SSSR protiv sila Osovine - rat titana

132

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12797

У поређењу са каснијим биткама, код Халхин хола Јапанци и нису попили толико велике батине - јесу поражени гадно, али су успели да се спасу краха. Главни разлог што су одустали од ширења на њихов запад је што видели којом снагом су их напали Совјети. Они су успели да усред степе, бестрагије, довуку многобројне тенкове, артиљерију, довољно горива и муниције да пуцају без престанка. Ту су Јапанци схватили да не могу да се носе са Совјетима - и одлучили да крену на њихов исток...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6662

Ima tu nečeg i vanvremenskog ili vanteorijskog ili vanlogičnog. Generalno, Hitler je uspio da slomi sovjetsku državu i ruski i priruske narode na skoro čitavom evropskom dijelu SSSR. Bilo je za očekivati raspad sistema u ostatku sovjetske pozadine, kolabiranje fronta, problemi sa popunom. Ali ništa od toga se nije desilo. Ni na Uralu ni u samom Lenjingradu. To ni Napoleon nije mogao da predvidi.
A da stvar bude nepredvidljivija, nisu se samo Rusi održali u odbrani Moskve i ostalih razbojišta, održali su se i u kontra - pohodu na Zapad. I to sa polaznom tačkom na Volgi i Nevi. Tako da tu ima nečeg Mihalkovićevskog, a ne samo strogo procijeniteljskog.
Što se tiče Japanaca i Sibira, osim što su ih Rusi odrali kao zeca tokom testiranja sovjetske snage kod Halhin Gola, sklopili su Đapanezi, čini mi se sasvim pristojnu sirovinsku bazu u Mandžuriji i na Korejskom poluostrvu. Osim sirovinske baze tamo su imali i industriju pa i lokalno stanovništvo za robovanje. A sve u neposrednoj blizini Japana. Jedino valjda nije bilo nafte ali tada nafta se nije crpila ni u Sibiru.
U Sibiru i Dalekom Istoku su bile teritorije NKVD, Daljstroj u Magadanu i slično. Nije to bila "teritorija izbora".offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 383

Cufo ::Kolege, hvala puno na raznovrsnim, inspirativnim i znalačkim odgovorima! Uvek izađete u susret svakome i pomognete koliko ste u mogućnosti - zbog čega se osećam izuzetno privilegovanim što sam član ovog foruma! U današnjem vremenu otuđenja i ne okretanja glave ni prema kome od koga ne može da se izvuče kakva korist - ne može čovek a da ne oseti neku prijatnu toplinu u duši... Ziveli Zagrljaj Zagrljaj

Pokušaću da nađem i pročitam te knjige, siguran sam da će vredeti - šta god sam poslušao od savet za literaturu na ovom forumu bilo je pun pogodak!

Realno, Hićo je znao da vremem radi protiv njega i da je Staki svakim danom jači te da je jedini način za pobedu napad što pre (dok su još sveže posledice "seče generala", dok još nije završen u potpunosti proces industrijalizacije i preoružavanja, dok je još moral vojske poljuljan zastrašujuće neproporcionalnim gubicima u Finskoj, dok još nisu kompletirani nizovi utvrđenja tj. tzv. "Staljinova linija" u 2 reda, itd, itd)...

A taj Kanaris je meni na prvom mestu u plejadi najjačih nemačkih likova kao Rommel, Guderian, neki tenkovski i lovački asovi i sl. zanimljivi likovi - mislim da se takva ekipa izuzetnih pojedinaca nije skupila na jednom mestu od Napoleonovog dream teama...

