SSSR protiv sila Osovine - rat titana

207

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11657
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Не би ме чудило да је тај велики рат оркестриран тамо преко баре. Њима је највише требао како би засели нама јевропљанима, а и онима на пацифику на врат, то су покушали '17 кад је реч о јевропи, али без успеха...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25882
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 29 Apr 2019 13:21

БРОЈНО СТАЊЕ НЕПОСРЕДНО ПРЕД НАПАД
Пред напад бројност РККА и ратне флоте била је 4.826.907 припадника. Поред тога, у саставима других, пратећих јединица (команде стана, администрације, министарству одбране) било је још 74.940 на располагању, од тога 64.940 војних лица.
РККА је имала 303 дивизије (103 пешадијске, 13 коњичких, 31. моторизовану, 61 тенковску). Механизоване и тенковске сачињавале су састав 29 механизованих корпуса.
Копнена групација имала је 170 дивизија (103 стрељачке, 40 тенковских, 20 механизовнаих, седам коњичких) и две бригаде. Имали су 32.9 хиљаде топова и минобацача (без 50 мм), 14,2 хиљаде тенкова и 9,2 хиљаде борбених авиона. То је нешто више од половине укупног састава оружаних снага.
У саставу западних округа и три флоте налазило се око 2.900.000 војника.
Маса противника, концентрисана на границама СССР била је за 1,9 пута већа од војске западних округа, у тенковима за 1,5 пута, а по броју савремених авиона 3,2 пута већа. Са брзим пребазирањем резерви тај раскол се могао надокнадити, али у току не мање од месец дана.
Западни војни окрузи имали су у том тренутку 57 дивизија.
После кампање у Западној Европи и у Пољској Немачка је убрзано поправљала борбене вредности свог оружја. Развијали су оне моделе који су се посебно добро показали у реалним ратним дејствима. Истовремено је сва техника ремонтована и доведена на ниво прворазредне бојеве готовости.
У СССР на исти начин су се посветили унапређењу борбеног квалитета технике, али је тај квалитет знатно заостајао за немачким. У армији западних округа и резервама Ставке налазила се огромна количина застарелих модела или модела са недовољним тт карактеристима, али и средствима којима је био нужан капитални или средњи ремонт.
Тај недостатак објашњава се тиме што, почевши од краја двадесетих и почетка тридесетих година, развитак индустријске и научно-технолошке базе није дозвољавало да се домах развијају набољи модели. Тих 12 година произведена је велика количина оружја и бојеве технике која је брзо застаревала и било је нужно да се брзо избаци и замени новом. Много је рађено на броју, уместо на квалитету модела.
Велику штету у објективном оцењивању квалитета техничког ојачања РККА нанео је документ ''Инстукција за утврђивање бројности и одговорности у РККА'' коју је НКО издао у јануару 1940. године. По требовању тог упуства све наоружање делило се на пет категорија, од којих су се прве две односиле на борбене групе.
Све у свему, оружане силе Немачке , посебно у области РВ и ПВО било је један и по пута више у бројности, а у квалитету је то било неупоредиво.
Активна група армија Немачке, дејствујући по искуству из Западне Европе, састојала се из групе армија - пољске, тенковске, моторизованих корпуса и других армијских делова. Сви ти делови стално су борбено проверавани и без предрасуда су мењана начела и принципи деловања, у складу са ефикасношћу на бојном пољу.
(наставиће се)

ПС
Сремац, ја повремено подсећам људе на књигу ''Тко је финацирао Хитлера'' . Тамо се лепо описује оно што ми зовемо ''неком рат неком брат''.

https://www.hvz.hr/en/books/world-in-the-19th-and-.....era/13274/

Dopuna: 29 Apr 2019 16:38

Ево и завршног дела обимног текста о готовости СССР за рат. Ко хоће, нек чита, али нека чита све, а не на прескок, или боље да уопште не чита.
Из овог текста јасно је да су Совјети били свесни својих мана. Посебно се то не уздржавају да кажу историчари који су узели у обзир и све напоре велике државе, али и политичке факторе уздржавања , па и неодлучности партијског и државног (управо тим редом) руководства.

