SSSR protiv sila Osovine - rat titana

205

SSSR protiv sila Osovine - rat titana

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Није за ову тему, али кад већ питаш...

Сви историчари ово не сматрају ратом, већ конфликтом, инцидентом...а тај инцидент је тако шокирао Јапанце и остали свет, да су Руси сместа могли да чак 12 дивизија пребаце на друге одсеке и да до краја не питају никог ништа и не брину , страхују, од Јапанаца.
Све у свему, Јапанци су добили библијске батине за сва времена. Није им пало на памет да испале више ниједан метак према Русима.

Бесповратни губици РККА износили су 9703 човека ( 6472 погинулих, 1152 подлеглих ранама у болницама, осам умрлих од болести, 2028 несталих без вести, 43 погинулих несрећним случајем). Санитарни (медицински губици) су били 15.952 човека (рањени, контузовани, оболелих, обогаљених).
Монголи су изгубили 165 убијених и 401 рањеног. По изворима њиховог историчара Т. Ханболда спомињу се губици од 234 убијена и 661 рањеног, свега 895 .

Општи губици Руса и Монгола износили су од 23.000-24.899 људи.
У току борби заробљено је 97 припадника РККА. Њих 82 враћено је кроз размену заробљеника. Њих 11 убијени су у заробљеништву, а четворица нису хтели да се врате из заробљеништва. Од укупног броја заробљеника њих 38 предати су војном суду са оптужбом да су се добровољно предали или да су сарађивали с Јапанцима у заробљеништву.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 139

Зна ли се одприлике ђе су се руси први пут сусрели са тигровима и како су прошли?offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 27 Apr 2019 20:21

hooraay ::Зна ли се одприлике ђе су се руси први пут сусрели са тигровима и како су прошли?

Зна се тачно...
Први тенкови ''Тигар'' укључени су у битку 29. августа 1942. године код станице Мга код Лењинграда. То је значајан железнички чвор у сеоском насељу градског типа у Кировском реону Лењинградске области, на 49. километру од Московске станице на линији Санкт Петербург-Волховстрој. Масовно су почели да се користе после борби за Харков и његовог ослобођења у периоду фебруар-март 1943. године.

Dopuna: 28 Apr 2019 11:54

Ево за вас, ленчуге што сте се увалили пред монитор и само читате, уместо да нешто и напишете...Wink

Реч је о веома интересантној теми која на прави начин осликава гигантске размере овог судара. Ангажовање партизана и илегалаца. Јасно је зашто је о томе тако мало података. Партизани, а посебно илегалци, нису могли да воде ратни дневник, а њихово ратовање било је вишеструко изложеније опасностима него фронтовска војна.
Ево текста. Наручите кафу и читајте док Сиријуса још не мрзи да куцка... Ziveli

ГУБИЦИ ПАРТИЗАНА, ИЛЕГАЛАЦА И УЧЕСНИКА ПОКРЕТА ОТПОРА

Упоредо са личним саставом армије и флоте, активно учешће у оружаној борби имали су и добровољци, партизани и илегалци. Ипак, сведочанства о њиховим губицима веома су ограничена. Поуздане податке имамо само за оне јединице и саставе који су били укључени у састав војске активних фронтова и армија. Због одсуства неопходних докумената у војним архивама врло је тешко установивити праве губитке, али они су, начелно, убројани и кроз статистику укупне насељености.
Треба имати у виду да су састави формирани под руководством месних партизанских и совјетских органа. У њих су се укључивали добровољци који нису потпадали под позив за мобилизацију. Таквих је било преко четири милиона (!). Од обучених и пробраних, способних и корисних, формирали су се одреди народних добровољаца. Но, није увек било могуће довршити формирање. Ипак, у састав активних армија ушло је око два милиона добровољаца. Дивизије и пукови добровољаца одиграли су значајну улогу у одбрани Москве, Лењинграда, Туле, Стаљинграда и других градова. Они су доживели велике губитке најпре зато што су били слабо наоружани, али и због слабе припеме и обуке. У састав РККА слило се 40 стрељачких дивизија од којих је 26 прошло цео рат.

