MIG-35

296

MIG-35

offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2781
 • Gde živiš: Beogard

zoran MKD ::dragon986 ::Dicus

U pravu si. Mada mora se dodati da je od 40 posto Super horneta, koji nisu sposobni za misiju prema njihovim izvestajima kod polovine razlog održavanje radara. Podatak je od 2018 godine. Kazu da će se vremenom procenat od tih 20 posto smanjivati.


KOd novih AESA remotni period 200 sati
Uzas.


Kod radara je od međuremontnog ciklusa bitnija statistika koja se meri sa MTBF (Mean Times Between Failure). Ako radar odradi 200 radnih sati sa malim brojem intervencija, onda to i nije toliko strašno. Ako pak ima mali međuremontni ciklus, a pri tome se puno kvari, e onda to baš i nije najbolja situacija. Ne kažem da je 200h puno, sigurno nije, ali 200h sata radara je u praksi sigurno bar duplo više vremena provedenog u letu. Inače pouzdanost modernih radara je veliki problem i sovjetske/ruske tehnike. Kada bi neko mogao da iskopa statistiku ispravnosti N019 na našim 29kma (od SFRJ do danas) verovatno bi dobio vrlo zanimljive podatke...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 1176

Ispod 7 nm tunel efekat postaje priličan problem. Fizički mala barijera. Tako da će Istok imati priliku da ih sustigne što se tiče tehnologije izrade današnjih tranzistora, jer će nakon toga ići dosta sporije. Ali ima i tu caka. Nekada je dužina gejta, kanala, bila ta koja je određivala tehnologiju. Dok su MOSFET-ovi bili glavni. Ali nakon što su došli do 25 nm i to se više nije moglo smanjivati, onda lagano marketing preuzima naziv tehnologije u nm. Prelaskom na FinFET-ove te dimenzije se smanjuju i približavaju se fizičkim granicama silicijuma. Recimo u 7 nm je debljina oksida 0.65 nm, a razmak između dva atoma silicijuma 0.2 nm. Tako da za prelaz na 5 nm mora se napustiti FinFET i ovaj grafik će imati još veći skok.

Moraju se i drugi materijali koristiti. Ali u tim igrama oko materijala, Rusi su na svom terenu. Ne zato što su toliko pametniji, nego zbog toga šta se ovim trenutno vodećim isplati raditi. Isto i Kinezi sa ogromnim kapitalom, koji će država upumpati. Pitanje bazičnih istraživanja ili izvlačenja maksimuma iz postojeće tehnologije.
5G mreža pokazuje kako nije daleko taj obrt.Evo kako je za 4Goffline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 23 Maj 2019 7:44

Dicus ni jedan ali doslovce ni jedan američki AESA radar nije prošao standardnu proceduru za prijem avionskih radara koj važi u SAD. I to nije nikakva tajna. Razlog je prost ne bi prošli. Tako da priča o operativnosti AESA radara je bajka za malu decu. Ako su tako dobri zašto još uvek preko 80% američkih aviona koristi stare radare. Ili vrlo prosto pitanje zašto izraelski F-15I lete na starim radarima.
Dakle svi vi koji pričate o operativnosti AESA radara morate da znate da po američkim VAŽEĆIM propisima ni jedan ali doslovce AESA radar nije operativan. E sad mogu oni da proglase i moju pokojnu babu da je živa pa tako i te radare da su operativni.
Ako tako flagranto krše sopstvene propise za avione kao što je slučaj sa F-35A zašto to ne bi radili i kod radara. Ako avion koji je po američkim VAŽEĆIM propisima još u ranoj eksperimentalnoj fazi proglašavaju operativnim zašto ne bi mogli i radar.

