SSSR protiv sila Osovine - rat titana

217

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Зна ли се колко је дивизија пребачено и колико људи? У оној књизи волоколамски пут се каже да им је требало око 16дана?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25878
 • Gde živiš: I ja se pitam...

hooraay ::Зна ли се колко је дивизија пребачено и колико људи? У оној књизи волоколамски пут се каже да им је требало око 16дана?

Овако стоје ствари:
На дан првог децембра 1941. године од укупног састава од око пет и по милиона људи Оружаних сила СССР на Далеком истоку било их је 1.568.000 људи, или више од 28%. Распоређено је било 2541 тенк, 2951 авион, итд. Може се рећи да је Стаљин, захваљујући Јапанцима, могао пуном снагом да се бори са немачком армадом.
Источник: https://statehistory.ru/31/Vo-vremya-VOV-YAponiya-.....osti-RKKA/

Без обзира што је Зорге дојавио о вероватноћи напада у пролеће идуће године, јапанска армија није искључивала могућност напада на СССР већ у 1941. години. У генераштабу копнене војске разрађен је план рата против СССР ''Кантокуен'' (посебни маневри квантуншке армије) који би био покренут одмах после очекиваног пада Москве и нагле промене у корист Јапана.

Први ешалон са трупама Далекоисточног фронта кренуо је на запад 29. јуна 1941. године. Од 22. јуна до петог децембра исто године из састава Забајкалског и Далекоисточних фронтова у хитном поретку било је пребачено 12 пешадијских, пет тенковских и једна моторизована дивизија. Њихова средња попуњеност била је 92% од формацијског састава. То је било око 123.000 војника и официра, скоро 2000 оруђа и минобацача, више од 2000 лаких тенкова, 12.000 аутомобила и 1.500 трактора и тегљача.

За то пребацивање везана је једна анегдота (?). Када се транспорт опасно заглавио и то у пресудним данима (фабрике на исток, војска на запад), Стаљин је наредио да се на сваки десети километар обеси по један железничар. И возови више нису каснили...offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2475

Smile Izvini Sirijuse al ovo o dekoraciji bandera uz prugu sa železničarima je... neverovatno. U kojoj dužini pruga su ih kačili? Jesul imali dovoljno železničara ili su morali i baba serama da popune kvotu?
Šalim se, al ovo zaista zvuči ... preterano. Evo ovde saznah da su sve cifre o ubijenim, deportovanim, gulagovanim..prenaduvane. Što onda i u ovo poverovati?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25878
 • Gde živiš: I ja se pitam...

sakota79 ::Smile Izvini Sirijuse al ovo o dekoraciji bandera uz prugu sa železničarima je... neverovatno. U kojoj dužini pruga su ih kačili? Jesul imali dovoljno železničara ili su morali i baba serama da popune kvotu?
Šalim se, al ovo zaista zvuči ... preterano. Evo ovde saznah da su sve cifre o ubijenim, deportovanim, gulagovanim..prenaduvane. Što onda i u ovo poverovati?


Добро размишљаш. Ставио сам и сам, као што видиш, знак питања иза именице анегдота. Иначе, ту ''анегдоту'' је испричао један наш потпуковник који се школовао у СССР. Прича је ишла у друштву проф. др Саве Живанова, нашег највећег кремљолога. Он није реаговао. Да ли зато што је то тачно или што је сматрао то будалаштином, испитаћу. Врло је могуће да су нашим специјализантима у СССР (артиљерци, ракеташи, итд), руске колеге надувавале ту причу...Иначе, причу је човек испричао пред пуном салом, за време трибине коју сам ја организовао поводом годишњице Стаљинове смрти. Трибина се звала ''Стаљин још није умро...''. Наравно, није било циљ да славимо смрт или Стаљина, већ да се позабавимо појавом да је Стаљин стаљинизму само позајмио име...Све остало постоји откад је људски род.

Ево сада и још конкретизације за оно питање што је поставио колега у вези за трајањем транспорта:

Рачунајући ограничења пропусне моћи, техничких могућности и инструкција Народног комесаријата за путеве, пребацивање војске могло је да потраје неколико месеци. Узимајући у обзир ту чињеницу, да је на Исток ишла евакуација привреде и грађана са Запада, железничари су нарушили све могућности и крајности техничких ограничења. Далекоисточне дивизије пребачене су у року од ТРИ недеље. Возови су ишли при пуном маскирању светла, без светлосних сигнала, са брзином курирских возова - по 800 километара за 24 сата.

