Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1176

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 05 Apr 2009
  • Poruke: 3702
  • Gde živiš: JAGODINA

versus ::
Država je dužna da privatnom sektoru obezbedi efikasno pravouđe, policijsku zaštitu, dobre međudržavne odnose sa najvažnijim tržištima kao i potrebnu domaću infrastrukturu. Eventualno ponegde kreditne garancije i koncesije mada to treba svesti na minimum. Poreze treba držati niskim koliko god to bilo moguće ali naplata mora biti nemilosrdna (takođe kroz efikasno pravosuđe i policiju). Novac prvo treba usmeriti na novu infrastrukturu koja bi bila katalist još većim investicijama ,kao i dalje poboljšanje pravosuđa i birokratije što bi donelo još para kroz poreze. Kad ekonomija stane na noge.

Srbija na primer nema ambasade u mnogim bogatim državama sa kojima bi realno mogla da napravi lepu trgovinsku razmenu. UAE je tek nedavno otvorena amdasada. U Saudijskoj Arabiji, Kataru, Bahreinu i Omanu ne postoji... a sve su to države u koje se sliva novac od prodaje nafte širom sveta a koje uvoze ogroman broj proizboda uključujući i prehrambene. Prodor na ta tržišta kvalitetnim proizvodima bi ujedno bio i put ka poboljšanju snabdevanja naftom... U radnjama u tim zemljama se npr može kupiti i sladoled od maline, ali nije made in Serbia. Zašto?


A da počne da se naplaćuje porez kineskim radnjama, i vrlo bogatim pojedincima u Srbiji i da se možda počnu goniti i sankcionisati špekulanti koji kupuju pašnjake III klase iz crkve Sv. Marka u BG-u? Ili da se malo smanji na rashodima od "službenih putovanja" u Tajlant ili Majorku? Ili da se urede javne nabavke?

Što svi prvo napadaju porez i smanjenje plata i penzija? Ziveli

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

versus ::
Pre će biti da je u pitanju ekonomska situacija zemlje. Ameri bi nam vrlo rado prodali polovnih F-16 koji im realno ne mogu predtavljati nikakvu pretnju... ili dozvolii da damo milijardu e nekom njihovom savezniku u evropi za njegov avion pa da to posle negde prebiju. Problem je što mi trenutno nemamo te pare. Mi prodajemo preduzeća da bi pokrpili rupe u budžetu koje su realno veći prioritet od lovačke avijacije.

Srbija mora da ima zdravu privredu da bi mogla da izdržava prvo svoje stanovnike a onda i RV. Privatni sektor treba da identifikuje proizvode koje može kvalitetno da proizvede u Srbiji (idealno bez uvozniih komponenti) kao i tržišta koja ih traže i nađe sredstva da pokrene proizvodnju. Država je dužna da privatnom sektoru obezbedi efikasno pravouđe, policijsku zaštitu, dobre međudržavne odnose sa najvažnijim tržištima kao i potrebnu domaću infrastrukturu. Eventualno ponegde kreditne garancije i koncesije mada to treba svesti na minimum. Poreze treba držati niskim koliko god to bilo moguće ali naplata mora biti nemilosrdna (takođe kroz efikasno pravosuđe i policiju). Novac prvo treba usmeriti na novu infrastrukturu koja bi bila katalist još većim investicijama ,kao i dalje poboljšanje pravosuđa i birokratije što bi donelo još para kroz poreze. Kad ekonomija stane na noge.

Srbija na primer nema ambasade u mnogim bogatim državama sa kojima bi realno mogla da napravi lepu trgovinsku razmenu. UAE je tek nedavno otvorena amdasada. U Saudijskoj Arabiji, Kataru, Bahreinu i Omanu ne postoji... a sve su to države u koje se sliva novac od prodaje nafte širom sveta a koje uvoze ogroman broj proizboda uključujući i prehrambene. Prodor na ta tržišta kvalitetnim proizvodima bi ujedno bio i put ka poboljšanju snabdevanja naftom... U radnjama u tim zemljama se npr može kupiti i sladoled od maline, ali nije made in Serbia. Zašto?


