PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

209

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 699
 • Gde živiš: Pomoravlje

Iz vise razloga:

- Kasta ima veci domet
- Kod drugih sistema osmatracki radar diviziona prevazilazi bar 2x domet osnovnog osmatrackog radara koji je u novoj verziji 75 km
- kod Buka se taj domet kod starije verzije Kupola postepeno povecavao sa novojim verzijama od 120 km ...
- Domet PR raketa je svakog dana sve veciRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Napisano: 02 Jul 2019 19:14

Es pročito ovo:
https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....h-for.html
i ono drugo *koeficijent zasićenosti*

Kuba i Kruga i su projektovani pre MOG rođenja. Sada se ipak malo promenilo, tada je onaj na RStON-u ipak morao da preuzme od Mečke da bi sve išlo u najbojem smislu (a na Krugu veliki nišanac ali stvarno veliki kao i na Nevi uostalom recimo itd.) sada se trudiš da to ne bude obaveza.
Znači sada se vratilo na razmišljanje koje je projektantima bilo u to doba ali sa osnovnim akvizicijskim radarima, tj. divizionski radar ili divizionska grupa osmatračkih radara (to je naravno bolje) je ona koja treba da bude takva da ona sama opsluži nišanca u potpunosti tj. da ona bude akvizicijska a da akvizicijski radari na samim vozilima budu pogašeni, eventuano, ako krenu smetnje, PR rakete i slično ona onda prebaci na njih, na upotrebu sinhronih parova radara sa samih vozila.
Znači ako si se već *izuo* za 4 Pancira i imaš nameru da ih koristiš kao divizion onda moraš sda da ispoštuješ prvo koeficijent zasićenosti.
Recimo za 4 Pancira, imaš 4 svoja radara na njima oni idu sa 0,75 jer su svevisinci a ti imaš 4 nišanca dakle 4x0,75 prema 4 ili 3/4 što mu dođe 0,75 i to očito nije dovoljno jer je minimalna funkcionalnost tek na 1.
Dakle dodamo jedan eto 1RL123 i imamo 4 prema 4 dakle 1 to je minimum. Ali ne baš dobar minumum trebalo bi da težimo ka 1,5, pogotovu što sada uleće u problem ko će da dežura a ko će da bude borbeni.
I tu ubacimo Kastu kao dežurca jer lepo dežura i u dobrom je bandu. Međutim Kasta ima ograničeni plafon i još daje slabu visinu odnosno daje samo ešalon. Zato se ona i ne računa sa 1 nego sa 0,5 u opštem slučaju ali u ovom slučaju pošto i glavni radar ima skoro istovetan domet ona može da se uzme sa koeficijentom 0,75

Sada imamo 1+4x0,75+0,75 = 4,75 dakle 4,75/4 = 1,2 što je već relativno dobro za pokretne sisteme.

I još su lepo raspoređeni, niži viši decimetraš pa centimetraš a nišanci visoki centrimetraši. Šta nam fali, jedan najmanji najeftniji što manji metraš da vodi dežurstvo, bez, pa posle sa Kastom (ili bez nje ako je višlje od njenog plafona) i za to idu ovi prosti metraši noviji.
5.75/4= 1.45 i to je dovoljno za jedan ovakav samostalan divizion i skoro pa optimalno, pogotovu što sa 4 oruđa imaš dva para u sinhronom radu.
Sa 6, odnosno tri para i još ako se razvuku u linijski kordon od 60 km je komplikovanije i mora više i drugačije da se ojača a ako su u perimetru i još manjem nekom, onda samo neznatno.
Sve ovo samo za nezavisni divizion van hijerarhije.

Sad koliko Kasta ima veći domet je diskutabilno ali je suštinski nebitno jer ona ne može da bude zamena za 123-ku iz dva razloga, prvo slabije meri visinu, drugo još važnije ima ograničen plafon. Uostalom ona je dežurni niskovisinac a 123-ka je borbeni svevisinac.

Nastaviću kasnije ostale tačke koje si pokernuo.

Dopuna: 02 Jul 2019 20:26

Sve u svemu, danas je normalna opcija da ti spoljašni izvor odradi bez upotrebe sopstvenog akvizicionog, i to je jedna od velikih prednosti na bojištu, postoji to odavno, iz mog detinjstva praktično, ali ili nije najbolje funkcionisalo promenom, tokom vremena (zastarevalo je) ili nije bilo najbolje zasnovano pa čak je i izostajalo.

U tom smislu, domet sopstvenog radara oruđa gleaš na jedan način a divizionski na drugi ali u oba slučaja prema vremenu reakcije sistema.