Већ 24. јуна Савет народних комесара СССР доноси решење о формирању ловачких (потерних, дежурних ) батаљона.
Напомена: Истебительный батальон се може превести превести на наш језик, али таква формација код нас не постоји . То су наоружани добровољци (углавном припадници партије, комсомола, радници од поверења) чији је задатак да чувају значајне објекте и народну имовину од немачких падобранаца и диверзаната. Примани су сви они који нису потпадали под ратни распоред, а имали су војну припрему. У Москви је формрано 25 батаљона у које је добровољно ступило 18.000 људи и они су посели одбрану на прилазима Москве. Они су и били основа за формирање пет пукова и били су почетно језгро Московске друге, четврте и пете дивизије добровољаца.
На територији, привремено заузетој од стране непријатеља активно су дејствовали партизани и илегалци. На крају 1941. године активно је било више од две хиљаде партизанских одреда са више од 90.000 активних бораца. Укупно, у годинама рата, у позадини непријатеља деловало је више од шест хиљада (!) одреда с више од милион људи. Међу њима налазило се много бораца РККА који су успели да се извуку из окружења и оних који су побегли из заробљеништва, а нису могли да се прикључе матичним јединицама.
Посебно јак био је партизански и илегални покрет на Криму . Огорчени Немци покушавали су на све начине да их затру, али се , врло често, догађало супротно. У заседама је гинуло мноштво елитних немачких бораца.
Борба партизана и илегалаца имала је огромно политичко и стратешко значење. Патриоте су наносиле огромне материјалне и људске губитке фашистичкој армији и окупационој администрацији. Они су уништили, ранили и заробили више од милион војника и официра вермахта, инжињеријских јединица (Немцима изузетно драгоцених због сталног рушења пруга и путева и њиховог обнављања), чиновника, колониста и других.
Партизани и илегалци убили су: 67 генерала копнене војске, СС и масу других високих официра, заробили преко 45.000 војника и офцира, укључујући и пет генерала.

Дејства партизана, посебно на комуникацијама и линијама везе, значајно су отежавали саобраћај фашистичких јединица и делова. У тој борби још већи значај имало је везивање колосалне живе силе и технике, тако драгоцене на фронту. Читавих 30 дивизија стално је било ангажовано у позадини, што је представљало у појединим фазама рата и до петине укупног ратног састава. Руси, наравно, ту врсту ангажовања нису морали да потежу у својој позадини. Поред тога, корићени су многобројни стражарски и казнени батаљони и пукови, полицијске јединице, редарске службе итд. Њихов број износио је 20 дивизија (!). Укупно у позадини , на привремено заузетој територији, партизани и илегалци везивали су активно за себе 50 дивизија!
Ставка је стално и озбиљно рачунала са растућим могућностима партизанских састава. У Курској операцији, у бици за Дњепр, у борбама у Белорусији, партизани и илегалци су синронизовали своја дејства са РККА. Чувене су операције ''Железнички рат'' и ''Концерт''.
Народни осветници активно су деловали у Украјини, Белорусији, Молдавији, Летонији, Литванији, Естонији, Карелији и у окупираним деловима Русије, односно ''Мале земље'' (у ратном жаргону СССР слободни део називан је Велика земља).
Ставка је 30. маја 1942. године формирала Главни штаб партизанског покрета. Он је постојао до 13. јануара 1944. године после чега су руковођење партизанима поверили централним комитетима савесних република и обласним комитетима партије. Протеривањем и гоњењем фашистичке руље, на територији СССР није било више тако велике потребе за овом врстом војног ангажовања, осим стражарске службе и претраге за заосталим и загубљеним јединицама непријатеља.
По неким подацима, неповратни губици партизана износили су нешто преко пет и по хиљада људи и око хиљаду рањених. То се односи само на области Черниговска, Стаљинска (Доњенцка), Коривградска, Николајевска, Полтавска, Одеска, Дњепропетровска, Орловска, Краснодарска, Калмцика, Карело-финска... Број погинулих илегалаца никада није установљен.
За подвиге у рату 252 партизана и илегалца одликовано је Орденом Хероја СССР и Хероја РФ. Укупно је разним орденима и медаљама награђено око 300.000 партизана, илегалаца , учесника покрета отпора.
Велика тежина и одговорност рата пала је и на леђа радника железничког и друмског транспорта. Они су у пренапрегнутом темпу, мимо свих дотада познатих прописа и мирнодопских стандарда безбедности у саобраћају, достављали на фронт попуне, евакуисали рањене, пребацивали целе армије с краја на крај фронта.
На тзв. ''фронтовским путевима'' (са фронта и на фронт) погинуло је око 12% укупно страдалих у ВОВ.

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2844

Sirius
"Дејства партизана, посебно на комуникацијама и линијама везе, значајно су отежавали саобраћај фашистичких јединица и делова."

Нацистичких а не фашистичких.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Markoni29 ::Sirius
"Дејства партизана, посебно на комуникацијама и линијама везе, значајно су отежавали саобраћај фашистичких јединица и делова."

Нацистичких а не фашистичких.