A šta je predlog po pitanju RV-a?

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

Kožedub ::

A šta je predlog po pitanju RV-a?


Već sam ga iskazao ranije. Skrpiti nekako sredstva/izmoljakati nekoliko polovnih 29ki od neke eks VU a sada NATO zemlje (koja bi da ih zameni) da se dodaju našim 29kama da se preživi dok nam privreda ne stane na noge. Kada se to desi kupiti jednu-dve eskadrile nečeg, (idealno novog) što možemo da priuštimo a iz sfere interesa kojoj tada budemo pripadali. Ako to i dalje bude zapad-zapadno, ako bude Rusija rusko, a ako budemo opet na granici sfera moćićemo da biramo između te dve (da imamo izlaz na more mogli bismo i van te dve sfere), u kom slučaju bih ja verovatno (ali ne i sigurno) kupio nešto iz sfere interesa sa kojom imamo veću robnu razmenu, naročito izvoz.

Ako polovne 29ke ne mogu da se nađu, onda moramo kupiti nešto, verovatno polovno, sa zapada. F-16ice ili Miraže 2000 (esk američke, grčke, UAE, holandske? kogod bude menjao i idealno neko kome trebaju pare pa bi ih dao i nešto jeftinije).

Gripen u nekoj varijanti bi bio lep ali mislim da je skup pri trenutnom stanju privrede. Nov F-16 bi bio odličan za nas po TT karakteristikama i poliički (jer sa Amerima moramo biti dobri) ali bi verovtno isto bio preskup, a onda kada nam privreda stane na noge neće se više proizvoditi.

A ako nam privreda ne stane na noge postepeno gašenje mlaznog RVa je neminovnost.

offline
  • nebkv 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 30 Mar 2007
  • Poruke: 3116

Na zalost mi nemamo neku ozbiljnu privredu koja bi trebala da stane na noge Sad
Raspad drzave 1991 i zajednickog trzista,sankcije,lopovluk,bombardovanje i na kraju rasprodaja su dovele do toga da drzava nema skoro nista pod svojom kontrolom da bi eventualno te firme doprinosile znacajno drzavnom budzetu
Ovo sto je privatizovano tavori,ili u malo boljem slucaju radi ali kako su naravno strane firme vlasnici prihodi ne idu u budzet drzave da bi nesto moglo da se vajdi vec u privatne ruke
Drzava ima korist jer im takve firme i radnici nisu na vratu i poreze koje ubira i nista vise
Cist primer je Hrvatska i turizam.Milijarde dolara su u pitanju ali kako vise nista nije u drzavnom vlasnistvu gro para koje se sliju od turizma odlaze vani stranim vlasnicima
A nekada su sve te firme bile drzavne i sav prihod od turizma se slivao u drzavnu kasu SFRJ

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

versus,
Polovne F-16ce su "dostupne", nekoliko evropskih zemalja je u procesu njihovog izbacivanja iz upotrebe, možda nam neko i donira koji primerak... hmmm, šta misliš koliko bi kod nas bile u vazduhu, a koliko na zemlji?
Polovne 29ke... ko zna, možda ih i izpazarimo odnekud a da nisu furda... mada ne znam da je neko u RV zainteresovan za takve kombinacije...
I jedno i drugo rešenje je skupo za nas, a najskuplje je ovo "sivilo" koje će nas tek debeeeelo koštati. Što duže traje, skuplje će nas koštati...
Kinezi, Korejci, Švedi, bilo šta, ali bi bilo pametno u ovom trenutku početi neke pregovore bar, ali manuti se Amera i Rusa. I to tragati za rešenjem putem nekog offset-a. Niko i ne pominje više offset kao opciju. Vojni vrh ne talasa, politički vrh je u lavirintu Rusije i Amerike, potpuno dezorijentisan, teško da će se iko "setiti" problema RViPVO uskoro...
Citat:Srbija mora da ima zdravu privredu da bi mogla da izdržava prvo svoje stanovnike a onda i RV.
Ima Srbija para na bacanje što pokazuje svakim danom, tako da...
Citat:A ako nam privreda ne stane na noge postepeno gašenje mlaznog RVa je neminovnost.
Ne znam da li je neminovnost, za mene je već u toku

