Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

20

Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

Moji komentari u kurzivu:
raketaš ::Babaroga najbolje da prekinemo ovu šuplju raspravu. Naime tebi još uvijek nije jasna razlika između kolimatora i autokolimatora ,

Hajde, navedi razliku izmedju autokolimatora i kolimatora. Ja je znam, pa da vidim da li i ti znas

uhvatio si se tog kolimatora jer ga znaš iz vojske onako usput , a nikad ga nisi vidio iznutra , naravno nije bilo ni potrebe, mi koji smo odradili radni vijek u vojnoj industriji pogotovo u Sarajevu smo surađivali pomagali se međusobno, otuda nešto znam i o autokolimatorima.

Vidi, pored vojske, ja imam nesto i civilnog obrazovanja i iskustva, pa ne moram sve da rastavim na sastavne dijelove i "vidim iznutra" da bi znao kako nesto radi.

Na slici koju si objavio na poziciji 7 je okular autokolimatora , pa naravno da su zbog jednostavnosti odvojili okulare ,

Nisu odvojili okulare zbog jednostavnosti nego jer su morali, jer je nemoguce nisaniti u teleskopski durbin sa kontra strane, jer neces vidjeti nista u tom durbinu, posto optika uvecanja (zoom) durbina radi u kontra stranu, prema okularu, a ne napred prema drugom instrumentu.

ali je glavna optička osa od durbina i od autokolimatora ista , ali to sada nije bitno .

Bas to je ovdje bitno. To je sustina mog argumenta, i tu ti grijesis. Opticka osa nije ista, radi se o dvije ose, u ovom slucaju osa durbina je iznad ose autokolimatora. Ose jesu paralelne, ali nisu iste, vec su razmaknute za razmak osa optike ova dva instrumenta.

Drugo, durbin teodolita nije fiksiran po horizontali nego se slobodno krece (okrece) po mjesnom uglu. Kad bi se nisanilo na koncanicu durbina, ovaj stepen slobode uveo bi jos jednu nepoznatu koja je potpuno nepotrebna kod mjerenja i zauzimanja horizontalnih uglova.

Zato je autokolimator ugradjen u oslonu plocu teodolita i lezi u potpuno horizontalnoj ravni kad je instrument izvrhunjen. Rotira samo po horizontali. Horizontalnost instrumenata u artiljerijskoj pripremi je od presudne vaznosti kod mjerenja horizontalnih uglova.
Autokolimator je uredjaj koji projektuje sliku svoje koncanice na ogledalo, i mjeri odstiupanje reflektovane slike koncanice po uglu. Kolimator je pasivni uradjej koji ne projektuje sliku vec ogledalom vraca sliku svoje koncanice


Bojim se da sada pretvaram ovu temu u kružok ljubitelje optike, ali izgleda da bez detaljnog objašnjenja razlika između običnog durbina i autokolimatora to ne bude prošlo

Pa daj onda to detaljno objasnjenje razlika?

Ujednoj rečenici gdi se govori o nišanjenju sa raketom R12 spominje se zrcalo koje je bilo na ramu girohorizonta , a na njega se nišanilo sa autokolimacionim teodolitom , a on je pravac sjevera dobijao preko unaprijed pripremljenih Veha

Pravac sjevera se dobija zirokompasom, tako sto spec teodolit zauzima komandovani ugao i nisani na zirokompas, i kad nanisani onda taj pravac sjevera "nulira" tj zauzima ugao 0-00 na skali, a vehom se samo osigurava, da se moze na njega vratiti okularom, i provjeriti, a bez da se trazi ponovo zirokompasom i gubi vrijeme.

, usput Veha nije kolimator , već tanka osvjetljena žica viska, ili stakleni vrh stošca koji svijetli , Veha je u biti Piket samo je manji po promjeru i bude strogo vertikalno postavljen i vidi se po noči.

Veha je samo piket (referentni reper pravca) a moze da bude i u kolimatorskom obliku radi vece preciznosti, ali nisam siguran da je to ovdje slucaj. Na kraju krajeva, i kolimator je u stvari vrsta piketa, referentna tacka velike preciznosti. Bytheway, i drveni piketi se osvjetljavaju nocu.

