Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

44

Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3942

Otvoren je novi set ispitivanja i našlo se novih podataka. Još jedno ludo lansiranje na niskoleteći cilj (360m) i ostvareni pogodak na rezultantnoj daljini 22km. Ali ovaj put sa raketom 5V28 (V-880).
Nisam još detaljno istražio karakter krivulje brzine i zašto je početak u minus vremenu (moglo bi biti nešto vezano sa nemogućnošću vizualnog kontakta), ali definitivno buster na ovim raketama radi kraće nego na 5V21.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3977

Vrlo zanimljive krivulje , rekao bih da buster radi 23mm na skali kad je 50 mm = 10s znači 4,6 s .

Rekao bih da se marš motor ne pali odmah kao kod stare varijante već sa zadrškom , negdje u zoni tjemena balističke putanje . Raketa je lansirana u pravcu mete , a nakon odbacivanja bustera i zahvata GSN po Z osi krenula je u progon po metodi konstantnog preticanja . Po osi Y kao da nije bilo uključeno praćenje cilja , negdje sam čitao o tome da se pojačanje signala za samonavođenje može postaviti različito po osi Z i Y,

Zaista fascinantni rezultati tako niska i bliska meta za jednog maratoncaoffline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3942

Isti je buster, tako je, ja obrnuo oči i mozak pa na apscisi vrijeme čitao po skali daljine.

Iako i drugi slučaj ima sličan karakter krivulje brzine, kao da maršni malo zastane sa prinosom brzine, mislim da je to ipak posljedica nekih otpora kod lansiranja.
I na prethodnim dijagramima se moglo uočiti par takvih “zafrljotaka”.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3942

Svašta sam natraveljo, masu gluposti, pa obrisao, nije valjda da me dohvatila ona bolest kad se pismenom čovjeku slova počnu mješati pa postane nepismen...

Ako sad dobro vidim, raketa kod ovog puska od sekunde 40 naglo gubi brzinu sve do zbližavanja sa metom u 47. sekundi.

U ovom slučaju (5V21V, bliska 5V28)raketa počinje ubrzavati u 30. sekundi sve do kontakta u 36. sekundi. Naoko slične putanje osim što u ovom drugom slučaju meta mjenja brzine.

Da je obratno, da u prvom slučaju meta ševeri sa brzinom rekao bih eleroni koče brzinu, ali ovako...meta do 28. sekunde ševeri, a nakon toga ustali brzinu i raketa kreće ubrzavati.
Kao da GSN “priča” sa motorom

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3977

Pukovniće to povećanje brzine je zanimljivo, oblik krivulje pokazuje da je tu osim gravitacije morao i motor pojačati gas.

Što se samog motora tiče već tada kad je nastao ( sredinom pedesetih godina ) bilo je moguće dizati i smanjivati potisak u nekim granicama , kraj sveg napora Isajeva i ekipe nije to bila neka fina regulacija i bila je dosta spora i sklona oscilacijama . Postoji podatak da je motor kod pripale na režimu od 10 tona znao otići na 12,5 tona , a onda pasti , pa porasti, to prigušeno osciliranje je trajalo cca 5 sekundi , tako da su se sva povećavanja potisak ili smanjivanja morala raditi dosta sporo.

Regulator potiska spada u najprimitivniju grupu Proporcionalnih regulatora direktnog djelovanja , gdje mehanizam preko krivulje tiska oprugu , a njoj se suprotstavlja klip na koji djeluje tlak plinova iz motora. Ravnoteža koja se tako uspostavi određuje pomak regulatora protoka oksidansa koji odlazi u gas generator, a tamo dolazi do izgaranja goriva , a ti plinovi pogone plinsku turbinu , a ona pumpe motora. Samo nabrajanje svih komponenti i njihovog uticaja bi zauzelo pola stranice teksta.

Sovjeti su imali vrsne matematićare , koji su znali što treba napraviti na regulatoru potiska , a da on bude brži i precizniji , grupa koja je razvijala taj motor i regulator skoro u isto vrijeme je rješavala i problem izvođenja na putanju balističke rakete ili izvođenja Gagarina na orbitu, pogađanja mjeseca i slično. Tada je po istom principu napravljena jedna familija raketnih motora , pedesetak modela za cijeli niz raketa razne namjene.

Bilo bi zgodno vidjeti ako iskopaš negdje u tom moru informacija regulator potiska neke suvremenije rakete u odnosu na Angaru , isto tako bi bilo zgodno vidjeti hidraulički servo uređaj za kormila neke kasnije varijante.

