Osvajanje svemira

242

Osvajanje svemira

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3856Kakva crna antimaterija, pa i dandanas se zlopatimo sa kemijskim pogonom i kada postignemo 4000 m/s budemo sretni ko dijete na čokoladu. Druga stepenica i atomski pogon se očito kako vidimo ponovo iz prašine vadi i ako uspije onda može treća pa četvrta i dalje, ko živ ko mrtav, za jedno 500 godina.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3930

Nemoj tako drug polkovnik , moj ljubljeni E. Musc samo što nije prešao tu granicu snova od 4000m/s, jeb. te koji će to dernek biti.. onaj mali fotograf će dobiti pjenu na usta bude skakao ko majmun po studiju i rikao kao King Kong.

Ne mogu shvatiti.. da u doba kad je ova civilizacija kleknula i skinula gaće pred nekim šišmišem , netko još vjeruje u te gluposti sa antimaterijom i osvajanjem galaktike , ma mi nismo kao zemljani u stanju doći do mjeseca za deset godina , a do Marsa u 2035 nema šanse, tek moji unuci ako budu dobro nažuljali guzice na tvrdim stolicama i znali napamet Suttona ili Alemasova mogu biti mali od kužine u nekoj naprednoj laboratoriji, i kao starci sudjelovati u nekoj misiji na Mars 2050

Dečki da li ste vi svjesni da trenutno gledate totalno amaterski reality show u kom je cilj da se šišaju ofce , a ne da se leti na Mars u ekspres loncu od inoxa .

Musc u svojoj koncepciji uopće ne računa na povratak sa Marsa , nema goriva , a nema ni ruske ni ukrainske pumpe tamo na Marsu da kupi gorivo. GUZ - Glavom U Zid

Sabatheov proces je puka teorija , to se daje studentima na post diplomskom studiju da na bazi Gibsovih teorija izračunaju vjerojatnost nastanka metana od monoksida i vodika , ma ništa od toga , zaboravite to, bolje odite na Zivelioffline
 • Pridružio: 04 Jan 2020
 • Poruke: 38

3 do 10 % od brzine svetlosti je dostižno i to sa tehnologijom od pre 50+ godina.
Radi se o nuklearnom Orionu, koncept je veoma jednostavan, izbacivali bi se male nuklearne/ termonuklearne bombe od nekoliko kilotona iza broda. U pogodnom trenutku dolazi do detonacije, udarni talas prima na sebe debela ploča koja je povezana sa brodom putem sistema amortizera. Trebalo bi 44 god. do najbliže zvezde, naravno bez posade i po ceni nuklearne kontaminacije.
Dizajn je efikasniji za velike mase broda.

Koristili su C-4 eksploziv da bi dokazali ispravnost koncepta.


offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1826

Kad vidim one momčiće (što navodno petljaju sa antimaterijom) odma mi jedna stvar padne na pamet: pozeri.

Evo nešto realističnije u pogledu daljih relacija a gledam i posmatram tatrane nekih20ak godina:

https://www.heise.de/newsticker/meldung/NASA-Forsc.....15677.html

Btw, aj da posjetimo Mars, galaksiju možemo osvajati kasnije Smile

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1826

Napisano: 24 Sep 2020 7:04

U međuvremenu smo gledali kako SpaceX testira do krajnjih mogućnosti sposobnosti svojih zavarivača i odlike materijala koje koriste:

https://mobile.twitter.com/NASASpaceflight/status/1308715532653338624

Treba napomenuti (za one koji bi likovali ne opravdano) da je SN7.1 bio za to i predviđen - da kaže boom.

Dopuna: 24 Sep 2020 7:12

SN7.1 izdržao minimalno osam bari bez da kaže boom. Da se podsjetimo: 6 bar mu treba za start tereta i 8,5 bar za start sa ljudskom posadom. Tj da bi dobio certifikat za dotične radnje

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3930

Ovo oko likovanja bi se trebalo odnositi na mene ..zar ne.