Dopuna: 23 Maj 2019 8:11

Ja nisam stručnjak za IT ali poznajem i družim se sa vrhom u Srbiji po tom pitanju. Tako da po njihovom mišljenju koje se poklapa sa mišljenjem ozbiljnih IT zapadnih časopisa kod recimo ruskih Elbrus čipova stvari stoje ovako:
kada se pojavio Elbrus 4 u 2014. godini on je kasnio skoro 15 godina za Intelom. Doduše on je napravljen primarno za vojnu upotrebu i tu je imao neke prednosti nad najsavremenim zapadnim čipovima a to je bezbednost i pouzdanost - praktično se ne greje.
međutim, već sledeće 2015. godine se pojavio novi Elbrus 8 koji predstavlja dramatično poboljšanje i tu je zaostatak bio oko 5 godina za zapadom
novi Elbrus 16 koji treba uđe u serijsku proizvodnju 2021. godine će taj zaostatak da svede na samo 2 do 3 godine.
E sad šta je tu problem. Rusi u masovnoj proizvodnji kod sebe imaju još uvek Elbrus 4 koji je potpuno zastareo, bez obzira na neka dobra rešenja, jednostavno jer ogromna većina ruskih fabrika nije u stanju da proizvodi Elbrus 8 već se on skoro 95% proizvodi u inostranstvu. U stvari praktično kompletna komercijalna proizvodnja van vojnih potreba je u inostranstvu.
Što se tiče same tehnologije najkasniej nod 2025. godine Rusi i Kinezi će dostići zapad ali je problem da li će njihova industrija moći da to isprati.
Elbrus 8 spada među najbolje procesore DDR3 tehnologije i premda se pojavio u vreme kada su na zapadu već pojavila DDR4 tehnologija većina stručnjaka smatra da je DDR3 tehnologija namenrno izabrana jer omogućava modiernizaciju starijih račuanra u vojnoj upoterbi bez njihove zamene što sa DDR4 tehnologijom ne bi bilo moguće.

offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2781
 • Gde živiš: Beogard

Izraelci su se odlučili za AESA radar za F-15 i to APG82 i to je poznata informacija...

The Israeli air force (IAF) is continuing with the upgrade of its Boeing F-15I Ra’am, and has selected the Raytheon APG-82(V)1 radar to provide a new active electronically scanned array (AESA) capability.

F-22, F-18 E-F, F-35 i deo F-15 koriste AESA radar, zar nije očigledno da okosnica američke vazdušne moći trenutno zavisi od ovog tipa radara. Dakle ako pričamo o USAF i izuzmemo F-16 koji njima i nije avion koji se koristi za prevlast u vazduhu, gotovo svi modeli su ili prešli ili u procesu prelaska na AESA radar. Da li su ameri baš toliko glupi da sebi osakate avijaciju? Rekao bih da ne.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12459

ltcolonel ::Dicus ni jedan ali doslovce ni jedan američki AESA radar nije prošao standardnu proceduru za prijem avionskih radara koj važi u SAD. I to nije nikakva tajna. Razlog je prost ne bi prošli. Tako da priča o operativnosti AESA radara je bajka za malu decu. Ako su tako dobri zašto još uvek preko 80% američkih aviona koristi stare radare. Ili vrlo prosto pitanje zašto izraelski F-15I lete na starim radarima.
Dakle svi vi koji pričate o operativnosti AESA radara morate da znate da po američkim VAŽEĆIM propisima ni jedan ali doslovce AESA radar nije operativan. E sad mogu oni da proglase i moju pokojnu babu da je živa pa tako i te radare da su operativni.
Ako tako flagranto krše sopstvene propise za avione kao što je slučaj sa F-35A zašto to ne bi radili i kod radara. Ako avion koji je po američkim VAŽEĆIM propisima još u ranoj eksperimentalnoj fazi proglašavaju operativnim zašto ne bi mogli i radar.


U stare F-ove ni ne moze AESA tako lako, prvi AESA koji nema problem da se ugradi u stare F-ove je SABR jer je projektovan da koristi postojece hladjenje a da radi ko radari koje menja. Ranije budzevine to u ozbir uzeli nisu pa se sad SABR pominje i kao opcija za F-18.

Da pojasnim, AESA zahteva znatno ozbiljnije hladjenje od planarnih radara koje menja, i onda kad neko u zmaj koji nije uopste predvideo takav radar ugradi AESA radar eto problema.

To je po meni mozda i razlog sto AESA za MiG-35 toliko kasni verovatno je hladjenje problem, pa se cekaju znatno otporniji moduli.

Su-30 familija je verovatno jedini lovac 4generacije koji te probleme nema jer je 1990tih dobio PESA radar i sa istim i sistem hladjenja znatno ozbiljniji od onog ugradjenog u Su-27 sto je verovatno i jedan od razlog sto Rusi nisu radili modernizaciju Su-27 sa PESA radarima iako je bila predlozena (SM2 cini mi se).

F-35 takodje ima problem sto se tice hladjenja (mali zmaj za prilicno jak radar) ali to je jos i najmanji problem a bice resiv sa otpornijim modulima ili sa novim GE motorom koji ce imati trecu vazdusnu struju samo za hladjenje elektronike.

