SSSR protiv sila Osovine - rat titana

222

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Ех да примјетио сам то да се устаје на ру пјесму. Гледао сам доста клипова везаних за мобилизацију народа против њемаца.и људи моји како иде та пјесма уз све оне слике војске како иде на фронт.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5960
 • Gde živiš: Esgaroth

Толико је популарна да није ни чудо што је доживела чак и рок/метал обраде...



... Rossomahaar су, ако неког интересује, практично фолк-метал састав Аркона без певачице Маше Архипове.



offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25511

Možda i nije za ovde ali bi podsetio da je 11.Maja 1945.tadašnji još neuki amerski prešednik Hari Truman
iznenada naredio da se Lend - Liz prekine prema SSSRu .Ovaj potez neki smatraju za stvarni početak Hladnog Rata koji je ubrzo i nastao.
Ovakav oštar napad nije ostao nezapažen kod Staljina iako je nakon kraće pauze i konsultacija sa savetnicima novi predsednik sve ukinuo.Valda su mu objasnili "Idiote"a ko će se boriti sa Japancima...
Uporište ovoj objavi je sa Vk.com iz grupe Istorija Ruskog oružja gde je sinoć objavljena OVDE
https://vk.com/fusiler?w=wall-94928481_17551%2Fall

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25834
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ево неколико детаља о Московској нападној операцији.



МОСКОВСКА НАПАДНА СТРАТЕШКА ОПЕРАЦИЈА
(контранапад код Москве, 5. децембар 1941-7. јануар 1942).

Нисам мислио да се посебно бавим овом темом, но имам један веома јак, лични разлог; о чему је реч? Имао сам срећу да више пута будем на том светом месту одакле је кренула прва у низу стратешких контраофанзива РККА. Место Лењино-Снегири налази се на ободима данашње Москве и туда , обично, враћајући се из Волоколамска, возачи пролазе јер је тај правац према Красногорску прилично растерећен. Возачи домаћина, који знају моју пасију, увек некако подесе да кренемо раније како бисмо обишли тај музеј. Негде сам качио те слике, а овде ћу ставити само једну. Она није моја, јер ме мрзи да тражим сада по форуму, али ако се заинатим, биће и тога...

Вратимо се на операцију:
Она је реализована с циљем уништења групе армија 'Центар'' која је претила да опколи Москву. У операцији су учествовале трупе Западног, Калињинског и десног крила Југо-западног фронта. У току борбених дејстава додатно су уведени делови Брајнског фронта из састава 39. и 61. армије, двадесет две дивизије и 11 бригада. У склопу ове операције изведене су ниже тактичке операције - Калињинска, Клинско-солњечногорска, Јељецкаја, Тулска, Калушка и Нарофоминско-боровска .
Трајање операције било је 34 суток (Руси за период од 24 сата не кажу дан већ сутки). Ширина фронта била је 1000 километара (!), дубина пробоја РККА 100-250 километара. Средњедневни темпо напредовања био је 3-6 километара.
Састав супротстављених армија:
Група армија ''Центар'' је почетком децембра 1941. године имала око 1.708.000 људи, 13.500 артиљеријских цеви и минобацача, 1170 тенкова и 615 борбених авиона. Она је превазилазила совјетски састав у живој сили за један и по пут, у артиљерији 1,8, у тенковима један и по пут, а само у авијацији била је слабија за 1,6 пута.
Совјетска групација под Москвом (Западни, Калињински, Југо-западни и Брјански фронт), користећи могућност попуне због претрпљених губитака, имала је 1.100.000 људи, 7652 артиљеријске цеви и минобацача, 774 тенка и 1600 авиона.
Планирајући контранапад СТАВКА је рачунала не само са односом снага, но и са другим факторима: умором, , одсуством раније припремљених одбрамбених линија, неприпремљеношћу за вођење борбе у тешким и сложеним зимским условима и високим моралним духом совјетских ратника.

