SSSR protiv sila Osovine - rat titana

208

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2950
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Ем наслов теме у потпуности одговара том сукобу колоса, ем су и учесници на нивоу задатка, заиста свака част! Него, онако да се убацим, Сиријус је добро примјетио да је упитању била борба на живот или смрт па те сила прилика тјера да се бориш јер је алтернатива мрачна. Одувјек ме копкало, да ли је Совјете заиста опет спасила зима, односно како би и поред јуначког отпора прошли да је Деда Мраз закаснио пар мјесеци?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 139

fantom_S ::Ем наслов теме у потпуности одговара том сукобу колоса, ем су и учесници на нивоу задатка, заиста свака част! Него, онако да се убацим, Сиријус је добро примјетио да је упитању била борба на живот или смрт па те сила прилика тјера да се бориш јер је алтернатива мрачна. Одувјек ме копкало, да ли је Совјете заиста опет спасила зима, односно како би и поред јуначког отпора прошли да је Деда Мраз закаснио пар мјесеци?
Зима је била и за совјете колико и за швабе. Мислим да их је више спасио јуначки контраудар код москве са коњицом на челу 😎. Проблем је био што су швабске линије биле развучене.фoffline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8316
 • Gde živiš: pecina stroga

Sve bi bilo isto, mozda bi samo duze trajalo.

I da su svabe usle u Moskvu, ne bi se sovjeti predali. I da su dosli do Moskve dva mjeseca ranije, ne bi se sovjeti predali.

Tu je greska nacista. Oni su u rat sa SSSRom usli na osnovu pretpostavki koje su radile u Francuskoj i ostatku Evrope prethodne dvije godine.

Jedna od kljucnih naci ratnih pretpostavki bila je da ce se nakon pincer opkoljavanja i poraza Crvene Armije sistem raspasti i da ce se zemlja bez vlasti predati bez borbe. Na toj pretpostaqvci radjen je i ratni plan, koji je predvidjao slom CA za 6 do 8 nedjelja. Poslije toga trebalo je da bude setnja do Moskve.

Tako da pobjeda u ovom ratu nema nikakve veze sa zimom. Zima je mozda pomogla da se svabe zaustave kraj Moskve, ali isto im se vata, Moskva ili Staljingrad, ili Kavkaz.

Izgubili su rat jer im ratni plan nije bio dobar. Nisu predvidjeli da komunistcki sistem moze da se odrzi i nastavi da ratuje poslije katastrofalnih poraza koje su nanijeli Crvenoj Armiji na pocetku.

I to je Hadleru bilo jasno vec u Septembru. Sve kasnije je film ciji bi naslov trebalo da bude Hitler u zivom pijesku.

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 139

Нису рачунали на то да ће им четри године касније на берлину бити највећа журка у историји 😎. Нису рачунали на то да че руси искористити швабске тактике против њих. Багратион, одра висла итд. Мислим да су стратешку грешку нави направили што су пројовкали безрезервну подршку уктајинског народа. Да су умјели да се ману прича о вишој раси, добродошло би им пар дивизија украјинских. Овако због тог таквог поступања изгубили су драгоцјеног савезника

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

fantom_S ::Ем наслов теме у потпуности одговара том сукобу колоса, ем су и учесници на нивоу задатка, заиста свака част! Него, онако да се убацим, Сиријус је добро примјетио да је упитању била борба на живот или смрт па те сила прилика тјера да се бориш јер је алтернатива мрачна. Одувјек ме копкало, да ли је Совјете заиста опет спасила зима, односно како би и поред јуначког отпора прошли да је Деда Мраз закаснио пар мјесеци?

То смо већ апсолвирали. Немци су једва чекали да се смрзне земља како би оне своје фине машине могли покренути из блата. То што нису били спремни за зиму јесте резултат , опет ћу рећи, авантуристичке политике једног лудака. При том немојте заборавити да су Совјети, с ножем под грлом, максимално убрзали све своје ратне напоре, а лудак је за то време развлачио своје снаге од Скандинавије, преко Ламанша до Северне Африке.

Него, ево још једне интересантне теме. Ко хоће, нека прочита, али не на прескок. Има шта да се сазна о нечему што није било толико спомињано све ове деценије, у сенци много већих догађаја.

