Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

22

Taktički balistički projektil 9K72 Elbrus (Scud- A/B/C/D)

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

raketaš ::
da li je to tako, kako je nacrtano ?????


I onda dođe komanda azimut cilja nije 60 stupnjeva nego 55 stupnjeva ( namjerno radim u stupnjevima , ane u gonima ili hiljaditima )


Nacrtano je dobro, ali ti je pogresna komanda za azimut cilja koji nije 60 stupnjeva vec je 30 stupnjeva, jer se mjeri od pravca sjevera (meridijana), a ne od x ose.

Evo kartice gadjanja za oba cilja, AzNS = 30 stupnjeva i AzNS = 35 stupnjevaPS Na ovom orudju je ispravno raditi u stupnjevima jer su i koncanice instrumenata bazdarene u stupnjevimaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

*Nema sanse da se i kod koriscenja rucne busole moze odstupiti vise od par hiljaditih, a to je odstupanje u minutama. *

GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zidoffline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

^

Mozes li pojasniti?

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5340

Hoćemo li dobiti ugrubo i prilagođeno, ne pretjerano upućenima, šta i čemu služe autokolimatorski teleskopi. Izgori više čekajući.
Nedvojbeno su tu, u ruskom opisu ga nisu dali kao dio teodolita pribora 8Šć18, ali on je tu, sastavni je dio teodolita.I žirokompas 1G5 ima svojoffline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5340

Ja pomislio da će uzdužna os lansera uvijek biti desno pomaknuta od ravnine gađanja, ali evo Sirijci me razuvjeriše, ili su oni nešto pobrkali ili meni i dalje ništa nije jasno.

https://m.youtube.com/watch?v=wGLsujBcKAE

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

Za par hiljaditih azimuta ti treba :
http://www.iai.co.il/2013/36356-45053-en/Eurosatory_2012_News.aspx
ili
http://navis-ukraine.com.ua/ru/products/protractor-triaxial.html

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

Ne treba. Sve sto treba je M 53 ili ova novija

Podjela u hiljaditima na M 53 je 50 hiljaditih. A to je 172 minute. Ako je preciznost nisanjenja sa stabilnom busolom pola podjele, to je 85 minuta (na obe strane); prepolovi, dobijes 42 minute.

Dobro, nategnuto jeste, ali ideja je da obucena posluga vucena orudja moze jako brzo dovesti manje vise u osnovni pravac sa velikom tacnoscu. Svi posluzioci na lafete nakon otkacivanja, KO sa busolom se odmakne i nisani preko cijevi, naravno ne iz ruke vec osloni busolu na nesto, komanda momci do pojasa lafete dizi, i onda cimni lijevo, cimni desno, spustaj, i tu si.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

Drug pukovnik ::Ja pomislio da će uzdužna os lansera uvijek biti desno pomaknuta od ravnine gađanja, ali evo Sirijci me razuvjeriše, ili su oni nešto pobrkali ili meni i dalje ništa nije jasno.

https://m.youtube.com/watch?v=wGLsujBcKAE


Ovo kaze praviloE, sad, u Siriji oni vjerovatno pisu nova sirijska pravila

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5000

* Sistem aktiviranja bojeve glave

Raketa 8K14 opremljena je nuklearnim bojevim glavama 9N33 (RA-17), 9N33-1 (RA-104, RA-104-1, RA-104-2) ili 8F14 (269A) snaga do 10 kt (tip punjenja RDS-4), visoko eksplozivnon 8F44 , hemijskom 8F44G1 (masa V-gasa 555 kg). Težina delova glave - 987kg.

Glava (BG) je spojena sa raketom uz pomoć 16 matica sa opružnim prstenom. Da bi se obezbedilo pravilno spajanje, koriste se dve vođice. Spojnica se zatvara balističkom trakom i zatvara plastičnom trakom sa lepljivim slojem GOST 20477-75. Da bi se obezbedilo električno povezivanje dela glave sa raketom, koriste se konektori GSHR1, GSR2, Sh5A i 03.
Preko konektora GSHR1 i GSHR2, oprema za kontrolu bojeve glave je povezana sa sistemom upravljanja raketom (SU) (kroz shemu interkonekcije sistema za kontrolu rakete sa opremom glave). Shema povezivanja opreme za kontrolu bojeve glave sa opremom sistema za upravljanje raketom je namenjena da proveri početno stanje bojeve glave, proverava kolo naoružavanja bojeve glave i uklanja prvu fazu zaštite u letu.

Shema povezivanja sistema za upravljanje raketom sa opremom za kontrolu bojeve glave je jednaka za sve delove glave. Tehnička pozicija obezbeđuje verifikaciju interfejs kola sa ekvivalentom povezanog dela glave, u početnoj poziciji - sa povezanim delom glave.

Šema povezivanje obavlja sledeće glavne funkcije:
-kontrolu prisustva prve faze zaštite
-kontrolu prisustva druge faze zaštite
-automatsko vraćanje prve faze zaštite u slučaju aktiviranja uklanjanja
-proveru integriteta kola za kontolu glave koristeći ekvivalentnu glavu u tehničkom položaju;
-obavljanje složenih ispitivanja sistema za upravljanje sa spojenim delom glave na početnom položaju;
-uklanjanje prve faze zaštite u letu nakon isključenja pogonskog sistema - motora

Po isteku 4 sekunde nakon što integrator uzdužnih ubrzanja 1SB12 preda naredbu za isključivanje motora, izdaje se naredba za uklanjanje prve faze zaštite. Kroz konektor Š5A, APR sistem rakete je usidren sa aktivirajućim elementima APR sistema u glavama, a priprema se i sklop za uklanjanje druge faze zaštite.
Druga faza zaštite se uklanja kada se raketa spusti sa 5.000 m na 3.000 m.

