Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

111

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2020
 • Poruke: 65

U savremenom ratu, ako nemate potpunu dominaciju na nebu, propelerac osim nekih gerilskih iznenadnih napada, zajedno sa stalnim menjanjem polozaja nemaju nikakve sanse. Ovo sto kazete gospodine Gopsin moze sebi priustiti USA u nekim manjim lokalnim ratovima tipa vs ISIS kao sto su rekli. Smile

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506


https://www.reddit.com/r/WeirdWings/comments/co6mv....._50_yiale/

Nije propelerac ali jeste jedno zanimljivo resenje iz iracko - iranskog rata. Falcon 50 "Susanna" komercijalni lir/biznis dzet uveden u borbenu upotrebu na zahtijev Iracana.
Avion je modifikovan za nosenje po jedne protivbrodske rakete Egzose ispod svakog krila, Harold pod ispod trupa i Cyrano IVQ/CS5 radara u nosu. Kokpit je takodje modifikovan, desna strana je kokpit sa Miraza F1, a lijeva standardna za taj avion. Po dolasku u zonu borbenog dejstva pilot sa lijeve strane prepusta komande "desnom odsijeku".


source Iraqi National T.V. capture
Sam projekat je nastao zbog iranskog prebacivanja terminala za izvoz nafte u "donji dio" Persijskog zaliva na krajnjem dometu irackih borbenih aviona i to u jeku "tankerskog rata".
Za razliku od borbenih aviona irackog RV, militarizovani Falcon 50 mogao je da se provuce kao civilni avion uz veliki radijus i trajanje leta. Falcon je osim toga nosio po dva Egzosea, duplo vise od Miraza znatno povecavajuci uspjesnost napada.

Avion je za prvu misiju poslan na izvidjacku akciju ka ostrvima Siri koja su iskoristena od strane Iranaca za naftni terminal na sigurnijoj lokaciji. Iracane je i dalje vukla zelja da posle terminala na ostrvu Karg dejstvuju i po ostrvima Siri. Falcon 50 provucen je kao civilni avion na liniji Jordan - Mumbai. U posadi su bili trojica pilota irackog RV i jedan profesionalni fotograf. Avion je iskocio iz komercijalnog koridora pravdajuci to greskom u navigaciji. Fotografisanje je ponovljeno i na letu nazad. Posle te misije kod Iracana se rodila ideja o modifikovanju aviona za borbena dejstva, a Francuzima je poturena prica da se radi o avionu za obuku.
Na drugoj misiji 17 maja 1987 Iracani su krenuli ka obalama Bahreina na znacajnu pomorsku metu. Iracani su nabasali na americku fregatu USS Stark na koju su iako im se identifikovala sa daljine od 35km ispalili dvije rakete. Oba projektila pogodila su brod. Brodu je nanijeta velika steta, 37 mornara je poginulo, a Falcon se uspjesno izvukao.


Falcon 20 u verziji Falcon Guardian 2 za nadzor i pomorsku patrolu sa dvije AM 39. Avion je u dva primjerka bio prodan Cileu ali je ubrzo preprodan na civilnom trzistu SAD bez bojevog dejstva.

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1947

Ne trpe omerikems oružje koje ih može ugroziti. Pa prodaj ili ćeš biti demonkratizovan. Negdje sam čitao da je para f14 presrela iračane poslje pogotka USS Stark. I pustili ih. Jako zeznuta stvar ova kombinacija. Čak je čileanska verzija još opasnija jer se nos čini skoro civilni za razliku od iračkog. Teže ga je identifikovati kao prijetnju.

Btw, kako je prošao irački?