Pukovniće Daj iskopaj negdje optičku shemu durbina specijalnog teodolita , do sada ga nismo vidjeli u presjeku , a mora tu biti neka žaruljica , vide se tu žice i označene su , a čim je tu žaruljica znači da osvjetljava končanicu , znači da netko drugi nišani na tu končanicu, i da zato mora biti osvjetljena, za takve slučajeve nije dovoljno tricijsko osvetljenje končanice.

Jedno od jednostavnih rješenja koje sam viđao po ruskim konstrukcijama je tanka vertikalna žićica koja se nalazi u osi rotacije teodolita , ta žićica može biti i kao slika na staklu , končanica . Nju ne vidi nišanđija na specijalnom teodolitu ali nju vidi nišanđija na uglomjeru , ako se dva durbina gledaju , ako su u osi.

Ponavljam, ako se dva durbina gledaju, ni jedan ne vidi nista, nikakve koncanice. Sve sto se vidi je zakrivljena konveksna ljubicasto siva metalna refleksija posljednjeg elementa optike u durbinu. Da bi nesto vidio treba da nisanis u kolimator.

Kad nisanis u kolimator, lijepo vidis koncanicu koja je iste podjele kao i tvoja koncanica na tvom instrumentu. A to zato sto je optika kolimatora tako dizajnirana da uveca sliku svoje koncanice i posalje je tebi koji nisanis na kolimator. Ta koncanica u kolimatoru je u jasnom kontrastu sa svijetlom pozadinom u kolimatoru, uvecana je durbinom kolimatora koji uvecava u tvom pravcu, u pravcu onog ko nisani na kolimator. Dakle ti vidis svoju koncanicu, i istu takvu koncanicu u kolimatoru koja je otklonjena (smaknuta). Nisanis tako sto rotiras orudje dok ne poklopis ove dvije koncanice. Kad ih poklopis nanisanio si


Drugi trik su dvije končanice u durbinu spec teodolita ,jedna iza druge na razmaku od desetak centimetara , prvu vidi nišanđija spec teodolita i sa njom nišani na uglomer, a obadvije vidi nišanđija na uglomeru , dok jednu vidi oštro druga mu je mutna , a ako okular isfokusira na drugu onda prvu vidi mutno ali njih obadvije vidi kao siluete na svojoj končanici i uz nešto iskustva može to za par minuta poravnati.

Pokazi mi ovo na presjeku optike bilo kog instrumenta i saljem ti gajbu pivaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5214

Babaroga bilo bi i meni i tebi lakše da smo ćitali ono što je pukovnik postavio prije par dana https://www.mycity.rs/must-login.png

Da jesmo bilo bi i tebi i meni jasno da uglomer ima u sebi autokolimator , i to na tvoju žalost u istom tubusu sa durbinom , i opet na tvoju žalost taj durbin gleda na poluprozirno zrcalo koje se nalazi u specijalnom teleodolitu u njegovom durbinu koji se kad se okrene opet gleda za autokolimatorom žiroteodolita .
Pukim prepucavanjem i citiranjem mojih poruka samo više toneš u ne znanju i ne razumjevanju tematike , koje pokazuješ na forumu.

Sa mnom možeš diskutirati samo ovakvim argumentima , citatom iz knjige ili pravila službe, ako u knjižici koju je postavio pukovnik nađeš da se spominje kolimator i ja te častim gajbom pive .offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25438

ЗНАМЕНИТЫЙ «СКАД»
https://vk.com/search?c%5Bper_page%5D=40&c%5Bq%5D=.....23451_1902


