Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4821

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

Slonic
Ne bih u off I raspravu, sumnjam da je Gebelsova prica pila vode kod vojske na liniji prema Sovjetima. Sem ako nisu vjerovali svojim ocima nego njemu.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 361

slonic_tonic ::ali razmisli, zašto je onda Goebells izmišljao sve svoje pobjede pred kraj rata na istočnom frontu?
zar zbog kauč ratnika u Njemačkoj?


Erih Marija Remark je imao vidjenje iz prve ruke oko toga. I mislim da Gebels to nije radio radi vojske na tom istocnom frontu, jer njima to ionako nije trebalo.
Ali propaganda je izuzetno mocno oruzje. Oko toga nema rasprave.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7982
  • Gde živiš: Zagreb

Pa ni ne tvrdim da je radi vojske, nego bilo je rečeno da zašto bi Orxy lagao, kao da to nema nikakvog smisla.
A očito ima smisao, kad uvijek svi otkad se pamti uvećavaju svoje dobitke, a umanjuju neprijateljeve. Ima smisao na puno načina, ali pošto je off, ni ja ne bi više ulazio u to.

Usput, jedna anegdota koju sam čuo iz prve ruke od jednog doktora sad već pokojnog, tadašnjeg direktora bolnice u jednom gradu iz rata o kojem se ne smije.

Kaže, bio je neki veći okršaj i izginulo je nekih desetak+ vojnika, a i dosta ih je završilo na intenzivnoj. I dolazi njemu u bolnicu neka novinarska ekipa i pitaju ga direktno, koliko je stradalih?
Pošto je čovjek već imao neke kilometraže iza sebe, skonta odmah da nije baš pametno da kaže istinu i odluči da umanji nekoliko puta i kaže "paaa... trojica".

Kad sutradan, dojuri pinzgauer ispred bolnice, izađe neki visoki oficir i još dvojica i bez kucanja kod njega u kancelariju i zagalami odmah s vrata: "tko je tebe ovlastio da daješ izjave ... idući put ću te osobno strijeljati!". I ode.

tako mi je ispričao, pa sad, ako je lagao mene, i ja lažem vas...

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

Pre više meseci,kad se desio pad Svetlodarska, označio sam reon Kurdjomovke sa brojem dva. Odnosno druga faza Ruskog prodora. Tad sam mislio da će se situacija odvijati nešto brže. Kako se razvoj situacije usporio, nije bilo potrebe za daljnim objašnjenjem. Po razvoju u poslednjih mesec dana, mislim da je došlo vreme da se vratimo na taj deo fronta.

Ovde treba da se uporedo prati situacija od Belogorovke na S.Doncu do Gorlovke. Ceo taj deo fronta čini jednu celinu i usko su povezani.

Ima nekih mesec dana, možda malo više, kako su muzičari sebi stvorili poziciju da ugroze Kurdjomovku. Ali nisu se zaletali,odnosno nisu ulazili u klin. Puočen iskustvom, sačekao sam razvoj situacije da ne "istrčim pred rudu" i mogući razvoj se izgubi u moru postova i potrebnom vremenu za njeno ostvarivanje.

Rusi su strpljivo oblikovali front i potiskivali polako Ukre južno od Artjomovska. Pomerili su celu liniju preko komunikacije Gorlovka-Arjomovsk i tek tad su krenuli dalje ka Kurdjomovci. Na taj način su izbegli uklinjavanje. Zašto tako deluju je tema za zaseban post.

Spomenuto je na temi u poslednjih par postova a to objašnjava zašto sam još tad označio to selo. Iz njegovog šireg reona,atara ugrožava se Toreck, tj. bok njegove linije odbrane kod Družbe. Takođe pravo se ugrožava Konstantinovka a severozapadno Časov Jar i bok južne odbrane Artjomovska. Nešto kao na ovoj mapi.



Nije ovo dovoljno da se pritisne Artjomovsk i nateraju Ukri na napuštanje istog. Kako bi ovo dalo željene rezultate, mora da se pokrene i deo fronta severno od Soledara. Nešto kao što sam nacrtao još u Augustu.