ТОК ОПЕРАЦИЈЕ
Петог на шести децембар РККА је кренула у контранапад. Њега је започела петог децембра армада Калињинског фронта који је предводио генерал-пуковник Коњев, а шестог децембра Западни фронт генерала армије Жукова и Западни Тимошенка прикључили су се. Од 24. децембра укључују се и трупе Брајнског фронга генерал-пуковника Черевиченка.
Најбоље је напредовало лево крило Западног фронта. За четири дана начињен је пробој од 60 километара и, онемогућивши планско повлачење друге немачке тенковске армије, натерало ју је на панично бекство.
За месец дана 250 километара на запад одбачене су немачке трупе.
Исто тако, десни фланг Југозападног фронта успешно је крчио себи пут. За десет дана одвацили су другу пешадијску армију за сто километара и везали су за себе делове друге тенковске армије, олакшавајући рад левог крила Западног фронта. Поред тога, тај фронт је опколио и у потпуности уништио 34. немачки армијски корпус.
На другим правцима наступање је текло у знатно сложенијим околностима. Немци су се огорчено борили код Красне Пољане, Ленина, Клина, Наро-Фоминска и код Калињина. Пет дана трајали су борбе за Истру (налази се на пола пута до Волоколамска и ту се налази велика акумулација). Ту су Немци покушали да поставе дубљу одбрану и да зауставе напредовање 16. армије. Она је, међутим, стила брзо на линије река Ламе (Волоколамск) и Рузе , тридесетак километара даље на запад. Овде су , на рачун скраћивања фронта (први пут употребљен тај термин који ће се све чешће чути у немачкој пропагандној бици), удвостручили, згуснули, и стабилизовали своју одбрану.
До седмог јануара совјетске трупе ослободиле су 11.000 насељених места, међу њима и стратрешки важне Калињин, Волоколамск, Рузу, Истру , и на тај начин елиминисали могућност окружења Туле, важног индустријског и саобраћајног чвора.

РЕЗУЛТАТИ ОПЕРАЦИЈЕ
Совјетске снаге су уништиле ударне делове групе армија ''Центар'' које су покушале да обиђу Москву са севера и југа и тако отклониле опасност од главног града. На пољима Подмосковља нанесен је први велики пораз у Другом светском рату и развејала је мит о немачкој непобедивости. РККА продрла је у поредак непријатеља, развила стратешку иницијативу и створила услове за опште наступање. То се догодило управо седмог децембра, на дан када су Јапанци напали на Перл Харбур.
У својим мемоарима Гудеријен је забележио да је већ на почетку првих удара сугерисао Хитлеру да хитно политичким средствима оствари сепаратни мир. Он је већ 25. јануара смењен (формално- због повлачења упркос Хитлеровој директиви) и пребачен у резерву ОКВ, да би после стаљинградске катастрофе поново активиран, но то је засебна прича.

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Моје коњичке дивизије су се исплатиле 😁. Да ли су швабе очекивале да ће бити контранапада, или су мислили са ја готова игра? Ако нису очекивали онда је то први пут да је РККА њих овдје ухварила спуштених гаћа.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25834
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 13 Maj 2019 9:30

hooraay ::Моје коњичке дивизије су се исплатиле 😁. Да ли су швабе очекивале да ће бити контранапада, или су мислили са ја готова игра? Ако нису очекивали онда је то први пут да је РККА њих овдје ухварила спуштених гаћа.

Истина жива! Zagrljaj Од коња смо кренули и ето, оживе, иначе лепа и корисна тема.

