S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

49

S-25 Berkut / SA-1 Guild; S-50; S-100; V-400 Dalj

online
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3018

Ušao si u kompletan proračun aerodinamike i stabiliteta bez dovoljno podataka. U situaciji kad se sve mijenja svake sekunde radi se metodom morak po kora ( numerička integracija )

Prethodni korak je situacija na kraju rampe. Iz potiska i mase te dužine rampe i nekog trenja se dobije situacija za ulazak u prvi korak.

Obično se integracija vrši po brzini , pretpostavimo da smo podijelili brzinu na sektore od 50 m/s . izračunamo koliko se goriva moralo potrošiti da se dobije prirast brzine od 50 m/S iz toga znamo položaj težišta u tom trenutku, za brzinu od 50 m / s se izračunaju svi otpori i uzgoni te momenti za situaciju kad su krilca i eleroni u neutralu , i kad su na maksimumu otklona.

Proračun se ponavlja za cijelu putanju i ponavlja se za nekoliko putanja , elavacija lansiranja.

U početnim fazama razvoja nekog projektila su se u moje vrijeme koristile grafičke metode, skidaju se koeficijenti sa dijagrama , jer je već netko ranije obradio u aerotunelu neke karakteristične oblike krila i profila, spojeve krila sa trupom , oblike trupa , prelazne konuse itd. Na tom nivou razvoja tijesno surađuju konstruktor motora sa aerodinamićarom odnosno glavni konstruktor rakete sa njima . Obično taj glavni konstruktor ima iza sebe već nekoliko konstrukcija motora ili nekoliko kompletnih aerodinamićkih proračuna tako da mu je lakše , jako je bitna ta početna suradnja da se to u startu već nekako uštima .

Nakon te "eskizne" faze frši se detaljan proračun aerodinamike i stabiliteta projketila, prave modeli rakete i pušu u aerotunelu te se na bazi dobijenih podataka vrše korekcije u aerodinamici.

Nisam dugo čitao temu GROM , a radio sam na njemu i znam iz prve ruke što se događalo ... nije bilo te početne suradnje između konstruktora rakete , konstruktora motora i aerodinamičara.

Moramo se vratiti u 1971 godinu na jednu jutarnju kavicu na Institutu i komentare onoga što se tada događalo u Zagrebu odnosno unutar Komunističkoj Partiji Hrvatske . Reforme koje su tražili Savka i Tripalo je podržavao i sam Tito sve do one noći kad ga je nazvao ( posjetio) Brežnjev i rekao da zaustavi taj pokret ili će ga oni zaustaviti tenkovima..

Na toj jutarnjoj kavici je Pukovnik Dr Slobodan Janković podržao pokret u hrvatskoj i ni kriv ni dužan izletio iz partije, izletio iz armije ostao bez stana , ostao bez radnog mjesta , a bio je direktor sektora aerodinamike na institutu... de fakto je izbačen na ulicu . Iako je general Mišković kao šef KOS a tih dana imenovan Titovim specijalnim savjetnilom za sigurnost i sa ekipom prebačen u Zagreb , potvrdio da ni Savka ni Tripalo nisu skrenuli sa linije Partije , Boba je nadrapao i ostao na ulici, naravno bez putovnice i pod budnim okom UDB e.

Epilog toga je bio nakon par godina, kad se Boba ipak zaposlio kao civil na Vojno Tehničkom Fakultetu u Zagrebu i postao redovni profesor i šef katedre za raketne sustave ... putovao je par godina na relaciji Zagreb -Beograd , u Zagrebu je držao postdiplomske studije mladim inžejerima koji su došli na studije iz Beograda ili Sarajeva , a u Beogradu je ispravljao greške njihovih starijih kolega.

Greške su bile prevelike , motoraš je vukao na svoju stranu , ekipa za navođenje na svoju sve u svemu projekat je već u eskiznoj fazi bio promašaj .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 2735

Ali ja se ne predajem, moram dokučiti kako odmjeravaju te koordinate. Jednostavno -0,084 CAX ili 79,5mm nikako ne mogu dobiti kombinirajući dimenzije, a probao sam svašta. Da li vam je poznata ova metoda, određivanje profila i položaja CAX ? Vrijednosti su najbliže što sam uspio nabocati raznim obrtanjem brojeva.Interesantno da istim postupkom na primjeru Dvine koja ima sličnu konfiguraciju i isti profil tip krila bude slično pozicionirano težište u odnosu na ovu neku ''nultu točku''online
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3018

Nešto mi je to sve poznato .. time si odredio centar uzgona za krilo i odgovarajući dio trupa ,dok se vratim u civilizaciju budem pogledao što na to sve kaže Krasnov , aerodinamika raketa .