Dopuna: 02 Jul 2019 21:03

Pogledaj i ovo:
https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....u-PVO.html

Znači formalno, na prvi pogled, tebi za divizion ovako kako ga sada posmatramo i ne treba veći domet nego što to radi pojedinačni radar na oruđu ali naravno to banalno nije tačno iz dva razlog, prvi podaci imaju neko vreme prenosa pa tek onda nastupa samo oruđe a drugi je naravno da divizionski radar nema idelanu poziciju prema svim oruđima. Zato moraš da imaš zalihu to su glavni razlozi.
Ti razlozi onda ne diktiraju dva puta veći domet od akvizicijskog na oruđu, nego diktiraju neki odnos prema nišancu na oruđu u modelu najvećeg dometa rakete POD USLOVOM da je podatak visine kvalitetan (tu je caka sa 123-kom) i taj odnos je negde na 2 početan a negde na 3 krajnji akademski posmatrano, naravno konkretni sistemi variraju. Npr. u proračunu za Panicira-SM sasvim ne treba da uzmeš 40 km već je daleko relanije da staviš 32-34 km. Tako se nekako i 123-ka i Kupol ukapaju negde na tim donjim vrednostima a kada onako sagledaš ralnu sliku sasvim dobro zapravo. Glavni integralni borbeni radar diviziona ne treba da ima ni prevelilk domet nije ni to bez posledica.
Tek onda je na sceni da dometom težiš da imaš širi uvid u VaP-u i uvek je bolje da taj šriri uvid *dolazi sa strane* a ne sa integralnih radara, odnosno onih radarakoji su direktno akvizicioni dakle u procesu gađanja.
Zato je i najbolje imati dežurce (svevisinca i niskovisinca u paru, ili recimo i jednog gap-filera, ako postoji kritičan pravac, mogli bi da ga nazovemo i brešerom ali jednako nije srpska reč i još je i ona isto malo nepotpuna ili recimo sektoraša mada je to već egzota iako ih ima u svekolikom PVO) kako god najbolje je da taj širi uvid u daje neka makar formalno *spoljna* ekipa, jer u ovoj raspravi to nije, ovde su svi članovi integralni deo diviziona ali metraš i niskovisinac (tu bi bio i brešer ili sketoraš ako ih ima) su oni koji su dežurni, u drugim su bandovima, pogodnijim po mnogočemu ali sa očitim problemom po kvallitetu podatka o visini.

Dopuna: 02 Jul 2019 21:23

Samo su Grčka vatra, Veliki velški luk i Atomici sredstva za koje nije postojalo kontrasredstvo ili kotrapostupak bar.
PR rakete na sreću to nisu a nisu ni opasne toliko, barem ne kao ona tri nabrojana.
Dometom, barem formalnim maksimalnim, su odavno da izvineš prepišale, kad moram tako da kažem, većinu PVO na ovome svetu osim retkih izuzetaka.
Međutim sada za njih postoje i kontrasredstva i kontrapostupci a neki od ovih drugih se već uzimaju u obzir pri konstruisanju novih radara.offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 699
 • Gde živiš: Pomoravlje

Kada covek objasni da i marsovac razume. Ziveli A kako bi se tu uklopio i koji Tor?

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Mi smo ovde na ovom forumu zastupali ideju zajedničke upotrebe ta dva sistema još pre samih Rusa, što je svojevrsan kuriozitet, posebno ako se uzme u obzir da kada je počelo njihvo prepucavanje ili rat PVO-šnjikov ja lično sam se svrstao u Pancirovce.
Međutim nisam dozvolio da izgubim iluzije i napustim čistu fiziku eksplozije, jednostavno koliko god je Ciolkovski na strani Pancira i još štošta, rasna skoro široka multikanalnost, de facto jače ubitačno dejstvo bojeve glave veće rakete i prirodno gusenična šasija su ipak nezamenljive u nekim slučajevima, što je vreme i ratna praksa na kraju i pokazala.
U krajnjoj meri tada sam najviše kritikovao tadašnju raketu Tora (i optroniku) a ona je ipak doživela novu verziju koja i pored konceptualne zastarelosti ipak ima dovoljno dignute krateristike a sistem je sačuvao ostale prednosti (optronika je napokon usavršena dovoljno mada može i bolje) pa je to oruđe i dalje a i zadugo će još uvek, biti u vrhu svoje borbene niše i to i dalje na drugačiji način nego Pancir-S1, ogradio bih se od Pancira-SM on je novi kvalitet i on zaslužuje posebnu priču, jer se ipak kod njega javljaju i neka ograničenja kojih ranije nije bilo a on ipak polako menja borbenu nišu i tek treba da vidimo kako će se pokazati, pogotovu što je nišanski radar u pogodnijem bandu ali je to prvi ogledalski FAR kod Rusa koliko je meni poznato i tek ćemo da vidimo kako će to sve funkcionisati.
Jedna od najboljih stvari sa Pancirom je bila da su uredno i vredno usavršavali sistem i otklonili mnoge ozbiljne nedostatke i doveli ga do skoro potpune zrelosti u verziji S1.
Eto sada vidimo da su Rusi praktično za sada samo o u specifičnim polarnim uslovima prešli na zajedničko korišćenje ta dva sistema, kao što su to uradili malo drugačije istina i u Siriji.

