PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

241

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@MB120mm

Ovih 8-12 Pancira ja zamišljam kao PVO teritorije i to verovatno aerodroma Batajnica, kao i sredstava diviziona PVO sistema većeg dometa. Naravno i za PVO glavnog grada u skladu sa tehničkim mogućnostima i količinom oruđa, ali nikako ceo Beograd sa ovoliko oruđa. Znam ja da mnogi ovde pišu "1 Pancir menja ceo divizion Neva" i misle da "poredaju" te Pancire oko Beograda, kako su nekada bili poredani divizioni Neva.
Ja to ne vidim tako, a to i nije namena Pancira i mislim da to ne bi bio pametan potez.

Što se tiče 2 diviziona PVO većeg dometa, ja tu nikako ne podrazumevam Buk M1 ili M2, jer su to sistemi srednjeg dometa. Ja tu smatram ili sisteme S-300/350 nabavljene ili donirane od Rusa ili Belorusa (uz političke rizike koje to nosi) ili sistem FK-3 za koji postoje neke informacije da su Kinezi spremni da nam doniraju ili prodaju daleko ispod cene.

Što se tiče trupne PVO koja može obavljati i funkciju teritorijalnog PVO, tu vidim Buk M2 i Kubove (po mogućnosti modernizovane) uz nadopunu sredstava koje već imamo i koje sam nabrojao, uz konačno uvođenje PASARS-a sa IC raketama i modernizovanom Žirafom i sistema Mistral.
Takođe, imamo i sisteme Strela 1M i Strela 10 koji su za sada dovoljni.

Naravno, ako "gazda" hoće da "dreši" kesu, onda idemo "na pijac" u Rusiju i gdegod proizvode kvalitetne sisteme PVO i kupujemo i Tunguske i trista čuda. Nemam ja ništa protiv, naprotiv! WinkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

mgaji21 ::@ Kubovac
Tek kad penzionisu Nevu i Kub, prestace crne misli i predrasude da imamo muzejski PVO.


Ako ti je za utehu....zamislimo da nas ne napada NATO.....Okolne zemlje imaju tako snažnu avijaciju (a neke nemaju nikakvu) , da bi im naši Kubovi i Neve ovakvi kakvi su sada napravili "harakiri".

Ja sve što pišem, pišem o protivniku tipa NATO (a ko bi nama Srbima pretio nego Osmansko Carstvo, Austrougarska, Nemački III Reich i na kraju NATO, mi ne znamo da "odaberemo" protivnika slične snage i veličine... Wink ) i to u nekom "ograničenom" ratu, jer naravno da je iluzorno očekivati da jedna Srbija "pobedi" NATO, ali ako imamo sredstva za odvraćanje, neće se tako lako ni odlučiti na napad. A sa druge strane, mislim da ni Rusija ovaj put ne bi sedela "skrštenih ruku"....To je moje mišljenje, a ne bih voleo da to moramo "isprobati u praksi", jer sve i da to bude najbolje po nas, na..ebaćemo....
Znate onaj bedž iz 99-te: "kako god okreneš, naje.asmo!"..... Winkonline
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5025

Citat:Pa rat 99-te je upravo pokazao da je naša zemlja previše mala da bi se sada imao trupni PVO tipa Kub ili Buk da prate "tenkovske kolone".

Meni se čini da malo treba da menjamo precepciju, baš zbog ovakvih momenata. Buk i Kub jesu po specifikaciji trupni sistemi, al za korpus, čak armiju. Čini mi se da bi im opala efikasnost kada bi stajali u brigdnim divizionima. Sa druge strane kao jedan od ešalona teritorijalne odbrane, u 4 diviziona su verovatno bolja opcija. Pancir je tu da ih podržava i štiti, takođe da brani važne objekte. Naravno da bude i telohranitelj nekom težem sistemu, koji isplajuje dugoprugaške lokomotive.

Međutim i ako sam gunđao da je samo oruđe trapavo, može da bude nosilac vatrene moći trupnog diviziona, ali ispraćen sa Strelama 10 i Mistralima, četvoropucom i nekom smislenom verzijom PASARS. Naravno najradije bih video onog polarnog, no može i Tungi tu, naravno i Tor.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

A.R.Chafee.Jr. ::

Međutim i ako sam gunđao da je samo oruđe trapavo, može da bude nosilac vatrene moći trupnog diviziona, ali ispraćen sa Strelama 10 i Mistralima, četvoropucom i nekom smislenom verzijom PASARS. Naravno najradije bih video onog polarnog, no može i Tungi tu, naravno i Tor.


Ej kad već pominješ tog "polarnog" ili da mu ponovim naziv da ostali znaju: Pancir SA (A je oznaka za Arktik). Ja se uopšte na šalim kada kažem da mi se taj model najviše sviđa i da ima sve ono što ja smatram "najpoželjnijim" a to je:
- gusenična platforma za radare i rakete
- nije hibrid, ima samo rakete i to 18 komada
- posada se nalazi u drugom guseničnom vozilu koje vuče platformu za rakete i radare
- domet raketa 25 km po daljini i 15 po visini

Guseničar-veća prohodnost i plus ima i amfibijske mogućnosti, više raketa bez topova i posada dodatno zaštićena jer je udaljena od radara i raketa....Milina! Very Happy

offline
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 532
 • Gde živiš: Pomoravlje