Treba tu knjigu potražiti na netu , zapravo sve što je napisao Krasnov vrijedi zlata , zato što je gradivo prilagođeno srednjoj školi i početku fakulteta, kao neki uvod u aerodinamiku . Sve što je napisao prof Janković podrazumijeva da znaš sve što je Krasnov napisao i usput imaš magisterij iz numeričkih metoda u matematici .

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2612

Evo dva toma koja su se mogla naći na brzinu na internetu. Format djvu.

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

online
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3018

@gargantua .. blizu si, ali ipak ako možeš skini negdje aerodinamiku raketa iz 1968 godine , ove dvije knjige ( pogotovo druga ) mu dođu nešto kao uvod u povratak balističke ( nuklearne ) glave iz svemirskog prostora u atmosferu.

Još da je iskopati neku zbirku zadataka sa Baumana ,to bi bila poslastica

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2612

Knjigu je malo teže bilo naći ali je neuporedivo veći problem njena veličina. Datoteka u bilo kom formatu je prevelika za postavljanje, uostalom to je 775 strana. Zato sam morao pribeći solomonskom rešenju razbijanja datoteke na više delova pri čemu je oko 100 stranica svaki deo. Parčići, djvu drugačije nije moglo.

Аэродинамика ракет Н.Ф. Краснов:

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.png

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 2735

Gargantua, ovo samo da prelistaš glava zaboli.
Kako u svemu i svugdje ima metoda pokušaja i padova ja ću probati eksperimentalnim putem. Uzeo sam još jednu gdje imamo sve geometrijske podatke o raketi, položaje težišta u postotku, jedino ne znamo gdje se to nalazi u milimetrima odnosno gdje je ishodište i koliki je zapas stabilnosti.
Govno od kompjutera je sjebano pa sam improvizirao, raketa je 5Я25.Onaj moj metod i ovdje čini se ima nekog smisla jedino što ovdje taj neki fokus (točka A) zasigurno nije ishodište od kojeg bi se odmjeravalo težište mase jer nema nikakvog smisla. Niti od točke C jer isto tako glupo izgleda, ali od točke B već ima smisla. U primjerima proračuna aviona tamo baš fino pozicioniraju težište mase recimo 25%CAX po pravcu te strune. Ovdje je minus predznak pa smatram da je ovo ispravno, od točke B prema nosu.

Za reper, ista ta raketa u pretovaru i jasno je gdje joj je težište.online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 2735offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2612

Nezaobilazna alatljika u svakodnevnom radu u davna vremena. Slika je doduše je iz muzeja PRO divizije (sada 9-ta) u Sofrinu, okolina Moskve, ali je primenljva i na Berkuta.

online
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3018

Pukovniće nemoj bacati koplje u trnje , odnosno dizati bijelu zastavu, pođi od toga da su strojari sa smjera aeronautike ili termodinamičari koji nešto već znaju o strujanju fluida blijedo gledali u knjige Krasnova kad su se pojavile. U jugi je bilo pet šest ljudi koji su donekle kužili svu tu teoriju, sjećam se jedne situacije od prije desetak i više godina kad sam bio kod profesora , i kad mi je sav ushićen rekao da sad konačno može u penziju .. našao je studenta koji kuži stvari i koji će ga zamijeniti, jedinio bi volio ako ga zdravlje posluži i ako poživi da još napiše teoriju leta helikoptera, kao najsloženiji slučaj gibanja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 815 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 11 sakrivenih i 754 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AK - 230, Apok, Atomski čoban, Bojan Marjanovic, Boris90, celeron, celik, darios, darkangel, darkstar101, Dorcolac, Drug pukovnik, duki.pantil, duskovuk63, glisok, i.gvozdenovic, ibssa, ivan979, kolateralnasteta, komkom, Kubovac, lazicdb, ljuba.b, manda87, Marko Marković, MB120mm, mean_machine, mgaji21, Milos1977, mrmr, nedjabanderas, neko iz mase, panticstefan53, powSrb, Raderadovic, raketaš, robytz, S-lash, sevenino, SOVO515, Srki94, Ssssssss, theNedjeljko, trutcina, vasaw, vladaa012, vlvl, wizzardone, Zvrks_Martin