КВАЛИТЕТ КОМАНДНОГ КАДРА

Јасно је зашто сви командни кадар називају кичмом и окосницом оружаних сила. Деловањем официра и старешинског кадра практично се остварује ратна доктрина државе, опредмећује се изградња и припрема оружаних снага, стиче се искуство које се примењује у рату.
У фашистичкој Немачкој војни кадар припреман је, финализовао и брусио у условима милитаризације државе и припрема за оживотворење замисли хитлеровског руководства за ''освајање светског примата'', почевши од избегавања Версајског уговора до практичних дејстава по Западној Европи, а онда и у припремама за напад на СССР. Руководећи кадар Немачке стекао је тактичко, оперативно и стратешко искуство у реалном обиму и времену, кроз права борбена дејства.
Совјетски војни кадрови у свом највећем делу (искључујући оне који су учествовали у Совјетско-финском рату, у бици на Халинг Холу и ослободилачком походу у Западну Украјину и Белорусију) нису овладали искуством у ратним дејствима. Таквих, рату невичних и неискусних старешина, било је 75% у РККА (!). Њихове брзе и честе прекоманде посебно су значајно утицале на квалитет командног кадра. Преко 55 % старешина налазили су се мање од пола године на сталном месту, и само њих четвртина може се похвалити искуством руковођења једног састава дуже од годину дана. При том се догодило да се у 1939. години бројност кадрова удвостручи! У то време спровођено је формирање нових тенковских, ваздушних и артиљеријских јединица, текло је даље техничко ојачавање РККА, па су прекоманде биле честе, чак из рода у други род. Наравно, удео у том неискуству имају и године репресије, масовног отпуштања нешколованог кадра, итд...И ти нови који су примани, нису имали значајно војно образовање. У припреми војних кадрова велики значај има разумевање доктирне, а она је у СССР у предратним годинама изразито нападачка. Старешине нису училе тактичке и друге нивое операција повлачења, позитивну експлоатацију правовременог одступања и све што с тим иде. На тај начин игнорисане су и друге тактичке вештине везане за повлачење - логистика, деловање у окружењу, планирање, предвиђање непријатељских радњи, итд.
И у теорији и у пракси руководећи састав РККА имао је погрешан поглед на начин ратовања Немаца. Треба подвући да су Совјети имали довољно времена да анализирају војне вештине и поступке Немаца, али то није чињено. Старешине које су далековидо и професионално анализирале рад противника проглашавани су паникерима и дефетистима. Старешински кадар тако је обесхрабрен да професионално и стручно сагледа све особине будућег противника. То је један од разлога великих губитака на почетку рата.
Фашистичка Немачка је изузетно добро конкретизовала задатке својих оружаних снага, претварајући стратешке замисли у оперативне и тактичке задатке до детаља. Немачкој армади остало је само да сачека знак за напад.
Састави и јединице РККА далеко су у томе заостајали. У време када је требало да разрађују одбрамбене задатке (њима до тада непозанте), у њиховом непосредном залеђу увелико се одигравало преоружавање јединица, навикавање на нову технику, упознавање старешина са саставима, итд. Но, без обзира на све то , држава се истински трудила да оствари парирет у односу на долазећег непријатеља.
Треба навести и имати на уму и значајан податак који до сад није превише спомињан: СССР је значајно побољшао своје стратешке позиције уласком у Западну Украјину и Западну Белорусију, а у састав СССР ушли су и балтичке земље - Естонија, Летонија и Литванија. Улазак Бесарабије и Западне Буковине такође је померио границе СССР стотинак километара даље на запад.

ЗАКЉУЧАК
Године 1941. разматрало се формирање четири армијске управе, деветнаест стрељачких дивизија,три ваздушна корупса, двадесет дивизија РВ и ПВО, велики број здружених састава, јединица и подстастава и служби, аисто тако завршити формирање 16 механизованих корпуса. За то комплетирање било је потребно око 1,5 милиона људи, више од 10.000 тенкова, око 10.000 авиона, десетине хиљада артиљеријских цеви, минобацача, стрељачког наоружања, аутомобила, тегљача...
Велики значај за ојачање одбране имао је Закон о свеопштој војној обавези (од првог септембра 1939. године). Од тог ттренутка, сваки совјетски грађанин, независно од националности и класног стања био је обавезан за војну службу. Позивни узраст био је смањен са 21. на 19 година, а у посебним случајевима и на 18 година. Рок служења у копненој војсци и у РВ и ПВО био је три године, а у флоти - пет. Задржавање у резервном саставу било је до 50 година старости. Нови закон тако је омогућио повећање људства у војсци и флоти за 2,3 пута.
Значајан део насеља активно се припремао за одбрану. Разне школе, удружења, спортски клубови стрелаца, борилачких вештина, гимнастичара, извођача, планинара, итд, спремали су се на свој начин. Надалеко је позната организација ОСОАВИХИМ. Она је припремала пилоте, падобранце, радисте, снајпере, возаче и друге војне специјалности. Првог јануара 1941. у њој се обучавало око 13 милона људи (!). У те припреме били су укључени и Црвени крст и Црвени полумесец.
Почетком рата потребе за припремом резервног састава припале су Управи Државног комитета одбране СССР па је општа војна обука обухватила све грађане од 19 до педесет година. Формирана је главна управа војне обуке (ВСЕВОБУЧ). Преко пола милиона људи из братских република преко ове организације усавршило је руски језик , неопходан ради комуникација,команди, итд.
Поредећи Немачку и СССР мора се рећи да су совјетска влада и војно руководство спровели веома значајне припреме за повећање борбене готовости РККА. По ставкама које су посебно развијали, били су испред Немачке, али су били слабији по квалитету многих модела оружја, искуству и припреми кадрова, а такође и у стратешком развоју. Последњи фактор говори о томе је последица жеље Совјета да на тај начин не провоцирају напад или да се та прегруписања сматрају почетком напада СССР на Немачку.
Треба запазити и неодлучнос у дејствима вишег војног и партијског руководства у предвечерје рата. Не обазирући се на разне дипломатске изворе, обавештајне податке и непосредне извештаје са пограничних терена, Стаљин није ни на који начин желео да провоцира Немце. Поред тога, мислио је да Хитлер неће ратовати на два фронта. Био је против повишења борбене готовости. Ипак, у ноћ 22. јуна, када су сигнали о непосредно предстојећем нападу били јасни, Стаљин је наредио министру одбране, Тимоешенку и начелнику генералштаба Жукову да издају директиву о превођењу војске у бојеву готовост. Свеједно је та мера закаснила.offline
 • Pridružio: 13 Jan 2012
 • Poruke: 402

