Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1258

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2017
  • Poruke: 244

Ajd, još jednom da se vratim ,,Moskvi,, Sumnjam da su ga Ukrajinci pogodili, a priča o požaru mi deluje sasvim moguće. Koliko vidim većina forumaša veruje u jednu od te dve opcije, a najmanje njih prihvata varijantu da je brod naleteo na minu. Meni i to deluje sasvim moguće. Kada sam pre 25 -30 godina upravljao brodovima (trgovačkim), apsolutno je bilo nemoguće (bar na tim na kojima sam ja radio) na radaru primetiti nešto dimenzija pomorske mine. E, sad ovo je pitanje, ako neko zna ,,da li su ti vojni radari mnogo bolji i da li se na njima mogu uočiti te mine.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 05 Nov 2008
  • Poruke: 292

Ima li kakvih informacija o pocetku bitke za Donbas ?

offline
  • Pridružio: 29 Nov 2019
  • Poruke: 212

gromovnik ::Ima li kakvih informacija o pocetku bitke za Donbas ?

Ona traje 8 godina i upravo se privodi kraju.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7985
  • Gde živiš: Zagreb

chichabg ::Ajd, još jednom da se vratim ,,Moskvi,, Sumnjam da su ga Ukrajinci pogodili, a priča o požaru mi deluje sasvim moguće. Koliko vidim većina forumaša veruje u jednu od te dve opcije, a najmanje njih prihvata varijantu da je brod naleteo na minu. Meni i to deluje sasvim moguće. Kada sam pre 25 -30 godina upravljao brodovima (trgovačkim), apsolutno je bilo nemoguće (bar na tim na kojima sam ja radio) na radaru primetiti nešto dimenzija pomorske mine. E, sad ovo je pitanje, ako neko zna ,,da li su ti vojni radari mnogo bolji i da li se na njima mogu uočiti te mine.
mine se ne mogu detektirati radarima, jer su pod morem. Za to služe sonari, ali u uvjetima tako nemirnog mora sigurno je teško detektirati takav mali objekt, jer se zvuk reflektira i od površine vode, čiji se oblik se stalno mijenja, pa gornjih nekoliko metara dubine imaš šum na ekranu.

Inače sam čitao da su na brodovima (za razliku od podmornica) ti sonari koji gledaju prema napred (forward looking sonar) vrlo problematični i zahtjevni, osim po potpunoj bonaci, koja na otvorenom moru nije skoro nikada.
To je baš zbog tog stalnog izranjanja i uranjanja pramca, a zvuk ide presporo da bi se stigao odaslati i vratiti u jednom uronu.

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2017
  • Poruke: 244

@komkom
I ja mislim da nema smisla vaditi brod.
Što se tiče Azovskog mora, jeste ono plitko, ali ne toliko da ne može da u njega uplovi brod kakav je bio Moskva. Postoji u njemu dve važne luke Berdjansk i Marijupolj u koji pristaju trgovački brodovi koji sigurno imaju veći gaz od Moskve. Ako si gledao one scene oslobadjanja luke Marijupolj mogao si videti vezana dva ozbiljna broda. Moguće je i da se na nekoj redovnoj bazi refulernim bagerima vadi pesak na kritičnim mestima (sprudovima) da bi veći brodovi mogli pristati u te dve luke.
E, sad da li je tamo bila Moskva i da li je imala potrebu da bude tamo, nemam pojma.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25688
  • Gde živiš: I ja se pitam...

chichabg ::@komkom
I ja mislim da nema smisla vaditi brod.
Što se tiče Azovskog mora, jeste ono plitko, ali ne toliko da ne može da u njega uplovi brod kakav je bio Moskva. Postoji u njemu dve važne luke Berdjansk i Marijupolj u koji pristaju trgovački brodovi koji sigurno imaju veći gaz od Moskve. Ako si gledao one scene oslobadjanja luke Marijupolj mogao si videti vezana dva ozbiljna broda. Moguće je i da se na nekoj redovnoj bazi refulernim bagerima vadi pesak na kritičnim mestima (sprudovima) da bi veći brodovi mogli pristati u te dve luke.
E, sad da li je tamo bila Moskva i da li je imala potrebu da bude tamo, nemam pojma.


Сагласан. Пошто си био на бродовима, знаш да они имају ''вахту'', односно непрекидно посматрање акваторије. Стога искључујем мину. Имају поморци своје начине , разрађиване вековима, да нешто спазе на мору.
Када је реч о Азовском мору, и ту сам сагласан. Пошто сам био тамо (још у току градње, а потом и отварања оба дела моста), уверио сам се да су о свему водили рачуна. Теби је свакако познат појам (из холандског језика) - фарватер. Пловни пут, односно главна струја. Још су је у Царској Русији продубили и средили, све до Ростова.
Ево текста који је легао сам од себе, па кога интересује нека прочита. Моје фотографије сам обележио потписом ''из архиве аутора''. Путинов мост нико не спомиње, а он је мета свих мета...

https://oruzjeonline.com/2022/04/15/kako-sacuvati-most/

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6287

Ima taj slučaj na sjeveru DE.Iz lučice Harlesiel ide brod do otoka Wangerooge.I tu kada je olujno nevreme nanese pijesak na plovni put da moraju bagerima vaditi pijesak da bi plovidba bila moguća.Inače je trasa označena sa stubovima pobodenim u morsko dno.Putovao sam na toj relaciji jedno 10-tak puta.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7985
  • Gde živiš: Zagreb

@chichabg
U Azovskom moru ima jedno područje od oko 300 kvadratnih milja gdje je dubina oko 15 metara. Ostalo je sve u prosjeku oko 7 metara (Moskva je imala gaz 8.4).

