Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1257

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7979
  • Gde živiš: Zagreb

kunktator ::
Još kad bismo znali kuda se "Moskva" kretala i gde je potonula...

Pa otprilike se zna. 10 milja istočno od Zmijskog otoka, pa ravno prema Sevastopolju.
S priličnom sigurnošću možemo reći da je potonula na 50 - 150 metara dubine, vjerojatnije na 50-100.

Ali to nema veze, jer taj brod se sigurno neće popravljati i modernizirati.
Za taj novac se može sagraditi nekoliko novih modernih fregata, koje se rade tipski i troškovi su manji.

Za Crno More, pa ni Sredozemno, ovaj brod nije potreban. Glavno što ga razlikuje su njegove oceanske sposobnosti, kako Amerikanci kažu "blue water capabilities", a za ozbiljne avanture preko mora je bio previše ranjiv i previše usamljen. Rekao bih da je to naslijeđe SSSR-a i crna ovca u sadašnjoj doktrini.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 165
  • Gde živiš: Beograd

neshaoct ::
Neće biti nikakvog ''prestrukturiranja sveta'' ako onaj koji ga je započeo krajem februara ne ostvari svoje ciljeve u UKR u bliskom narednom periodu. Niko neće stati uz gubitnika, niko neće stati uz onoga koji ni u svom komšiluku nije u stanju da bude glavni...a kamoli da zajedno sa njim osniva/vodi nekakav novi svet.

''Prestrukturiranje sveta" je započeto uvođenjem "sankcija", pljačkom ruske imovine i neviđenom antiruskom histerijom koja je pokrenuta zbog jedne ograničene SO, jer zaboga samo USA i sateliti imaju pravo da intervenišu gde im se prohte, niko drugi. Taj proces je NEPOVRATAN i ne zavisi od BRZINE završetka operacije u UKR. Ključna reč je u BLISKOM PERIODU (koliki je to period?) i zašto ciljevi koje je RU istakla moraju da budu ostvareni BRZO i u BLISKOM periodu kak je to Zapad projektovao namerno znajući da to nije sasvim moguće. Da bi se izrugivao ruskoj vojnoj moći, jer eto nije završila sve za 10 dana. Rusija u ovoj intervenciji ili ratu iii šta god, nije već sad, niti će biti GUBITNIK. Ona već sada uzela Azovsko i Crno more i završiće sigurno ovo i u Donbasu kad tad. Zašto to treba da bude SPEKTAKULARNO i ODMAH? Zato što to razmažena publika u areni želi? Svi smo manje-više ovde SAGLASNI da će Rusija ostvariti svoje ciljeve. Pitanje je samo cene. Tu jedino postoji kalkulacija, jer pretnje su veće i dublje nego ukrajinsko vojište.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2022
  • Poruke: 339

neshaoct ::
Neće biti nikakvog ''prestrukturiranja sveta'' ako onaj koji ga je započeo krajem februara ne ostvari svoje ciljeve u UKR u bliskom narednom periodu. Niko neće stati uz gubitnika, niko neće stati uz onoga koji ni u svom komšiluku nije u stanju da bude glavni...a kamoli da zajedno sa njim osniva/vodi nekakav novi svet.

Sa svakom narednom nedeljom će slabiti prećutna podrška Rusiji od strane drugih bitnih država, jer će se one zapitati šta to podržavaju (i time rizikuju određene mere protiv njih), koju to snagu, koju to pokazanu sposobnost podržavaju...


Rusija apsolutno ne može biti gubitnik u ovom sukobu, uz sve gubitke koje trpe. Onog trenutka kad je intervencija počela, oni su pobedili.
Na kraju će jedino da se gleda to da je NATO (Amerika) hteo preko crte na istok, da je zapravo i prešao, i da će sada morati da se vrati nazad i da psuje majku majčinu, ali sa one strane poljsko-ukrajinske granice.

Podrška drugih bitnih država će naprotiv samo da raste, uz moje očekivanje da će makar ublažiti stav i neke plave države, ako ne baš da otvoreno podrže Rusiju. Rusija je povukla nogu, uradila nešto što niko do sada nije smeo, u tim razmerama naravno. Kini je potpuno jasno da ona zapravo alternative i nema, osim da bude uz Rusiju. Prosto, jer su oni sledeći. Očekujem da će uskoro krenuti da rešavaju Tajvan, baš na krilima ovoga.

