MiG-31 Foxhound

426

MiG-31 Foxhound

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 68297

Jedna starija...


Citat:MiG-31BM Blue 93 overflying Moscow area during repetition for 9'th May Parade 2015.
https://www.reddit.com/r/MilitaryPorn/comments/3qr.....ea_during/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Jedna te ista kabina u dve razlicite boje Razz ,prototip BM Bort broj 58 plavioffline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Napisano: 10 Apr 2017 7:42

black venom ::Samo da se nadovežem na Ray-ovu konstataciju oko filozofije istočne i zapadne škole projektovanja aviona.

Amer kaže: kritični delovi oplate aviona moraju biti rađeni od titana. Čelik je nemoguće primeniti na tim mestima jer pri brzinama većim od M=2,0 veliko trenje greje konsrtukciju na preko 350 celzijusa i mehaničke karakteristike čelika drastično padaju. Tako rekoše i napraviše SR-81 i F-15 i F-16 ....

Rus se počeša po glavi i reče: Ko ga šiša, Aljoša, daj ovamo tu elektrodu i vari.... I napraviše avion od nerđajućeg čelika, ogroman, težak i brži od svega poznatog. I jedna budala ga spusti na Hakodate aerodrom i tako saznasmo za ovu priču....

Pozdrav za miodraga 2 i Reya.


Da nisi ti to malo površno shvatio? Ja sam baš puno pisao o tome koliko je MiG naučno-tehničko čudo iz oblasti mašinstva i termodinamike, obrade metala, automatskog zavarivanja i primene titana, kompozita i visokotemperaturnog aluminijuma. Sve je veoma veoma pažljivo proračunato i optimirano u aerodinamici i sa velikim stepenima sigurnosti u mašinstvu.

Dopuna: 10 Apr 2017 7:45

miodrag2 ::Ray Ban, univerzalni inzenjeri ne postoje. Da postoje, ne bi postojali elektronski, masinski, gradjevinski, i ostali tehnicki fakulteti. Pa onda na tim fakultetima smerovi za ovo ili ono.

Ako je neko inzenjer masinstva, ne moze poznavati elektroniku bolje od inzenjera elektronike. Cak i dva smera sa elektronskog/elektrotehnickog fakulteta ne uce isto, a kamoli masinci u odnosu na elektronce.

Prema tome, da bih ja priznao autoritet nekoga koga ti smatras strucnjakom, on ne samo da mora da zavrsi odredjeni fakultet, vec i da na tom fakultetu bude na odredjenom smeru. Onda ja mogu da kazem da je covek iz struke.

Ako ne verujes u ono sto pricam, pitaj Kaplara da li sam u pravu. Pitaj njega, recimo, koja je razlika izmedju inzenjera elektrotehnike sa smera energetika i smera racunarstvo i informatika.

Mozemo ja i ti da budemo i ruska, i americka skola, ali prirodni zakoni su isti i za jedne i za druge. Pri tome, na ovome nasem Balkanu, zahvaljujuci tome sto smo bili izmedju istoka i zapada, skolovanje je uglavnom islo usvajajuci smerove i principe obe skole. Sa druge strane, teorijske postavke za sve sto danas postoji u oblasti za koju se interesujes su postavljani sto od strane zapadnih autora, sto od strane ruskih, izmedju tridesetih i pedesetih godina proslog veka. Jedini problem je bio sto tehnoloski razvoj nije omogucavao primenu tih principa.

Jedna od cinjenica koja ti moze ilustrovati ovo sto pricam o skoli koja je negde izmedju istoka i zapada je da sam ja svojevremeno dobio od odredjenog profesora odredjenog predmeta da napisem seminarski rad na osnovu rada istocnog autora, iz sredine pedesetih, koji ilustruje primenu principa tog rada na tehnologiju primenjenu i komercijalizovanu na zapadu.

Zavrsetkom hladnog rata vecina radova i jednih i drugih je postala javno dostupna. I sada i jedni i drugi eksploatisu principe druge strane, svako ih primenjujuci na svoj nacin.

Sto se tice analognih i digitalnih racunara, verovao ti ili ne, i na zapadu priznaju da su za odredjene operacije analogni racunari precizniji i brzi, i cak ih primenjuju u sprezi sa digitalnim kada im za to treba. Niko nije lud da odbaci nesto sto mu moze koristiti, i omoguciti da optimizuje ono na cemu radi.