Ево и одговора на твоје питање:

Према доступним подацима, они су знали (оквирно) шта се припрема, али нису, наравно, знали тактичке и оперативне правце удара. Немачка војна сила била је одлично организована и уходана машинерија. Не би стигли под Москву да нису били спремни. Овде је проблем друге природе, а њега смо и Ватра, и Ltcolonel , и ја (али и многи други) више пута осликали: реч је о авантуристичкој, аматерској и лудачкој политици Хитлера. У ОКВ је увек било генерала који су били спремни да подвију реп и да буду гласнији од оних трезвених професионалаца какав је, као што рекох, био Гудеријен.
Хитлер се и сам двоумио (и то у доба пресудних потеза, после тешких борби за Смоленск и Вјазму) шта му је главни циљ - сам град или његово опкољавање и гоњење живе силе. Док се он двоумио, Руси нису. Читао си како су се грозничаво, али и плански, спремали за одсудне битке.
Један од највећих непријатеља Вермахта био је Хитлер, што, наравно,не умањује успехе савезника.
Његова сујета није могла да отрпи једног одлучног и промишљеног Гудеријена кога је требало сваког дана да љуби у руку...Уосталом, да ли да подсећам да је за време рата Хитлер стрељао преко осамдесет генерала?!

ПС
Морам да напоменем да је рад фронтовске обавештајне службе код Немаца био очајан! Руска безбедносна профилакса и култура била је на изузетно високом нивоу, а контраразветка вероватно најбоља на свету. Но, о томе ћу у засебном посту.

Dopuna: 13 Maj 2019 9:35

Ево и оног линка, да не тражите. Да се подсетимо почетка контранапада под Москвом, а и других ствари...Wink

https://www.mycity-military.com/Opste-vojne-teme/U-Rusiji-nikad-dosadno.html

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8625
 • Gde živiš: pecina stroga

Kako pricati o Moskovskoj napadnoj operaciji i sovjetskoj konjici a ne sjetiti se Heroja Sovjetskog Saveza, generala i konjanika Leva Mihajlovica Dovatora, koji je u toj operaciji herojski poginuo na celu svoga 2 gardijskog konjickog korpusa 19 decembra kod Ruze.




2 gardijski konjicki korpus na marsu, u centru slike sa kartom u ruci general Dovator



I pjesma o Dovatorovim kozacima



Sahranjen je na Novodevicjem groblju u Moskvi pored generala Panfilova.

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 401

Frensis ima neke primjedbe na proslavu.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25834
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ако имате мало јачи стомак, онда прочитајте све ово. При том помислите на своје најближе.

ГРАЂАНСКИ ГУБИЦИ У СССР
''Кад се свађају слонови - страда трава'''

У једној од тачака ''Подсетника немачког војника'' писало је: ''Ти немаш срце ни живце, они теби у рату нису потребни. Уништи у себи жалост и саосећање, уби сваког руског становника без устезања, без обзира да ли су пред тобом старац, жена, девојчица или дечак. Убијајући, спасићеш самог себе од погибије , обезбедићеш будућност својој породици и прославићеш се заувек''

Овај текст је један од најупечатљивији доказа да је судар титана био, како од почетка тврдимо, терминаторски, геноцидни рат за истребљење Словена. Немци су у годинама пред рат разрадили методе индустријског ранга за систематско уништавање људи. Темељно и педатно нашли су начин да од убијања направе ''индустрију смрти'' - да што јевтиније побију у што краћем временском периоду што више људи...а да при том од ''добијеног материјала'' искористе све што се може. Јастуци напуњени људском косом, сапун, абажури за лампе од људске коже, разне врсте ђубрива, итд, и данас су сведоци злочиначке замисли каква није постојала пре тога у историји. Најнапреднија хемијска индустрија света направила је гас ''циклон'', конструисане су душегупке, крематоријуми високог капацитета, итд. Школовани су кадрови професионалних убица, па и садиста. са свим тим злочиначким методама морали су да буду упознати војници Вермахта, без обзира да ли су директно у томе учествовали или су били обезбеђење.
По плану хитлеровске колонизације и германизације источног пространства под уништење су потпадали не само словенски, већ и други народи који су живели на територији СССР. Најсуровији поступак био је према Јеврејима и комунистима. Своје злочиначке намере примењивали су чак и према Молдавцима, Летонцима, Литванцима, Естонцима.. На тај начин, варварски план за уништење Словена под кодним називом ''Ост'' (исток) спровођен је у свим републикама СССР у које су стигли да упадну.

