PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

238

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

@..........

Dosta lutamo van teme, moderacija toleriše jer ipak je ovo nešto što je vanserijski događaj, ali da pokušamo barem donekle da se "noktima" držimo teme, a ona je Pancir...

Ovde su postavljena neka pitanja oko uvezivanja Pancira sa Kubovima i PASARS-ima, ali i tvrdnje da bi 20-30 Pancira bilo dovoljno za PVO Srbije.

Ja moram na početku da iznesem svoje mišljenje, da uvezivanje Pancira sa Kubom svakako nije nemoguće, ali se postavlja pitanje zašto bi se to radilo, znači koja je namena Pancira? Treba znati da Pancir ima svoj osmatrački radar slabašnog dometa za Kub, dakle svega oko 36-45 km (ovisno o RCS cilja). Moguće je preko komandne stanice optičkim kablovima slati podatke prema UKUV-u, a on dalje prema digitalizovanom RStON-u, ali opet kažem mislim da nije baš najbolje rešenje. Naravno, moguće je da OAR Mečka služi kao izvor podataka, ali ..... ide nastavak teksta....

Prvo, treba da znamo namenu Pancira koji će doći kod nas i formaciju u kojoj dolazi. Ovde se nekako "odomaćio" stav da je "baterija" osnovna vatrena jedinica, ali ja i dalje mislim da bi bilo potrebno formirati jedinicu ranga "divizion" ako bi sistem postavili "kako treba". Dakle, imamo 6 TELAR-a, 3 TEL-a, 5-6 tehničkih sredstava logistike i podrške i komandnu stanicu Ranzhir. To je 13-15 odeljenja, zavisno od toga da li će se recimo TEL-ovi "spičiti" u jedno odeljenje ili više. Naše PVO baterije imaju, odnosno imale su do sada, od 8-10 odeljenja.
S obzirom da baterije ne mogu postojati "samostalno", ali rang "diviziona" načelno može, bilo bi potrebno nabaviti još 6 TELARA i sve gore što sam nabrojao i tako imati 2 baterije, koje će sa svoje 2 komandne stanice i 1-2 OR činiti "samostalnu" jedinicu divizion.
Tada bi se ova jedinica mogla uključiti u PVO sistem kao recimo 3. rd PVO iz sastava 250. raketne brigade.
Dakle, uz verovatnoću da će sredstva stizati "sukcesivno", smatram da bi bilo potrebno imati najmanje 8-12 TELAR-a sa pratećim TEL-ovima i komandnim stanicama i barem 1 (a poželjno 2) osmatračka radara tipa Kasta 2E1 i/ili E2.
I sada je naravno moguće pojedine TELAR-e izvlačiti iz borbenog poretka diviziona i slati u zasedna dejstva ili u pratnju neke mehanizovane kolone i slično.

Ipak, podvlačim još jednom, bez obzira što je u pitanju savremeno sredstvo Pancir, u praksi se pokazalo da pojedinačno izvlačenje sredstva iz sastava jedinice ne daje dobre rezultate, čak može napraviti i veću štetu uz žrtve. (primeri izdvajanja baterija Kub u zasedna dejstva koja nisu dala nikakve efekte, a u 2-3 slučaja čak bila i pogubna za ljudstvo i tehniku. Razlog: nema se dovoljno precizan podatak o stanju u VaP-u, a radari na sredstvima imaju prekratak domet po daljini ili prenizak po visini, usmeno navođenje sa pridodatih radara poput P-15 ili drugih nisu bili zadovoljavajuću zbog nedovoljnog dometa po visini, ali i grešaka u određivanju azimuta ako se podatak dobija od jedinica VOJIN ili radara drugih jedinica u okolini)

Dakle, mišljenja sam da se Pancir treba koristiti kao neka vrsta "PVO teritorije", bez obzira što je ta teritorija možda "uža" i odnosi se na aerodrom ili pak na puk nekog većeg sredstva PVO (S-300/400) ili slično. Rad Pancira će sigurno najbolje doći do izražaja kada rade sa svojim OR i svojim KIS i imaju realno stanje u VaP-u i plus primaju dodatne podatke od radara sa aerodroma ili od sistema koga brane (recimo S-300/400). U tom smislu, ja lično Pancir vidim u reonu Beograda sa barem 2 osnovne jedinice za PVO i aerodroma Batajnica i većeg sredstva koje će neminovno doći i naravno i za odbranu glavnog grada.

Tako da smatram da neka mišljenja kako treba da kupimo 20-30 Pancira i da je to dovoljno za PVO Srbije, nije utemeljena. Mišljenja sam da barem 2 baterije, 8-12 TELAR-a Pancir treba samo oko Beograda. Potrebno je nabaviti barem 2 diviziona PVO većeg dometa i mislim da se radi na tome i da to uopšte ne mora biti ruski sistem, nego i kineski ili beloruski i da je to suština.

S obzirom da je vrlo moguće (postoje informacije koje se mogu smatrati relativno pouzdanim) da ta barem 2 diviziona PVO većeg dometa dobijemo kao donaciju ili "budzašto", potrebno je konačno završiti modernizaciju RStON-a na Kubu jer nadam se da su sada svi videli na ovoj vežbi da je Kub i dalje NEMODERNIZOVAN i da shvatimo da to jednostavno "tapka u mestu".