....evo malo da "načnemo" i ovu temu, što ne znači da ne možemo paralelno i oko nišanjenja i određivanja daljine..... Wink

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5214

Autokolimacioni durbin možemo naj jednistavnije prikazati kao projektor sličica , samo što on projecira male slićice, ne povačava ih ih kao normalni slyde projektor.

Ta mala sličica je njegova končanica nacrtana na staklu i dok je lampa za osvjetljavanje ugašena on se ponaša kao normalni durbin , a kad se lampica upali i osvjetli končanicu ,njena slika kao paralelni snop svjetla putuje u prostor , ako tamo naleti na zrcalo koje je strogo okomito ( perependikularno ) na taj snop slika se vrati natrag na staklo končanice, i mi kroz objektiv vidimo izvornu končanicu i njenu odbijenu sliku .

https://www.trioptics.com/knowledge-base/optical-angle-measurement/

Kod ovog sustava je durbin na uglomjeru sigurno autokolimacioni , to piše u knjizi jako šturo i skromno ali piše.

Ako sada nišanđija na uglomjeru i nišanđija na spec teodolitu traže jedan drugog preko onih grubih repera ( prizmi ) i nađu se sa ugašenim lampicama , onda nišanđija na uglomjeru upali lampicu projecira sliku končanice i ona se odbije od zrcala na spec teodolitu. To zrcalo može biti prednje( zaštitno ) staklo koje tada radi kao polupropusno zrcalo , a može biti i končanica spec teodolita . U oba slučaja oni se moraju potruditi da se nađu i kad nišanđija na uglomjeru vidi svoju izvornu končanicu poklopljenu sa onom reflektiranom to je znak da su Spec teodolit i uglomjer potpuno u osi i tada je teodolit prenio meridijan na uglomjer rakete odnisno raketu.

Nakon što je kut meridijana prenešen , i fiksiran pogledom dvojice strelaca, može se početi rotirati raketa i dovesti osu girohorizonta u pravac cilja.

Meni nije jasno zašto ruje u uputama nisu to napisali i zašto su upute opteretili sa onako nejasnom slikom svih tih kuteva , ali to je njihov problem .

Ne postoji drugi način da se kut meridijana dovoljno točno prenese sa durbina teodolita na durbin uglomjera.

Isto tako ne postoji drugi način da se kut meridijana sa giroteodolita ili girokompasa prenese na specijalni teodolit , i sa njega na uglomjer odnosno raketu , i zato je i tamo autokolimacioni durbin.

Nisam nikada radio sa dva autokolimacion durbina pa ne znam kako se ponašaju ali sam viđao po prospektima i takva rješenja , pretpostavljam da je u tom slučaju jednom lampica ugašena pa se ponaša kao kolimator odnosno vrlo točni piket odnosno veha , a drugi je sa zupaljenom lampicom autokolimacioni , a sa ugašenom obični durbin .

Malo smo se igrali sa tim kutevima na onom idealiziranom primjeru sa prethodnog posta i dobili zanimljvu sliku , treba to još tabiriti , ali za početak smo uzeli da je uglomjer njegova osa pol metra daleko od centra rakete , (ili od centra rotacije obrtnog stola rakete ) ?????

Doveli smo cijelu raketu i uglomjer u takav položaj da se durbin spec teodolita i durbin uglomjera vide i da ovaj zadnji ima autokolimaciju te tako prenese kut na raketu , a onda smo po 5 stupnjeva zakretali uglomjer i obrtni stol rakete i pratili šta on vidi na spec teodolitu.


sa spec teodolitom se ne može nišaniti on je tu samo kao piket odnosno njegova končanica je tu Veha . Vidimo da kod zakretanja rakete i uglomjera za 5 stupnjeva pravac prema spec durbinu zatvara mali kut 0,08 stupnjeva i smatram da kod tako malih kuteva uglomjer vidi končanicu spec durbina kao vehu , Za neka veća zakretanja po azimutu moraju se tražiti nišanžija sa spec durbina i nišanđija sa uglomjera.

Zatim smo raketu namjerno smjestili 5 m istočno i i 3 metra južno od prvog idealiziranog primjera i ponovili igru sa tim kutevima

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 754 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 8 sakrivenih i 703 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Asparagus, Bobrock1, Boris90, BraneS, darios, DENIRO, Dorcolac, dragon986, Dukilele, dule10savic, FileFinder, Georgius, Goran 0000, HrcAk47, Još malo pa deda, Krvava Devetka, Kubovac, ladro, Lucije Kvint, mean_machine, Miki01, mikrimaus, mile23, milenko crazy north, Milos ZA, MiroslavD, mkukoleca, nextyamb, oldtimer, Rogan33, royst33, ruma, samsung, sasa87, savaskytec, Shinobi, Sirius, Srle993, taz1cl, voja64, YugoSlav, Zmaj Ognjeni Vuk