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506


Tokom Zalivskog rata odletio je za Iran koji ga vise nije vracao.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506https://www.flightglobal.com/aero-india-2001-hal-a.....Vx8clShcUk
Aero India 2001 - HAL and IAI launch low-cost Dornier 228-based MPA

Saradnja Israel Aircraft Industries (IAI) i Hindustan Aeronautics (HAL) u projektu low cost mornarickog patrolnog aviona baziranog na Dornijeru 228.
228ca se licencno proizvodi u Indiji od strane HALa. Vec se proizvodi u protivbrodskoj verziji za potrebe indijske Mornarice, a mornaricki patrolac ponudjen je za izvoz. Izraelci u njemu vide veliki potencijal, a avion se oprema sa Elta EL/M2022A radarom dometa 200km + Airborne Observation System (AOS) mission equipment.
AOS je osposobljen za "full day and night imagery intelligence gathering" i moze se koristiti za nadzor i izvidjanje te granicnu i obalnu patrolu kao i pomorsko patroliranje.
Airborne Multi-mission Optronic Stabilised Payload (AMOSP) montiran je na trupu 228ce i moze se koristiti kao elektro - opticki senzor ili kao "stand-alone AOS" po izraelskom IAI. Platforma moze simultano da prenosi podatake ka nekoliko zemaljskih stanica i da prima podatke se nekoliko drugih vazduhoplovnih platformi.

Source: Flight International
https://quwa.org/2017/09/14/bangladesh-selects-leo.....vmt5FLG6p4
Bangladesh selects Leonardo Seaspray AESA radar for MPA

I Bengalci koriste Do 228 kao platformu za mornaricki patrolni avion sa Leonardo Seaspray 5000E AESA radarom.
Although an AESA radar (thus inheriting the electronic counter-countermeasures qualities of AESA radars), the Seaspray uses a commercially-off-the-shelf (COTS) processor. Leonardo positions the Seaspray as a cost-effective design with a “low cost of ownership”. The Seaspray also has a synthetic-aperture radar (SAR) mode for ground-mapping, this includes GMTI [Ground Moving Target Indicator].
source https://quwa.org/2017/09/14/bangladesh-selects-leo.....vmt5FLG6p4


https://defence.pk/pdf/threads/indian-aerospace-de.....ns.367900/
Dornier 228 sa opisom svih svojih kvalitetahttps://issuu.com/ruagcom/docs/dornier228-mr_facts.....HTOVgWs2ao
Dornier 228 Multirole Facts & Figures

Teme je bila mjesto i opisa aviona iz iste/slicne klase ali kada nas je put odveo ka relativno "lakim" avionima namece se i Do 228 kao kvalitetna, adaptabilna platforma pogodna za transport, patrolu, vezu/komandovanje, protivpozarstvo i druge civilne zadatke + kastomizovanje po zelji narucioca.
"Functional versatility with low operating cost makes HAL DO-228 adaptable for a wide variety of roles including Commuter, Air Taxi, Utility, Corporate, Aircrew Training, Maritime Surveillance, Search & Rescue and for Observation & Communication duties."

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506

https://www.thefirearmblog.com/blog/2019/05/01/finlands-new-updated-rk62-m3/
Finland Introduces New Updated RK62M

https://theloadoutblog.com/2019/05/03/finnish-mili.....ed-rk-62m/
Finnish army released photos of the modernized RK-62M


Kod Finaca proces modernizacije/nadogradnje AP RK 62M. Ne odricu se stokova od nekih 300.000 komada ovih pusaka za koje kazu da su jos dovoljno dobre za ono sto se sa njima radi. Nesto nisu ni raspolozeni za neko prenaoruzavanje novijim pucaljkama jer kosta, a ne nudi nista posebno.
Zanimljiva je i selekcija modernizacionih paketa, M1, M2, M3 jer nije neophodno sve vojake opremati jednako. Takodje prate se trendovi poput borbi u naseljenom mjestu, opremanju elitnih sastava, karijernog kadra.
"The RK62M comes in three variants. The M1 which has a telescopic butt, an upgraded safety-selector lever, a side optics mount and a new short attachment just ahead of the foregrip and behind the gas block. This new piece has three short sections (appearing to be about 2 inches long) allow attachment of accessories but retains the original polymer furniture. The M1 appears to be the most cost effective upgrade without the new forend. It is reportedly intended to be the standard issue configuration."
source https://www.thefirearmblog.com/blog/2019/05/01/finlands-new-updated-rk62-m3/