Tada treba ozbiljno razmišljati i kupiti barem 3 diviziona Buk M2 ili Buk MB od Belorusa (jedino što je upitno kako se taj sistem dalje može modernizovati) i nov KIS i uvezati u tri najveća grada posle Beograda, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu po jedan divizion Buk M2 ili MB sa po 3 baterije sa barem 2 baterije modernizovanog digitalizovanog Kub-a. I to je dovoljno za neki početak.
U narednoj deceniji dokupiti "resto" Bukova i polako Kub i definitivno poslati u zasluženu penziju.

Dakle, već sam ispisao da je po meni potrebno za narednih do 3 godine minimum:
- 8-12 TELAR-a Pancir sa KSt i sopstvenim OR
- 2 diviziona PVO većeg dometa
- 3 diviziona Buk M2/MB ili slično

Ovo može sve ispod 500 miliona dolara....a sad šta će biti, videćemo.... SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Stručljak
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 9709

Sta bi za trupne divizione? Jos Bukova i mozda Tor? Tor I Tungi? Ili polarni Pancir?offline
 • Pridružio: 14 Jan 2012
 • Poruke: 31

Napisano: 26 Okt 2019 10:52

Ima slika na ausairpower Pancira sa 2x po 5 raketa i onim uređajem umesto šeste rakete ali iz nekog razloga ne mogu da je okacim. Lepo se vidi kako izgleda

Dopuna: 26 Okt 2019 10:53

Ako neko ima vremena da je postavi bilo bi lepo. Ja numem Smile

Dopuna: 26 Okt 2019 11:02

offline
 • HDMI 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 17 Jul 2019
 • Poruke: 326

Sve sto je vojska do sada nabavila, bilo je ono sto je naj,naj, najhitnije.Buk je svakako sledeci PVO prioritet na redu.Mislim da se na modernizaciju Kub-a, nece ni ici, vec ce Buk polako da ih menja.U vojnom budzetu se svakako vec sada planira stavka za Buk-a, samo je pitanje da li će odluka za Buk biti, 20 ili 21 godine, a pristizanje godinu dana od porudzbine.
Takodje ostaje pitanje, da li idemo na Belorusku donaciju, odnosno modernizaciju, ili na novo od Rusa, ali svakako je Buk karika koja nedostaje.
Sve sto je Kubovac rekao, to je sve bas tako, i to je svima odgovornim u vojsci za PVO ,jasno kao dan.
Najbitnije je, da je vojska posle 40 godina propadanja ,oživela, i da se konačno modernizuje.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

A.R.Chafee.Jr. ::Sta bi za trupne divizione? Jos Bukova i mozda Tor? Tor I Tungi? Ili polarni Pancir?

Ja bi sve to što si ti nabrojao, pogotovo Tor. Ali pišem sa "zadrškom" imajući u vidu da je nama lakše "završiti autoput sa 2 grdeličke klisure" nego izdvojiti dovoljno novca za odbranu. Mada se situacija popravlja, čisto da me neko očas posla ne uvuče u politiku....

Pa rat 99-te je upravo pokazao da je naša zemlja previše mala da bi se sada imao trupni PVO tipa Kub ili Buk da prate "tenkovske kolone". Mi smo, rekoh premali, sa cca 400 km uzduž i cca 250 km popreko (na najširem delu). Zato smatram da pametan raspored ta hipotetska 2 (ili 3) divizona PVO većeg dometa i Bukova/modernizovanih Kubova u reonima tri najveća grada, uglavnom to sve pokrivaju (da ne zaboravimo i Neve). Moglo bi se po potrebi pojačati na nekom pravcu. Ali to je pod pretpostavkom da ćemo tenkovsku kolonu slati iz Subotice u Preševo. Najveći manevar 1999-te godine OMJ iznosio je 80-100 km i to pokriva 1 divizion Buk 2 bez problema. Znači za hipotetski manevar OMJ iz Kraljeva u Niš, potrebno je pravilno rasporediti "hipotetska" sredstva Kragujevačkog i Niškog Puka Buk-2/Kub i cela trasa je "pokrivena"....

Pitanje je šta se tzv. neposrednom PVO koja bi "zaista" i išla uz trupe. U ratu 99-te letovi ispod 3000 metara su bili retki, ali u ratu "neke druge vrste" i sa "nekim drugim ubojnim sredstvima" koja danas postoje, mislim da mogu biti dovoljni sistemi koje imamo danas: L-70 Bofors i 30/2 mm Praga + Strela 2M i Igla, kao i kupljeni sistemi Mistral (mada im još ne znamo tačnu namenu) i PASARS koga ćemo valjda proizvesti u naredne 2-3 godine sa IC raketama i uvezanog na modernizovanu Žirafu.
Možda bi se moglo nabaviti nešto sistema Strela 10, ali i Strele 1 mogu još poslužiti......

