Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4805

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

kad vam netko ide neizmjerno na živce sa svojim stavovima, uvijek se sjetite da idete i vi njemu.
to bi najčešće trebalo biti dovoljno, nema potrebe da se prelazi na fazu 2.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

yrraf ::Ovo što su uradili je iznuđen potez, kao i amrička blokada Kube 60-ih. Samo je ogromna ruska greška što se 24.02. desio 2022. umesto 2014. Tada su morali da upadnu i podrže legitimnu vlast. Ali to je sada prosuto mleko za kojim nema smisla žaliti.
dobar post, ali ovaj kraj možda nije sasvim realan.
Oni su bili spremni za to, čak su to vjerojatno i htjeli. Nema šanse da bi to samo tako prošlo i opet bi eskaliralo sve isto kao i sada, samo Rusija tada ne bi bila jednako spremna za rat, a pogotovo ne za ekonomski rat.

To što ne bi ušlo 150.000 Rusa, nego 1000, ne igra nikakvu ulogu. Zapadni mediji bi to jednako napuhali. Pa na Tiananmenu nije (po američkim dokumentima koje je objavio Wikileaks) stradao ni jedan jedini student, pa je ipak u kolektivnoj zapadnoj svijesti taj Tiananmen zapamćen kao jedan od najvećih zločina u povijesti čovječanstva. Ajde, možda je Holokaust malo veći...

Amerikanci su se na tom političkom prostoru dobro pozicionirali još 1992 ili ranije i to od onda koriste obilno i teško ih je deložirati samo tako. A ko je za to kriv, o tome bi se moglo od nemila do nedraga, ali vjerojatno ne ovdje.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

Sjećam se tog 24.02 nisam još pogledao nikakve vijesti, nego kad sam došao kući mi je žena sva ushićena rekla "Rusi su ušli u Ukrajinu, stigli su već skoro do Kijeva. Kažu da će biti za 2-3 dana sve gotovo"

Neću sad glumiti nekog velikog vidovnjaka, na kraju nije to nikakva mudrost za bilo koga ko imalo prati politiku, ali mene je odmah oblio neki hladan znoj i neka čudna mučnina i teška neizvjesnost, osjećao sam duboko da to neće ići samo tako. Bio sam skoro siguran u to.

Kasnije sam više puta razmišljao šta je i kako trebalo. Za sada još i nemam odgovor na to pitanje, a zavisi od toga kako će ovo završiti.
Ako ne završi uvjerljivim ruskim trijumfom, onda je možda bolje da su onih otuđenih 300 milijardi rezervi, plus još barem toliko koliko će ih ovaj rat koštati - uložili u izgradnju dodatne flote strateških podmornica.

Neka jedan Borei s Bulavama košta ajde da lupim 10 milijardi USD za nabavku i eksploataciju kroz 30 godina, to je dovoljno za 60 komada, pa bi se itekako zadržala mogućnost uzvratnog udara i sa NATO-om na ukrajinskoj granici. Uostalom, nisu oni tu skoro ništa bliže Moskvi nego što su već bili u Estoniji.

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2497
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Estonija i pribaltici su blizu ali nemaju nikakvu stratešku dubinu. Iza leđa im je Kalinjingrad a veza sa NATO-om se bukvalno zgazi u par dana. Bilo kakve ofanzivne ili anti-raketne instalacije bile bi neutralisane ruskim konvencionalnim oružjem pre nego što mogu bilo šta ozbiljno da učine. Ukrajina je sa druge strane druga najveća evropska država. Bila bi bukvalno neuništivi bastion koji može da matira Rusiju. Ima i Pakistan nuklearne bombe ali nema nuklearnu trijadu ni dovoljno bojevih glava. To je ono što SAD i Rusiju izdvaja od drugih i to je ono što bi NATO u Ukrajini radio. Neutralisao ili značajno umanjio efektivnost bar dva od tri elementa nuklearne trijade i manje-više obesmislio sistem ruske strateške odbrane Moskve. To bi Rusiju učinilo mnogo ranjivijom.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

slonic_tonic ::Uostalom, nisu oni tu skoro ništa bliže Moskvi nego što su već bili u Estoniji.
Ako se ovo nastavi, ovom dinamikom i sa ovakvom strategijom, i Estonija će doći na red. I ostale baltičke državice. A NATO im neće dotrčati u pomoć. Simuliraće je.

Za sada ću preskočiti obrazloženje. Predugačko je za ove sitne sate.

offline
  • Pridružio: 18 Mar 2022
  • Poruke: 21

dragon986 ::Generatore dobijaju i to brzo, ali oni služe samo za odredjenje ustanove koje su neophodne da funkcionišu.

South Korea - 20 generators 450-500 kW
Denmark - A truckload of generators arrived for 2-nd time in a week
France - 100 powerful generators
USA - (USAID) 80 generators
Germany - 100 generators

A transformatore to je mrka kapa. I da ih dobijaju ništa ne sprečava Rusiju da opet gadja. I tako u krug.


Ovo sa generatorima smo razmatrali svojevremeno, to je logistički košmar. Pretpostavimo da je ova količina dovoljna da radi vodovod u minimalnom kapacitetu u 20 gradova. Ostatak ide na političke prioritete i za vojsku šta ostane. Ako ovako hitno šalju generatore znači da se ne očekuje neko čudo koje će da podigne EES Ukrajine.

