SSSR protiv sila Osovine - rat titana

135

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23908

Koliko se već vrte ove iste slike na mnogim temama pa sam i ja kritikovan pre više od godinu dana da se ponavljam a mislim da je i tamo kolega imao istu konstataciju o modelu Manlihera...
Slike su stvarno fantastične i meni ne smeta nikako njihovo ponavljanje jer mislim da su itekako poučne...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Feb 2010
 • Poruke: 3750

Часовые памяти. Город воинской славы Волоколамскoffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23908

Mali prezent iz Bolokolamska od našeg drugara SIRIJUSA...

Uz ovake alatljike se može na megdan svim silama osovine.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23670
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Не знам да ли је неко преводио овај текст, али - свакако га прочитајте. Интересантно је следеће - аутор пише ни по бабу ни по стричевима! Просто - факта. Не глорификује, не умањује, не потцењује, не улепшава. Само суве бројке (и наравно, оно што се иза њих крије). Нисам га ни ја дочекао на нож, па се надам да нећете ни ви. Уосталом, овде се бавимо објективним посматрањем ствари, а не навијањем.

Разматрање теме стаљинских репересија, поред мноштва идеолошких фактора који уводе у проблем ''на граници добра и зла'', усложњено је и вишеслојношћу мита о ''култу личности'', формираном с разним циљевима и у разним временским периодима.

Никита Сергејевич Хрушчов је користио раскринкавање култа личности као својеврсну шок терапију за јачање и легитимизацију своје власти и дистанцирања од сопствене одговорности за учешће у репресији. У шездесетим и седамдесетим годинама та тема је коришћена против њега самог, а у осамдсетим и деведесетим тема стаљинске репресије била је надувана ради свргавања КПСС и пуног уништења СССР.

Покушајмо да се мало позабавимо са цифрама.
У фебруару 1954. године за Н.С. Хрушчова био је припремљен извештај коју је потписао врховни тужилац СССР Р. Руденко, министар унутрашњих послова С. Круглов и министар правде СССР К. Горешенин, у коме се наводи број осуђених за контрареволуционарне преступе, за период од 1921, до првог фебруара 1954. године. Сагласно том извештају у том периоду било је осуђено од стране Јединствене главне политичке управе, ''тројки'' НКВД, појединачних суђења, Војног колегијума, грађанским и војним судовима, укупно 3.777.380 људи. Од тог броја на смрт је осуђено 642.980 људи, а на задржавање у логорима и затворима на рок од 25 година и мање, 2.369.220 људи, а на прогон и расељавање 765.180 људи.
Обратите пажњу, каква је то статитстика за 32 године, а реч је о периоду Грађанског рата и врло сложеном добу после ње. То су четири године страшног рата с хитлеровцима. То је сложени период после Великог отаџбинског рата. То је борба са многобројним бандама бандероваца и такозваних шумских братстава. У том броју налазе се и репресије Јежова и Јагоде и других крвавих џелата. Ту су убројани и издајници власовци. Ту су, такође, дезертери и мародери, самоубице, паничари. Међу њима су и припадници бандитског, криминалног подземља, али и саучесници есесоваца који су такође пролили крв. Ту је и ''Лењинска гарда'', разваљивачи велике државе, на радост душмана Русије. Ту су и Зиновјев и Камењев са својим чисткама. Остали троцкисти су такође у том броју, као и делатници, активисти Коминтерне. Џелат Бела Кун који је удавио хиљаде официра на Криму са камењем око врата. Јасно је да је општа бројка људи под репресијом веома сложена и вишеслоја.
Ако поделите општи број стрељања на број година, добија се мање од 22.000 људи годишње. Да ли је то много? Наравно да је много. Но, хајде да не заборавимо колико су биле сложене и тешке те године. И никаквих десет милиона кажњених није било. То је, тачно говорећи, свесна, пласирана лаж.
Запамтите ову бројку:
За период од 1921. до првог фебруара 1954. било је на смрт осуђено 642.980. људи. За 32 године! То је оно што се стварно догодило. То мора да се обавезно зна и памти. О такозваном репресираном саставу Црвене Армије од маја 1937 до септембра 1939. године , када је ''уклоњено'' четрдесет хиљада људи (!) треба такође нешто рећи. Управо такву, округлу бројку, прво је објавио часопис ''Пламичак'' (''Огонек'', чувени омладински часопис СССР врло много пласиран у иностранству) у броју 26 из 1986. године. То су поновиле ''Московске новости', а за њим и друга издања. Одакле се појавио такав број? Ево откуда: реч је о томе да је петог маја 1940. године начелник Главне управе кадрова Народног комесеријата одбране, генерал-лајтант Е. Шчаденко представио је Стаљину извештај о раду управе за протеклу, 1939. годину. У њему је било речи о томе да је у периоду од 1937. до 1939. године било отпуштено (демобилисано, пензионисано) 36.898 припадника командног састава. Подвлачимо - отпуштено.
Од тог броја године 1937. било је отпуштено 18.658 људи (13,1% службеног броја командно-начелнчког и политичког састава), а следеће , 1938. године било је 16.352 човека (9.2% командног састава); године 1939. било је отпуштено 1878. људи (0.7% командног састава).
Разлози за отпуштање били су следећи:
1. По старосној доби
2.По здравственом стању
3. По дисциплинском поступку
4. По моралној неподобности
5. Према политичким мотивима. Отпуштено је 19.106 људи; после подношења жалби и спроведених провера њих 9247. било је враћено у службу.
6. Ухапшено је, односно репресирано, 9579. људи из начелничког састава (од тог броја 1457 враћено је током следеће две године у службу).
На тај начин може се констатовати да је број официра, ухапшених током 1937-1939. године (без РВ и Флоте) укупно био 8122 човека (3% командног састава из 1939. године).
Укупно је од тог роја на смрт осуђено око 70 њих, а стрељано 17 (!) . У основи, стрељани су највиши чинови - два од пет маршала (Тухачевски за оргаизовање троцкистичке војне завере, Јегоров за учешће у шпијунажи, припреме терористичких аката и учешћу у контрареволуционарној делатности). Још један маршал, Блихер, био је ухапшен за учешће у војно-фашистичкој завери, приведен због несразмерних губитака и свесној пропасти операције на језеру Хасан, но он је умро у затвору. Такође су за аналогне, посебно опасне преступе, били стрељани пет од девет команданта армија првог ранга (Белов, Јакир, Уборевич, Федко, Фринковски) и други представници 'пете колоне'.
И, на крају, најјасније сведочанство из уста непријатеља:
''Вермахт ме је просто издао, ја гинем од руку сопстевених генерала. Стаљин је извео генијалан поступак, спровевши чистку у Црвеној армији и спасавши се од прогонитељске аристократије'' (из интервјуа Адолфа Хитлера новинару К. Шпеиделу крајем априла 1945. године):
Допуна извора који су коришћени, како би се читалац уверио у њихов квалиет, односно вредност:
Извештај специјалног одељења МВД СССР о броју ухапшених и осуђених за период 1921-1954. од 11. децембра 1953. године коју је потписао начелних одељења архива Павлов. На његовим основама сачињен је извештај који је предат Хрушчову. Такође, распис Шчаденка и интервју Хитлера су недвосмислени и верни.
Примедбе и разјашњења:
1. На смртну казну осуђено је 642. 980 људи за 32 године.
У тај број улазе: банде грађанског рата, убице, пљачкаши, полицајци-колаборационисти, власовци, дезертери, шумска братства и криминалци, сви они које смо видели у филму ''Место сусрета не може се променити''.
2. За две године, од 1937. до 1939. било је отуштено из редова РККА 36898 командира.
У том периоду на војним катедрама било је припремљено око четврт милиона официра (!)
3. ''Ја гинем од руку сопствених генерала''.
За време Великог отаџбинског рата није било ни једног покушаја државног удара. У Немачкој било је неколико атентата на Хитлера и неколико покушаја да се ступи у сепаратни мир без Хитлера.