To bi značilo da se takav brod mogao usidriti tamo i davati artiljerijsku podršku.
A kako je Moskva u tu svrhu imala samo ono topče 130mm, nije baš bila pogodna za to pa to onda nije imalo nikakvog smisla.

Protuzračnu podršku, ako je bila potrebna su mogli davati i sa ruske obale Azovskog mora, koja je od Mariupolja udaljena samo 40 km

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2017
  • Poruke: 244

@slonic tonic
Ako sam dobro shvatio, te morske mine se znači usidre tako da se nalaze ispod površine vode, a ove što smo gledali da plutaju su se verovatno otkačile.

offline
  • Pridružio: 02 Apr 2010
  • Poruke: 271

Arsenije ::+ Nebojša Vuković: Truli kompromis
Ovaj članak je potpuno u skladu sa "analizama" u Zapadnim čitaj USA medijima. Žali bože izgubljenog vremena. Pristalice ovakvih teorija i "analiza" imamo i ovde u vidu baba narikača i kukumavki, koji razočarani brzinom i što SO ne ide kako su oni zamislili njen tok, a zapravo ne znaju tačno ni njen pravi cilj niti planove. Autor onog teksta se zalaže za OKUPACIJU Ukrajine kao jedinog racionalnog ishoda jer zaboga ne kolje se vo zbog kilo mesa. Pljuje po ruskom delu rukovodstva koje drži otvorene diplomatske linije komunikacije (što je neophodno, ali vojniku u rovu liče na izdaju), proglašavajući ih za štetočine (Lavrova). Pa možda, to tako i izgleda Kadirovu i autoru ovog pamfleta koji odbijaju da vide (ili nisu u stanju) širu sliku, odnosno magnitude i domete ove intervencije, kao i posledice na globalno-političkom i strateškom ratu koji je u toku. Sa tog aspekta, operacija u Ukrajini je samo mali deo mnogo važnijeg poprišta bitke.
Ali ok, ako neko misli da je važnija "bitka svih bitaka" u Donbasu ili gubitak one krntije - čamca, od globalnog finansijskog prestrukturiranja sveta, koji je uveliko u toku, onda je to samo dokaz da mnogi od jednog drveta ne vide šumu.


Tačno kada bi se dogodilo i to čudo, da Ukrajinci pokore Moskvu, i ako bi prokomentarisali da je nešto očigledno pogrešno u pristupu ruske vrhuške, ti bi nas opet proglašavao pljuvačima, babama, i ostalim pridevima na lopatu...
Nikakve promene u svetu ne mogu da nastupe ako se prethodno ne sprovedu značajne kadrovske promene u/ i oko Kremlja, kao što reče Nebojša Vuković u autorskom tekstu i to po vertikali - od vrha do najnižih položaja.Ako ovakva krza ne može da bude povod za promene u Ruskom sitemu, iluzorno je očekviati onda promene na svetskoj pozornici.Čak šta više to je debilizam posebne vrste!

Da li hoćeš da kažeš da se deca visokih činovnika ne školuju u inostranstvu, ajde što se školuju već i ostaju tamo da žive, ili da borave svake godine preko dva meseca van Rusije?
Pogledaj skim su se orodilia deca političara, gotovo po praviliu sa decom novokomponovanih bogataša.

Ljudi samo kažu, ili su govorili unazad decenijama, da postavljena ruska politika mora da se menja, da je mnogo toga trulog u kremaljskom sistemu, jer riba smrdi od glave, ali ne vredi, decenijama se unazad govori zna Putin šta radi, nemamo mi uvid u sve, itd.

Sećam se da smo pre nekoliko godina na temi Enegetika, komentarisali da je pogrešno što je Putin isključivi autoritet u Rusiji, tj. da je trebao da se povuče i prepusti mesto nekom mlađem, a da on svojim autoritetom bude garant.
Jebeš ti sitem ako među 150 milina duša ne može ni jedna da nasledi Putina, tj. nije dovoljno dobra.
Neki smatraju očigledno baš suprotno, da to tako mora.Jer Bože moj, ne vidimo mi toliko daleko koliko kremaljsko-oligarski sistem. Koji jel' te, ima više podataka od nas i zna kako treba postupati.
Kao da je parija o tome pričati, i da je to neki tabu!Strašno!!!
Uvek je bolje da dođe neko svež, koji nije opterećem prethodnihm kompromisima (poput prvog kompromica - ne diranje u bogatsvo Jeljinove ćerke), a takvih se ustupaka nakupilo u prethodne dvesetdve godine.

Isto tako drago mi je da ovaj forum ne dopušta određnim padobrancima da se razmašu ovde, da nas zatrpaju anti-ruskom postovima, i to je dobro.

I da zaključim Rusija mora pobediti, sa značajnim prekomponovanjem sadašnje nomenklature, ili ako to nije dovoljno onda sa potpuno novim državnicima!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1204 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 9 sakrivenih i 1156 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Atomski čoban, Ben Roj, bojank, Boris Bosiljčić, Boris90, Bubimir, Buzdovan, Denaya, doktor1964, Dr.Strangelove, gorican, gzoki, havoc995, ILGromovnik, kikisp, Kriglord, Kubovac, kunktator, laki_bb, madza, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Mixelotti, Mlav, Ne doznajem se u oružje, panzerwaffe, pein, Plava bluza, S2M, slonic_tonic, Stoilkovic, theNedjeljko, Valter071, vesthepes, Vlad000, YU-UKI, |_MeD_|