УЛОГА И ПОЛОЖАЈ РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ПРВИМ ДАНИМА РАТА

Да посветимо пажњу и овој области која је, врло често, предмет заблуда, предрасуда, а често и опречних, острашћених готово секташких коментара - и с једне (духовне) и с друге (духовне) стране. Водећи се Лењиновом тезом да је ''религија опијум за народ'' (при чему Лењин није спомињао веру), у годинама између два рата руска православна црква доведена је на (контролисани) руб опстанка . Највећи број манастира претворен је у интернате, сиротишта, дечје установе, пионирске логоре, одмаралишта ,школе, магацине. Неки манастири (а у највећем броју службујуће цркве) јесу порушени, а они који нису - заједно са својим свештенством, практично су вегетирали као у некој врсти кућног притвора, на ивици егзистенције.
Наравно, никоме није долазило свести да сруши цркву Василија Блаженог , Свјатотроицки Сергејев пасад или манастир Јосифа Волоцког, Даниловски или Новодевичји манастир (набрајам најславније матичне манастире), али су зато цркве широм Русије доживљавале тешку судбину. Сличну судбину делила су и свештена лица јер су била изложена погромима, сталном надзору, шиканирању па и депортацији. Није ми познат податак (истражићу и то) да ли су позивани у војну службу или друге врсте државних обавезности, али је више него јасно да је њихов живот био изузетно тежак. Специфичну судбину имале су Псковска лавра (због близине балтичких република) и Кијевско-печорска лавра у којој се налазио (и данас налази) Владимиров Крст с којим је пре 1081. године почело покрштавање Русије . И дан-данас, једном годишње (19. новембра колико се сећам) креће тај крст луксузним црквеним возом од матичне лавре до Сергејевог пасада.

Рекох да је много предрасуда, али у њих не спада епизода о којој сам у неким навратима писао, а везана је за чувену параду поводом Дана Октобарске револуције , седмог новембра, када су са Црвеног трга јединице одлазиле право на фронт, али пре тога су им код Васиљевског спуска (ко је био на Црвеном тргу, позната му је она низбрдица поред цркве Василија блаженог) делили заставе из музеја Бородинске битке (ниједна није изгубљена нити пала непријатељу у руке !)...а још пре тога, на самом плочнику трга , испод трибине на Лењиновом маузолеју где се налазио Стаљин са руководством, благосиљали су их свештеници, доведени за ту прилику. О томе су, први пут литерарно, проговорили најпре Солжењицин, а онда и Данило Киш.

Да погледамо шта каже историјска наука кроз дело Кривошејева и сарадника:

Преведени текст, цитат:
''У периоду смртне опасности која се надвила над нашом Домовином (Руси ту именицу пишу великим словом - Родина), да је заштите похрлили су сви народи и народности који су били насељени у СССР. Њихове националне и верске разлике нису биле препрека јединству. У редовима оружаних заштитника Отаџбине (Отечество - и ту именицу Руси пишу великим словом) заједно су се борили и муслимани и хришћани, јудеји и будисти...У црквама, џамијама, синагогама и храмовима верници су се молили за слободу родне земље.
Митрополит московски и коломенски, старешина православне цркве Сергиј, првог дана рата обратио се свештенству и верницима:
''Фашистички разбојници напали су на нашу Домовину. Газећи сваки уговор и обећања, они су се изненада обрушили на нас и ево већ крв мирних крађана кваси родну груду. Враћају се времена Батија, немачких плаћеника, Карла шведског, Наполеона. Бедни потомци непријатеља православног хришћанства хоће још једном да покушају наш народ да клекне пред неправдом, голом силом, да га принуде да се одрекне богатства и целовитости Русије.
Но, није први пут руском народу да издржи таква искушења. С Божјом помоћи и овог момента он ће развејати у прах фашистичку силу. Наши преци нису клонули духом и при тежим ситуацијама. Немојте да обрукамо њихово славно име и ми, православци, род и по чврстини и по вери...''

Тај призив био је логичан. Покровитељство цркве није једном допринело спасењу Русије у годинама несрећа. Хришћанска вера одавно тврди да ратничка служба није само обавеза, но и лични подвиг самопожртвовања и љубави ка ближњему, посебан крст рада, трпљења и чак и смрти, добровољно прихваћеној ради чувања вере, спасења Цара, ради среће и спокојности Домовине. То је висок израз човечанске љубави ка ближњем: ''нема тако велике љубави као оне кад човек жртвује своју душу за пријатеље своје''.
Од првих дана започињања борби у православним храмовима служили су се молебани за победу руског оружја. Свештенство је усађивало у народ мисао духовном значњу започетог рата као рата хришћанства против антихриста са паганском свастиком (руски свештеници су свакако знали да на немачким опасачима пише ''got mit uns'' и знали су зашто је то написано, прим. прев) .
Када је широм земље почела масовна акција помоћи фронту, у њу су се укључили свештенство и верници свих конфесија! Новцем који су сакупили верници , радници тенковске фабрике у Чељабинску направили су 40 тенкова Т-34. Они су сачињавали опшецрквену тенковску колону названу по Димитрију Донском (једном од утемељитеља руске државе и самосталности). Они су ту технику свечано предали код Туле двама тенковским пуковима.
Још један пример патриотских напора цркве јесте наоружавање ескадриле борбених авиона ''Александар Невски'', које је исто тако организовано прикупљањем новца верника. У Новосибирску православни и неопредељени грађани прикупили су средства за ескадрилу ловаца.
Укупно за време рата прикупљено је више од 200 милиона рубаља за потребе фронта.
Хиљаде верника и свештеника, припадници разних вероисповести борили су се с непријатељем у активним армијама, у партизанским одредима и у илегалном покрету. Њихова имена такође су овековечена заједно са победницима и милиона палим за независност родне Отаџбине.
Укупна делатност цркве допринела је зближавању антифашистичких снага држава Европе, утицала на њихову консолидацију и изградњу антихитлеровске коалиције. Цео хришћански свет подржавао је антифашистичку борбу совјестког народа и патриотски рад Руске православне цркве.''
(крај цитираног текста).