Kombinacija ta dva sistema na minimalan način može da bude osnova PVO manje zemlje; jedni u trupnu a drugi u zaleđe iste u drugom ešalonu radi sprečavanja izolacije bojišta. Pancrii će uskoro efektno raditi i sve vrste BPL-ova nešto što je Toru ipak nemoguće za najniže klase svakako, ali pošto je on trupni sistem to se na tom nivou može rešiti Verbom odnosno Lučnikom relativno dobro. Npr. rakete sa PASARS-a kao ni Igla-S uostalom, više ne mogu da zahvate BPL-ove nižih i srednjih klasa, ni teoretski, one praktično mogu da obaraju samo klasične avione i da pri tome nadajmo se ne upropaste Bofija koji je ionako stešnjen do nefunkcionalnosti na malenom vozilu. No i kao takav je dobar za za odbranu baza i gradova u nižem sloju dok bi višlji i pravi multi didžit morao da odradi neki drugi veći i jači sitem, makar malobrojan, tipa Buka ili nešto slično, obzirom na realnog protivnika relativno O.K.

Međutim ne uzimaj sve ove moje komentare ozbiljno sve je ovo u ovom trenutku i na ovom mestu samo akademska rasprava.

offline
 • Pridružio: 14 Dec 2017
 • Poruke: 59

Pancir navodno oborio svoj prvi vazdusni cilj u Libiji
bog-rata.com/2019/07/06/pancir-s1-libija-mig-23/

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Dal j e 23-ka ili Albatros pitanje je. U svakom slučaj Pancir je već ostvario borbenu upotrebu na 3 kontinenta i verovatno premašio cifru od 100 ciljeva ili joj se bar sasvm približio a ni Tor više ne kasni mnogo sa preko 50 obornih ciljeva otprilike.

Polako bi trebali da razmotrimo SM verziju koja je vrlo specifična. Ona je verovatno zanimljvija malim korisnicima (ali ne takvim kakva je Sirija recimo Srbija nema Izrael za vratom nego neko vrlo brzo sklopljeno ad hoc vazuhoplovstvo od nekoliko desetina F-16) od dosadašnjih Pancira jer je otišla klasu više, istina izgleda da ima i ograničenja i postala je više protivavionski sistem nego protivraketni (nemojte da vas zavara njena sličnost sa CIWS varijantom drugi uslovi su u igri tamo) odnosno možda je bolje reći i jači protivraketni sistem ali manje kanalnosti. Doduše možda je još rano.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23655

Pantsir-SM
slikan u parku patriot a ufati gu Vitali Kuzmin..
offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Očita je direktna evolucija, ali ovo ako zaživi (pu,pu...) po meni zaslužuje novo ime.

offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2419
 • Gde živiš: Macedonia

Oluj2.1 ::Očita je direktna evolucija, ali ovo ako zaživi (pu,pu...) po meni zaslužuje novo ime.

Radar ostaje PESA ili Hibrid AESA . PESA

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2142

Relefleksna (-torska) - ogledalna PESA (verovatno sa elementima koje bi smo nazvali hibridnim), uštedeli su na težini, odustali od borbe snagom, u ovoj koncepciji i ovom trenutku racionalna odluka (znači da su nešto drugo morali da upotrebe protiv ometanja), promenili frekvenciju i dobili sasvim drugačije ponašanje prema meteorima čime je plotunsko gađanje dovedeno do višeg nivoa upotrebljivost ali nešto smanjene teorijske elastičnosti po sektoru i kanalnosti (što je opet kompenzovnao većim dometom)i, ali je zato akvizicioni dobio i bolji domet i rekao bih nešto bolje karakteristike po merenju visine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 569 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 4 sakrivenih i 549 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Chainsaw, dragon986, makivia, Marko Marković, miljannis, miodrag, novator, Parker, S-lash, theNedjeljko, vathra, Vlada78, vlvl, vobo