Eto da napokon zavrsimo tu pricu da AESA ne valja, jer da ne valja ne bi je svi razvijali neki znatno brze od drugih jer imaju daleko vecu elektronsku industriju. E sad sto su Rusi sebi pucali u noge 1960tih sto se tice digitalne elektronike i dan danas ih to debelo kosta to je druga tema ali fakat je da kasnaju sad vise ne samo za Amerima i Japancima vec bogme i Kinezima i Francuzima.

offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2781
 • Gde živiš: Beogard

^ Prilično se slažem i dodao bih da očekujem da će Kinezi jako brzo otići znatno ispred Rusa po pitanju savremene avionike. Tehnologiju za mnoge stvari imaju, njima samo fali "mindset" da iz "copy cat" moda pređu na ozbiljno istraživanje i razvoj (što je u nekim oblastima već krenulo). Nekadasu vojni projekti bili pokretač cele industrije i tehnologija se prelivala sa zakašnjenjem u civilstvo, sada su druga vremena pa je jaka komercijalna industrija jako bitna za razvoj vojne.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12459

Dicus ::^ Prilično se slažem i dodao bih da očekujem da će Kinezi jako brzo otići znatno ispred Rusa po pitanju savremene avionike. Tehnologiju za mnoge stvari imaju, njima samo fali "mindset" da iz "copy cat" moda pređu na ozbiljno istraživanje i razvoj (što je u nekim oblastima već krenulo). Nekadasu vojni projekti bili pokretač cele industrije i tehnologija se prelivala sa zakašnjenjem u civilstvo, sada su druga vremena pa je jaka komercijalna industrija jako bitna za razvoj vojne.

Vec jesu ispred Rusa, posto stancuju AESA radare. Ako gledamo procesore, Kina stancuje procesore za svoje superkompijutere, ima 256 jezgara i prilicno se razlikuje od Intel Phi manycore procesora koje je Kina kupovala.

Rusi pak se hvale sa svojim superkompijuterom koji je ceo sastavljen od americkih cipova, Sovjeti se prevrcu u grobu zbog toga, u Varsavskom paktu je postojala jasna zabrana koriscenja original zapadnih integrisanih kola/cipova pa Poljacima su natrljali nos sto su koristili originalne Texas Instruments integrisana kola, pametni Poljaci naprave tri puta manji mainframe od Rusa a znatno brzi kad ono americki cipovi.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@.....

Ako se nađe adekvatno rešenje za hlađenje, pre svega elektronike iza prijemno-predajnih modula, onda su AESA radari značajna prednost u odnosu na PESA i planarne radare i tu nema priče. Pored prednosti u modulacijama sa većim brojem frekvencijama i time mogućnost da se više funkcija radi istovremeno, tu je i prednost u minimalizaciji zračenja bočnih lepeza i smanjenje opasnosti od protivničkih radarski navođenih raketa, a na kraju bih dodao i veće mogućnosti da se deo ili delovi niza (rešetke, "array-a") upotrebe za ECCM borbu uz minimalno smanjenje ostalih funkcija radara.

Ipak, već sam pisao o tom problemu "kapilarnog hlađenja" i "izvlačenja" viška toplote. Ovde je važno reći da se eventualno pregrevanje može desiti bilo gde na rešetci, a to utiče na geometriju same rešetke i njene ravnosti. Tada se može dogoditi kao posledica da se emitovani talasi emituju sa PPM ali zbog pregrejanih elemenata i promena u geometriji rešetke, dođe do nepravilnog superponiranja izlaznog talasa i problema u otkrivanju odnosno preciznoj akviziciji ciljeva.
To se može u većoj meri rešiti isključenjem dela rešetke iz rada, ali tada smanjujemo snagu zračenja radara, domet, možda i broj istovremenih funkcija i slično i smanjujemo generalno performanse radara....

Eto...par "crtica" u prilog veoma zanimljivoj diskusiji.... Wink

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 10086
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Зато су РОФАР изгелда будућност, док је АФАР само тренутно прелазно решење са свим својим проблемима...

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 759

sremac983 ::Зато су РОФАР изгелда будућност, док је АФАР само тренутно прелазно решење са свим својим проблемима...
Interesantno ko ce prvi poceti stancati ROFAR za avione i PVO sisteme.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 606 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 3 sakrivenih i 552 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, awathorn, branko7, celeron, croato, cropape, dac, Darko8, David, dule10savic, GreenMan, havoc995, helen1, Ilija Cvorovic, ivan979, komkom, kovinacc, Kruger, Lord Nem, Lošmi, Marko Marković, MB120mm, Mihajlo, milekNS, Milos ZA, Misa63, mustangkg, novator, nuke92, panonski mornar, piton, Profica, royst33, ruso, sabros, Sale.S, sovanova95, ss10, su27, tanakadzo, Username1000, vasa.93, virked, VJ, VladaKG1980, voja64, wolf431