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

U SAD ogromna većina firmi su privatne - i imaju najjače RV na svetu. Privatni sektor porezom hrani i najjače vojske. Naravno, Srbija ne može dostići ekonomsku snagu SAD (ni po glavi stanovnika), ali ima određeni sirovinski potencijal (uključujući i radnu snagu sa vrlo dobrim odnosom obrazovanje/cena) koji bi pametni i vešti privatnici mogli u dobro organizovanoj i vođenoj državi da iskoriste za stvaranje solidno poslujućih izvoznih firmi koje bi preko poreza mogle nabaviti Srbiji eskadrilu-dve modernih multirol aviona, naravno tek kroz deceniju-dve pametnog rada. U međuvremenu bi bilo potrebno neko prelazno, privremeno rešenje za RV (uz obavezno rastezanje resursa svega što već imamo i dokupljivanje nekih polovnjaka kad dogori do nokata).

offline
  • Aleksandar
  • Pridružio: 30 Okt 2012
  • Poruke: 901
  • Gde živiš: Kraljevo

nema nam druge nego da dokupimo jos koju 29-tku, i tako taljigamo do daljnjeg, jer jel te, za taj avion, imamo pilota, kakvog takvog znanja, naoruzanja, jeftin je za nabavku i odrzavanje...

realno nama treba jos dva dvoseda i 6-8 jednoseda, to bi bila puna kapa za sadasnje stanje drzave i ekonomije, to bi znacilo da u svakom trenutku treba da imamao na raspolaganju oko 5 aviona, i to bi bilo to od prilike, za narednih desetak godina, sve preko toga je za nas naucna fantastika, kako stoje stvari, mada i ovo sto sam napisao je izgleda fantastika po svemu sudeci

mig 21je definitivno proslost

offline
  • Pridružio: 01 Feb 2014
  • Poruke: 1297
  • Gde živiš: Nacionalni park Srbija

Nemojte previše da brinete, znajući ovu vladu, rešiće oni kad tad i problem avijacije. Ako baš zagusti, samo će da zviznu narod sa još nekim ''merama štednje'' - malo plate, malo penzije, malo veći porezi, malo jače cene... i za par meseci eto para za još koje avionče. Po njima, dokle god narod ima više od dva komada odeće i tri tanjira supe dnevno, znači da ima i viška para.
A kad se iscedi narod, uvek ima još neki izvor, zemlja, preduzeće ili rudnik koji se mogu prodati. I taman će da se skupe parice da opstanemo još koju godinu, a posle... ma koga briga šta će biti posle.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1852
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Pazi ovako ako stezes kajs, i ocekujes zaradu, samo ces postici to da se 90te vrate u opticaj, a to znaci sivo trziste da cveta, a zemlja da propada.
Cist primer su ti cigare odose cene na gore, pa kad su videli aj smanjuj ili propadosmo.
Treba drzava da obezbedi prodaju sira, kajmaka, sljive (u bilo kom obliku) i drugih proizvoda koje imamo na stranim trzistima,preko zadruga i slicno, a ne da to rade domaci profiteri , tako bi obezbedio da se ti proizvodi ne bacaju, a da se time dobije novac za seljaka, a ne da mu se samo uzima.
Tako i treba uraditi sa svim granama koje imamo, najlakse je privatizovati nesto, gde ce vlasnik kad vidi da nema koristi da pobegne, a pre toga rasproda sve sto je bilo u njegovom vlasnistvu.
Onda ce taj isti seljak da kupuje, a ne da skriva novac od samog sebe.
Pricamo o stednji, a svakog meseca je u zelezaru odlazilo 10milki dolara a radnici imali dobre plate.
A drugima u javnom sektoru smanjuj, otpustaj i slicno.
Treba biti realan dati platu koliko ima firma para u budzetu, nista vise nista manje, sto bi neko drugi finansirao nekoga a on je gubitas i ovako i onako.
Kad se sve to sredi onda i samo onda mozemo razmisljati o kupovini bilo cega vojnog, to isto odrzavati i koristiti, sve dok svoje dvoriste nsredimo nemozemo u njega nista novo ubacivati.
Onda mozemo razmisljati o cemu god hocemo novom.