Evo ti još jedan podatak - ministar naoružanja i municije F. Tot 29.11.'41. u razgovoru sa Hićom preporučuje mu da prekine rat sa SSSR-om. Rekao mu je tom prilikom "da je Njemačka i u vojnom i ekonomskom aspektu rat već izgubila".
(К. Reinhardt, Die Wende vor Moskau. str. 184).

offline
 • Cufo  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 647
 • Gde živiš: Whitecity

kljift ::Ima tu nečeg i vanvremenskog ili vanteorijskog ili vanlogičnog. Generalno, Hitler je uspio da slomi sovjetsku državu i ruski i priruske narode na skoro čitavom evropskom dijelu SSSR. Bilo je za očekivati raspad sistema u ostatku sovjetske pozadine, kolabiranje fronta, problemi sa popunom. Ali ništa od toga se nije desilo. Ni na Uralu ni u samom Lenjingradu. To ni Napoleon nije mogao da predvidi.
A da stvar bude nepredvidljivija, nisu se samo Rusi održali u odbrani Moskve i ostalih razbojišta, održali su se i u kontra - pohodu na Zapad. I to sa polaznom tačkom na Volgi i Nevi. Tako da tu ima nečeg Mihalkovićevskog, a ne samo strogo procijeniteljskog.
Što se tiče Japanaca i Sibira, osim što su ih Rusi odrali kao zeca tokom testiranja sovjetske snage kod Halhin Gola, sklopili su Đapanezi, čini mi se sasvim pristojnu sirovinsku bazu u Mandžuriji i na Korejskom poluostrvu. Osim sirovinske baze tamo su imali i industriju pa i lokalno stanovništvo za robovanje. A sve u neposrednoj blizini Japana. Jedino valjda nije bilo nafte ali tada nafta se nije crpila ni u Sibiru.
U Sibiru i Dalekom Istoku su bile teritorije NKVD, Daljstroj u Magadanu i slično. Nije to bila "teritorija izbora".


U mnogo čemu se slažem sa Vama, kolega, ali u ponečemu i ne:

-ako računamo za "evropski deo Rusije/SSSR" prostor do tradicionalne linije Ural-Ural-Kaspijsko j. ... onda je Wermacht omanuo jer je zauzeo samo 40% tog prostora - od nemačke granice do Moskve je tek jedna trećina puta do Urala (planinskog lanca)... a kako je Staki pravovremeno prebacio gro industrijske mašinerije iza Urala a tamo je spremao i neprebrojne nove divizije jeftinog topovskog mesa (u poređenju sa količinski ograničenim i po Evropi i Africi razvučenim nemačkim ljudskim resursima - pri tom pojedinačno znatno skupljim za održavanje kao što je vojnik Zapada uvek i bio),

-naprotiv, Hićo baš nju (državu/aparat/sistem) nije uspeo da slomi... jer je Staki znao da je jedini način da izgubi - upravo da se uruši ona... kao 1917.! Dok god se to ne dešava mogao je da šalje okeane ljudi da se bacaju pod gusenice Wermachtovih tenkova, gubi bitke i ljudstvo i ne brine... sa svakim novim osvojenim kilometrom nemačka vojna, industrijska, saobraćajna, tehnološka i svaka druga mašinerija se više naprezala i zagrevala a logistički košmar rastao unedogled... Guliver je krupan i snažan delija ali dovoljan broj Liliputanaca će i njega iznuriti - samo je potrebno vreme i količina... na mnogim delovima fronta je znalo da zafali municije ali je NKVD i sl. uvek bio snabdeven i nije znao za deficitarnost - tu je čak uvek moralo biti i viška... i u boksu važi: ma kakva batine dobio, dok god nisi nokautiran imaš šanse da pobediš (makar slučajnim srećnim zamahom) - a šta je nok aut do privremeno urušenje nervnog, upravljačkog, organizatorskog, kontrolnog, pokretačkog sistema (u najkraćem: čuvaj bradu, a nos ćeš već nekako rekonstruisati kod plastičnog hirurga)? Hiću je jedino odgovarao nock out (pri tom je vreme, vreme (meteo) i prostor su radili protiv njega) - Stakiju je odgovaralo sve ostalo (pri tom je vreme, vreme (meteo) i prostor su radili za njega)!