Пост фестум:
Познато је да је одмах после рата, када се партијско и државно руководство уверило да им више непосредна опасност не прети (долазећу трку у наоружању и хладни рат нису сматрали таквим изазовом где ће им од помоћи опет бити црква), кренули су са старом праксом. Храм Христа спаситеља, у најстрожем центру Москве, врло брзо је страдао. Миниран је заједно са темељима. На његовом месту два или три пута су покушали да саграде споменик Лењину, висок пола километра (!). Онај ко је био тамо, зна да се храм, практично, налази на самој обали реке (канала) Москве и да је та тежина, без обзира на темељне припрема, морала да уступи пред меким тлом. Онда су на том месту саградили комплекс базена. Коначно, ако се ишта може приписати добро Јељцину, јесте то да је он подржао поновну изградњу тог храма, што је и учињено - у рекордном року и у потпуно верном изгледу.

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 139

Кад је било стани пани, Стаљин се сјетио цркве, Невског и сл.
Узгред момци још 9 дана до по мени најљепшег дана у години, велике параде. Сваки пут се најежим кад чујем ура. Могу мислити како се швабо осјећао кад би прво чуо оргуљање каћуша, а потом громогласно ураааа наступајуће дивизије.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

hooraay ::Кад је било стани пани, Стаљин се сјетио цркве, Невског и сл.
Узгред момци још 9 дана до по мени најљепшег дана у години, велике параде. Сваки пут се најежим кад чујем ура. Могу мислити како се швабо осјећао кад би прво чуо оргуљање каћуша, а потом громогласно ураааа наступајуће дивизије.


Имао сам част да трипут присуствујем том чуду. Тако сам се ја, дипломирани продуцент и аутор више документарних филмова, уверио у немоћ камере да представи ту грандиозност. Нема тог редитеља који може уживо то да представи. Од поноћи креће програм, јер већ око пола три је парада у Владивостоку...и тако терају цео дан.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2475

Čovek dođe na forum pa nauči od pametnijih, izmeni stavove... sazri, itd, itd. Ali kad god čujem išta u makar blagoj varijanto kako su eto crveni đavoli dozvolili...ikone, službu...popove...U meni se probudi ... Pinoče. Pinoče iz mema sa helikopterom i komunistima.
Banda manipulatorska. Iskreno mi žao što ih ovi drugi banditi ne satraše. Sa sve drugom Gvozdenom.
Ok, njima se prašta trik.
E mene sad zanima jedna ŠBBKBB teJorija. Da su švabe & co, iskoristile isti trik, da su Rusima koje su zarobili dali neki vid slobode i neku aj da kažemo državu..Koliko bi uspeli ljudi da priviku na svoju stranu? Baš za Ruse pitam. Buranija je dobila neke mrvice i pravo na pokolj.
Da su Ruse gledali kao .... Mda...da. Onda je problem sa ideologijom kod kuće. Confused
No, ipak? Koliko bi imali uspeha da su i oni pokušali taj trik? Evo ti ikona i pancer 4. Ako uđeš š njim u Kremlj..vraćamo monarhiju.
Npr.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

sakota79 ::Čovek dođe na forum pa nauči od pametnijih, izmeni stavove... sazri, itd, itd. Ali kad god čujem išta u makar blagoj varijanto kako su eto crveni đavoli dozvolili...ikone, službu...popove...U meni se probudi ... Pinoče. Pinoče iz mema sa helikopterom i komunistima.
Banda manipulatorska. Iskreno mi žao što ih ovi drugi banditi ne satraše. Sa sve drugom Gvozdenom.
Ok, njima se prašta trik.
E mene sad zanima jedna ŠBBKBB teJorija. Da su švabe & co, iskoristile isti trik, da su Rusima koje su zarobili dali neki vid slobode i neku aj da kažemo državu..Koliko bi uspeli ljudi da priviku na svoju stranu? Baš za Ruse pitam. Buranija je dobila neke mrvice i pravo na pokolj.
Da su Ruse gledali kao .... Mda...da. Onda je problem sa ideologijom kod kuće. Confused
No, ipak? Koliko bi imali uspeha da su i oni pokušali taj trik? Evo ti ikona i pancer 4. Ako uđeš š njim u Kremlj..vraćamo monarhiju.
Npr.