ПС

Е, сад - да ли је нечија глава одлетела тим поводом, не бих се чудио (велика је операција у питању), али да су успели - успели су.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2475

Nemam ja ovde šta da dodajem, nego kad već ovde razčivijaste gomilu mitova o SSSR reko da vidimo dal i ova priča drži vodu.
Hvala na trudu.
Nego šta bi sa svom tom industrijom koja je premeštana za vreme rata? Jel to sve ostalo tamo gde je evakuisano ili je nešto opet vraćano na stare pozicije?

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14956

voja64 ::vathra ::
Е Војо, ниси све побројао, прескочио си неке најзанимљивије делове.
Рецимо ко је био под његовом командом у Словенији.

Nisam ni ovoliko isprva teo a na koga ti tačno misliš nešto mi je promaklo.
Kao kroz maglu znam da je od Pavelića odlikovan za zasluge sa
Орден круне краља Звонимира


Sve kvislinške jedinice prikupljene u Sloveniji, bilo da je riječ o Rupnikovim domobrancima, slovenskim četnicima, Ljotićevim »dobrovoljcima« ili Nedićevom Srpskom udarnom korpusu, zajedno s Đujićevim i Jevdevićevim četnicima činile su jedinstvenu cjelinu pod komandom Höherer SS und Polizeiführer in Adriatisches Küstenland Odila Globocnika. »Sve važnije stvari oko naših nacionalnih jedinica i sva pitanja od opšteg narodnog interesa pretresana su i rešavana zajednički između Ljotića, Dujića, Mušickog i Jevdevića.«

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Баш ме интересује да ли је индустрија остала иза планина? Како су успјели да пребацују индустрију на исток, а војску ка москви а да не загуше пругу? То су мкорали бити надљудски напори.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25878
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 06 Maj 2019 11:52

sakota79 ::Nemam ja ovde šta da dodajem, nego kad već ovde razčivijaste gomilu mitova o SSSR reko da vidimo dal i ova priča drži vodu.
Hvala na trudu.
Nego šta bi sa svom tom industrijom koja je premeštana za vreme rata? Jel to sve ostalo tamo gde je evakuisano ili je nešto opet vraćano na stare pozicije?


Немам тај податак, али логично ми је да су остали на истој позицији. Што да поправљаш оно што ради, што рекоше мајстори...Претпостављам да су у залету ратне привреде на ослобођеној територији почели да зидају испочетка, али то ћу проверити.

Dopuna: 06 Maj 2019 12:09

hooraay ::Баш ме интересује да ли је индустрија остала иза планина? Како су успјели да пребацују индустрију на исток, а војску ка москви а да не загуше пругу? То су мкорали бити надљудски напори.

Одговорих...имаш у посту изнад. Не пазиш на часу. Wink

Dopuna: 06 Maj 2019 12:37

Ево једне цртице која развејава још једну заблуду - да Руси нису спремно дочекали рат. Истина је да су били ''кратки'' с временом, али то није њихова кривица. Нико није могао рачунати с тим да ће Западна Европа пасти као зрела крушка пред Хитлером.
Само овако, у цртицама и основним бројкама приказано, јасно је да се једна велика држава озбиљно припремала и припремила за рат.

Нађох и ово, па да не заборавим и одговор на питање шта је било са пресељеним погонима. Има једна лепа књига -''Фабрике које је родио рат'' која говори о томе како су читави реони СССР индустријализовани ''захваљујући'' рату и да су многе фабрике преживеле све...осим Горбачова и Јељцина.

ЕВАКУАЦИЈА ВИТАЛНИХ ПРИВРЕДНИХ КАПАЦИТЕТА

Евакуација је спроведена у две етапе: године 1941. из Белорусије, Украјине, Приблатике, градова Москве и Лењинграда. Године 1942. евакуисана су предузежа из јужних делова европског дела СССР. Обим евакуације био је толики, да је у јулу 1941. за њено спровођење искоришћено готово половина вагонског парка СССР. Године 1941. у дубоку позадину било су пребачена 1523 велика предузећа: на Урал 667, у Западни Сибир 224, у Источни Сибир 78, а у Средњу Азију и Казахстан 308, док је у Поволожје пресељено 226. погона.
Према извештају Народног комесаријата за путеве из угрожених реона било је пребачено 2593 привредна погона, при чему је 1350 само у прва три месеца отишло пут Урала и даље. Били су евакуисани сви мотострељачки, тенковски, авионски заводи, фабрике муниције и оружја, 150 фабрика машиноградње, 94 металуршких завода, 40 електротехничких итд.