https://vk.com/search?c%5Bper_page%5D=40&c%5Bq%5D=.....1_00%2Frev

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5000

Ufff....nema me dan i po i odmah "varnice"! Wink Smile
Polako ljudi, naći ćemo neko razumno objašnjenje nišanjenja, samo polako. Ja vam ne mogu mnogo pomoći oko svih ovih uređaja. Dosta toga sam naučio ovih par dana oko tih teodolita, uglomera i žirokompasa i još čitam iz literature koju ste ovde postavljali, ali nije to tako lako da odmah mogu da se uključim na ravnopravnim osnovama sa vama koji taj deo problematike ipak bolje poznajete. (mada mi je krivo jer bi rado "zaradio" gajbu piva! Wink )
Ipak da malo, razblažimo temu" i dalje imam utisak da je sve ovo veoma komplikovano. Puno kojekakvih merenja, crtanja, računanja da bi lansirao raketu i onda ti tokom leta pojača vetar i "okrene na jugo" i eto ti promašaja od 2-3 km.... Wink Smile
Dakle, samo opušteno. Imamo još tema, vezanih za rad vremenskog mehanizma a i za bojevu glavu. I ona ima 2 faze zaštite koje se skidaju .... e to ćemo tek detaljnije pojasniti i pisati! Smile

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5340

Ne pucajte, ja sam samo glasnik, na glasnike se ne puca Smile
Da razumijem tematiku prevod bi bio bolji, ovako samo ovo mogu ponuditi.

'' Početni položaj
Točka 1 je točka lansirne jedinice
Točka 2 je točka položaja specteodolita
Točka 3 je točka položaja elektro repera
Aon-azimut referentnog smjera
Ans-azimut smjera gađanja

Lansirna jedinica se postavlja tako da joj uzdužna os bude pod kutem 45 +/-20 desno (u smjeru kazaljke na satu) od osnovnog smjera gađanja. Centar lansirnog stola se postavlja iznad točke 1 sa točnošću 1,5 metar.
Specteodolit i elektro reper se postavljaju i podešavaju na točke 2 i 3.
Početni podaci se uvode u kartice navođenja i kartice kontrole navođenja.
Definirati i u kartice navođenja uvesti:
-kut između smjera gađanja i referentnog smjera (psi=Ans-Aon)
-kut između smjera perpendikulara (okomice) na podlogu (letvu) uglomjera pri navedenom položaju i referentnog smjera fi=tau+(+/-psi), gdje tau kut u horizontalnoj ravnini između perpendikulara na podlogu pod uglomjerom, i perpendikulara na podlogu žiroplate se uzima iz pasporta (tvornički tehnički podaci se uglavnom nazivaju pasport) rakete. Uglomjer se podešava uz pomoć baždarnog stakla. Klizač, letva, podloga za uglomjer i magnetne libele se čiste krpama.

Usmjeravanje rakete
Usmjeriti križić teleskopa specteodolita na vizirnu oznaku elektro repera referentnog smjera.
Očitati na skali horizontalnog limba specteodolita kut beta1 i uvesti ga u kartice navođenja. Pri dizanju rakete postaviti magnetne libele na njihov položaj na raketi. Nivelirati vertikalu rakete. Postaviti uglomjer na raketu i okenuti ga da vizirna oznaka gleda prema specteodolitu. Očitati na skali horizontalnog limba specteodolita kut beta2 i uvesti ga u kartice navođenja. Izračunati i u kartice navođenja uvesti kut između referentnog smjera i linije viziranja specteodolita na uglomjer, beta=beta2-beta1.
Uglomjer postaviti u horizontalu. Iz raspoloživih podataka izračunati kut između smjera perpendikulara na podlogu uglomjera u navedenom položaju rakete i linije viziranja specteodolita na uglomjer (kut navođenja), alfa=beta-(+/-fi). Rotirati teleskop uglomjera u horizontalnoj ravnini kako bi se na njegovom horizontalnom limbu podesio izračunati kut navođenja alfa. Zategnuti vijak horizontalnog pomaka uglomjera. Rotirati raketu kako bi se poravnalo središte križića teleskopa uglomjera sa vizirnom oznakom specteodolita. Na skali teleskopa specteodolita očitati kutnu vrijednost odstupanja vizirne oznake uglomjera od vertikalne linije, končanice, i podatak preneti na uglomjer. Zarotirati raketu kako bi se pomakla slika vizirne oznake specteodolita u vidno polje teleskopa uglomjera za iznos pomaka vizirne oznake uglomjera od vertikalne linije.
Ufiksirati lansirni stol. Raketa je usmjerena i navedena. ''

