Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1266

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 26 Jun 2019
  • Poruke: 511

Jovan Nenad ::Kada je i ko od ruskih zvaničnika ikada rekao da će se stati oslobađanjem Donbasa? Ruski vojni ciljevi su jasni i njihovo sprovođenje je u toku. Gubitke imaju obe strane, kako u ljudstvu tako i u tehnici, što je i očekivano, oružane borbe se vode. Osim nekolicine na forumu niko nije ni očekivao da će denacifikacija Ukrajine proteći u laganoj šetnji kroz nacističke redove. Pro tome, mi pojma nemamo koliki su zaista gubici sa ukrajinske strane.

Jasno mi je sve to, nego vidim opet neke babe narikace pisu o ruskom porazu, o stajanju na Donbasu, o tome da Putin i ruska vojska nemaju pojma sta im je cilj u Ukrajini- takoreci krenuli s grlom u jagode.
Ali dobro, verovatno na Twiteru bolje znaju od ruske vojske i Putina sta su ruski ciljevi u Ukrajini.

@Petar
Sumnjam da ce i Lavov uci u Nato kamoli dobar deo Ukrajine.
Uostalom zbog toga su i usli u Ukrajinu, nisu sigurno zbog Azova.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Ova SO ima dva ishoda, ili neutralna Ukrajina ili neutralisana Ukrajina.

U prvom slučaju, koji može biti obezbeđen samo za stolom, verujem da Rusiji neće biti potrebna demilitarizovana Ukrajina izvan okvira postignutog za vreme operacije, dok god bude jasno definisan, ograničen ili skroz sprečen status njene post-ratne militarizacije koja bi isključivala bilo kakvo fizičko prisustvo stranih trupa.

Drugi slučaj, praktična demilitarizacija do neutralizacije, odnosno do vojne neodrživosti Ukrajine, koliko god za to trebalo vremena... Do čega se nadam neće doći.

Što se tiče teritorijalnog aspekta, verujem da teritorijalni apetiti Rusije nisu bitno različiti u odnosu na scenarije neutralne ili neutralizovane Ukrajine, dok god bude zadovoljen integritet povučenih administrativnih granica u kom god obliku da zažive..

Tako da smatram da je glavno da se od Ukrajine stvori jedna bezbednosna arhitektura Berlinskog zida, čiji će temelji biti podvučeni ili za stolom ili će se bukvalno ići do ukrajinskih temelja silom.

online
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2125

Verovatno je off topic... Upravo se jedan nemački A400M vraća kući pošto je napravio bar sedam krugova iznad Ožarova u Poljskoj, na visini od oko 6400m. Prvo, to je oko 160km daleko od ukrajinske granice. Drugo, da je izviđački avion pa u redu, ne bih ni spominjao. Ali zašto bi veliki transportni avion radio tako nešto? Šta li oni vežbaju?

offline
  • Pridružio: 21 Jun 2010
  • Poruke: 566

@Nikola , @JovanNenad ne moraju zvaničnici ništa da kažu.Trenutan broj osoblja je upitan čak i za osvajanje Donjecka, ako ne mobilišu još ljudi, onda je cilj jasan.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4551

kunktator ::Verovatno je off topic... Upravo se jedan nemački A400M vraća kući pošto je napravio bar sedam krugova iznad Ožarova u Poljskoj, na visini od oko 6400m. Prvo, to je oko 160km daleko od ukrajinske granice. Drugo, da je izviđački avion pa u redu, ne bih ni spominjao. Ali zašto bi veliki transportni avion radio tako nešto? Šta li oni vežbaju?



Ne vežbaju, rade za sve pare:



Citat:
A German A400M refuels a US Navy FA-18E Super Hornet that patrols NATO airspace during the 2022 Russian invasion of Ukraine.

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2113

Nikola12345 ::
@Petar
Sumnjam da ce i Lavov uci u Nato kamoli dobar deo Ukrajine.
Uostalom zbog toga su i usli u Ukrajinu, nisu sigurno zbog Azova.


Nisam napisao da ce uci u nato vec "postati nato tvrdjava", u figurativnom smislu. Oni to dobrim delom vec i jesu.