Teško je uporedjivati situaciju danas i WWII, frižideri u to doba nisu masovno bili u upotrebi, hrana se konzervirala ovako ili onako, hleb se pekao na drva, zgrade su bile niže, wc je bio iza kuće, a ni vodovod nije baš išao u svaki stan. Radio se slušao na ulici, ljudi su bili mnogo manje zavisni od informacija. Liči mi da će stanovništvo posustati veoma brzo, ne duže od dve nedelje. Situacija najviše liči na izolaciju u zatvoru ili samicu, a praksa pokazuje da i najtvrđi kriminalci teško izdrže. Smatra se da je sve preko 14 dana samice mučenje i nečovečno postupanje, jer ostavlja teške psihofizičke posledice. Analogija za lockout u doba korone je zatvor, ovo je teža situacija.

Dalja eskalacija sa Ruske strane bi bila gađanje Zaporozhtransformator PrJSC (nacionalizovan pre tri nedelje), što realno gasi svaku nadu. 750kV i 330kV je napon specifičan za prostor SSSR, teško je da će neko sa strane na brzaka (do proleća) proizvesti bilo šta. Baltički tigrovi su ostali na tom naponu, na primer, iako su u EU. Teško se to menja.

Ovo je bila batina, pitanje je gde je šargarepa. Ma koliko se osećala latentna mržnja i prezir prema Rusima, ipak se svi moramo složiti da je ovo deo nekakvog plana. Posle dužeg razmatranja čini mi se da struju Ukrajincima mogu da vrate samo Rusi i niko drugi (do pre neki dan sam mislio baš niko). Džaba bilo konja vranih, generatora razigranih, to je nivo aspirina i ladnih obloga. Rusi za početak mogu da ostave na miru ovo što je preostalo, a ako se baš baš potrude mogu da kanibalizuju deo svojih 800 330kv postrojenja, skinu pokoji redudantni trafo i napabirče jedno 30 komada u roku od mesec dana. Imaju i par komada koje su odneli iz Hersona, skoro sam siguran.

Šta su Rusi čekali do sad? Tehnički gledano lakše je oboriti EE sistem zimi nego leti, uz manja razaranja. Da ne ulazim u političke odluke koje su verovatno više uticale.

Mali OT, da steknete bolju sliku koliko je ogroman problem napraviti 30-40 transformatora ove veličine:
transformers-magazine.com/tm-news/us-power.....-challenge

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Da, vodovod je bitan. Biće veselo i sa vodovodnim cijevima ako bude jakog minusa, a ostanu bez struje, grijanja... Pa onda i bez povećanog pritiska u cijevima sa vodom.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 920

Kubovac ::
- Kanal Rybar ima mrežu doušnika u Ukrajini, uključujući i štab Oružanih snaga Ukrajine.


Da stvarno imaju doušnike u ukrajinskom GŠ, nikada to ne bi rekli javno. Ova objava služi da im Ukrajinci poveruju (ako se upecaju), pa da počnu da traže ko bi mogao da bude krtica u GŠ pa im se omakne poneka čistka ili zavlada generalno nepoverenje i podozrenje.

offline
  • Pridružio: 21 Avg 2022
  • Poruke: 62

Koridor ::Ma svi mi smo tupavi utopisti (svojstveno Slovenima). Izginuli bi za globalne i univerzalne ideje slobode (Che, Fidel, Jaser, Ho Shi Min itd) a ovamo nas tovare likovi poput Dodika, Vucica, Plenkovica, Janse itd a mi cutimo i govorimo djeci "cuti dobro je, pazi da ne cuju". Ima jedna rijec pocinje na j a zavrsava sa ajare.

Mada nisam siguran vise da bi neko rizikovao zanokticu za srpstvo a kamo li za Ruse u Donbasu.


Govori u svoje ime.

Ukrajinci lojalni vlastima u Kijevu su izabrali da budu robovi i sluge zapadnim siledzijama ne zato sto su se bojali Rusije, vec zato sto zele da se ponasaju kao njihovi novi vlasnici. Vidjeli su "banderini banditi" kako svabe usavrsile ciscenje "nepozeljnih" pa bi i oni istim stopama.

Decenijama se trude da Ruse prikazu kao nizu rasu, primitivce i divljake. Iste one Ruse koji su od Ukrajine napravili tehnolosku svjetsku silu i najrazvijeniji dio "saveza" itd itd. Godinama smo gledali izivljavanje i zlocine ne samo nad Rusima vec i obicnim ljudima po Ukrajini, i sad smo kao svi isti?

NE, nismo i nikad necemo biti!

offline
  • Pridružio: 28 Feb 2022
  • Poruke: 323

Распутица у Украјини, али изгледа и овде на сајту. Мени је најупечатљивија расправа око свргавања Јануковича. Дакле, потписани су уговори са Русијом о нормалном економском развоју и неком просперитету, потом је дошло до насилне смене власти и мењања Устава што је био увод у ово крвопролиће које сад гледамо. Не може нико негирати да је Русија ишла једним нормалним, цивилизацијским путем који подразумева економску сарадњу и напредак(укључујући и Северне токове), а да је Запад на то одговорио насиљем, јер му је сметала развијена и јака Русија. Не може нико негирати да се у овом случају (а било је и раније да не идем у оф) Запад понаша варварски.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 851 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 799 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, Belac91, bladesu, Bojan85, bokisha253, comi_pfc, Denaya, doktor1964, draganca, FileFinder, FOX, HrcAk47, JOntra, Kubovac, ladro, Mercury, Metanoja, mikrimaus, Milenaaa, Milometer, milutin134, MiroslavD, Mixelotti, mnn2, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, nuke92, pein, Ripanjac, Shinobi, Simon simonović, slonic_tonic, solic, Srky Boy, ss10, Stanlio, Steeeefan, Stoilkovic, vathra, wizzardone, zillbg, |_MeD_|, Živković, šumar bk2