SSSR protiv sila Osovine - rat titana

127

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 10085
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

На данашњи дан 22. Јуна 1941. године нацистичка немачка, напала је СССР. Да буде још већа случајност баш данас ЕУ одлучила да продужи санкције Русији (ово друго није тема, али у неку руку је то намерно урађено). Посалта је сита порука Русији, кроз те санкције. Да не дужим.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23396
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Руси ће им већ узвратити поруку, на свој начин.

Пошто је Русија (РФ, боље речено) у латентном рату, они доносе изванредне стратешке одлуке: сурове, реалистичке и - делотворне. У новембру претпрошле године, када је извршен главни удар на рубљу, она је била 46. У јулу прошле године , када је притисак био највећи, чак и 52. Онда, у новембру, већ се враћала на 46, 47. У мају ове године била је на 43. Од оне идеалне бројке 40 не дели је много. РФ је примила ударац, преоријентисала се , препаковала своје капацитете и ускоро ће се бумеранг наћи на путу повратка. СВЕ стратешке производе Руси раде сами, а у суштинском елементу - производњи хране (најбитнијој ставки за било који национ са становишта преживљавања), Руси су потпуно самостални у производњи кока-носиља, а за свињску линију ће у наредне две године комплетирати унутрашње потребе. Још увек су незајажљиви што се воћа тиче (различити географски , односно климатски услови, а потражња велика), али - то је то...Једна огромна земља реагује у складу са искуством и традицијом. Богу хвала.offline
 • Pridružio: 02 Mar 2013
 • Poruke: 349

Ove godine (2015) uoci proslave 70 godina od kraja najkrvavijeg konflikta u ljudskoj istoriji, aktualizovale su se polemike o tome koliko je lend lease program imao uticaj na pobedu u DSR.
Polemike su pokrenute od vecine americkih istoricara ( i to onih cija dela nisu prevedena ni na jedan jezik, a to dosta govori o njihovoj kredibilnosti, jer je praksa da onaj ko pise o DSR, ako napise dobro delo, plasira svoju prodaju u Evropu gde se delo prevodi prvenstveno na francuski i nemacki jezik).

Koliko je lend lease doprineo pobedi Sovjeta u DSR?

Doprineo je, i to dosta, moze se tacno preneti u brojke i procente - 11 milijardi ondasnjih dolara i 10 % sve opreme koje je SSSR posedovao od 22 juna 1941 do maja 1945

Citat:This does not mean that our major allies – except for the revived French army which was almost completely equipped under lend-lease – were mainly dependent on American supplies. It has been estimated that lend-lease provided only 10 percent of British war equipment, and certainly a lesser proportion of Soviet materiel

Ako pratimo rad Dzefrija Vitkrofta, coveka koji je na Harvardu diplomirao modernu istoriju, mozemo procitati ovo gore, da je cak moguce da je SSSR na kraju 1945 imao manje od 10%, materijala dopremanog iz Ruzveltovog lend lease-a. Cifra jeste za postovanje, sigurno je imala uticaj u ratu, ali MINIMALNI.

Americke "patriJote" su odmah odgovorile na tezu gdina. Vitkrofta i potenciraju tezu da je Americka vlada namerno snizila procenat pomoci SSSR-u kako bi izbegla politicka trvljenja u samom SAD-u, zbog ideloske suprotnosti.

Citat:But in 1945, for domestic political reasons, the US government had reason to downplay how much the Soviet Union’s military capabilities had been augmented by its support. According to this page, the United States provided $11 billion worth of supplies to the Soviet war effort, in the form of locomotives, tanks, aircraft, trucks, and artillery, amounting to “almost 10% of all Russian war materiel.”


Na kraju su oni gorepomenuti istoricari usaglasili i sproveli istrazivanje o "pravoj meri" pomoci SSSR-u. Kao rezultati nisu dobili vecu cifru od 14-18%, a i ta cifra je itekako sumnjiva jer je ocigledno doslo do prenapucavanja cifre (naime doticni istoricari su prepisali jednu i po milijardu dolara (tadasnjih) pomoci VB koji su prepisali SSSR-u, kada to oduzmemo po njihovoj racunici dolazimo do procenta od oko 12-14 %).