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

Nikola12345 ::

Jasno mi je sve to, nego vidim opet neke babe narikace pisu o ruskom porazu, o stajanju na Donbasu, o tome da Putin i ruska vojska nemaju pojma sta im je cilj u Ukrajini- takoreci krenuli s grlom u jagode.
Ali dobro, verovatno na Twiteru bolje znaju od ruske vojske i Putina sta su ruski ciljevi u Ukrajini.

@Petar
Sumnjam da ce i Lavov uci u Nato kamoli dobar deo Ukrajine.
Uostalom zbog toga su i usli u Ukrajinu, nisu sigurno zbog Azova.



Ovde smo još pre sukoba polemisali o sudbini Ukrajine ukoliko do ruske intervencije dođe. I tada je jedan deo zastupao stav da će se Rusi zadovoljiti oslobođenjem Donbasa i da će tu da se stane, povuku nove granice i to je to. Drugi deo je pak rusku vojsku video na Dnjepru i ne dalje od njega, odnosno na granici rusofonog stanovništva. I jedni i drugi su prevideli činjenicu da je Ukrajina, ovakva kakva je, izgubila svoju šansu nakon suspenzije sporazuma u Minsku. Onog momenta kada je Rusija priznala DNR i LNR i dalje, kada je započeta operacija, tog momenta trebalo bi da je svima jasno da Ukrajina kao država, u ovom obliku više neće moći da postoji. Ruska operacija ima jasne zadate ciljeve i ona ih upravo sprovodi. Denacifikacija i demilitarizacija. Krajnji rezultat ove operacije biće ruska kontrola Ukrajine. Da, cele Ukrajine. Da li će se raditi o vojnoj ili političkoj kontroli rano je govoriti, u svakom slučaju, Ukrajina, ovakva kakva je danas neće postojati. To, da li se operacija odvija presporo ili ne, da li se intervencija odužilada li su gubici preveliki ili nisu, to su sve detalji u koje niko od nas ovde nije upućen da bi takvu procenu doneo. Operacija će, po rečima Rusa, trajati onoliko koliko je potrebno da se ciljevi sprovedu. Mesec. dva, pet, potpuno je irelevatno ako uzmemo u obzir šta je krajnji njen rezultat. Koliko vidim, od svih aktera, Rusiji se zapravo i najmanje žuri - daleko je veća histerija na Zapadu i među kijevskom huntom nego među samim Rusima glede operacije.

online
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 646

Ukoliko se uzme tacnim da je podignuto 60.000 rezerve na Donbasu se ima potrebnih 3:1 sto uz prevlast u vazdusnom prostoru negdje garantuje ono o cemu prica visokopozicionirani clan Jedinstvene Rusije tj. zavrsetku SO.Iza toga najvjerovatnije idu pregovori .

online
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2121
  • Gde živiš: Beograd

Морају они мнооого војника да елиминишу или заробе да би то завршило тако.

offline
  • Pridružio: 14 Okt 2012
  • Poruke: 2296

milos.cbr ::@Nikola , @JovanNenad ne moraju zvaničnici ništa da kažu.Trenutan broj osoblja je upitan čak i za osvajanje Donjecka, ako ne mobilišu još ljudi, onda je cilj jasan.

Ovde takođe raspolažemo sa vrlo oskudnim informacijama što otvara prostor za spekulisanje. Imamo neke pretpostavke o brojnosti snaga VSU tamo, koliko su tačne videćemo. Dalje, imamo vazdušni prostor tog dela Ukrajine koje bi trebalo da kontrolišu snage RF. Imamo i tehničku nadmoć takođe.
Osim pretpostavke o brojnosti snaga VSU, imamo i drugu pretpostavku - da se zapravo radi o glavnini ukrajinske vojske. Ukoliko ta famozna "bitka za Donbas" rezultira slomom tih snaga, pitanje je sa koliko uopšte snaga Ukrajina uopšte raspolagati dalje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 959 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 5 sakrivenih i 909 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, bufanje, ccoogg123, cer, darcaud, darkangel, Doca, doklevise, Duh sa sekirom, Dukelander, goranperović66, hyla, ikan, Karla, Koridor 11, krkalon, kunktator, LUDI, madza, maiden6657, mgolub, Milometer, Nemanja.M, nemkea71, nikoladim, oldtimer, opt1, ozzy, raptorsi, robert1979, royst33, sasa87, Shinobi, slonic_tonic, Srle993, stegonosa, styg, Tandrkalo, Tores, vobo, ZetaMan, šumar bk2, Čivi