PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

210

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 73422

Rusi idu na gadjanje


Citat:Погрузка зенитных ракетно-пушечных комплексов «Панцирь-С» на железнодорожной станции Батайск в Ростовской области для отправки на полигоны Капустин Яр и Ашулук.
Фото: Сергей Пивоваров.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 2330

Nova raketa za Pancir-SM, ova levo.offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15713
 • Gde živiš: Lublana

^ Ništa mi nije jasno. Čovek bi očekivao veči drugi stepen (raketu).
- čini se mala (tanka) glava sa eksplozivom znači mora da pukne jako blizu ili čak da pogodi cilj.
- izgleda da drugi stepen (raketa) nema (ili ima) motor?

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 2330

Samo je buster i postojao. Nikada nije bilo pogona na samoj raketi.
Dakle, ima jednostepen pogon - kad buster odradi svoje, odvaja se i dalje bojevi deo rakete leti po inerciji.
Velik i jak buster na novoj raketi daju vecu pocetnu brzinu, pa krace leti ka cilju. Manja masa znaci veci domet, bolju manevrabilnost i manji gubitak energije u zavrsnoj fazi. Verujem da su Rusi jako dobro proracunali koliko eksploziva treba da ima bojeva glava.

Ima jedna caka u ovoj novoj raketi: obzirom da je buster veci, jasno je da ima vise goriva. Ali ne sme se dozvoliti da buster radi predugo, jer je raketa onda neupravljiva na velikom delu putanje. Obzirom da su Rusi verovatno hteli da sacuvaju najkraci domet od rakete od 1200m, morali su da promene sastav goriva i stave novo, koje gori znatno brze i daje znatno veci pocetni impuls.

online
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2320

Koliko sam ja pratio po ruskim sajtovima military.ru nema motor.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4139

Uffff manja masa veći domet ??? to je rastezljivo ko žvakača .

Generalno po zakonu Ciolkovskog za postizanje velikih brzina bitan je odnos masa pune rakete i prazne rakete , To ide nakako ovako poželjno je imati veči volumen komore za smještaj goriva i veču specifičnu težinu goriva jer to daje veču početnu ,startnu ,masu rakete , s druge strane je povoljno imati što manju masa prazne komore mlaznice i korisng tereta .

Konkretno kod raketa ovog tipa je stvar nagurana skoro do maksimuma ... primjena stakloplastike i drugih lakih materijala te relativno veliki promjeri bustera omogućili su da se u laganoj komori smjesti puno teškog goriva .

To gorivo izgara iznutra prema van tako da ta stakloplastična komora nije toplinski opterečena osim zadnjih par desetinki sekunde rada motora , a dok taj toplinski val prodre kroz stijenku komore i ona izgubi čvrstoču buster se več odvojio od koplja , tako da njegova sudbina nije bitna.

Ne govorim ništa o raketnom gorivu , kod tih dimećih kompozita se već davno ( prije 30-40 godina ) došlo do maksimuma i tu više nema pomaka na bolje, tako da to uzimam kao konstantu .

U buster fazi raketa se kreće kroz razlićite brzine i naravno na kraju u trenutku gašenja motora ta je brzina najveća , a otpor kretanja je vezan uz kvadrat brzine, i linerano sa površinom presjeka rakete , odnosno sa kvadratom promjera.

Velika brzina je poželjna , to je i bio cilj cijelog projekta, veliki promjer bustera je morao biti i vidimo kroz nekoliko zadnjih modela da ga stalno povečavaju , jedino što im je preostalo je da pokušaju promjenom oblika smanjiti koeficijent otpora , zato su noviji busteri rađeni u konus bezmalo od samog vrha do dna.

U fazi dok radi motor njegov mlaz popunjava prazan prostor iza rakete tako da možemo govoriti o jednom klinu koji poćinje od vrha rakete i on se postupno širi sve do izlazng otvora mlaznice i taj se klin produžava sa mlazom motora , nastaje jedna idealna forma za brzo kretanje kroz atmosferu.

U trenutku razdvajanja koplja stvari se totalno mijenjaju . Ono leti po inerciji , znači tu je povoljna što veča masa koplja i što manji poprečni presjek i naravno povoljan oblik za te brzine leta.

