Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1259

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7963
  • Gde živiš: Zagreb

chichabg ::@slonic tonic
Ako sam dobro shvatio, te morske mine se znači usidre tako da se nalaze ispod površine vode, a ove što smo gledali da plutaju su se verovatno otkačile.

Da, većinom, ali imaju i posebno mine te namjene koje se samo puste, ali one se već dugo (100-tinjak godina?) ne koriste, jer je to više oružje terora.

Međutim, meni te mine koje Ukrajinci imaju izgledaju dosta zastarjele pa moguće da imaju i takvih iz WW1 i da ih koriste upravo u svrhu terora, jer su htjeli pokrenuti javnost protiv Rusa.
Turci su se žalili da im dolaze takve mine blizu Bospora. Ne vjerujem da su to baš sve mine koje su se otkvačile.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2477

Novak.Asterix ::Da li još uvek vazi da kapetan tone sa svojim brodom? Kako će taj kapetan Moskve na oči drugim oficirima, kapetanima, mornarima, Putinu?

Ponosno, kako priliči. Zamisli da je odveo 510 tuđih sinova u smrt prilikom spašavanja četrdesetogodišnje kante da bi mogla forumska fukara i srbovatnjici da seire.

offline
  • Pridružio: 05 Nov 2008
  • Poruke: 292

Капетан 1. ранга, командант крстарице "Москва" - Куприн Антон Валеријевич - погинуо је током експлозије и пожара на некадашњем водећем броду Црноморске флоте Руске Федерације.

Мое је шокиран овом тужном вести. Тешко је то прихватити, бол делимо са целом породицом и Антоновим колегама.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7963
  • Gde živiš: Zagreb

HrcAk47 ::
Ponosno, kako priliči. Zamisli da je odveo 510 tuđih sinova u smrt prilikom spašavanja četrdesetogodišnje kante da bi mogla forumska fukara i srbovatnjici da seire.

Ne znam koliko se ovima može vjerovati (B92), ali navodno je kapetan Anton Valeryevich Kuprin poginuo prilikom eksplozije.
Oni i sami navode da je izvor ukrajinski, dakle uzeti ovo sa veeeelikom rezervom!

https://www.b92.net/eng/news/world.php?yyyy=2022&a....._id=113544

online
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2264

Dakle, od toga da je cela posada spasena, bez gubitaka i svega sto smo culi juce, dosli smo do vesti da im je kapetan na brodu poginuo. onda verovatno ima jos povredjenih nizeg ranga.
Mnogo ima tu dezinformacija sa ruske strane.
pricaju vec sve i svasta, izgleda da se neke glavonje tamo bas mnogo boje za fotelju kad se toliko ulepsava.

ne bi me cudilo, da je putin saznao za ovo iz zapadnih medija koje sigurno prati jer mu njegovi generali nisu smeli reci.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7963
  • Gde živiš: Zagreb

Sasvim sigurno ima značajan broj stradalih mornara.
To je kod takvih događaja neminovno. Eksplozije i vatra na brodu...

A šta si očekivao da MO Rusije kaže?
Bilo koje drugo, isto bi tako reklo. Pa sjetimo se kako je bilo s podmornicom Kurks i konfliktnim informacijama.
Inače, katastrofa Kurska je bio puno teži udarac Rusiji (po mom mišljenju) nego potapanje Moskve.
Uzevši u obzir sve okolnosti, političke, ekonomske i vojne u to vrijeme.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Pročitao pet zadnjih strana i rezime je sljedeći.

-Brod klase Atlant je star 43 godine
-zastario topnički sustav
-zastario pzo na njemu
-nema proturaketni sustav
-zastario raketni sustav
-još svašta nešto
-svakako bi se povukao iz upotrebe

Neznam da li je ovo neka terapija da se ublaži to što su ostali bez krstarice od 200m sa posadom od 500 ljudi, koja je usput moralno gledajući zastavni brod flote i koja još usputnije nosi ime Moskva (da, sad se sve gleda).

