Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1811

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5479

Nixon ::
Rusija je bogata naftom,ali ni blizu koliko Venecuela.



Neko je ovdje davno napisao da Rusija ima ogromna nalazišta nafte u škriljcima, ali nemaju tehnologiju da je vade. Sa tim rezervama možda imaju i najviše...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

Posto je evidentno da se razglaba o stvarnom ruskom uticaju na globalni market fosilnih goriva i stvarnom stanju - resih da prilagodim kao covek koji je (davno) vukao celik iz Sumitoma, Japan, za Ruske rafinerije, tj stainless steel tubes:

Rusi mogu da prodaju dva nalazista nafte na Arktiku...recimo Kini...i da otkupe sve zemlje Beneluxa minus istrosene Rizzle i brilijante iz Antwepena.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

Denaya ::Ova druga plava strelica je forsiranje Donjecka kod Protopopovke. To je sumoviti predeo ispresecan zemljanim putevima. I izbija pravo na Izjum. Kunktator napisa da bi Ukri mogli koristiti te sume za sakrivanje i odatle ugrozavati Rusku logistiku i pozadinu.
Jok ja. To je bio neko drugi.
Ja rekoh čak suprotno, da u toj šumi trenutno nema neke ozbiljne (velike) vojske. A u tu priču sa pontonskim mostom kod Protopopovke ne verujem. Ko zna odakle je ta informacija.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2016
  • Poruke: 156

Denaya ::Vidim pise se o Ukrainskom napredovanju kod Harkova. Takodje vidim da i razni internet analiticari sad pricaju o tome i uspostavljanju linija na reci Severni Donjec istocno od Harkova.
Ja sam o ovome pisao jos pocetkom Aprila, tako da meni ovo uopste nije iznenadjenje niti vidim neku opasnost da moze omesti Rusa u ispunjenju svojih ciljeva.
Ono sto sam video i mislio tad ,isto mislim i sad. Samo sa razlikom sto me Rus iznenadio pa se ovoliko zadrzao oko Harkova. A zadrzao se iz prostog razloga da veze neke Ukro snage za sebe.
Krenimo redom od pocetka.

Vec drugu nedelju SO Rusi su poceli gubiti inicijativu oko Harkova. Postepeno se pocela stvarati pat pozicija. Dalje nisu mogli sa angazovanim snagama a Ukri im nisu mogli kontrirati sa svojim. Posle povlacenja Rusa sa severa, oslobodile su se snage Ukrainaca. Bio sam 100% ubedjen da ce deo prebaciti na Harkov. To se i desilo i sad su ostvarili dovoljnu brojcanu premoc da mogu izvoditi ofanzivne zadatke. Ocekivao sam da ce Rus to izbeci i povuci se iza Severnog Donjeca. Medjutim to se nije desilo i Rus je ostao na dostignutim pozicijama ali relativno pasivan. Ukri su poceli izvoditi prvo manje napade i Rus se povlaci samo tamo gde ga Ukrainac napadne. Tako drzi dalje vezane snage za sebe. Sad se postepeno povlaci na liniju istocno od reke.



Severno od Harkova je jos uvek prisutan ali i to ce polako napustati kako ga Ukrainac pritiska. Ne dozvoljava Ukrima da oslobode te snage. Sad zasto linija na Severnom Donjecu. Od mesta Pecenegi gde je brana ima akumulaciono jezero sve do Stare Saltivke.Jezero je prirodna prepreka ,siroko je od 500m do skoro 2km. Znaci tu nemogu preci. Od Stare Saltivke do Ruske granice obala i teren oko obale nije bas gostoljubiv. Tezi je od terena kod Protopopovke gde Ukri sad prave pontonac. A od Pecengi do granice ima oko 60km vazdusne linije sa tri mosta na tom delu. Znaci Rusi sa relativno malo efektive mogu da pokriji liniju duzine vise od 60km. Stavise Ukri ako i pokusaju proboj blizu je granica.

Rusi sigurno imaju u rejonu Belgoroda rezervu. Pa nije sve sto je povukao sa severa bacio u Izjum.Ukro prodor bi izgledao ovako.



Ono sto ostaje da Rusi brane je juzno od Pecenega. Ukri su vec duze vreme tu, ali do sad nisam naisao na informaciju da su bilo sta tu pokusali juzno i jugoistocno od njega. A tu je najblizi pravac do Kupjanska preko koje ide vecina Ruske logistike. Sad to je razdaljine nekih 50-ak km. Ali toliko ima i do Ruske granica ka Valujki, a oko 70-80km ka granici iz pravca Belgoroda. Tako da mislim da neko uklinjavanje Ukrainaca je tu neizvidljivo. To bi izgledalo nesto ovako.



Ova druga plava strelica je forsiranje Donjecka kod Protopopovke. To je sumoviti predeo ispresecan zemljanim putevima. I izbija pravo na Izjum. Kunktator napisa da bi Ukri mogli koristiti te sume za sakrivanje i odatle ugrozavati Rusku logistiku i pozadinu. Moguce ali nesto tu ne pije vodu. Pontonski most se pravi ako mislis prebaciti oklop i vozila. Ali tako i otkrivas svoje namere. Da im je cilj logistika i uznemiravanje pozadine,zar nije logicnije prebaciti pesadiju. Ne treba ti pontonac. Cim Ukri prave pontonce to znaci da Rus ne kontrolise suprotnu obalu. Tako da sad po meni taj predeo zauzima mozda i glavnu ulogu u daljem raspletu situacije..Ukri ako uspeju da ovladaju tim sumskim predelom i izbiju
do Izjuma mogu Ruse sve juzno od njega da stave u kotlic. Tako da mislim da Ukri tu ne misle preko pontonca prebaciti samo pesadiju vec i oklop.
Ali takodje i mnogo rizikuju ako im Rusi uniste pontonce i krenu da se spustaju iz Balakleje preko Gusarovke, pa onda oni upadnu u kotlic. Sa ovim potezom forsiranja Severnog Donjeca kod Protopopovke Ukri mnooogo rizikuju. Mora da su mnogo sigurni u svoje linije kod Gusarovke i Grusuvahe ako ovo pokusavaju.