Naravno da kod tih projektila, bez pogona, gubitak brzine zbog otpora u gustim slojevima atmosfere znatno smanjuje domet , i tu su ruje vjerojatno odigrali igru na slijedeći naćin...

Bliske ciljeve tuku direktno , i tu im paše da koplje brzo dođe u zonu cilja , da pri tome izgubi dosta na brzini kako bi se to svelo na moguče brzine manevra sa krilcima , jer se tu već 30 -40 godina nije uradilo ništa , znači povečala se brzina računanja , ali se brzina pomaka krilaca nije povećala , pa im zato paše da se u zoni cilja koplje kreče brzinom od 2-3 Maha.

Daleke ciljeve tuku ubacnim putanjama , to je ruski specifikum već pola stolječa , pošalje raketu u visoke slojeve atmosfere i tu ona zbog velike brzine i rijetke atmosfere ne gubi puno od brzine , u zoni cilja obrušava , nabere malo brzine i od gravitacije , čak možda prevedu koplje u režim planiranja , kako bi sa što manje gubitaka brzine došli daleko.

Cilj koji je daleko nema pojma da je na nišanu i kad koplje bljesne kraj njega gotovo je, a bliski ciljevi i ovako nemaju nikakve šanse.

Izuzetno je važno da na repu koplja nema ničega nikakvih mlaznica i sličnih sranja , cijela repna površina je slobodna za ugradnju laserskih i inih prijemnika i repetitora , koplje je hladno i ne može ga se uhvatiti u IC lokatoru , jednim dijelom putanje leti kroz plazmu i radarski je nevidljivo za cilj , a vidljivo je za lanser.

Ovo na slici , buster bijele boje , nije najnoviji model , to ima već desetak godina kako se kiseli po sajmovima , najnoviji modeli imaju maksimalnu brzinu leta od 2500m/s i tu su u primjeni zaista nova raketna goriva sa novim bezdimnim oksidansima visokog specifičnog impulsa i velikih brzina izgaranja i cijene cca 100 puta veće od "normalnih" kompozitnih raketnih goriva

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 2330

raketaš ::Ovo na slici , buster bijele boje , nije najnoviji model , to ima već desetak godina kako se kiseli po sajmovima , najnoviji modeli imaju maksimalnu brzinu leta od 2500m/s i tu su u primjeni zaista nova raketna goriva sa novim bezdimnim oksidansima visokog specifičnog impulsa i velikih brzina izgaranja i cijene cca 100 puta veće od "normalnih" kompozitnih raketnih goriva
Koliko kosta "normalno" gorivo/buster?

offline
 • Nikola Radukic
 • Pridružio: 02 Avg 2007
 • Poruke: 354
 • Gde živiš: The City of Nis

Ja bih rekao da je to ova "mala" protivdronska raketa.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4139

Zavisi što smatraš pod pojmom dron , one zujalice sa 4 elise što snimaju svadbe ili gole tete na plaži ja ne smatram dronom, iako kod nas na televiziji to zovu dronovi.

Ova lijeva raketa sa kopljem malog kalibra je za velike domete , sva je masa koncentrirana u koplju malog promjera , a aerodinamika je takva da je predviđeno da leti dugo vremena na visokim brzinama u visokim slojevima atmosfere . To je onaj slučaj kad avion nema pojma da je na nišanu ne izvodi nikakav proturaketni manevar , a koplje samo tako iz vedra neba kresne ko grom.

Ta mala krilca kanari su jako efikasni na velikim brzinama ali nedovoljno da bi koplje pratilo avion u manevru izbjegavanja, pogledajmo za usporedbu kakvi su kanari kod modernih raketa zrak ztrak , to su prave lopate , je avion zna da je napasdnut i izvodi proturaketni manevar, i izvodi ga micanjem kompletnih stabilizatora, zadnjih krila i još vektorira motorom , iraketa da bi ga uhvatila mora imati bolji manevar od njega.

Mi pravu protudronsku raketu još nismo vidjeli na Panciru, ja očekujem da to bude nešto poput sačmarice koja ispaljuje male igle sa stabilizatorima . Takve igle promjera desetak milimetara od volframa ili urana bi stvorile smrtonosni oblak u zoni drona , ako dron prođe kroz taj oblak čeka ga isti takav ali manji oblak od topova , nemojmo zaboraviti da granate od topova imaju stražnji laserski opravljani upaljač i da i ta granatica može ispaliti hrpu sačme ispred sebe i stvoriti taj oblak.

