SSSR protiv sila Osovine - rat titana

212

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11657
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Наравно Сиријусе, свака медаља има две стране, нажалост у њиховом случају скоро обе стране су идентичне са изузецима...

Немци су као опијени пошли за хиљадугодишњим рајхом, обећаним од Хер Хитлера...нису сви били нацисти, али су том његовом причом били опијени готово сви. Довољно је видети снимке тих маса када је Хер Хитлер пролазио кроз исте...

Што се тиче вермахта ништа он мање зла није нанео од СС, у том великом рату.

Лако је после рата бити генерал, слабо верујем у те приче тих шваба што су писали та побројана дела. Испаде да су сви били принуђени да ратују. Ако је тако што нису извели пуч, растосиљали се Хитлера и његових верних пратилаца...не до краја су се борили за идеал хиљадугодишњег рајха...исти ти би другу причу причали да су којим случајем победили...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25880
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Литерарна вредност тих књига је значајна. Наравно да ће свако покушати да се оправда како зна и уме, али добри романописци су умели да представе унуташњост тог великог механизма. Посебно роман ''Ми ћемо марширати даље'' који прати војнички пут једног зондерзофира , доктора права и преводиоца. Он нас је, својим путем, провео кроз Холандију, Француску, Русију, и назад - у Немачку и до заробљеничког логора, приказујући и један троми механизам бирократије, штабова, логистике, касарни, забушавања, итд...Вреди прочитати.
О немачкој страни медаље одлично је писао и Ајрвин Шо у књизи ''Млади лавови''. Он бар није имао разлога да лакира ствари...Winkoffline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Ако је неко прочитао њемачке ауторе који су бавили сударом титана, како покушавају да се оперу?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25880
 • Gde živiš: I ja se pitam...

hooraay ::Ако је неко прочитао њемачке ауторе који су бавили сударом титана, како покушавају да се оперу?

Имамо тему о ратном роману, потражи - биће ти интересантна. Немци су се бавили интимистички, лично том темом. Вероватно најбоље њихово дело написао је Теодор Пливије (трилогија ''Москва'', ''Стаљинград'' , ''Берлин''). Највећи број тих дела (иначе литерарно одличних) бавио се судбином појединца, пратећи човека кроз вихор рата. Кроз његов живот и реакције аутори су осликавали и миље у коме су се кретали. Не покушавају да се оперу, све у свему, у томе и јесте драж тих романа. То су пре покушавали њихови историчари, него књижевници. Ја сам о рутинском животу војника вермахта (касарна, полигон, па и борба) више научио из њихових романа него из историографије. Наравно, велико искуство у читању је потребно да би човек раздвојио фикцију од стварности. Углавном су то самокритички романи.

ПС
Да не грешимо душу, било је у Немачкој антинациста (не би били пуни онолики логори, јер су прво њима пунили ). Остаје и да се испита положај католичке цркве која се најдуже опирала Хитлеру. Е, ти антинацисти су проговорили. Интимистички, помало стидљиво (тек шездесетих година), али су проговорили.

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Гдје је та тема да бацим мало поглед?

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25880
 • Gde živiš: I ja se pitam...

hooraay ::Гдје је та тема да бацим мало поглед?

Ти све чекаш на готово...Wink

https://www.mycity-military.com/Opste-vojne-teme/V.....vnost.html

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 11062

Napisano: 02 Maj 2019 14:41

Citat: Е, ти антинацисти су проговорили. Интимистички, помало стидљиво (тек шездесетих година), али су проговорили.

Neki i ranije. Vrlo, vrlo kratko o književnosti.

Remark, kao svedok sjajno opisuje Prvi svetski rat, bedu, očaj i gnev međuratne Nemačke i divljanje nacizma. To je veteranski ciklus, Na zapadu ništa novo, Povratak, Crni obelisk (meni najdraža Remarkova knjiga) i Tri ratna druga.