Kao sto rekoh cifra nije zanemarljiva ali je igrala marginalnu ulogu na istocnom frontu.

Grubo govoreci, svaki osmi tenki, deveta lokomotiva, cetvrti kamion, i osmi avion je bio zapadnog porekla.

Pobedu na istocnom frontu izboksovala je divovska industrija SSSR (prva u svetu do 1935, druga u svetu od 1938). Koja je do 1945 u domacoj proizvodnji proizvela :

preko 136.000 aviona + 15.000 aviona od lend leasa (Spitfajteri, A-20, P-40, R- 39)

proizvela preko 106.000 tenkova + 8.900 tenkova zapadnog porekla (Sermani, Matilde, Stjuarti).

proizvela preko 500.000 komada artiljerije + broj artiljerije zapadnog porekla zanemarljiv.


Crvena Armija je u maju mesecu 1945 brojala toliko komada tehnike koliko ni jedna vojska nije imala pre 1939 godine ljudstva, sa preko 11 miliona vojnika pod zastavom. Kao takva od istoricara i vojnih analiticara ocenjena je kao najmocnija kopnena vojska u istoriji ljudske civilizacije.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13421

Ukupna kolicina nije bitna, bitno je dopremanje iz meseca u mesec, poredjeno sa domacom proizvodnjom, a to ignorisu i na zapadi i na istoku (cast izuzetcima).

PS. Hemijski proizvodi su kljucna rec, cak kada su neki od njih u nekome smesnim kolicinama.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6587

Ameri i zapadnenci prave grešku kada krenu da preživaju priču o lend - lizu. Kao da se radilo o Saudijskoj Arabiji, a ne o SSSR i Ruskom narodu. Kao da su ti kamioni služili za slikanje i vozikanje, a ne za prevoz do smrtnih bojeva. I kao da im se sva ta sredstva ratne tehnike nisu mnogostruko isplatila proizvodeći manjak njemačkih snaga u sjevernoj Africi, Italiji, Normandiji. Gdje su opet iz prve ruke shvatili šta znači susret sa njemačkom ratnom mašinom čak i kada su bili u neuporedivo boljoj poziciji.
I na kraju krajeva sam SSSR je više zaslužan za kvalitet upotrebe tehnike iz lend - liza nego značaj lend - liza sam po sebi. Sve i da se radilo o mnogo većim ciframa. Gdje bi je Englezi, Amerikanci, Francuzi, Kinezi drugo i upotrijebili. Jedva su se odvažili i sjevernu Afriku da očiste.

Kad sam napisao da prave grešku, vjerujem da niko kao Rusi ne cijene svaki šraf iz lend - liza ali degutantno je kada se lend - lizu pridaje transformerski značaj.

offline
 • Cufo  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 645
 • Gde živiš: Whitecity

Naravno da će Zapad pokušati sve moguće logičke i semantičke vratolomije, egzibicije i natezanja stvarnosti ne bi li svoje zasluge istakli kao presudne i najvažnije.

Ja ostajem pri svom mišljenju da je uz sve pomoći ili bez njih SSSR bilo nemoguće osvojiti a ni pobediti - jer bi oboje iziskivalo neki od 2 ishoda:
1. kapitulaciju (a pošto je to bilo Staljinu nezamislivo ostaje ono drugo tj. : )
2. uništenje (samo oružanog otpora ili populacije, to je već pitanje).

I da je pala Moskva, Staljingrad i Lenjingrad - to bi opet bilo samo oko 7% izgubljene ukupne teritorije države, kao što se može videti na ovoj mapi (plava isprekidana linija pokazuje maximum nemačkog prodora):Ili ovu:E, pa pogledajte preostalu gigantsku veličinu neokupirane teritorije (idite na uveličanoj gornjoj mapi polako pogledom od Moskve do krajnje tačke na Beringu... ja sam se umorio od prelaza pogledom, od pomisli da bez otpora pređem taj put na oklopnom vozilu a ne da moram da se probijam do tamo kroz fanatičan otpor Crvene Armije).