Sirius ::Napisano: 29 Apr 2019 8:43
(...)
Већ из њега се може видети какве су гигантске припреме биле за сам рат и да Руси уопште нису били наивни када је о томе било реч.
(...)

U Čujevljevih Stočetrdeset razgovora sa Molotovom između ostalog piše:

"U suštini mi smo u osnovi bili spremni za rat. Industrijski potencijal stvoren u petoljetkama bio je ono što nam je pomoglo izdržati. Bez njega mi u tome ne bi uspjeli . Porast proizvodnje u vojnoj industriji bio je tako veliki, da je više od toga jednostavno bilo nemoguće.
Pred rat narod je bio pod kolosalnim pritiskom.Sa svih strana samo se čulo:„Hajde, hajde“!
A ako ne ide – izbacuju iz partije, hapse.
...
Dvije godine prije rata odmjenili smo 7-satni radni dan. Zabranili smo radnicima da prelaze iz zavoda na zavod, čime smo im onemogućili i potragu za boljim uslovima i rada i života uopšte. Mnogi od njih živjeli su veoma loše i tražili su bolje mjesto za život, a mi smo im to zabranili.
Nije bilo nikakve stambene izgradnje, dok je na drugoj strani izgradnja fabrika bila kolosalna, kao i formiranje novih oklopnih i vazduhoplovnih jedinica.
...
Prije rata zahtijevali smo i od radnika i od seljaka ogromne žrtve. Za svoje žito, za svoj pamuk i za svoj rad, seljaci su bili plaćeni malo – ali čime da im se plati? Nas optužuju da nismo uzimali u obzir materijalne interese seljaka. No eto pretpostavimo da smo počeli to raditi, završili bi naravno u ćorsokaku. Ne bi bilo dovoljno para za topove!
...
Pripremali smo se uz gigantske napore. Pripremati se više od toga je po mom mišljenju nemoguće. Možda je eto moglo još pet posto, ali ne više od pet posto.
Iz kože smo izlazili da bi zemlju pripremili za odbranu."

Ф.Чуев "Сто сорок бесед с Молотовым", s. 19-20.


p.s. Sirius kapa dole za energiju i volju.

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2844

Као обичан лаик моје мишљење јесте да је немачко руководство добро и детаљно проценило стање црвене армије али да је потценило вољу руског народа за отпор.
Чудесно је све то. Икона Богородице Казанске и литије кроз Лењинград...

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25882
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Markoni29 ::Као обичан лаик моје мишљење јесте да је немачко руководство добро и детаљно проценило стање црвене армије али да је потценило вољу руског народа за отпор.
Чудесно је све то. Икона Богородице Казанске и литије кроз Лењинград...


Управо тако...А додатни мотив била је, наравно, борба за преживљавање. При том хоћу да нагласим: док нисам боље упознао Русе мислио сам да смо ми најтврдоглавији народ на свету. Wink

Апостата,
Твој пост управо потврђује то што су научници устврдили: и појачане напоре, и промену радног времена, обавеза, итд, итд...Једноставно, они су били кратки за годину - годину и по. И, наравно, да не заборавимо Стаљинову параноју у односу на војни кадар ког се он, с разлогом, плашио и чувао. Уместо да их пусти да се уиграју (што је чак и Хитлер радио), он их је рокирао по јединицама као да је хокеј у питању.
О припремама за рат, подсетићу, у својим мемоарима писао је и Валтер Шеленберг,ведета Абвера, професионалац који је најјевтиније (поред Деница) прошао са казном. Он је навео податке које је Канарис (његов шеф) изнео Хитлеру. На питање да ли и када да нападну Русију, Служба је рекла: ''Никада. Али ако треба да се нападне, нека то буде 1941, тада ће бити у фази престројавања''. Ето, било је у Немачкој професионалаца који су знали свој посао. Као и код Руса, наравно.