Za nas bi SM verzija bila extra teritorijalna PVO. Zamenila bi i Neve i Kub a i nadmasila ih u svemu. I to samo jedan puna baterija sa 6 vozila bi imala vecu moc od svega sto imamo na stanju. A po meni potrebno je jedno 4-5 diviziona sa po 4 vozila s tim da oko BG idu dva o ostalo umesto Kuba sirom Srbije. Uz sve to bi po bar dva TORA po divizionu upotpunila borbenu moc. Oluj je svojevremeno napisao da Pancir i Tor zajedno cine mnogo zajebano sredstvo a danasnje najnovije verzije daju i lep krug dejstva...

offline
 • Pridružio: 15 Jan 2011
 • Poruke: 108

Zamišljam susret Putina i Vučića kao u tesnoj koži kad Pantić govori Sotiru zvanom Đubre.
"Možete misliti šta mi sve fali", "Pa sve ti fali"

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5025

Citat:Ej kad već pominješ tog "polarnog" ili da mu ponovim naziv da ostali znaju: Pancir SA (A je oznaka za Arktik). Ja se uopšte na šalim kada kažem da mi se taj model najviše sviđa i da ima sve ono što ja smatram "najpoželjnijim" a to je:

Ima i polarni Tor. Wink

Vitez je super platforma za svaštajoš nešto. i nije ograničen samo za polarnu pustoš.

offline
 • Pridružio: 18 Nov 2017
 • Poruke: 237

I ja malo da odlutam od teme sa mojim novogodisnjim zeljama...voleo bi da vidim kombinaciju Buk m2 sa Torom m2 za blisku zastitu za NS, NIS, i Kraljeva (gusenicari) a oko Bg neka dva diviziona dalekometnih u kombinaciji sa dva diviziona pantsira (tockasi). Naravno na to i radari....tipa kasta/nebo za otkrivanje ovih nevidljivih...Mislim da bi moglo da se nabavi nekoliko polovnih diviziona bukova m2 iz rusije..i buk mb iz belorusije pa da se sve pokrije.. A Tungusku nikad ne bi razmatrao jer smatram da je preskupa za ono sto nudi...nekoliko sistema mistral/verba/igla s integrasanih u pvo, na vozilu sa dobrom optronikom je daleko jeftinije, ubitacnije, robustnije za blisku zastitu jedinca na marsu. Finansijski mi se sve cini realno ako se ide na polovne sisteme dugog i srednjeg dometa...samo da se hoce...

offline
 • Pridružio: 01 Jan 2012
 • Poruke: 677

Citat:
26.10.2019
Гађање из борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру вежбе „Словенски штит 2019“

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ бојном гађању борбених средстава „Панцир С1“ у оквиру Заједничке тактичке вежбе са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“.

Министар Вулин је након успешно извршеног гађања, истакао да је захваљујући споразуму између председника Путина и Вучића, Војска Србије данас много снажнија и опремљенија.

- Захваљујући спровођењу војно-техничког споразума, али и захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше Војске који је био на обуци за употребу система „Панцир С1“, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији – истакао је министар Вулин додајући да је реч о оружју које гарантује дуготрајни мир и да „Панцир С1“ сада постаје део наоружања Војске Србије.

Руководилац вежбе „Словенски штит 2019“ командант 250. ракетне бригаде за пртивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић истакао је да припадници те јединице и колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успешно изводе другу етапу ове вежбе.

- То је прва таква вежба јединица ПВО, и она је од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Руске Федерације. На овој вежби, укључујући и прву етапу у Руској Федерацији, много тога смо научили о новој техници, тактици и употреби ракетних система, ракетних јединица за ПВД и свима нама у наредном периоду та искуства ће бити драгоцена. Прилику да изврше своје бојно гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД „Панцир С1“. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност и надам се да ћемо у наредном периоду наставити са извршењем овако важних и значајних задатака – истакао је генерал Јанковић.

У саставу послуга које су данас извеле гађање, био је и капетан Милош Голубовић, припадник 250. ракетне бригаде, који је истакао да су током гађања по надземном циљу топовским наоуружањем све мете успешно уништене.

- Овај задатак је изузетно битан како за нас, тако и за наше колеге из Руске Федерације, зато што смо стекли изузетно искуство које ће нам бити драгоцено у будућим задацима које нас очекују – истакао је капетан Голубовић, који може да се похвали да је уз стечено искуство, током боравка на обуци у Руској Федерацији, постао богатији за још једног члана породице, јер је добио другог сина.

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оценио је оценом одлично и додао да је реч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вежбе.

Након успешно изведеног гађања генерал Грехов, уручио је министру Вулину макету система „Панцир С1“.

За потребе гађања, са аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, две борбена средства „Панцир С1“, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, пребазиране су на интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде“, где је извршено бојно гађање циљева на земљи.

Артиљеријско ракетни систем за противваздухопловна дејства „Панцир С1“ намењен је за противваздушну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

Гађању су су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Душко Жарковић, као и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

http://www.mod.gov.rs/cir/14636/gadjanje-iz-borben.....2019-14636

offline
 • Pridružio: 18 Jun 2009
 • Poruke: 223

A.R.Chafee.Jr. ::

Vitez je super platforma za svaštajoš nešto. i nije ograničen samo za polarnu pustoš.


Kad se spominje Vitez tj S 350, vidim da se trenutno po netu spominje samo daljina dejstva do 60km, raketa 9M96E2 kojoj je domet 120km jos uvek nije u upotrebi ili? Ako neko zna?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 845 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 2 sakrivenih i 811 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _commandos_, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, aramis s, babaroga, bojank, caesar, cikadeda, damirZR, Daxi184, eighty-one, frenki1986, goxin, Konda, kovinacc, Kožedub, MarKhan, misaru, nebojsag, nikolapetkovic, Ratnik84, RJ, rodoljub, ruger357, Sirius, Skywhaler, vlvl, voja64, White Knight