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2006
  • Poruke: 1519
  • Gde živiš: Beograd

@versus:

Da malko iznesem neke podatke, čisto reda radi.

SAD imaju dolar, kad zafali štampa se na veliko. Koliko je to? Ne zna se, podaci već skoro deceniju nisu javdo dostipni. Mi ne štampamo dolar, čak je naš dinar vezan za korpu valuta, nije nezavisan.
SAD su zemlja koja je najveći dužnik u svetu. Od kad je dužnik recept za uspeh?
Privatne firme kod njih, što su veće manje uplaćuju u budžet putem prihoda. Pokazuje se da je njihov deficit svake godine minimum jednak vojnom budžetu.
Razvoj u SAD verovao ili ne, najvećim delom je plaćen od strane države. Pre pa meseci naleteo sam na intervju jedne žene koja je izdala knjigu gde je zagovarala da firme treba da plaćaju većé poreze. I to ilustrovala primerom IPhone koji je imao voditelj. Tu nije bilo ni jjedne jedine tehnologije koju je napravio Apple. Procesori, ili ti tehnologija mikroprocesora, razvila i platila država, privatne firme nisu dale ni dinara, samo koristile. Ista pričá ekrani, tehnologija dodira na ekranima, zaštita ekrana, baterije, satelitska navigacija, sistemi senzora na čipovima, čuveni Siri koji brljavi opet platla država, satelitska navigacija .... Jedino originalno može se reći je ime, mada ni ono nije baš wow napredak i iskorak napred. Zaključak: previše se uzdamo u privatni sektor. Usput rečeno, pomenuti Apple je jedna od firmi koja se najviše proziva zbog ne plaćanja poreza u zemlji. Uz ostale bogate koji imaju minimalne poreze, za razliku od stanovništva. Čisto da se zna, jedan Baffet je rekao da on plaća nekih 17% godišnje dok njegovi zaposleni plaćaju, kad se sve sabere, 47% od bruto plate.
Ja bi da vidim ijednu zemlju gde je infrastruktura dovela do razvoja privrede. Po pravilu, privreda dovodi do razvoja infrastrukture. Praviti infrastrukturu za nepostojeću industriju je glupo bacanje para.


Priča koju danas prodaju naši nazovi ekonomski stručnjaci, stavi je mačku o rep. Da se razumumemo, dotična gospoda su sva, od A do Š završila studije i doktorirala u vreme socijalizma na temama koje su slavile domete sociajlizma. Koliko dobri su ekonomisti, nema pas zašta da ih ujede i da ne dobijaju pare na grbači države verovatno bi umrli od gladi. Ovde, nećeš naći među njima nijednog koji je ikad postavio neko predviđánje i da je približno pogodio šta će biti. Nijedan od njih nije stručnjak za državnu ekonomiju, ekonomiju i ekonomski razvoj države, oni su ekonomisti koji se bave ekonomijom preduzeća. Stavi sve na sto, i imaš šta imaš. Dodaj na to naše političare i ode mast u propast. Ako očekuješ da na bazi tvog recepta dobijemo zdravu privredu, ima da se načekamo i ja i ti to nećémo dočekati za života. Ako nam je to uslov za RV to znači jedno: zatvarajmo temu jer nam je RV umrlo, još samo da nas i zvanično obaveste.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 520 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 510 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Areal84, babaroga, Bobrock1, pacika, samsung, suton, t84dar, uruk, zziko