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006085721.html
Finsko izdanje sa rasklapanjem

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506

https://www.google.com/search?q=F-27+Maritime+Enfo.....nc_yv4Y0oM
Sub Hunting on a Budget

Zanimljiv tekst o ekonomicnim mornarickim avionima za patrolu, lov na podmornice, potragu i spasavanje. Zanimljivo resenje za sve one zemlje sa ogromnim morskim povrsinama, a bez finansija za kupovinu rasnih primjeraka poput americkog P 3 Oriona.F-27 Maritime Enforcer na bazi F-27 Friendship putnickog aviona u posjedu veceg broja zemalja poput Holandije, Filipina, Singapura, Finske, Tajlanda, a moguce Nigerije i Perua.
Fokker F-27 Enforcer razvijen je od ranije verzije F-27 Maritime koja je bila osposobljena za osnovne zadatke mornarickog izvidjanja i patrole. Maritime Enforcer je pak osposobljen za siroku lepezu zadataka sa 8 podvesnih tacaka za nosenje protivpodmornickog torpednog naoruzanja ili dubinskih bombi te protivbrodskih raketa poput Harpuna i Egzosea (pod trupom) ali i laksih popt Mejverika ili Sea Skua (pod krilima). Omoguceno je i nosenje tankova za gorivo i reflektora za pretragu.
Maksimalni dolet iznosi 5.000km ili 12 sati. Opsuluzuju ga 7 clanova posade, pilot, kopilot i ekipa na senzorima, osmatranju i koordinaciji.
Unutrasnjost je opremljena osmatrackim radarom, vremenskim radarom te kombinacija veceg i manjeg broja radiohidroakustičnih plutača uz procesor za obradu podataka. Dodatna opcija obuhvata i infracrveni detekcioni sistem + magnetic anomaly detector (MAD).

Spanci su svoj transporter evoluirali u EADS C-295 Persuader uglavnom za mornaricko osmatranje ali i sa 6 pilona za torpedno i raketno naoruzanje.

https://gulfnews.com/uae/eads-to-sign-140m-deal-with-uae-1.429478
EADS to sign $140m deal with UAE

"The main strength of Casa C295 is that it is very affordable and has a sophisticated system," he said.

"EADS Casa has developed the fully integrated tactical system (Fits), core of a complex weapon system that ranges from maritime surveillance to the most complete configurations for anti-submarine warfare."


Korisnik je za sada Cile.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506


Patria 6x6 AWV [©Patria]

https://www.joint-forces.com/features/29206-patria-6x6-armoured-wheeled-vehicle
PATRIA 6×6 ARMOURED WHEELED VEHICLE

Nastavak projekta dokazanih SISU Pasi XA oklopnih tockasa. Finci ovim projektom gadjaju one zemlje sa zastarelim oklopnim transporterima, malog volumena i mogucnosti nadogradnje.
Radi se o visenamjenskom vozilu koje nadopunjuje poznatiji AMV 8x8. U ponudi su razliciti nivoi protivminske i balisticke zastite, oruznih sistema, samozastite te unutrasnjeg uredjenja i opremanja.
O dostupnosti:
"Affordability: All solutions are cost effective with low through-life costs, which together with truck-like user interface makes the vehicle simple to operate, maintain and repair; logistical commonality between the Patria 6×6 AWV and Patria 8×8 AMV provides additional benefits."
source
https://www.joint-forces.com/features/29206-patria-6x6-armoured-wheeled-vehicle

Osim toga, vozilo je prilagodjeno asemblazi i opremanju u zemlji narucioca.