Свесно, намерно и систематски истребљено је на окупираној територији 7,4 милиона људи, а од тог броја зверски је убијено 216. 431 дете! Запамтите те бројеве и сетите их се сваки пут кад вам неко спомене Немце, њихове напредне технологије , леп живот и високе плате.

Огромну штету совјетском становништву које се налазило под окупацијом наносило је присилно одвођење на ропски рад набољих и највиталних слојева . Немци су их називали ''остарбајтери''. Данас их зову , као што знамо, гастарбајтери. Таквих је за време рата било 5.269.513 људи. После окончања рата у домовину се вратило 2.654.100 људи. Није се вратило (по разним основама као емигранти) 451.1000 људи. ''Остатак'' од 2.164.313 људи погинули су или умрли фашистичком ропству. Начешћи разлог смрти био је тежак, робовски рад, лоша храна и сурове казне чак и за најмање прекршаје.

Поред погинулих на ропском раду у Немачкој у број општих губитака грађанства улази и број погинулих и умрлих на окупираној територији. Почетком 1943. године на окупираним територијама живело је 88 милиона људи, а окупирана територија износила је око два милиона квадратних километара. Радни дан тих несрећника износио је од 16 до 16 сати. Ужасан рад, глад, недостатак медицинске помоћи, суровост окупатора, итд, однело је око 8,5 милиона људи, или сваког десетог совјетског грађанина који се затекао на окупираној територији. Број погинулих грађана по разним основама износи више од половине свих људских жртава СССР ( од 26,6 милиона погинулих у току рада, око 13, 7 милиона су били мирни грађани који су, формално-правно имали пуну заштиту међународног јавног права).

Много људи погинуло је као ''колатерлана штета'' борбених дејстава приликом бомбардовања Лењинграда, Стаљинграда, Керча, Севастопоља, Одесе, Смоленска, Туле, Харкова, Минска и Мурманска.
Делимично окупирани градови највише су страдали. У моменту протеривања фашистичких звери у Стаљинграду је затечено свега 12,2 % градског становништва, а у Вороњежу 19, 8 %.
Историја никада до тада није забележила такво злочиначко и систематско истребљивање једног народа. Варварство и нечовештво били су најуочљивији трагови пута немачке армаде.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25511

SIRIUSe odličan prilog i dobar šlagvort za dodavanje od strane onih koji znaju išta o planu za realizaciju
«вервольфах» — немецких «партизанах», которые по замыслу немецкого руководства должны были действовать на оккупированных Красной армией и её союзниками территориях рейха.
Na Warsortu je izašla interaktivna karta .no na žalost neće ovako da se skine sa vatrama gde rat nije bio gotov 9.maja i nema našig ratovanja sa bandama .


I odličan prilog o delovanju istih nakon oslobođenja 9.maja pod nazivom
Победы после Победы
https://warspot.ru/14679-pobedy-posle-pobedy?utm_c.....rce=digest
Odličan prilog gde se po aktivaciji vatri na karti dobijaju podaci i za sve te bitke i pobede nakon kraja DSR.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 917 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 3 sakrivenih i 863 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., bobomicek, Bobrock1, bojank, bokisha253, brundo65, Bubimir, celik, darcaud, DonRumataEstorski, Dorcolac, draganca, Drug Platov, dule10savic, Fog of War, Gargantua, JimmyNapoli, Karla, koom0001, Kubovac, kybonacci, ladro, ljubacv, Lutvo_Redzepagic, maiden6657, mile33, Milometer, naki011, NoOneEver Dreams, oldtimer, Prašinar, procesor, radionica1, rajkoplje, Raso75, robertino, royst33, S1Mk3, Sale.S, savaskytec, Simon simonović, tmanda323, virked, vladaa012, VP6919, vukdra, zastavnik, Zmaj001, šumar bk2, 125