Nemam što likovati kad se osjećam bjedno i poniženo kao inženjer , kao struka ,općenito, nema veze da li sam iz SAD , Rusije ili Ex Yu. Svi smo mi učenici Stepana Timošenka, doslovce svi, jer poslije njega je bilo hrpa plagijatora, koji su prešutili odakle su kopirali cijela poglavlja iz teorije elastičnost ili teorije ljuski. I sad cijelu struku ponižava jedan hohštapler koji je svo svoje bogatstvo stekao na prevaru.

Ovaj zadnji primjer ca buuum je tipični primjer ne znanja, nemara, i ljudske gluposti, naime odletilo je gornje dno, ako me oko ne vara, a ekspres lonac je ostao na nogama.

Taj je lonac trebao grunuti uzduž, kao kad mesar raspara krmaču po trbuhu, a nikako po šunkama ili plećkama . Da imalo znaju Timošenkove teorije , ma čak ni to, kod nas je to gradivo srednje škole, dali prvi ili drugi razred tehničke škole bio je autor Kruz Nauka o čvrstoći ili tako nekako .. E tamo piše da je na tom ekspres loncu zavar koji spaja dno sa cilindraom dva put manje opterećen od zavara na trbuhu . Lim na kaloti je isto tako dva put manje opterećen od lima na plaštu . Znaći ako ekspres lonac gune bil gdje osim po zavaru na trbuhu on ne valja, on je pogrešno dimenzioniran ili je tehnologija u kurcu.

Ovaj rus Dmitrij , dečko sa Baumana, na jednom uratku usporđuje N1 sa Sturnom 5, pa to se upravo sada događa samo sve kod Musca . Sovjeti nisu imali tehnologiju izrade aluminijske fafel strukture tih dimenzija , nisu to mogli zavariti , nisu mogli otprešati kalotu promjera 10 m , nisu imali motor od 800 tona potiska , a sve je to NASA mogla, odnosno mogla je amerika ili zapadna civilizacija, i nastao je Saturn 5 ( nastranu što ja u puno toga oko te rakete ne vjerujem )

Koroljev odnosno SSSR nije to mogao, pa je pravio rezervoare oblike kuge od aluminijskog lima debljine desetak mm , kojeg su mogli zavariti dečki iz instituta Paton , složili su 30 komada Kuznjecova NK 30 i teškom mukom poletili. Falilo im je pritiska u rezervoarima da zaustave kavitaciju i dobiju napuhanu tvrdu bocu Coca Cole itd.

Što radi Musc ???nema dovoljno jake motore pa kiti 30 komada Raptora u grozd , nema preše pa radi podnicu, isto kao Koroljev svoje kugle iz hrpe prcljeka koji se onda zavaruju. Nema tehnologiju izrade vafla pa se prći sa limom debelim 1 cm i to onda krpa sa uzdužnim i poprečnim rebrima.

Nema dovoljno čvrstoće i nikako da probiju tu barijeru od 8,5 bara , a gdi im je tehnološka sigurnost , ili faktor neznanja, kako smo od milja zvali faktor sigurnosti.

Mogu zamisliti gdi bi završili mi koji smo radili na Orkanu da nam komora grune na tlaku ispod 220 bara, a radni tlak je bio 120 bara. Vučur bi aktivirao Goli otok i onda bi sa malim žlicama kopali tinel do amerike GUZ - Glavom U Zid

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1826

Kolega @raketaš: zadovoljstvo je čitati tvoje postove čak i kad si jako ljut. Moram priznati da te djelom bocu i provociram da nam nešto napišeš. Ne zlonamjerno, daleko bilo. I nadam se da ćeš nam još jako dugo biti živ i zdrav da čitamo tvoje postove.

8,5 bar je već sa sigurnosnom zadrškom od 100+%. Radni tlak bi trebao biti oko 4bar u tankovima. 6bar za teret ja 50% sigurnosne zadrške. Tamo neki drugi klinci tvrde da je to dosta. Može se naći i na teslarati čini mi se.

Što se tiče dosezanja 8,5 bari. Ne sumnjam da će je postići. U naredne godinu dvije sigurno. Dotle se mogu "igrati" bez ljudske posade, slati štošta na mjesec, Mars... A onda 2024-25...


