MiG-29 Fulcrum

1640

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Da se podsetimo da je eto tako je bilo, licno tadasnji kom. RV-PVO gen. A.Tus odredio tj odlucio da novi lovac u naoruzanju RV-PVO JNA bude MiG-29 a ne Miraz-2000( u konkurenciji ) .Za prvu jedinicu sa novim lovcima ( oznaceni kao L/NL-18 ) jeste odredjena kao sto je opste poznato 127lae ,204lap na Bataji .

Inace bile su info da je recimo nesto od opreme a vezano za 29tke bilo do 1991g u VZ `Zmaj`-V.Gorica .

Citat:U VZ `Zmaj ` ničega nije bilo vezanog za MiG-29. Radili su na nekom projektu svog MK( Moblinog Kompleta ) za ispitivanje motora RD- 33, no on nikada nije završen i nije prošao proveru.

Pa mora i zavod `Zmaj` da ima stanicu za proveru motora, ako hoće da ih ugrađuje u remontovan MiG- 29. A `Zmaj` se polako pripremao da krene u osvajanje remonta MiG- 29, jer smo 90-tih trebali dobiti još jednu eskadrilu 29-vetki.


Da se nije desilo ono sto se desilo od `91ve bi u SFRJ veoma moguce obavljali remont ( mozda srednji a mozda i generalni ) kako aviona ( u VZ `Zmaj `) tako i motora RD-33 ( u VZ `Orao`- Rajlovac ) .



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 12 Okt 2014
  • Poruke: 115

Jesam li ja jedini, na ovom forumu, kome se cini, da bi aktuelna tema o donaciji Mig-ova 29, mogla da se pretvori u pricu iz 2012.god, kada su Mig-29M2, po prici tadasnjeg ministra odbrane, vec bili spremni za prelet na Batajnicu, a onda je mrmot zamotao cokoladu u foliju...Prvo je bilo do kraja 2016, pa onda do pocetka 2017, pa onda do kraja marta, 18.marta portal TS objavljuje vijest da su dogovorene dvije faze ugovora, a da se o trecoj jos pregovara...Izvinjavam se, ako sam se ovim postom udaljio od teme, ali nisam nasao adekvatniju od ove, da postavim ovo pitanje.

Evo da se malo ispravim, ako sam "promasio" temu.

Mig-29A(9.12A) Istocna Njemacka



offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

ray ban11 ::^

Da se podsetimo da je eto tako je bilo, licno tadasnji kom. RV-PVO gen. A.Tus odredio tj odlucio da novi lovac u naoruzanju RV-PVO JNA bude MiG-29 a ne Miraz-2000( u konkurenciji )



Rej, nije Anton Tus odredio ili odlučio koji će lovac biti u naoružanju RV i PVO JNA. Jer on ta ovlašćenja nije ni imao i to prema zakonu o odbrani tadašnje SFRJ.
Odluku o nabavci aviona je donela nadležna komisija, sa kojom tadašnji komandant RV i PVO nije imao nikakav kontakt ili da se mogao mešati u njen rad.
Uloga komandanta kako i sama reč kaže, jeste da komanduje, a ne da brine o nabavci opreme i naoružanja.
Osim toga ima milion razloga zašto je MiG-29 bio bolja opcija po nas od aviona Mirage-2000E (radar RDM). Jedan veoma bitan razlog je pozadinsko obezbeđenje.
Ti još neke stvari ne znaš, a meni se ne da da ti ovde objašnjavam neke stvari.

Pripisivati Antonu Tusu nešto što on nije uradio, je baš neozbiljno. Posebno ako to zakonski nije moguće.

Pa i danas komandant RV i PVO nema ta ovlašćenja, kao i načelnik generalštaba. Oni nemaju nikakvu ulogu u donošenju odluke o opremanju vojske, to nisu imali ni u JNA.
U tadašnjem SSNO postojala je komisija koja je vodila računa o opremanju vojske potrebnim borbenim sredstvima. Normalno, bilo je više komisija jer su bile podeljenje prema vidovima i rodovima.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 2989
  • Gde živiš: Beogard

Citat:oznato je da je bitan razlog uzimanja baš 29ki bilo prebijanje dugovanja SSSRa prema SRFJ (ukupno oko 2. milijarde $) . Sam avion je bio dobro resenje za nas svakako..

Uputno je koliko je informacija tačna. Prema nekim nagoveštajima suma je isplaćena "živom" lovom, a ne prebijanjem dugova.

@boracbl1389
Kod nas je sve moguće pa i to. Dok god kriju ugovore ko zmija noge, postoje realni razlozi da se ne veruje...

offline
  • Pridružio: 06 Jul 2011
  • Poruke: 844

ray ban11 ::^

Da se podsetimo da je eto tako je bilo, licno tadasnji kom. RV-PVO gen. A.Tus odredio tj odlucio da novi lovac u naoruzanju RV-PVO JNA bude MiG-29 a ne Miraz-2000( u konkurenciji ).