Na tom delu bitna su mnogo puta spominjana brdašca na potezu Sporno-Ivano Darovka. Ove tri označene pozicije su stub odbrane Severska i Soledara na tom delu fronta. Zaokružena pozicija najbliže S.Doncu objašnjava situaciju kod Belogorovke i zašto su se Rusi povukli iz Verhokomjanske i Belogorovke. Zbog ovakvog rasporeda sam još od Lisičanska potencirao važnost sela Sporne i Ivano Darovke. Oni su spona tog dela fronta koji treba da se prekine. Zauzimanjem ova dva sela,Ukri gube perspektivu linija severno od njih do S.Donca. Pravo ispred se može ugroziti komunikacija Arjomovsk-Seversk i staviti pod vatrenu kontrolu. Takođe otvara mogučnost da se sa boka ugrozi odbrana Soledara. E tek kad se to desi,možemo pričati o ugrožavanju Arjomovska sa severa i stvaranje potencijala za neko poluokruživanje koje bi primoralo Ukre da ga napuste.



Dok se ne ostvare uspesi severno od Soledera, ovo kod Kurdjomovke mogu smatrati više kao ugrožavanje Torecka iz smera Družbe. Takođe i kao potencijalna pretnja za Konstantinovku i Časov Jar.

online
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 469

Vecernji udari na Dnjepropetrovsk.
https://t.me/ukraina_ru/119167

Udari u Donjecku.
https://t.me/ukraina_ru/119170

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 159
  • Gde živiš: Zvezdara

Konačno su izgleda uspeli da mrdnu sa linije Knauf - P. Lumumbe - Opitno.

Zapravo je već bio pre desetak dana provereni napredak, tj. gledao sam video gde su Rusi ulazili u Ivangrad.

Iako su Ivangrad i Opitno davno po raznim izvorima više puta bili objavljivani kao oslobodjeni-zauzeti nijednom izvoru ne verujem dok obe strane ne priznaju ili ne vidim snimak. Obzirom da su na ovoj liniji najelitnije jedinice (osim ako nije blef) treba očekivati da će se bitan progres na frontu baš oko Bahmuta desiti. Ali neće biti brz zato što su obe strane bitne strateške vrednosti i skoncentrisaće snage.

Ako padne ova Kurdjumovka postaje zanimljivo.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

@Denaya

Наводно су данас Руси ушли у Спорноје. Има и снимак. Таман да подрже твоје писаније. Cool

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Питам се да ли би Руси могли да искористе овај канал што се пружа западно од Бахмута ка југу, као природну линију за обезбеђивање свог даљег напредовања на том правцу. Оно, није то Дњепар али верујем да је лакше држати линију дуж тог канала него дуж поља.




Брину мало ове разне висине јужно од Бахмута. Нису нешто, али видели смо колико у овом равничарском рату и најмање брдашце значи пуно.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19186

Ehinacea ::... Ok tvrdi ali ništa od toga nisu realni dokazi....

Fotografije, ako su proverene, su dokaz i na sudu, a kamoli na forumu.

Kao sto sam napisao nekome ko je istu pricu krenuo:
Ako mislis da nisam u pravu, molim lepo dokaze na sunce, prebroj koliko ima i koliko je "minimum minimuma". Rado cu biti demantovan.
Ali naravno neces, jer to sto ti radis nije diskusija cinjenicama nego slepa vera u nesto sto vec i neko sa ozbiljnom dioptrijom moze da vidi da nije bas tako.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19186

Drug pukovnik ::novator…koliko ih je mnogo više kad se već brojevima razbacuješ?
Deset, sto, 68, 24


Ja sam izneo pre par meseci 500 (pre Izjuma i Harkova) kao minimum minimuma za koje sam imao solidne dokaze. Od tada nisam mogao da pratim zbog zauzetosti na poslu, ali danas jedno 700ak svih modela ruskih je verovatno minimum minimuma. Verovatnije da je broj barem 20-30% veci, a ne bih bio mnogo iznenadjen i da je 50% veci.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1502 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 5 sakrivenih i 1446 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, Areal84, babaroga, Ben Roj, bigfoot, Bobrock1, deLacy, DonRumataEstorski, dushan, FileFinder, FOX, galerija, goxin, Grah0, HrcAk47, ILGromovnik, Joco Skljoco, Karla, kjkszpj, Kubovac, ladro, Leonov, Lieutenant, Metanoja, Miloskec, MrNo, novator, ObelixSRB, Oscar, ozzy, Parker, pein, procesor, radoznao, rodoljub, ruger357, S1Mk3, Sirius, slonic_tonic, stegonosa, styg, Tores, Trpe Grozni, vladulns, W123, wolf431, ZetaMan, zixmix, Zoca