Mislim da su ljudi malo opčinjeni instant ratovanjem, da ako nešto nije rešeno za 20 dana, da je gubitak. Apsolutno se slažem da je u nekim segmentima ovog rata Rusija demonstrirala neozbiljnost. Zbog čega je do takvih stvari dolazilo, stvar je za diskusiju ali ovo je sukob na više nivoa od kojih je ekonomski možda i bitniji od vojnog. Ono što mi je krajnje jasno je da se Rusija na sve ovo vrlo dobro pripremila...

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Arsenije
Tvoje razmišljanje je apsurdno, čak ide na ruku zapadu i ovom režimu u Kijevu. O kakvim otvorenim linijama ti pričaš?
Taj zapad je sve snage usmerio ka uništavanju Rusije u korenu.
Ti pregovori generalno su naštetili celoj situaciji. Upamti jedno:
Pregovaraš kada si u piziciji da postavljaš uslove a neprijatelj ti je na kolenima.
Da li je zapad hteo s nama da pregovara tokom 78 dana ofanzivnig delovanja? Ne
Tek kada smo mi bili spremni na kapitaluciju.
Da li ti je sada jasno da ovde retko ko nariče, već objektivno i kritički razmišlja. ,,Moskva" je udar na moral ruskoga vojnika, političkog i vojnog vrha ali i na borbenu moć same rusije..
Ovaj rat predstavlja sudar dva sistema, dve civilizacije, dva načina razmišljanja i poimanje realnosti a ne puko osvajanje teritorije. Bez demotiranje Ukrajine kao države i zauzimanje njenih granica nema od nekog dugoročnog mira ništa ni od ekonomskog razvoja Rusije.

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

Meni je isto nadrealno da Rusi i dalje nisu razvalili sve aerodrome, proizvodne i remontne kapacitete Ukr.

Nije zar tolika kriza za ubs.

Sve i da nisu pretnja direktna, bilo bi korisna deindustrijalizacija Ukr.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25676
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Подестио бих, мада нерадо (док се не докаже супротно) на мој текст о ''Одважном''. Овде је сценарио пресликан. Запалио се бустер на једној од ПВО ракета у складишту и одувао палубу до командног моста. Онда су брод буксирали до плићака (што раде све морнарице света) да би га, ако процене, могли да изваде. Причу о ''Нептуну' ћу прихватити када је МО РФ буде потврдило.

Кад смо већ код тога, услед ове кукњаве типа ''Руси не знају шта раде, срљају као у Сирији, губе технику'', погледајте јутрошњи извештај шта су све вредно поуништавали у Украјини. Парни ваљак ради своје, губици су на обема странама, а циљеви су постављени и морају да се остваре.

Пс
Да не заборавим Шојгуа. Желим му брз опоравак. О њему сам писао у тексту о МЧС. То је после Путина најпопуларнији политичар Русије јер је поставио на ноге једно мнооого важно министарство јер, као што смо већ констатовали, несрећа никада не спава. Руси међу собом кажу - ''штета што неће бити председник'', али то кажу после пете вотке. После осме кажу - ''зато што је Сибирјак''. Познајем их одлично, али нисам хтео даље да чачкам зашто баш Сибирјак не би требало да буде председник. Спаковао сам то у фајл ''урбане легенде''.

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14795

awathorn ::Meni je isto nadrealno da Rusi i dalje nisu razvalili sve aerodrome, proizvodne i remontne kapacitete Ukr.

Nije zar tolika kriza za ubs.

Sve i da nisu pretnja direktna, bilo bi korisna deindustrijalizacija Ukr.


Објашњено је више пута за аеродроме, а имамо и пример дејства НАТО по нашим аеродромима.
Аеродром се лако избацује из употребе на краћи период, али се и лако оправља. Писта се брзо заравна и бетонира. Гориво се пребаци у мање цистерне и раштрка, авијација распореди по околини, као и складишта муниције. Било би потребно сваких пар дана са пуно бомби да би аеродром био стално избачен из употребе.
Како Руси тренутно за дејство по дубини противника користе вођене ракете, то једноставно није изводљиво.
Питање је и колико је потребно, пошто на самом фронту украјинска авијација буде врло брзо неутралисана.