Dakle, u ovom momentu ja lično ne bih mnogo "čačkao" oko novih nabavki za te trupne ili da ih ja nazovem tako "neposredne" PVO. Smatram da je sada važnije "pokriti" Beograd i ova tri najveća grada, jer se samim tim i pokriva najveći deo prostora kuda OMJ i druge jedinice mogu marševati, a to bi mogli sa nabavkom nekoliko sistema PVO većeg dometa (barem do 100 km), Pancira i Buk-2, uz upotrebu Neva i Kubova koliko još može. I konačno, nabavkom još Bukova i još diviziona PVO većeg dometa (a uz njih verovatno još Pancira) u narednoj deceniji (nadam se prvoj polovini), penzionisati i Nevu i Kub.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

Blagojević Mlađan ::Znaš kako....ne znam šta bi ovo moglo da predstavlja, ali je moguće da je to simulator rakete u lanseru i da služi za trenaž. Pisao sam već kako se kod vežbovnih ispitno-školskih gađanja ne praktikuje pretovar i povezivanje bojevih raketa, već se radi bez njih (barem je tako bilo u moje vreme).
Ovo je možda simulator, koji će odraditi sve što raketa treba da da kao "odgovor", pre nego se lansira, na primer: potvrdu da je pravilno spojena, potvrdu da je spremna za lansiranje i dr.. Ukoliko se nešto od ovoga ne uključi kao signalizacija, posada nešto nije uradila dobro. Ovo pišem bez nekih izvora, čisto mi tako izgleda....

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 757

@ Kubovac
Tek kad penzionisu Nevu i Kub, prestace crne misli i predrasude da imamo muzejski PVO.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6452

*- 8-12 TELAR-a Pancir sa KSt i sopstvenim OR
- 2 diviziona PVO većeg dometa
- 3 diviziona Buk M2/MB ili slično*
Oва два дивизиона под алинејом 2,помњао је Вучић још пре око 2 године.Да би смо ако будемо стрпљиви могли добити као донацију Бук-М1/да смо узели одмах морало би да се плати/.Из истог разлога је и цена Панцира С,да сад не шпекулишемо нека буде С2,нижа данас,тј отприлике као за Руску војску.Па опет уз сво поштовање,чини ми се да је број Панцира 8-12 опет недовољан.Нешто мора да брани и БукМ2/КуБ.Плус како је колега Цхафе лепо приметио трупна.А обзиром да је то и код Руса све на гусеницама,остаје опет Тунгуска као ЦЕНА/КВАЛИТЕТ,нај реалнија опција.Пасарс,Стрела10,итд.нису алтернатива,могу бити само надопуна.Чини ми се да је нај реалнија улога тих 8-12 Панцира С,да штите неки вредији систем средњег/дужег домета.Има ли опет смисла 8-12 Панцира држати на једној локацији/уколико не штите знатно потентнији систем/,јер је домет мали и могу бити заобиђени.Истина нама шта год да дође од ПВО система представља велики помак,али принципијелно...

offline
 • Aleksandar
 • Pridružio: 30 Okt 2012
 • Poruke: 1004
 • Gde živiš: Kraljevo

Po meni je za nas najbolje resenje s-350
Delimicno menja s 400 a i bukove, najbolji sistem, a jos moze da kombinuje rakete srednjeg i dugog dometa

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4050

@MB120mm

Ovih 8-12 Pancira ja zamišljam kao PVO teritorije i to verovatno aerodroma Batajnica, kao i sredstava diviziona PVO sistema većeg dometa. Naravno i za PVO glavnog grada u skladu sa tehničkim mogućnostima i količinom oruđa, ali nikako ceo Beograd sa ovoliko oruđa. Znam ja da mnogi ovde pišu "1 Pancir menja ceo divizion Neva" i misle da "poredaju" te Pancire oko Beograda, kako su nekada bili poredani divizioni Neva.
Ja to ne vidim tako, a to i nije namena Pancira i mislim da to ne bi bio pametan potez.

Što se tiče 2 diviziona PVO većeg dometa, ja tu nikako ne podrazumevam Buk M1 ili M2, jer su to sistemi srednjeg dometa. Ja tu smatram ili sisteme S-300/350 nabavljene ili donirane od Rusa ili Belorusa (uz političke rizike koje to nosi) ili sistem FK-3 za koji postoje neke informacije da su Kinezi spremni da nam doniraju ili prodaju daleko ispod cene.

Što se tiče trupne PVO koja može obavljati i funkciju teritorijalnog PVO, tu vidim Buk M2 i Kubove (po mogućnosti modernizovane) uz nadopunu sredstava koje već imamo i koje sam nabrojao, uz konačno uvođenje PASARS-a sa IC raketama i modernizovanom Žirafom i sistema Mistral.
Takođe, imamo i sisteme Strela 1M i Strela 10 koji su za sada dovoljni.

Naravno, ako "gazda" hoće da "dreši" kesu, onda idemo "na pijac" u Rusiju i gdegod proizvode kvalitetne sisteme PVO i kupujemo i Tunguske i trista čuda. Nemam ja ništa protiv, naprotiv! Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 428 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 418 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bluper, Buda Baba, djordje92sm, Istman, JOntra, Kristian_KG, opt1, Parker, 125