Takođe je kvalitetno štivo za život antinacista i Jevreja u izbeglištvu, opet iz prve ruke. To je izbeglički ciklus, Ljubi bližnjeg svoga, Trijumfalna kapija (jako uticala na mene, kada odem u Pariz, pušim Guloaz, pijem dupli kalvados) i Noć u Lisabonu, kao i nedovršene Senke u raju.

Ima i dva dela o Drugom svetskom ratu, Iskra života,posvećena sestri koju su ancisti pogubili 1943. i Vreme za život i vreme za smrt, o vojniku na odsustvu. Ne treba propustiti ovu knjgu, i ako nije pisana iz ličnog iskustva (puno Remarkovih likova ima majku koja umire od raka,koji su bili učitelji na selu i koji postaju novinari, kao i sam Remark) je pristojno štivo o nemačkom vojniku.

Dopuna: 02 Maj 2019 15:09

PS Celokupno delo Remarka je dostupno u svkoj biblioteci, a ima ga i u knjižarama.

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Захваљујем Сириусе. Елем налећех на једну интересантну тему па да је мало изложимо овдје. Око пола милиона затвореника је било у црвеној армији. Не говорим о казненим батаљонима или слично. Него о затвореницима који су ријешили да свој гријех оперу у крви, пар њих је постало херој совјетског савеза.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25880
 • Gde živiš: I ja se pitam...

hooraay ::Захваљујем Сириусе. Елем налећех на једну интересантну тему па да је мало изложимо овдје. Око пола милиона затвореника је било у црвеној армији. Не говорим о казненим батаљонима или слично. Него о затвореницима који су ријешили да свој гријех оперу у крви, пар њих је постало херој совјетског савеза.

Стићи ће и она на ред. задао си ми задатак, извршићу га. Wink
Најпре, један капитални текст, проверено тачан:

ОПШТА ОЦЕНА ГУБИТАКА

Враћајући се на анализу општег броја људеских губитака армије и флоте, треба приметити да постојећи статистички подаци омогућавају у потпуности оцену убијених личног састава, уведеног у опертивни састав по годинама и периодима рата, кампањама, стратешким операцијама, биткама и појединачним биткама.
Код пажљивог разматрања табела добија се објективна слика величине наших губитака у време рата. Неутрална статистика скреће нам пажљу и на прве херојске, али и чешће трагичне дане, о врло тешкој ситуацији у којој смо морали да се боримо у тој незаборавној, 1941. години. то су биле крваве битке на граници са противником који је био и бројчано и технички надмоћан. Држање Брестовске тврђаве, први успешни контраудари, очајнички покушаји пробоја из окружења и заробљеништва. Бесповратни и медицински (Руси их називају санитарни) у перви шест месеци и девет дана 1941. године дошли су до броја 4.473.820 људи (!). Од тог броја убијено је или умрло у етапама болничке евакуације 465,4 хиљаде људи (готово пола милиона, сваки једанаести губитак), од рана у болницама подлегло је 101, 5 хиљада људи, умрло од болести, погинуло као последица инцидената и томе слично 235,2 хиљаде људи, нестало без вести и пало у заробљеништво 2.335.500 људи, рањено и контузовано (Руси контузоване сврставају у посебну категорију услед масовности те појаве) 1.256,400 људи, разболело се 66.100 људи, промрзло 13.600 људи. Посебно висок проценат (52,2%) одлази на нестале без вести и пале у плен (моја примедба: до 2010. године оперисало се приближном бројком од око пет милиона људи за које се не зна гроб . У току су свеобухватна и масовна ''поисковие движения'' у којима хиљаде младих добровољаца, праћени професионалним истраживачима, форензичарима, оружарима, историчарима, итд прекопавају поља битке према ратним дневницима и поново сахрањују погинуле борце).
Ништа мањи бесповратни губици били су и 1942. године. Фашисти су продужили наступање, а јачао је и омасовљавао се отпор РККА и партизана. Непријатељ је претрпео први велики пораз под Москвом. Високо напрезање борбених дејстава одразила се и у броју неповратних губитака - 3.258.300, као и санитараних губитака - 4.111.100 људи.