Pogledaj samo digitrone iz osamdesetih, vecina njih su u stvari primitivni analogni racunari, bez obzira da li su proizvedeni na istoku ili zapadu.

Prema tome, knjiga koju sam ti preporucio te moze uvesti u temu, i omoguciti ti da dalje neke stvari koje procitas, bilo da dolaze sa istoka ili zapada, bolje razumes. Na tebi je da me poslusas, ili ne.

Iskreno, preoporucujem je i tvom mentoru za citanje.

Sve ostalo je mlacenje prazne slame.

Dzabe ti i 100 VTUP-ova ako ih ne razumes.

Kao sto ti je dzabe sto Rubin pretrazuje odredjeni sektor dva puta brze ako je pri tome osetljiv na ometanje. Ili ako to radi sa rezolucijom cilja koja je dva puta veca u odnosu na zapadni radar s kojim ga uporedjujes.

Ali, da ne ulazimo u raspravu, umesto filozofije o ovome ili onome, procitaj ti lepo sta u knjizi pise, i pokusaj da razumes. Pa ce ti onda vecina toga sto si procitao iz istocnih i zapadnih izvora biti mnogo jasnije.


Radar je najviše oblast telekomunikacije i obrade signala. To je u njegovim principima. To što je elektronika obogatila njegove performanse i dodala režime je svakako pridružena grana elektrotehnike. Dolazi na red termotehnika i elektroenergetika da se pridruži, kako bi se iz koncepta izvukao maksimum.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Zanimljivo je sta je kolega `vrabac` napisao na temi `Ruski radari` u podforumu `PVO i sistemi VOJ`

Citat:Trijada, kvadra, kvinta talasa
(m+dm+cm, S+L+UHF+VHF, isto+pasivna pelengacija)

Razvoj ruskih radarskih sredstava u zadnjih pola veka i nešto više je krajnje zanimljiv i po mnogočemu jedinstven. Slikovito bi mogli da opišemo da je razvoj zapadnih radara bio značajniji i poučniji sa stanovišta jednog klasičnog elektroničara, ali da je zato ruski razvoj (a učestvovali su tu i drugi narodi istočnog bloka, pogotovu Česi i Poljaci) bio zanimljiviji sa stanovišta jednog elektro inženjera tehničke fizike.


Sa ovog stanovista bi se mozda mogao posmatrati i analizirati upravo Zaslon ? ( izneseno je u vezi zemaljskih radara i radarskih sistema PVO )

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Mnogi su upravo ovo izjavili posle pada čelične zavese.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 68297

Tolmacevo
2017

http://russianplanes.net/id207410

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Grdosija teska skoro 2.5 tone ( masa suvog ) ,motor D-30F-6 na gredi za izvlacenje/uvlacenje iz/u moto-gondole
.. u nastavku sa `Paralay` ,na gredi i na kolicima

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 68297


Citat:Training flights of crews of MiG-31 and MiG-31BM from the Kamchatka air base of the Pacific Fleet's naval aviation.
https://twitter.com/Ruaf_Hmeimim/status/851177796546199552

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Истребитель-перехватчик МиГ-31. Досье
15 сентября 2015

Citat:МиГ-31 (по классификации NATO - Foxhound, "Фоксхаунд") - двухместный сверхзвуковой всепогодный истребитель-перехватчик дальнего радиуса действия. Первый советский боевой самолет четвертого поколения, разработан в 1970-х гг. коллективом Отдельного конструкторского бюро завода 155 (ныне ОАО "РСК "МиГ") под руководством главного конструктора Глеба Лозино-Лозинского.
Первый полет состоялся 16 сентября 1975 г., опытный образец поднял в воздух шеф-пилот завода им. Микояна Александр Федотов. Самолет принят на вооружение 6 мая 1981 г. Производился в 1975-1994 гг. на авиазаводе "Сокол" в Горьком (ныне Нижний Новгород), всего построено более 500 самолетов. В настоящее время находится на вооружении ВВС России и Казахстана. В начале 1990-х гг. к покупке самолета проявляли интерес Сирия, Ливия и Китай, однако контрактов заключено не было. В боевых действиях МиГ-31 не участвовал.
По состоянию на 2012 г. в ВВС России стояли на вооружении 252 МиГ-31, при этом 80% парка нуждались в ремонте. В 2013 г. число боеспособных самолетов, по сообщению генерал-полковника Александра Зелина, занимавшего должность главнокомандующего ВВС РФ, составляло порядка 190 единиц.