"The driver can easily adapt to the controls in the 6X6’s truck-like cab. The vehicle is designed as a simple and cost-effective truck-like solution."
source https://armadainternational.com/2018/06/eurosatory.....he-future/


Patria 6×6 AWV with Nemo turret [©Patria]

Maksimalna borbena masa iznosi 24 tone, teret 8,5t. Maksimalna brzina na putu iznosi 100km/h, radijus 700km. Osnovna zastita STANAG Level 2 poboljsava se do Level . Forsira 1,5m bez pripreme, 1m sirine rova i 600mm prepreke.
Opciono su u ponudi centralna regulacija pritiska u pneumaticima + amfibijski propeleri. Prvi i srednji tockovi su upravljivi, zadnja osovina po zahtijevu.

https://www.patriagroup.com/products/armoured-wheeled-vehicles/patria-6x6
PATRIA 6X6 - FOCUS ON ESSENTIALS

https://www.asdnews.com/news/defense/2018/06/11/pa.....nto-future
Patria 6x6 - Multifunctional Transport Capacity Far Into the Future
"The vehicle is designed as a simple and cost-effective truck-like solution."


source https://armadainternational.com/2018/06/eurosatory.....he-future/
Eurosatory 2018: Patria 6X6 – Multifunctional transport capacity far into the future

"“There has long been demand on the market for a successor to the Pasi Armoured Personnel Carrier, which has been in production since the 80s. The new 6X6 brings the basic principles behind its predecessor into the present day, with its multifunctional transport capacity and modularity that adapts easily to the customer’s needs”, says Janne Räkköläinen, Vice President, Vehicle Systems, Patria’s Land business unit."

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2007
 • Poruke: 495

Sa Finske još konkurenca ovi Patriji 6x6, još vjerovatno jeftinija

https://www.armyrecognition.com/june_2020_news_def.....nland.html

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506https://www.defensehere.com/eng/defense-industry/u.....zers/76749
Ukraine plans to acquire Czech DANA M2 8x8 152mm self-propelled howitzers

Jedno od nekada revolucionarnih orudja cehoslovacke industrije prilagodjeno 21 vijeku. Samohodna haubica na bazi kamiona Tatra 815 8x8 konfiguracije.
Samohotka, odnosno njena tri odeljka zasticena su od dejstva malokalibarske municije i manjih parcadi artiljerijske municije.

The DANA M2 has been modernized with a new crew cabin offering more protection and fitted with two large bulletproof windows at the front and one window on each side enhancing situational awareness. The howitzer is also equipped with a powerful Onboard Control System which contains subsystems of diagnostics, navigation, automatic gun aiming, computerized firing control elements, and a new ammunition selection system.

The newly implemented automatic guiding system allows fast and fully-automatic weapon adjustment into the fire position.

'"The DANA M2 seems to keep the fully enclosed turret mounted in the middle of the 8x8 chassis. The turret is divided into two parts, with the gunner and loader operator at the left, while the ammunition handler is in the right cabin and sets the fuzes of the projectiles manually. The Dana is fitted with a fully automatic loading system that loads the projectile and then the charge using an automatic rammer. The turret is armed with one 152mm cannon which has a maximum firing range of 20 km with extended ammunition type and 21.5 km with DN1CZ ammunition."

Source: Army Recognition

Po stavkama dosadasnjih ugovora moze se reci da se radi o orudju relativno pristupacne cijene. Vidjena je u ratu na Nagorno Karabahu, a i Ukrajinci ojacavaju svoje formacije istom.

https://en.topwar.ru/135611-boevye-strelby-azerbay.....video.html
Combat shooting of Azerbaijani SAU DANA was filmed

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 701 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 1 sakriven i 673 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, aleksmajstor, BALKAN WOLF, Bane san, Brot, chica, Drug pukovnik, FOX, Insan, kybonacci, madza, Milan.1976, Milos ZA, MilosKop, Mixelotti, radoznao, repac, Sr.Stat., Toni, Trpe Grozni, Vlada1389, Warhawk, Wisdomseeker, zajcev1, Zerajic