Драго ми је да си нашао своје место и своје теме овде. Трудимо се да објективношћу привучемо чланове.
Обично се не бавимо том методологијом овде (шкбкбб), али хајде мало да то утемељимо на историјској науци:
Покушај да окренеш то огледало према Немцима. О чему је реч? На последњој светској изложби пред Други св. рат два највећа штанда су били немачки и совјетски и личили су као јаје јајету по грандиозности, претеривању, гомилању елемената (све се то код нас на ФДУ назива кичом, то му је дефиниција).
Нико Словене не би могао да превари да поверују Готима и Германима ни у којој верзији. Ни у једној јединој. Добро ми знамо шта они мисле о нама и шта нам мисле. Није, дакле, било речи о идеологији као таквој. Сам Стаљин је , када је ђаво однео шалу, дозволио да се у јурише креће са узвиком ''За родину'' (уместо прописаног - ''за Стаљина''). Манипулатор је знао како да мобилише људе. Погледај моју тему ''Шта је радио у рату радио'' (то ми је ужа струка), па ћеш видети да је ту било много занатске политичке вештине.
Да не размазујем ову тему превише, али да подсетим на чему се уздигао Стаљин. Најмање на репресијама, мада су оне биле саставни део таквог начина владавине. Уосталом, исте репресије (у различитим формама) примењивали су Американци (и то геноцидне, ако се сетимо Монроа и његове доктрине Америка Американцима), Немци, Италијани. Стаљин је тој методи само позајмио име. У чему је тајна успеха његове доктрине? За време само два НЕПА Руси су од спахијске , царистичке беспући направили државу која је давала једног тренутка 12% светског бруто дохотка. То је признао чак и ''Дискавери''. О стаљинским репресијама превео сам један текст из пера човека који је све, само не стаљиниста, па ако си заинтересован , поновићу га овде. Дакле, ово што пишем је ни по бабу ни по стричевима. Мој отац је од 1948. до 1955. као официр КНОЈА Русе гледао искључиво преко ништана, па немам неку потребу да глорификујем нешто што није за глорификовање, али историја се мора поштовати. Као и чињенице, а оне говоре да су знали да направе моћну државу и да је одбране. Ко је био у Русији може да посведочи - то су највећи родољуби на свету. Сви певају Русији и на сваком кораку је само Русија.

offline
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10816

Posle pretrage svega dostupnog, nisam našao ništa o borbama konjice oko Budimpešta (na nekoj većoj skali), kao ni na teritoriji Mađarske. Bilo je okršaja, ali ničeg većeg da učestvuje 150 i više ljudi. Gro vojnika dve SS divizije (8. Florijan Gejer i 22. (zapravo nije sigurno da li se zvala Marija Terzija)) je izginuo u Budimpešti, tokom uličnih borbi.

Isto važi i za orašaje italijanske konjice (Savoja) i sovjetske tokom napredovanja. Mahom na nivou vode, eventulano čete. Poslednji veći okršaj dve konjiče jedinice veće od voda desio se 23. septembra 1939.između poljske i nemačke konjice.

Inače u Drugom svetskom ratu konjica (ona na konjima, ne jedinice bornih kola) se uglavnom koristi kao mobilna pešadija. U srpskom jeziku ne postoji izraz, jer srpske vojske nemaju tradiciju mounted infatry jedinica, mada bi mogao da se kosristi izraz draguni. Najpopularniji vid jurša je bio sa pištoljem u ruci, a ne sa sabljom. Tako u Crvenoj armiji postoje konjičke mehanzovane grupe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1131 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 7 sakrivenih i 1067 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, ajo baba, Alibaba1981, amonsrb, Bane san, Ben Roj, bestguarder, bladesu, bojank, Denaya, Dimitrise93, djordje92sm, DPera, dule10savic, Excalibur13, Fog of War, Georgius, GH69, hyla, Koridor 11, Kubovac, ljuba, LUDI, Marko Marković, Metanoja, Mi lao shu, misa1xx, nebidrag, nedjabanderas, nemkea71, nenad81, nuke92, ostoja, ozzy, Panter, Posmatrac77OKB, raykan, savaskytec, shone34, slonic_tonic, solic, Steeeefan, stegonosa, StepskiVuk, Stoilkovic, su27, tomigun, trajkoni018, trutcina, vathra, Viceroy, Vlada1389, VladimirV, vladulns, Vlajman1957, voja64, zastavnik