Dalje, šta je uništeno u Ukrajini? Zemlja je ogromna, u početku sam mislio da je izbacivanje iz stroja kompletnog zapada i njegovih efektiva rutina, međutim sada vidim da oni funkcioniraju jako dobro. Lako se dolazi do snimaka ili slika kojekakvih zavoda koji rade i dalje. Prije pet dana iz Harkovskog remontnog zavoda je isporučeno 10 tenkova. Helikopteri im lete redovno. Mi-8 jeste oboren iznad Mariupolj (par komada), ali oni su doletjeli od nekud i preletjeli teritorij koji drže Rusi. Nedavno su i samu Rusiju udarili.

Neznam, kao što nitko ne zna, ali iako se debelo distanciram od teoretičara zavjera, pomislim u zadnje vrijeme da netko neke (sulude) poteze radi namjerno. Sa kojim ciljem, opet neznam.

Toliko je gorkih pilula bilo do sada, tako da nisam siguran da bi ih i neko instant rješenje na terenu lako ispralo....

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5387

Ako nije neka patka, ovo je ludilo. Ukrajinac prodao DNR BTR i još usput u njemu NLAW

https://m.youtube.com/watch?v=UAAol6ZZgsU

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2014
  • Poruke: 1379

chichabg ::@komkom
I ja mislim da nema smisla vaditi brod.
Što se tiče Azovskog mora, jeste ono plitko, ali ne toliko da ne može da u njega uplovi brod kakav je bio Moskva. Postoji u njemu dve važne luke Berdjansk i Marijupolj u koji pristaju trgovački brodovi koji sigurno imaju veći gaz od Moskve. Ako si gledao one scene oslobadjanja luke Marijupolj mogao si videti vezana dva ozbiljna broda. Moguće je i da se na nekoj redovnoj bazi refulernim bagerima vadi pesak na kritičnim mestima (sprudovima) da bi veći brodovi mogli pristati u te dve luke.
E, sad da li je tamo bila Moskva i da li je imala potrebu da bude tamo, nemam pojma.

Wink
Nismo se razumjeli ,kad sam rekao da Moskva ne moze u Azovsko more mislio sam upravo tako kako si opisao- postoje rute koje se odrzavaju plovnima :Kerc-Berdjansk ,Kerc-Marijupolj,Kerc-Rostov, a toliki ratni brod tamo bi bio kao lokomotiva na pruzi, samo naprijed -nazad ,nema lijevo- desno ,a slozicemo se da bez manevra nije bas zdravo za ratni brod bilo koje vrste, namjene ,upotrebe, drzave ...
Sad nesto drugo, vremenska situacija neposredno iza incidenta je bila vjetar -20ak cvorova, more 4 u smirivanju , za vrijeme teglja jos mirnije , znaci da toliki brod ostecenje podnosi dobro ,ukoliko ostecenje nije blizu vodene linije ili su neke sekcije napunjene vodom zbog prethodne eksplozije . Znaci pogodak u nadgradje RBU 6000 mi djeluje moguc samo ukoliko je izbio pozar naknadno pa su poplavljene sekcije ili je nesto bilo nize.
S2M -oce to tako na Sjevernom moru,koje se odlikuje prekrasnom braon bojom Very Happy i velikim plicacima , imas Dogger bank velicine Slovenije ( a nije mala,jednom ratovala Very Happy ) kojeg mozes skoro na stulama preci ,a nalazi se usred tog mora.

offline
  • hyla  Male
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 527

Što se tiče nedostatka Javelina i ostalih protivoklopnih sistema u Ukrajini i pored ogromnih pošiljki sa zapada moguće da su Rusi uništili dobar deo pre nego što su ovi uspeli da ih distribuiraju po jedinicama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1211 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 8 sakrivenih i 1152 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Acivi, adamantadv, ajo baba, armor, Atomski čoban, bladesu, bokisha253, Brana01, cinoeye, darcaud, dekan.m, Dimitrise93, djboj, dragoljub11987, dule10savic, flash12, Futurama, Georgius, goxin, Kaplar2, Karla, Kubovac, Lieutenant, Metanoja, mgolub, mikrimaus, milenko crazy north, milimoj, Milos ZA, mkukoleca, moldway, ozzy, Panter, panzerwaffe, pein, Rakenica, raketaš, robertino, royst33, ruger357, sombrero, stalja, suton, Tragač, tubular, Wrangler, zdrebac, Žrnov, žeks62, 1107