Sjajno si sve opserivao! Jedina dva mjesta na kojima Ukri mogu da naprave probleme Rusima je udar na Izjum od Harkova ili na Herson od Nikolaeva citav prosli mjesec su nesto pokusavali kod Hersona, cak su se pojavile nekakve fotografije da Ruski inzinjerci miniraju most na Dnjepru ali svi napadi Ukra u pravcu Hersona su bili jalovi a uspjesi mršavi.
Moje misljenje je da opasnost po "Izjumski klin" veoma relana i da ce Ukri pokusati nesto. Ti si sjajno opisao kuda mogu a kuda ne mogu ali Ukri prosto moraju nesto da urade.Moraju da rade zbog niza stvari, zbog realne opasnosti od opkoljavanja njihovih snaga u Donbasu, moraju zbog opkoljenih u Azovstalu. Kada bi im poslo za rukom da bace Ruse u kotao to bi za njih bila velika pobjeda koja bi im podigla moral nakon velikih gubitaka koje trpe u Donbasu, to bi bila i karta u pregovorima sa Rusima u vezi subine opkoljenih u Azovstalu. Moraju da udare i moraju odmah da udare. Ako je to nama jasno, onda je to i Rusima pa neka se paze

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Николајев, околина, лупање.

Citat:Heavy Russian MRLS bombardment in the vicinity of Mykolaiv tonight.

Arrow Tekst za link

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2004
  • Poruke: 1229
  • Gde živiš: u svom mestu

Citat:⚠️⚠️Очивидац: Украјински екстремисти пуцали на колону избеглица, има жртава

🇺🇦Украјински екстремисти отворили су ватру на колону избеглица, има жртава.

Према његовим речима, колона избеглица кретала се из Волчанска у Харков.

❗️Међу жртвама има жена и деце. Има и рањених.




https://t.me/ratnenovosti/6407

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Snimak je odličan samo nešto nebih rekao da je nad Donbasom par KA 52
Arrow https://www.youtube.com/shorts/zNo8v0HpZlQ

Ovo je bilo blizu
Arrow https://vk.com/milinfolive?z=video-123538639_456282077%2Fpl_wall_-123538639

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2014
  • Poruke: 1157
  • Gde živiš: u međuvremenu

Овај угледни човек, Американац, из текста у текст пише све драматичнија упозорења.

Citat:The Neoconservatives Are Setting Up the World for Nuclear War

Arrow Tekst za link

Ко не зна енглески, нека користи Гугл превод.

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2013
  • Poruke: 11

raykan ::@zljubomir

Sve je tačno što si napisao, ali nisi na kraju dao potpunu dijagnozu. Ne jača dolar zbog veće kamatne stope,niti zbog REPOa, već energenata. SAD je i dalje velik proizvođač energenata,kojima skače cena. Evropa i Japan, sa minimalno svojih energenata su primorani da ih uvoze. Što znači da će proizvodnja i troškovi života u tim zonama mnogo skočiti, čak vidimo i da je pitanje dal će uopšte biti za njih. Što povlači za sobom bankrote, prestanak proizvodnje, moguć kolaps. I onda se novac odliva iz tih zemalja u SAD (iz EU 5 milijardi dnevno,negde sam naleteo na taj podatak) pa dolar jača,jer je sigurnija valuta. Neće to potrajati, ali će u svakom slučaju dolar potrajati duže od evra, koji nema ama baš ni jednu svetliju tačku od dolara

Mišljenja sam inače da rusi puštaju rublju da ojača kako bi imali GDP rast na kraju godine,pošto zapadnjaci to mnogo gledaju. Padne realni gdp 10%, rublja skoči 20%, ruski gdp će biti veći za 10% onda, a zapad će se češati po glavi kako je to moguće jer su moroni



Nedelim tvoje misljenje u vezi USA energenata. Da USA ima energente koje izvozi ali to je samo deo izvoza i nije dovoljno da pokrije ogromni minus u trgovinskom deficitu.
Mesecni trgovinski deficit je trenutno preko 100 miliardi dolara. USA GDP ili po naski BDP je -1.5% za prvo tromesecje ove godine. Znaci da se privredna aktivnost smanjuje.
Zvanicna infalcija na godisnjem nivou je 8.5% dok je stvarna preko 17%.
Uz sve ove trenutno katastofalne privredne pokazatelje dolar raste u odnosu na druge valute (osim Brazilske i Ruske).
Evro ga je nagrabusio sa "madjonicarima" u vrhu ECB.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 806 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 761 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, Belac91, Bobrock1, Boris BM, Brana01, CikaKURE, darkangel, Dimitrise93, Djokislav, dushan, galerija, Karla, ksyyaj, laurusri, Leonov, Marko Marković, mercedesamg, MilosKop, Mlav, nebojsag, Oscar, ozzy, pein, rodoljub, ruger357, sasa87, Shinobi, Sirius, Srle993, stalja, stegonosa, Tvrtko I, uruk, vathra, vladaa012, zlaya011, Žrnov