Ovo što Izraelci svake noći treniraju Sirijce dobro dođe ruskim znanstvenicima da uhvate "algoritam" borbe sa dronovima , da li to znači da će u tih 12 cijevi biti nekoliko raketa za veliki domet nekoliko za srednji i nekoliko protudronskih , ili če se pojaviti Pancir sa 40 cijevi i rokati kao VBR po dronovima to tek teba izanalizirati.

Pojava tih snažnih bustera od stakloplastike i njihova serijska proizvodnja unosi neke nove elemente u razvoj misli o bliskoj protuoklopnoj, i helikopterskoj borbi i uporabi nevođenih raketa koje su imune na smetnje ili poremečaje koje izaziva vjetar ili prva oscilacija repa rakete po izlasku iz lansera , kod tih ubrzanja raketa je precizna poput topa tako da nam tek predstoji pravi dernek.

Cijene goriva se kreču u rasponu od desetak dolara po kilogramu do tisuću i više , i tu cijena nije odlučujući fator več svojstva ... ima prekrasnih goriva sa velikim brzinama izgaranja i velikim impulsom i k tome još ne dime , ali im je ograničen tempreturni opseg uporabe ili vijek trajanja ili su jako osjetljiva na pojavu minimalne vlage itd.

Jedan od takvih primjera je protuoklpna raketa Wiper ,jedan od najskupljih debakla u povjesti američke kopnene vojske , najavljivana u superlativa , u svemu je bila bolja i dva koplja ispred ostalih , u istim uvjetima je imala brzinu izgaranja goriva dva put veću od naše OSE , dok smo se mi patili sa aluminijem oni su već radili kompletnu raketu od stakloplastike, bili su dva put kraći od nas i tri put lakši. Užas jedan osječali smo se tako impotentno i jadno , a na kraju naša OSA još radi po blikom istoku , a Wiper je zaustavljen i ne samo to , bio je toliko opasan da nije izvršena deleboracija bojeve glave i motora već su sve skupa sa kontejnerima bacili na dno mora.

offline
 • Pridružio: 10 Jun 2008
 • Poruke: 3846

raketaš ::
Bliske ciljeve tuku direktno , i tu im paše da koplje brzo dođe u zonu cilja , da pri tome izgubi dosta na brzini kako bi se to svelo na moguče brzine manevra sa krilcima , jer se tu već 30 -40 godina nije uradilo ništa , znači povečala se brzina računanja , ali se brzina pomaka krilaca nije povećala , pa im zato paše da se u zoni cilja koplje kreče brzinom od 2-3 Maha.
.......
Ta mala krilca kanari su jako efikasni na velikim brzinama ali nedovoljno da bi koplje pratilo avion u manevru izbjegavanja, pogledajmo za usporedbu kakvi su kanari kod modernih raketa zrak ztrak , to su prave lopate , je avion zna da je napasdnut i izvodi proturaketni manevar, i izvodi ga micanjem kompletnih stabilizatora, zadnjih krila i još vektorira motorom , iraketa da bi ga uhvatila mora imati bolji manevar od njega.Da li bi mikro mlaznice umesto kanari krilca rešile problem gađanja cilja koji izvodi proturaketni manevar?Mikro mlaznice kao kod CUDA:

http://elementsofpower.blogspot.com/2012/12/the-mysterious-lm-cuda-missile.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 558 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 508 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AK - 230, amaterSRB, aramis s, arsa, Atomski čoban, balkan1, Bogoslov, BSD, caesar, Deneb, Dersu Uzala, doktor1964, dragon986, Drug pukovnik, gagisuki, GveX, havoc995, HrcAk47, ILGromovnik, Ilija Cvorovic, Insan, kalens021, Leonardo, manda87, MarKhan, mean_machine, mercedesamg, MIg, Milan A. Nikolic, mrmr, pein, Radoje, Sale.S, segax1, shone34, stug, Toni, VJ, Vladimir90, voja64, wizzardone, Đuro Maximus