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

raketaš ::Babaroga bilo bi i meni i tebi lakše da smo ćitali ono što je pukovnik postavio prije par dana https://www.mycity.rs/must-login.png

Da jesmo bilo bi i tebi i meni jasno da uglomer ima u sebi autokolimator , i to na tvoju žalost u istom tubusu sa durbinom , i opet na tvoju žalost taj durbin gleda na poluprozirno zrcalo koje se nalazi u specijalnom teleodolitu u njegovom durbinu koji se kad se okrene opet gleda za autokolimatorom žiroteodolita .
Pukim prepucavanjem i citiranjem mojih poruka samo više toneš u ne znanju i ne razumjevanju tematike , koje pokazuješ na forumu.

Sa mnom možeš diskutirati samo ovakvim argumentima , citatom iz knjige ili pravila službe, ako u knjižici koju je postavio pukovnik nađeš da se spominje kolimator i ja te častim gajbom pive .


@raketas, valjda je jasno da ne citam i ne govorim ruski. Trazio sam prije par dana da mi kolege pomognu sa prevodjenjem nekih stvari, ali se ti nisi odazvao.

Opet grijesis. U ovome podvucenom citatu govori se o koncanici "10" koja je potrebna za kolimaciju, ne kaze se da je to kolimator. Procitaj ponovo.

Uostalom pojavio se pukovnik konacno i razjasnio nedoumice (hvala mu):

Drug pukovnik ::Rotirati raketu kako bi se poravnalo središte križića teleskopa uglomjera sa vizirnom oznakom specteodolita. Na skali teleskopa specteodolita očitati kutnu vrijednost odstupanja vizirne oznake uglomjera od vertikalne linije, končanice, i podatak preneti na uglomjer. Zarotirati raketu kako bi se pomakla slika vizirne oznake specteodolita u vidno polje teleskopa uglomjera za iznos pomaka vizirne oznake uglomjera od vertikalne linije.
Ufiksirati lansirni stol. Raketa je usmjerena i navedena. ''


Iz ovog je ocigledo da se nisani ne kolimacijom, nego na vizirne oznake ("marke"), kao sto sam na pocetku ispravno pretpostavio. Onda se kolega @raketas umjesao sa kolimacijom i lampicama i koncanicama.

Moguce je da se kolimacija radi sa uglomjera na ziroteodolit kad se nisani sa nepripremljenih polozaja, jer smo vidjelli da ziroteodolit ima autokolimator.

Medjutim, ni specijalni teodolit ni uglomjer nemaju kolimator, i to je jasno iz ove knjizice.

kolega @raketas, zamolio bih te da se uzdrzis od tona kojim komentarises moje neznanje i tonjenje na forumu, jer za to nema potrebe, niti sam takav ton zasluzio. Ja sam u ovoj diskusiji sa tobom ukazao na to da grijesis u argumentaciji i da ti je polazna teza pogresna, a smatram da na to imam pravo i po pravilima ovog foruma a i po opstim pravilima komunikacije. I ne smatram da je tvoja pozicija u diskusiji proizvod tvog neznanja, vec je vjerovatno proizvod olakih pretpostavki koje si usvojio kao cinjenice a one to nisu

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

@drug pukovnik, iz koje je knjige ovaj prevod gore koji si postavio o nisanjenju

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

Nece biti iz te oluj, pregledao sam sve, samo opisuje opremu, i prica o rektifikaciji, cuvanju itd

Mora da je neki drugi cast.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5340

Ракета 8К14
Инструкция по эксплуатации
Часть 4

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 866 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 6 sakrivenih i 823 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Battlehammer, Ben Roj, BraneS, BRATORIII, Bubimir, CheefCoach, cvrle312, Denaya, dencorr, dragoljub11987, dragon986, elenemste, Excalibur13, Georgius, kybonacci, Lucije Kvint, Miki01, Milos ZA, milutin134, nenad81, nextyamb, nuke92, paja69, Parker, pein, Ripanjac, rodoljub, savaskytec, SlaKoj, stankolich, Stojković, suton, Trpe Grozni, tubular, W123, 125