Извор:
http://alexey-klyuev.livejournal.com/24186.html

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3613
 • Gde živiš: Novi Sad

Ја кад сам на једној теми писао о томе да бројка страдалих у Стаљиновим репресијама не прелази бројку од између 800 хиљада и 1 милион као одговор на то сам од "уваженог" колеге члана овог форума добио средњи прст и назван разним именима...

http://www.mycity-military.com/Blog/Rusija-Zapad-e.....l#p1678551

offline
 • HP 35  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1009
 • Gde živiš: Munze Konza

Sirius , hvala ti za tekst , mnoge stvari su mi jasnije i bolje razumem slozenost uslova u kojima je ta velika drzava funkcionisala i sa cime su se sve ljudi iz aparata zastite susretali . Na stranu cistke partijskog kadra ali one su po ovome neuporedivo manje od onih koje je prezentirala druga ideoloska strana .

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23670
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Видех ту расправу и нисам се намерно мешао у њу. Е, сад покажи лепо овај текст дотичном, ако има образа и личне храбрости - нека га прочита. Историја је озбиљна наука. Неке ствари могу да буду прећутане, али то не значи да се нису догодиле. Овде аутор лепо каже - ''свако је стаљински мит користио и тумачио онако како му је тренутно одговарало'' - па је тако и код нас било фризирања и монтирања , манипулисања подацима.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2395

Тачно сам знао да је Друг Коба највећи!
Само тешко ће истина пробити пут поред све пропаганде која је трајал деценијама.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23908

Hvala Sirijusu na ovom Odličnom tekstu a Georgijusu za utehu sam ja jš tamo oma napisao da il kao pametniji izlazi iz take diskusije il sve gubi smisao..
Meni je dosta ovoga od ranije poznato ali ne na ovako praktičan i nadasve prihvatljiv način obrazloženo.
Gutao sam raznu literaturu u moru dokoličarenja na terenima posle radnog vremena iz ove i sličnih tema a pogotovo bi se iznenadio po raznim bibliotekama kakve je sve stare literature bilo a čuvana je u šteku nakon rezolucije IBa.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23670
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Овај аутор је лепо написао да су сви користили појам Стаљинових чистки на свој начин. Ни наши нису били изузетак. Када је Титу било потребно, зачас је драматизовао податке и - користио их. Пошто је он најдуже владао, његова манипулација се најдуже и одржала...а ови, садашњи, немају такође много разлога да убеђују народ како су Руси нешто друго.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 768 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 5 sakrivenih i 706 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., adelita, aleksmajstor, aramis s, babaroga, bankulen, Battlehammer, bbelic, Cigi, Cufo, dac, dane007, danilopu, Denaya, dolinalima, draganca, Drug pukovnik, dule10savic, ekser222, Gargantua, goxin, hartman, hatman, hyla, ivan1973, ivan979, Krusarac, Leonardo, liman, LUDI, mane123, MB120mm, Milan A. Nikolic, Miskohd, Mixelotti, MrNo, naki011, nenad81, nuke92, Oluj2.1, pein, rankobar, rovac, royst33, ruseskij, sakota79, Snorks, Srki98, ssekir75, Toni, VES 11119, virked, vlvl, zixmix, |_MeD_|