Ја преведох онако како пише... Wink (узми у обзир да су ту биле и италијанске, румунске, мађарске, хрватске, финске итд трупе). Њихови режими били су фашистички.

offline
 • Pridružio: 09 Okt 2014
 • Poruke: 2844

Sirius
Сви су они били под командом Немачке.
Ја бих рекао да је НДХ била клеро-нацистичка творевина.
У принципу Руси све називају фашистима. Али без обзира како их називају ипак је погрешно. И постоји разлика између нацизма и фашизма.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 28 Apr 2019 14:30

Markoni29 ::Sirius
Сви су они били под командом Немачке.
Ја бих рекао да је НДХ била клеро-нацистичка творевина.
У принципу Руси све називају фашистима. Али без обзира како их називају ипак је погрешно. И постоји разлика између нацизма и фашизма.


Наравно да постоји, то ми је познато. Сви су они били под командом Немачке (неко вољно, неко мање вољно). Ја сам дословно превео оно што је у изворном тексту.

Онда - да прецизирам: пошто је текст писала група научника , да подсетим да су врло прецизни када шта и како називају. При том, кад познајеш њихову терминологију, лакше се, у старту, разуме и остали контекст.

-Окупанти користе када је више различитих формација на једном терену на коме се не воде борбе (осим партизанских и илегалних).
-Захватчики - типично борбени израз - јединице које су заузеле део неке територије у току борбених операција
-Немецкие войска користе у војно-стручном делу текста приликом описа операција, при чему онда додатно описују која врста јединица (копнене, ваздушне...)
-Гитлеровци (у литерарним , описним, деловима студија)
-Фашисткие части...(сви у једној врећи на борбеној просторији), итд.
Ако нађем још неки, јављам...Wink

Користим, иначе, и њихов војни речник из доба Другог св. рата, али и савремени војни речник. НИГДЕ нисам видео у текстовима да користе реч нацисти.
Тако му је то. Имај при том на уму да и ми имамо свој речник који би њима, вероватно, у неким деловима , био необичан.

Dopuna: 28 Apr 2019 15:44

Нађох још један и то онај најнеутралнии - враг... (непријатељ).
Ево још једног - немецко-фашисткие (јасно је каква је финеса у питњу).

Ево једне странице па можеш да бираш како ћеш их звати. Има овде назива ''од сорте''...само нема нациста. Wink Као што видиш - за највеће зло савременог света Руси су имали врло истанчане називе, бар кад је реч о војној историографији.
Одох да видим да ли су политичари користили израз ''нацисти''....

offline
 • Pridružio: 15 Jul 2016
 • Poruke: 139

Да није било бјелоруских партизана ко зна како би се битка код курска одвијала

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25494
 • Gde živiš: I ja se pitam...

hooraay ::Да није било бјелоруских партизана ко зна како би се битка код курска одвијала

Имамо тему о курској бици. Могли бисмо, исто тако, да за пораз Немаца ''окривимо'' и Италијане (због којих је Хитлер, како недавно написах, повукао значајан број дивизија да би стабилисао стање на Апенинима), могли бисмо да причамо и о Хитлеровој сујети, итд.
Истина је да су партизани били значајни у сметању (па и успоравању) фашистичких армија, али је истина да је таквог бика међу рогове могла да тресне и обори само РККА. Није то урадила сама, али главни терет је био њен. Дакле, Немцима је било суђено да буду поражени на ''Дуги''. Прошло је било време кад су они могли целом ширином фронта да се размахну. Преостале су им овакве (практично авантуристичке) операције до краја рата (сети се Ардена).

Маркони, ево и допуне коју сам тражио:
Национа́л-социали́зм (нем. Nationalsozialismus), более известный как нацизм — официальная политическая идеология в нацистской Германии, являющаяся формой фашизма с элементами расизма и антисемитизма. Национал-социализм иногда называют германским (немецким) фашизмом (наряду с итальянским фашизмом).

Рекао бих да руски историчари за политичко-државну идеологију Немачке користе реч нацизам, а да је са сву ону булументу која је кренула на њих изабрала одговарајуће име (имена) која сам већ набројао...Наравно, не спомињем ту и сленг (сволочи, карлуша, Ганс, итд).

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25438

Meni je dovoljan pa i vrlo adekvatan naziv враг
I nevidim po čemu neko ko je u SSSRu učinio onolika zverstva zaslužuje još i da mu se snishodljivo obraća il možda treba da im se izvine što su se oslobodili okupacije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1125 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 6 sakrivenih i 1076 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, Alibaba1981, amaterSRB, Belac91, Ben Roj, bestguarder, Bojan85, bokisha253, Boskovic, darkangel, Denaya, Dukelander, dule10savic, esx66, Excalibur13, Fog of War, kalens021, kybonacci, Litostroton, loon123, Magistar78, Mercury, mikki jons, Milos ZA, Ne doznajem se u oružje, ObelixSRB, oldtimer, opt1, Outis, Parker, radionica1, repac, Rogan33, sabros, slonic_tonic, solic, Steeeefan, tubular, vasa.93, vathra, VladaKG1980, wolverined4, Wrangler