PS Zar prvi stupanj SaturnV nije bio 15ak metara promjera? Nešto mi bilo tako u sjećanju.

PSS na duže ili kraće staze mislim da će i Musk morati ulagati u preše za kape tankova od 9 ili više metara. Možda to već radi a mi to ne znamo. Ne bi me, iskreno, vele ni čudilo. Ipak je to dugoročan projekt. Ovo što vidimo sad (zavarene kape tankova) je vjerovatno samo "ljuta muka".

Lp

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3930

Upravo tako ljuta muka , kao Koroljev onomad, da bi onda dvadeset godina kasnije ruje sa Energijom bili u rangu ili zero iznad Saturna , ali na žalost sve se raspalo .

Saturn je bio cca 10 , a N1 cca 16 m dolje na suknjici

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3856

Napisano: 24 Sep 2020 11:30

Stug, gdje baš 2024-25 nađe za putovanje na Mars. Na novu godinu 2024. Mars će Zemlji biti skroz na drugoj strani, iza Sunca, da bi sredinom januara 2025. ušao u opoziciju, prišao najbliže, ali ta tadašnja najmanja udaljenost će biti 34 miliona kilometara veća nego što je sad ovih dana rastojanje Zemlja-Mars koje je jedno od najbližih.

Inače Mars se odlično vidi svako veče na istočnom nebu, svijetli ko vatra. Ovu sadašnju udaljenost (bliskost) će tek 2035. godina nadmašit za 5 miliona kilometara manje.

Dopuna: 24 Sep 2020 11:34

Nije baš ''u mjerilu'' ali je dobro za orijentaciju, simulator uzajamnog položaja planeta sada, prije i kasnijehttp://www.astronoo.com/en/articles/positions-of-the-planets.html

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3930

Napisano: 24 Sep 2020 12:02

Pa to je Musc izvalio na nekoj konferenciji, on to misli pucati kad mu se digne , a ne kad se može ili ne daj bog kad je optimalno.

Prošla mu je baba s kolačima ove godine , svi koji su nešto mislili uputiti k Marsu lansirali su su ljetos. Pa mi još uvijek ne znam od čega su polarne kape , još se nitko nije spustio na pol i rekao ok dečki tu je pol kilometra suhog leda , a ispod toga je vodeni led, ajmo bušiti.

Nego da se vratimo na ta dva automatska zvezdoleta koji bi se trebali 2022 spustiti na mars i početi proizvodnju metana , tako da ga se nabere do 2024 za povratak ljudi s marsa.

Do sada smo ukapirali da treba hrpa toga da se lansira u orbitu, nije bitno da li 14 ili 18 onih mrcina od 5000 tona , nije beg cicija, i da se ta dva zvezdoleta natankaju sa gorivom da bi poletili k marsu.

I sad šta biva pred marsom? tankovi prazni , nema ruske pumpe sa metanom da se kupi gorivo, nego koči miško trbuhom na plazmu iz druge marsovske kosmićke . Ajde i to mogu progutati , ali onaj drugi brod se mora spustiti na isto mjesto kao prvi. On se ne mora spustiti istog dana , ali nakon dan dva tri ili mjesec dana mora po istoj ravnini ekliptike odnosno po istoj putanji spustiti da bi sletio do onog prvog broda.

I to bez GPS i gomile radara. ha ha

Dopuna: 24 Sep 2020 12:30

evo to sam negdje skinuo , vjerojatno je Musc milio na 2032 i 2034 , samo mu se omaklo


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 6 sakrivenih i 750 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aljosa7, Apok, babaroga, Belac91, BW, celik, cifra, Dimitrise93, draganca, DzoniHN, FOX, HDMI, Imperator41, Kinkou, maiden6657, Marko Marković, MB120mm, miodrag, mnn2, moldway, MrNo, ofbeyond, ovitorovic, panonski mornar, Panter, pirke2, proleter373, repac, rkekoke, S2M, Sicario, Sirius, Skijavoneska, Snorks, stegonosa, T-72, trajkoni018, voja64, VP3987, x9, yufighter