О размаху великих битака које је водила РККА протерујући фашистичке банде са родне земље говоре и таблице по квараталима у последњим годинама рата. Укупно , за цео ток ВОВ (укључујући и кампању на Далеком Истоку), бесповратни губици армије и флоте зауставили су се на броју 11.285.000 људи, а санитарни губици (према рапортима из јединица) - 18.344.000 људи.

Терет губитака по саставу изгледао је овако:
-Официри: 7, 68%.
-Подофицири : 17,62%.
-Војници: 74.70%.


Највеће губитке претрпео је најискуснији - редовни састав кога је затекао рат.

Губици расту и смањују се у апсолутној зависности од ритма рата, смењивања великих битака и затишја.Највећи број несталих без вести и осталих у заробљеништву био је у 1941. години када је изненадни напад довео у незавидан положај државу и оружане силе. Лоше организован увид у губитке, неприпремљена служба асанације, утицали су на то да ни штабови најнижег ранга често нису могли знати размере својих губитака. Јединице, које су стизале у окружење, често нису могле ни на који начин да јаве своју ситуацију, мртве, рањене, итд. Многи погинули водили су се као нестали (пропали без вести). Када се фронт стабилизовао и РККА успешно спровела организацију и у том , асанационом и санитарном делу дејства, нестали су у укупној бројци губитака износили десети део.

Добрим показатељем дешавања на фронтовима биле су и бројке рањених. Оне су увек биле високе у односу на укупне губитке, лета 1943. чак 65%. Највише на тај број утицале су гигантске операције које се све воде под једном битком - Курском избочином. Ту су Немци покушали да се реванширају за Стаљинград.
У време затишја повећавали су се бројеви разболелих и промрзлих, посебно почетком 1943. када је више од једне трећине губитака отпадало на те бројке. Фронтовски живот, немогућност редовне хигијене, борбена готовост у рововима, некретање, итд, само су неки од тих узрока.
Године 1941. РККА је водила жестоке, огорчене битке, одступала је, неретко падајући у велика окружења. Зато су и логичне бројке од готово једне трећине неповратних губитака и мање од једне десетине санитетских губитака. Наравно да су санитетски губици били сразмерно већи, али то се неће никада тачно установити. Многи су остали на пољима битке, заробљени или стигли у број несталих.
Тај однос значајно се променио 1942. године. Као и раније су бесповратни губици били велики (28,9%), а порасли су санитарни губици јер је увид у њих био тачнији.
Унеколико су се смањили бесповратни губици у 1943. години, пре свега на рачун мањег броја несталих и палих у заробљеништво. Много организованије спроводила се евакуација рањених јер је фронтовска линија била релативно стабилна, а искуство велико.
Године 1944. у време наступајућих бојева потпуно су се смањили неповратни губици, а санитетски су се удвостручили. Готово иста таква ситуација била је и у 1945. години.

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Волим неке ствари гледати из перспективе. Ајмо овако. Ја сам на служењу војног рока, обични прашинар. Затекне ме барбароса при крају служења војног рока. Колику шансу сам имао да преживим и да дочекам берлин? Ако је глупо питање бришем. Паде ми на памет. Ајмо рецимо да сам лоциран неђе у Бјелорусији, на истоку Бјелорусије.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 602 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 3 sakrivenih i 577 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., darkangel, DPera, dragoljub11987, drimer, goxin, ILGromovnik, Inner-Cell, kunktator, Litostroton, m0nstrum_, Marko Marković, milenko crazy north, nebidrag, Nikolaa11, oldtimer, robert1979, royst33, Srki94, vaso1, ZetaMan