Arrow http://tass.ru/info/2263146


Citat:На МиГ-31 установлено 19 мировых рекордов по скороподъемности, скоростям и высотам полета. С 1976 по 1994 гг. выпущено 533 самолета МиГ-31 разных модификаций.

Cudno je da su pogresno naveli ovaj podatak

Citat:Компоновка самолета аналогична МиГ-25. Конструкция его планера на 80% выполнена из высокопрочных сталей, а также из титана и термостойких алюминиевых сплавов.

Arrow http://sokolplant.ru/mig-31

50% je legiranog Nikl-celika u strukturi planera .


Izgleda da ce posao remonta/modernizacije i dovodjenje aviona na nivo BM,DZM i BSM biti zavrsen do kraja sl. godine

Авиазавод "Сокол" в 2015 году удвоит объёмы модернизации МиГ-31

Citat:Декабрьский контракт с Минобороны обеспечит предприятию загрузку до конца 2018 года

Нижегородский авиастроительный завод "Сокол" (ОАО НАЗ "Сокол", входит в Объединённую авиастроительную корпорацию) в 2015 году планирует удвоить объёмы модернизации и капитального ремонта самолетов МиГ-31, сообщила пресс-служба предприятия.

"Очередной контракт с Министерством обороны РФ, подписанный в декабре 2014 года, обеспечит предприятию существенную загрузку по этой тематике до конца 2018 года", - говорится в сообщении.
Соисполнителем "Сокола" по контракту назначен авиаремонтный завод №514. Головным исполнителем данного контракта определена Объединенная авиастроительная корпорация.


Arrow http://nn.rbc.ru/nn/03/02/2015/5592b2ac9a7947d291915bea

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Kaplar ::

Ja sam baš puno pisao o tome koliko je MiG naučno-tehničko čudo iz oblasti mašinstva i termodinamike, obrade metala, automatskog zavarivanja i primene titana, kompozita i visokotemperaturnog aluminijuma. Sve je veoma veoma pažljivo proračunato i optimirano u aerodinamici i sa velikim stepenima sigurnosti u mašinstvu.ИСТОРИЯ | ЖАРОПРОЧНЫЕ СПЛАВЫ И СТАЛИ

КОНСТРУКЦИОННЫЕ СТАЛИ

МЕТАЛЛУРГИЯ АВИАЦИОННЫХ СТАЛЕЙ И СПЛАВОВ

ТЕХНОЛОГИЯ СВАРКИ И ПАЙКИ

Citat:В 80-е годы проведены обширный комплекс изысканий и внедрение сварки в силовых конструкциях планера самолета из высокопрочных сталей типа ВНС-2, ВНС-5, ВНЛ-3 и титановых сплавов ВТ20 и ОТ4 для изделий ММЗ им. П.О. Сухого, ММЗ им. А.И. Микояна, ММЗ им. С.В. Ильюшина. Впервые в мировой практике применена сварка высокопрочных сталей для изготовления сварных посадочных устройств самолета.

Разработана технология сварки в среде гелия кабины межконтинентального комплекса «Буран» из алюминиевого сплава 1201.

В 90-е годы применены в конструкциях авиакосмической техники свариваемые алюминийлитиевые сплавы. Впервые в мировой практике изготовлены герметичные цельносварные отсеки фюзеляжа и кабины пилота из сплава 1420 для самолета МиГ-29М, криогенные топливные баки из сплава 1460 для РКК «Энергия». Благодаря применению этих сплавов снижение массы конструкций составило 15–25%.


Arrow http://viam.ru/history_gs


Samo da se doda nesto ,prvi citat se odnosi na 70te godine a ne 80te kako je navedeno ( dakle primena legiranog Nikl-celika kod 31ce ,tu je i ona visokotemperaturna legura Al oznake D19T ,legure Titana tipa OT4 itd ...

Sto se MiG-29M ( Izdelie 9-15 ) i konstrukcije na bazi legure Al-Li to vazi za 80te godine

Citat:Одной из основных конструктивно-технологических особенностей МиГ-29М должно было стать широкое использование в конструкции планера нового алюминиево-литиевого сплава ╚01420╩, при этом клепаные соединения практически повсеместно заменялись сварными.

Arrow http://www.airwar.ru/enc/fighter/mig29m.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 475 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 460 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, hyla, Joja, kvarc, Marko Lazarevic 2, metemma, milos97, Ognjen D., repac, sabros, saputnik plavetnila, sovanova95, Wiesel092