ПС
Хвала за подршку! Ziveli

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Из писама њемачких војника прве године рата се каже да упркос великим освајањима немају осјећај да улазе у побјеђену земљу.

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2844

Sirius
Неко моје миљење јесте да су Немци очекивали да становништво неће пружити отпор јер је јако незадовољно. Сељаци, радници, црква, интелигенција сви су они били реално незадовољни. Затим расељени па интернирани у чисткама... Али Немци су се преварили. У критичним трнутцима одлучило је јунаштво војника да се зауставе Немци и да се добије на времену док машинерија не почне да ради пуном паром.
Када је почело да гори до ноктију комунисти су отворили све храмове и стално се вршила служба. Икону Богородице Казанске су носили на сва критична места на фроту.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25882
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Markoni29 ::Sirius
Неко моје миљење јесте да су Немци очекивали да становништво неће пружити отпор јер је јако незадовољно. Сељаци, радници, црква, интелигенција сви су они били реално незадовољни. Затим расељени па интернирани у чисткама... Али Немци су се преварили. У критичним трнутцима одлучило је јунаштво војника да се зауставе Немци и да се добије на времену док машинерија не почне да ради пуном паром.
Када је почело да гори до ноктију комунисти су отворили све храмове и стално се вршила служба. Икону Богородице Казанске су носили на сва критична места на фроту.


Много је то широка и велика прича. Стицај лепих околности да сам упознао Русију изнутра. Посебно сам се дружио и дружим са њиховим ветеранима и бројним организацијама које негују традиције ВОВ . За разлику од нас где свака будала данас може да ревидира историју, код њих се зна где је коме место. Издајницима је место под земљом, а не на споменицима и у монографијама.
Немци су се веома педантно припремали за овај гигантски рат. Немачки ОКВ је невољко, али врло професионално приступио задацима које је добио од државног врха. Треба се сетити историјског контекста доласка Хитлера на власт па схватити зашто је војска једним делом била листом за њега, а другим, професионалним делом, против.
Наводим само један пример темељних припрема: у разговору с колегом из Пскова, поводом дана ВДВ (тамо је , као што знамо, центар њихове елитне групације), сазнао сам много тога. Псков је и једно од верских језгара руског православља и био је врло озбиљан чинилац у ''словенизацији'' балтичких земаља које су по одлуци Катарине Велике (ових дана је био јубилеј) ''једном за сва времена'' биле припојене Русији. Наравно, било је ту разлаза, а из текста који сам превео видели сте када су их вратили. Е, црква је имала значајну улогу у ''денфовању'' пригушивању и каналисању незадовољства тих несловенских (касније се испоставило и профашистичких) народа.
Зашто то пишем? Зато што су Немци имали већ спремне официре за везу између Немачке , као окупатора, локалног становништва и СССР ! Тада се није знало колико ће трајати и како ће се развијати план ''Барбароса'' и Немци су дугорочно постављали своје ''човеколике'' кадрове који ће утицати (преко људи који су на окупираној територији чак и на оне који су се повукли са РККА! Дакле, размишљали су и о тројанском коњу). Они су морали да одлично знају руски , као и руске верске и народне обичаје. Дотле су Немци ишли у својим припремама за рат. Погледајте одлични филм ''Поп''. Писао сам о њему.

Студио? Wink

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 142

Све су испланирали педантно, осим што су мало прерачунали у тврдоглавости словенској!!! Хитлер је мислио да је довољно да куцне на врата да ће се све распасти.

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2844

hooraay
Стање унутар СССР-а је било стравично. Довољан је податак из живота чувеног маршала Рокосовског. Он је приликом чистке зверски мучен а касније се прославио у рату. Таквих примера је на хиљаде. Само у војсци. А где су цивили? Милиони принудно расељених. Немци су очекивали да се они неће борити. Међутим испоставило се другачије.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 460 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 5 sakrivenih i 433 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, babaroga, Bane san, Bubimir, djboj, FileFinder, jackreacher011011, Kubovac, marsovac 2, Mi lao shu, Mixelotti, nenad81, nick79, Nikolaa11, powSrb, Prometeus, rajkoplje, VladDrakula, W123, |_MeD_|, 79693