pozadine) svakako je izvesno priznanje od strane Izraela.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Ja nigde u sporazumu ne vidim SAD kao stranu. Sve počinje sa tim da se Srbija i Kosovo nešto usaglašavaju i obavezuju na tačke dalje u tekstu. Prva rečenica ispod naslova. Kod nas na TV ide neko mađijanje da je ovo sporazum između Srbije i SAD. Meni to ne liči baš tako kad čitam šta je potpisao. Prva rečenica kao i obično u ugovorima objašnjava strane a potpis dole je koliko vidim samo AV a nema Trampa. Ovo deluje kao overeno obećanje tj. prihvatanje obaveza ovlašćenog lica. I nigde nema šta je uslov da ovo bude izvršeno. Ovo smo sad prihvatili i ako Tramp pobedi nema vrdanja. Da ne bude posle nismo znali.

offline
  • Pridružio: 17 Feb 2016
  • Poruke: 1442

Gde da se javim u Hezbolah?

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Čitajući više puta sporazum mislim da objektivno Srbija gotovo ništa nije dobila ovim dokumentom.
Čak i ono što jeste, kada se raščlane informacije, dođe se do zaključka da je to privremeno i minorno.

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Markoni29 ::Сада чекамо одговор Кине и Русије. Вучића и Хотија су очигледно уценили да потпишу.
Kineze verujem da jako boli ona stvar za malo (zbog veličine SRB) njihove 5G opreme (malo u smislu vrednosti). Tu vrednost možemo da im kompezujemo kupovinom naoružanja, gde još kako vole referencu da smo mi prvi u Evropi koji kupuju te sisteme od njih. Uostalom, nije da već nemaju dosta poslova koje njihove firme rade kod nas.

Rusi znaju da ne treba da se brinu, jer sve i da hoćemo da kupimo gas od nekog drugog tehnički ne možemo jer nema drugog gasa.
U praksi, jeste za državu bolje da nema samo jednog dobavljača, tako da ako se gledaju samo naši interesi - da, bolje nam je da imamo više izvora. Ali ih u praksi nema. Ono što smo izbegli (po rečima koje smo čuli), je obaveza da kupujemo od ovog ili onog...jer to onda znači da bez obzira što je neko drugi jeftiniji, mi bi se obavezali da kupujemo od onog skupljeg. Ovako smo se samo načelno obavezali na nešto što i ne možemo da sprovedemo sve i da hoćemo.

Ta odredba je u skladu sa onim što je Vučić već više puta govorio, npr. iz Januara 2019. godine:
Citat:''Moramo cevovode i gasovode da napravimo, i da vidimo odakle ćemo nabavljati gas. Naslušao sam se priča iz sveta da će nam gas dolaziti iz gasovoda TAP i TANAP. Kada sam bio kod predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i pitao za gas preko TANAP-a on mi je rekao da nema gasa za nas. Kada dođu sa zapada stalno govore da uzimamo gas od TAP i TANAP-a samo da ne bismo uzeli ruski gas, iako u tim gasovodima nema gasa'', objasnio je on.

Vučić je istakao i da zato ne želi da uzima duplo skuplji gas iz političkih razloga da bi ga tapšali po ramenu i da je njemu posao da obezbedi građanima najeftiniji gas. Naveo je da je zato najbolje kada Turski tok stigne do Bugarske da ta zemlja ga dovuče do naše granice i onda mi da ga preuzmemo preko gasnog interkonektora.

''Nemam nikakav ideološki problem. Dajte vi drugi jeftini gas, jedva čekam, ali ga još nisam video'', dodao je Vučić.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1012 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 3 sakrivenih i 991 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cenejac111, darkangel, dekan.m, djboj, FileFinder, Georgius, Kubovac, mercedesamg, nikoladim, Oscar, Rogan33, ruma, ss10, Tvrtko I, vasa.93, vathra, Vlajman1957, wolverined4