-Staki je znao da Hićo mora završiti sa Engleskom pre nego krene sa svim što ima na njega-ostaviti sebi za leđima takvu silu je prenaivno... pa je kontao da će mu to biti taman da se spremi i naoruža k'o niko... i stoga je bio iznenadJen (i uvredJen) tako suludim kockanjem Hićovim... najrealnije: ozbiljna država neće pasti ako joj osvojiš jedva 7% teritorije - ma kako važan deo teritorije![

-moje lično mišljenje je da je na odluku Nipponske Visoke Komande da ipak odbere plan "Jug" presudno uticalo iznenađujuće lako padanje evropskih kolonijalnih sila pod Wermachtove noge... tako su francuske, holandske i (pošto se očekivao brz pad britanskih ostrva) britanske kolonije ostale same i bez zaštite odsečene i neorganizovane na drugom kraju sveta te ih je bukvalno trebalo samo ubrati kao zrele dudove (bukvalno samo dodirneš prstom i voćka sama pada na dlan)... plus što se je ovaj plan uklapao u sanjanu sliku "mornaričke struje" u Vrhovnoj komandi o "najvećoj morskoj imperiji ikada" (Britanija je sa 2 resursno nebitna ostrva osvojila svet, šta bi Japan uradio sa prirodnim bogatstvima krcatim nebrojenim ostrvima Filipina, Indonezije, Polinezije, Melanezije, Okeanije... koliko bi se tu luka izgradilo, vojnih baza, mornaričkih ispostava, snabdevačkih centara, aerodroma,...)... takođe mislim da jpanci imaju neku fobiju od hladnoće i prirodno su žimogrožljivi (za razliku od mnogih od svoje rase - Eskima, Evenka, Samojeda i ostalih sibirskih naroda žute rase)...

Eto, odužih, ne zamerite... samo moje skromno mišljenje.

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Što je meni zapanjujuće kako Nemci nisu znali da iskoriste ''antirusko'' raspoloženje naroda u pribaltičkim zemljama, Kavkazu i Ukrajini. Naravno, odatle je regrutovano dosta boraca u SS ali na primer u Ukrajini su vršene masovne likvidacije stanovništva što je taj narod odvratilo od Nemaca. Plus i samog Stepana Banderu su Nemci uhapsili.

offline
 • Pridružio: 24 Jun 2011
 • Poruke: 37

Uzelac2106 ::Što je meni zapanjujuće kako Nemci nisu znali da iskoriste ''antirusko'' raspoloženje naroda u pribaltičkim zemljama, Kavkazu i Ukrajini. Naravno, odatle je regrutovano dosta boraca u SS ali na primer u Ukrajini su vršene masovne likvidacije stanovništva što je taj narod odvratilo od Nemaca. Plus i samog Stepana Banderu su Nemci uhapsili.

Moje lično mišljenje, ne znači da sam u pravu, je da su Nemci žestoko potcenili SSSR, misleći da će završiti sa njim za par meseci, tako da su odmah počeli da prave "životni prostor" bez starosedelaca na njemu. Da su naslutili da će to biti tako dugačak rat, da su se prema domicilnom stanovništvu ponašali kao na primer sa Francuzima, Belgijancima ili Holanđanima, imali bi puno manje problemima sa partizanima, jar narod u beznađu ne bi bežao u šume. Linije snabdevanja bi bile sigurnije, a i veći broj stanovnika bi se uključio u rat protiv komunizma. Potceniti protivnika je najsigurniji način da izgubiš od njega.

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 383

Citat:@Cufo - A taj Kanaris je meni na prvom mestu u plejadi najjačih nemačkih likova kao Rommel, Guderian, neki tenkovski i lovački asovi i sl. zanimljivi likovi - mislim da se takva ekipa izuzetnih pojedinaca nije skupila na jednom mestu od Napoleonovog dream teama...
Kanaris je faca .., o tome diskusije nema, ali i na drugoj strani je bilo likova, koje majka više ne rađa.
Evo ga jedan:iz plejade Staljinovih "željeznih narkoma" - Aleksej Nikolajevič Kosigin, jedan od najvažnijih ljudi za evakuaciju industrije iz zapadnih djelova SSSR-a i neposredno odgovorni za evakuaciju moskovske industrije.
Kreator lenjingradskog Puta života i organizator naftnog cjevovoda ispod Ladoškog jezera.