Ovaj dar mar u Izraelu nije napravila Angara nego Vega , a to je ipak dvadeset godina razlike , poznavajući sovjete u tom su periodu bile projektirane , proizvedene i ispitane najmanje tri generacije raketa .

Kad jednom imaš osvojenu proizvodnju dijelova , uhodane timove konstruktora i dobre posade na poligonu , dovoljno je par mjeseci da se na računalu modelira putanja i napravi neka modifikacija na raketi i ispita u realnim uvjetima na poligonu.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3942

Regulator potiska i servo uređaj kao zasebne crteže nemam, ali kroz opis stiče se dojam da je to sve isto. Funkcionalnu šemu motora i sistema BIP (bortovi istočnik pitanija - ajd nazovimo izvor pogona) imam i to za raketu 5V28M (S-200D) od koje daljeg razvoja nema.U opisu kažu da funkcionalna šema motora drugog stupnja rakete 5V28M odgovara šemi rakete 5V21 i, šemi motora 5V28 uz razliku što (malo nejasno jer ispada da je 5V21 imala što 5V28 nije imala pa se ponovo kod 5V28M vraća) je ustrojeno napajanje BIP-a gorivom kako iz spremnika sistema napajanja BIP-a tako i iz glavnih spremnika (za vremena rada motora). Vrijeme rada BIP-a iz tog razloga je uvećano do 295 sekundi.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 3977

Nemam što dodati, osim mala nadopuna , o tom izvoru napajanja nismo puno diskutirali , spomenuli ga jesmo .. a on je opet priča za sebe , ta ekipa se kasnije proslavila sa nizom takvih uređaja koji su služili za oživljavanje svemirskih sondi na međuplanetarnim putovanjima.

U konkretnom slučaju imamo opet mali raketni motor koji zaleti turbinu , a ona vrti pumpu hidraulike i dva generatora struje.

Kad se pokrene ta mala turbina ( jaka ko Golf 1,6 diesel ) potrebno je stabilizirati njenu brzinu vrtnje na 38000 rpm kako bi onda ona preko reduktora vrtila generatore struje od 400 i 1000 Hz potrebne za pogon žiroskopa i elektronike.

I tu su se ruje opet domišljato izvukli iz problema , napravili su centrifugalni regulator brzine vrtnje , koji je regulirao tlak ulja koju daje pumpa. Ako bi se turbina zavrtila malo brže od 38000 onda bi centrifugalni regulator malo pritegao tlačni ventil pa bi pumpa trošila veću snagu za pokretanje hidrauličnog ulja , samim tim bi se brzina vrtnje morala smanjiti. Nije to bila neka kvalitetna regulacija ona je stalno oscilirala malo gore malo dolje , a to se odražavalo na rad žiroskopa , koji su se stalno vrtili malo brze pa malo sporije .

Na regulaciji i stabilizaciji te frekvencije su ruje ostavili dosta vremena i mislim da su u tome i tih nekoliko varijanti BIP koje su imali pa skidali sa nekih serija raketa.

Danas se to sve radi sa "ćipom" veličine kutije cigareta koji košta 5 dolara .

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3942

BIP u šematskom prikazu, vidi se mjesto klapni, dok maršni motor radi gasgenerator se preko OPDK (treba pisati RPDK-regulator postojanog tlaka komponenti goriva) napaja iz osnovnih spremnika goriva i oksidansa, a u pasivnoj fazi leta iz spremnika u sistemu BIP-aoffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22461

Evo kako u Siriji skrivaju raketle ovog sistema ako sam dobro šacnuo.Slike su odovude
https://vk.com/syriantube

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@voja64

Jeb ga, niht šprehen po ruski, ali mi se čini da u tekstu kaže da je Sirijska vojska oslobodila neku PVO bazu koja je u Istočnoj Guti bila pod okupacijom od 2013. godine.
Ono što mi malo upada u oči to su ovi "turisti" sa puškama koji se slikaju pored tih raketa. To su verovatno pripadnici nekih od milicija koje podržavaju SAA. U svakom slučaju SAA treba da preuzme upravu nad tom bazom i iz nje skloni sve one koji nemaju veze sa ovim sistemom.
Rakete inače deluju neoštećeno. E sad, 5 godina nekorišćenja i bez održavanja....pitanje mogu li se vratiti u upotrebu, ali svakako mogu poslužiti za rezervne delove za ostale rakete.... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 274 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 268 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: goxin, Iwo Jima, Ognjen D., sovanova95, stegonosa