У књизи МиГ-29 Наша прича, опитни пилот Бранко Билбија лепо је описао разлог због чега је одлука пала на 29-ку. Његов извештај који је поднео по доласку из СССР-а био је кључна ствар за одлуку о набавци новог ловца за тадашње РВ и ПВО ЈНА.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@Danko

Dobro mozda nije odredio/odlucio kako sam se izrazio ali je mogao uticati ,zalagati se za takvo nesto. Uostalom i nije neka greska da li je bas on ili komisija .Nista strasno ,nista posebno ...

Citat:Performansama MiG 29 bio je impresioniran i tadašnji komandant RV i PVO JNA, general Anton Tus, koji se maksimalno zalagao da SFRJ, u sklopu napora da modernizuje ratnu avijaciju, nabavi te avione.

Arrow http://www.vestinet.rs/pogledi/evo-kako-je-nastao-i-sta-sve-moze-mig-29-video

A sta ako je B.Bilbija mozda najzasluzniji za to Smile

Citat:
Донета је одлука на Врховном савету одбране да се пошаље екипа у Москву, на челу са замеником начелника Генералштаба РВ и ПВО, генералом Здравком Лончаром. У екипи су били машинци, електроничари, радисти, а Билбија је био опитни пилот у тој групи.

Мој задатак је био да проценим карактеристике „мига 29”, као ловца и да ли одговара потребама РВ и ПВО. Рекао сам генералу Лончару да је то авион, по свим карактеристикама које сам успео да сагледам, баш тај који је потребан нама. Потом сам то детаљно доказивао у свом извештају, по повратку у Југославију.

Његов извештај је прихваћен и на основу њега, као и извештаја осталих чланова екипе, државни врх је половином 1986. донео одлуку о набавци „мига 29”. Укупно је набављено 14 једноседа и два двоседа, који су у другој половини 1987. слетели на аеродром Батајница, када су и преузети. Цена је била 15,9 милиона долара за „чист” авион, без наоружања.



Arrow http://www.politika.rs/scc/clanak/319143/Kako-smo-kupili-mig-29

Nego ko sad odlucuje -odredjuje za ove sto bi kao trebali da dodju ( biti poklonjeni ) iz RF pa i Belorusije ???


offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Dicus ::

Kod nas je sve moguće pa i to. Dok god kriju ugovore ko zmija noge, postoje realni razlozi da se ne veruje...



Citat:Ministar se dotakao i ruske donacije vojne tehnike, rekavši da su svi ugovori potpisani i da očekuje da će 6 MiG-ova 29 biti u našem remontnom zavodu “Moma Stanojlović“ već u martu, najkasnije u aprilu. Dodao je i da će ruski eksperti, uz pomoć naših stručnjaka, kod nas izvršiti radove na remontu i modernizaciji aviona.

Arrow https://tangosix.rs/2017/28/01/dordevic-za-politik.....lu-u-momi/

Jedan od mogucih razloga odustajanja nabavke druge `lae` sa 29-ma

Citat:Kada je 1988. iz Rusije stigla eskadrila najkvalitetnijih lovaca onog vremena MiG 29, od vazduhoplovnih stručnjaka traženo je da se izvrši detaljno poređenje ruske letelice sa našim NA i takav dokument je napravljen juna 1988. Pod oznakom “Vojna tajna”, obiman dokument je poslat vojnom vrhu, a potom i državnom. Ovaj papir su forsirali ekonomisti SIV-a, sa Antom Markovićem na čelu, koji su hteli da se po svaku cenu uđe u proizvodnju aviona, u komplikovanoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

u tekstu `VN`

”Žarkovac” bolji od MiG 29

Arrow http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.h.....-od-MiG-29

offline
  • Pridružio: 12 Okt 2014
  • Poruke: 115

Madjarski specijali






offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3098

Ja se ipak nadam da je ovaj put prica otisla malo dalje nego 2012 pa bi korak nazad bio ravan vredjanju inteligencije,bar nas koji i dalje verujemo u nabavku
Da ne govorimo o tome da je sada situacija mnogo ozbiljnija po pitanju LA,biti ili ne biti
Mene ova cela situacija vise brine zbog drugog razloga.Ako se ovako rasteze jedna da kazemo prosta nabavka ne mogu ni da zamislim koliko bi trajao i bio mucan proces nabavke,placanja,obuke,uvodjenja u naoruzanje i svega sto ide uz to po pitanju novih aviona
Imam utisak da bi vec sad trebali da ozbiljno krenemo u to da bi imali operativnu eskadrilu polovinom sledece decenije Confused

offline
  • Miodrag
  • Pridružio: 12 Nov 2016
  • Poruke: 450

Kada je zrnic pricao a i ima na sputniku da ce tokom aprila doci ova komisija za saradnju pa mozda i tad dodju migovi znate ono kao da se slikamo i tako too Very Happy

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1322 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 6 sakrivenih i 1275 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, babaroga, Battlehammer, cenejac111, cikadeda, CikaKURE, darkangel, Dimitrije Paunovic, Dorcolac, DPera, draganl, Faki-Valjevo, galijot, GandorCC, hooraay, hyla, ikan, Istman, kihot, kolle.the.kid, krkalon, Krvava Devetka, kybonacci, Lieutenant, Mcdado, mercedesamg, MilosKop, milutin134, Miroljub1979, Mixelotti, nemkea71, nick79, Parker, prashinar, robert1979, royst33, S-lash, Smd, vathra, wolf431