Žukov za njega kaže da je on "građanski maršal pobjede".
1941. imao je 37. godina, a Narkomom tekstilne industrije postao je kada je imao 35.

offline
 • Cufo  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 647
 • Gde živiš: Whitecity

ninoslav1011 ::
Moje lično mišljenje, ne znači da sam u pravu, je da su Nemci žestoko potcenili SSSR, misleći da će završiti sa njim za par meseci, tako da su odmah počeli da prave "životni prostor" bez starosedelaca na njemu. Da su naslutili da će to biti tako dugačak rat, da su se prema domicilnom stanovništvu ponašali kao na primer sa Francuzima, Belgijancima ili Holanđanima, imali bi puno manje problemima sa partizanima, jar narod u beznađu ne bi bežao u šume. Linije snabdevanja bi bile sigurnije, a i veći broj stanovnika bi se uključio u rat protiv komunizma. Potceniti protivnika je najsigurniji način da izgubiš od njega.


Upravo to! Hićo je govorio (nadao se naglas) da će se "boljševiška trula tvorevina srušiti sama od sebe"... sve je uložio u jedan udarac iz sve snage kojim bi nokautirao SSSR... Staki je bio savršeno svestan da je za pobedu dovoljno da izdrži/podnese/amortizuje/upije taj jedan udarac iz sve snage, da Wermachtu stvorenom za manevarski, iznenadni, rešavajući rat uskrati takav i nametne nepoželjan i nepodnošljiv rat iscrpljivanja... vreme, resursi i prostor su na njegovoj strani i obaviće sve sami za njega. Trebalo je samo čekati kraj...

Možda je najbolji primer: gepard. Može da trči imprsivnih 120 na sat! Ali samo 15ak sekundi, nakon kojih mu je duša u nosu i jedva stoji na nogama... ako mu tih prvih 15 sekundi izmaknu, impale posle mogu i da ga, da prostite - zapišavaju koliko je slab, iscrpljen i nemoćan da se pomeri a kamoli da im naudi...

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23884

Ma ko je kriv Hići kad nije naučio lekcije od svih predhodnih propalih pokušaja okupacije poput Napoleona.
Rusi su sa izvlačenjem industrije skoro pa kopirali taktiku spaljene zemlje koja je donekle došla glave i Napoleonu.Taktika vojske koju je sprovodio Kutuzov u sukobu sa Napoleonovom vojskom sa minimumom kontakta u povlačenju uz odsudne odbrane pojedinih vitalnih uporišta je kopirana i od Žukova u Hićinoj invaziji i ima mnogo dodirnih tačaka u oba slučaja...
Neko je bio loš učenik a neko je znao i da prepisuje iz prošlosti i nešto nauči na sopstvenoj istoriji...

offline
 • Cufo  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 647
 • Gde živiš: Whitecity

apostata :: Kanaris je faca .., o tome diskusije nema, ali i na drugoj strani je bilo likova, koje majka više ne rađa.
Evo ga jedan:iz plejade Staljinovih "željeznih narkoma" - Aleksej Nikolajevič Kosigin, jedan od najvažnijih ljudi za evakuaciju industrije iz zapadnih djelova SSSR-a i neposredno odgovorni za evakuaciju moskovske industrije.
Kreator lenjingradskog Puta života i organizator naftnog cjevovoda ispod Ladoškog jezera.

Žukov za njega kaže da je on "građanski maršal pobjede".
1941. imao je 37. godina, a Narkomom tekstilne industrije postao je kada je imao 35.


Vau, zvuči kao apsolutno zadivljujuć čovek... i još mlad... spektakularan podvig deloklizacije industrije, možda i odlučujući... a snabdevanje je definitivno odlučilo u opstanku Lenjingrada!!

Izvrsno, hvala, nisam znao za dotičnog gospodina. Verovatno su mnogi ruski ljudi izveli veće podvige od germanskih ali nekako su manje slavni kod nas i manje prisutni u medijima i svakodnevnom govoru. Nemci su čak izborili status kul tipova (evo sam priznajem da sam u neizbežnom klinačkom divljenju snazi i moći bio čak oduševljen njima... vremenom odrasteš i shvatiš da je pravda i istina uvek nedodirljivo iznad snage i moći) i superheroja... Zapad je pobedio u kulturnom ratu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 567 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 2 sakrivenih i 564 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Hoegaarden