Razumem da će mnogi reći da je "neki deo teritorije naseljeniji/važniji/sa više resursa itd" od drugih-sa čime se slažem-ali dok god mu je makar teoretski moguće ratovati protivnik nije poražen (u sovjetskom slučaju-do pada poslednjeg borca na Kurilskim ostrvima).

Za one koji će reći da preterujem ovim teritorijalnim pogledom na rat-imamo i primer Srbije koja je cela osvojena (ostala bez čitave teritorije) ali je vojska sačuvana i - pobedila u ratu.

Teritorija SSSRa je prosto prevelika da bi se osvojila. A čak i da se nekim čudom osvoji-prevelika je da bi se pokrila vojskom i držala mirnom (a da ne pričam o košmaru logistike, komunikacija, snabdevanju, klimatskim otežavajućim okolnostima...).

Jedini, po mom skromnom mišljenju koje je verovatno pogrešno, teoretski koliko-toliko moguć način: zajedničko i koordinisano dejstvo Nemačke, Japanske i Turske (zajedničko dejstvo sa Wermachtom na Kavkazu a onda samostalan produžetak dejstava u Centralnoj Aziji među "svojim", turkofonskim narodima koji bi se možda bez borbe pridružili "braći") vojne sile.

Hitler je sve nade polagao (u suštini se kockao) reprizi 1917e u SSSRu, ali ironijom sudbine, života ili Boga - sve je bilo obratno u odnosu na Prvi rat: na zapadnom frontu je sve završio expresno, a na istočnom je zaglibio...

Ima ovde neuporedivo stručnijih kolega i ne pokušavam da nametnem svoje mišljenje ni njima ni ikome, samo kažem šta mislim i ostavljam mogućnost da "silno grešim, sinak"-što ću rado i priznati čim mi neko obori mišljenje argumentima. Ziveli

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2165
 • Gde živiš: Rijeka

^^ šta nije hitler nudio japancima istocni dio rusije
Tim da bi njemcima bio teritorij do linije a - a

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6587

Najveće zanimljivosti kod lend - liza osim transporta bila je i u nekoj percepciji tehnike od strane Sovjeta. Voljeli su Erakobru ali ne i Mastanga. Stjuarta su vraćali, Šerman ili Lee im je bio previsok. Ali za Džipove su se otimali. I Đemsove.

offline
 • Cufo  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 645
 • Gde živiš: Whitecity

robertino ::^^ šta nije hitler nudio japancima istocni dio rusije
Tim da bi njemcima bio teritorij do linije a - a


"Kvaka" je u tome što su Japanci već usvojili "plan B" (plan Mornarice, plan "Jug" tj. "širenje na jug") umesto "plana A" (plan KoVa, plan "Sever" tj. "Sibir") i gro efektiva usmerili u tom pravcu. E, sad - dal' zbog šamara koji su dobili od Žukova nešto ranije ili zato što su shvatili da kao klasična Pomorska sila (zemlja sa najjačom mornaricom na svetu) treba da se drže obalnih područja i ostrva i ne kače sa klasičnim Kopnenim silama... uglavnom - navalili su na male, slabe i resursima bogate južne države.

A jesu imali plan o podeli SSSRa:No, Nemci su najpre morali završiti svoja "nezavršena posla" (khm, khm, Britanska ostrva) - što bi im uzelo koju godinu a možda je zapravo to i bio perspektivan plan: dok mi Britaniju-vi jugoistočnu Aziju pa onda zajedno na Stakija...

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13421

kljift ::...Šerman ili Lee im je bio previsok...

I zato su Shermanima opremili toliko gardijskih jedinica? Laughing

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 415 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 0 sakrivenih i 402 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: black_arrow, celik, Duško, Filip Marinković, jaeger, nenad81, ruma, S-lash, sasa76, shaja1, Smd, suton, yrraf