У току друге фазе дислокације пребачено је још 150 великих завода, укључујући опрему за рафинерије Мајкопа и Грозног, као и резерве нафте. У периоду од јула 1941. до августа 1942. у позадину је пребачено 2743 предузећа.
Највећи део је пребачен из Украјине (550) , из Москве и Московске области (498) из Белорусије (109) и Лењинграда (92). Заједно с њима пребачено је готово половина запослених, инжињера и техничара.
У исто време пребачено је и преко 2.393.300 грла стоке.

Има доказа о томе да је пребацивање извесног дела привреде и квалификоване РС почео још пре рата! По многима, брз почетак рада и раст производње може се само тиме објаснити.
Према подацима Централног статистичког завода СССР од 15. септембра 1941(поред евакуисане деце), највећи број евакуисаних Руса износио је 52, 9 процената од укупно евакуисаних, а јевреја 24,8 процената.

Евакуисана су и позоришта. Бољшој театар пребачен је у Кујбишев.

У највећем броју случајева месно становништво односило се примерно према приспелим избеглицама. У Узбекистану био је и развијен покрет за усвајање деце . Тамо је било смештено преко 200.000 сирочића. Рекорд је поставио ковач из Ташкента Шаахмед Шамахмудов који је са својом женом Бахри усвојио, подигао и васпитао 15 деце.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25517

vathra ::
Sve kvislinške jedinice prikupljene u Sloveniji, bilo da je riječ o Rupnikovim domobrancima, slovenskim četnicima, Ljotićevim »dobrovoljcima« ili Nedićevom Srpskom udarnom korpusu, zajedno s Đujićevim i Jevdevićevim četnicima činile su jedinstvenu cjelinu pod komandom Höherer SS und Polizeiführer in Adriatisches Küstenland Odila Globocnika. »Sve važnije stvari oko naših nacionalnih jedinica i sva pitanja od opšteg narodnog interesa pretresana su i rešavana zajednički između Ljotića, Dujića, Mušickog i Jevdevića.«

Na tu si bulumentu mislio a ja sam zapravo u glavi imao da je to opšte poznata stvar ,no dao si mi super šlagvort da kada sledeći put sretnem svog vršnjaka i klasića Ljeljak Romana koji se kao kvazi pisac bavi baš tim kvislinzima i diže ih u nebesa.
Pitaću što se on kao Slovenac ne založi da im se globus proglasi za sveca..
Šalu na stranu tema je vrhunska i na nivou istorijskih spisa iz kojih bi mnogi imali šta još da saznaju a sve zahvaljujući pre svega VEĆINI Vas na čelu sa SIRIUSOM koji na poticaj nas što svašta nešto zapitkujemo i dobacujemo samo dajete maksimum za ovu temu i MCM u celini...Čast mi je što sam uz Vas a pogotovo jer mnoge od Vas i lično poznajem i nemam potrebu nikome da se šlihtam.
Nego kako no reče onaj ČITAĆEMO se Mi još....

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25878
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Војо. Речи похвале увек пријају, а оне су за нас и подстицај. Мени много значи када моје знање може допринети још некоме, а посебно што ме и други подстакну да додирнем теме којих се ни сам не бих сетио.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 4 sakrivenih i 731 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, amaterSRB, babaroga, bladesu, bojankrstc, Brana01, darkangel, Darko8, djuradj, DPera, Excalibur13, Georgius, ILGromovnik, Krusarac, ljuba, ljubacv, maiden6657, marsovac 2, mgolub, mikki jons, mikrimaus, milenko crazy north, Milometer, Mixelotti, moldway, nenad81, neno panic, Njubara, opt1, panonski mornar, Parker, Prašinar, Ripanjac, Srle993, stegonosa, Struna, tomigun, tubular, Tvrtko I, vathra, VJ, Yellow Pinky, Yugol33, |_MeD_|, šumar bk2, 125