Фабрике и ремонтне заводе гађају по неком свом темпу. Не ради се о заводима који могу да направе по неколико десетина возила дневно, већ могу да ремонтују неколико комада недељно, тако да очигледно нису приоритетан циљ.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 165
  • Gde živiš: Beograd

vranjanac29 ::Arsenije
Tvoje razmišljanje je apsurdno, čak ide na ruku zapadu i ovom režimu u Kijevu. O kakvim otvorenim linijama ti pričaš?
+ sve netačno

Pričam o diplomatiji o kojoj ti po svemu sudeći veoma malo znaš, jer te verovatno ne interesuje i smatraš je štetnom izuzev kada ti je "neprijatelj pod nogama". Hvala na savetu šta da upamtim, ali ja sam radio u diplomatiji i tačno znam o čemu pričam. E sad, ti kukaj (odnosno kritički razmišljaj) o svakom izgubljenom helikopteru, avionu ili brodu koji su "udar na moral i kritični za borbenu moć Rusije". Ne kažem da to nije šteta ali tvrdim da ništa od toga nije krucijalno bitno u sukobu kakav vodi Rusija. Šta je to apsurdno i pomaže Zapadu i ukrajinskom rukovodstvu u onome što je moje viđenje nisi objasnio. Štaviše, naveo si nekoliko "dokaza" koje nemaju dodirne tačke sa istinom. Pre svega o toku NATO intervencije, ali to nije tema.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2339
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Citat:УВАГА‼️Евакуація з Донбасу
Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia призначає на сьогодні, 15 квітня, евакуаційний поїзд зі станції Покровськ:
🚆№233 Покровськ – Чоп о 16:30.
У зв’язку зі зменшенням потоку пасажирів та зважаючи на ситуацію в регіоні, додаткові евакуаційні рейси зі станції Слов’янськ не заплановані.


Interesantna vest od Ukrajinskih železnica, koja bi mogla biti šlagvort za šta predstoji.

Dakle, zbog smanjenog broja putnika i s obzirom na situaciju u regionu ne planiraju se dalji evakuacioni vozovi iz Slavjanska, dok je iz Pokrovska ostao sam jedan voz danas. Podsetiću, prethodnih dana je bilo nekoliko evakuacionih vozova iz Pokrovska i Slavjanska svakog dana. Izgleda da ko je želeo da se evakuiše, evakuisao se.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2014
  • Poruke: 1379

kunktator ::+ dubine



Još kad bismo znali kuda se "Moskva" kretala i gde je potonula...

U trenutku incidenta Moskva se nalazila 20 nm / 30 km od Zmijskog ,ili oko 130 km od Odese, ukoliko su je teglili prema Sevastopolju dubine idu lagano od 50 prema 100m ,sve zavisi koliko su je dugo/daleko teglili , brzina u teglju pretpostavljam da nije veca od 5-10 cvorova ,sve u svemu nije bilo velikih promjena dubine koliko god da su teglili ( 10-20m) .
Ukoliko je bila u teglju, trebalo bi oko jedan dan do Sevastopolja, tako da je tesko da je potonula u luci.
Dizanje starog broda i remont smatram da nema nikakvog smisla ,a kostalo bi...
Vidim da se provlace i info o boravku Moskve u Azovskom moru, nema teorije, azovsko je toliko plitko da brodovi veci od korvete nemaju sta da traze tamo.
Ono sto je posebno zanimljivo su vremenski uslovi neposredno nakon incidenta i u toku teglja Question Exclamation
Svakako bi bilo dobro da clanovi kojima je ovo struka daju komentar, chichabg npr...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 803 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 6 sakrivenih i 767 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, bestguarder, bobomicek, ccoogg123, debeli, djboj, grenadir, Herman Terrance Aubrey, HrcAk47, janbo, Kibice, Krusarac, ladro, laki_bb, Metanoja, milutin134, mkukoleca, mrav pesadinac, nesa1962, Nikolaa11, Pikac-47, robert1979, sevenino, Srki94, tomigun, vathra, yufighter, zillbg, |_MeD_|