Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4837

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 4

Frunze
Douglas Macgregor kaže da je samo tenkova i samohodnih haubica - 1500+/1000+, plus vučna artiljerija.... druga oklopna vozila......
On nije baš pouzdan sa podacima oko frontu, ali što se tiče vatrene moći, količina oružja..... (pošto ga pratim od početka), nema grešku... A za svo navedeno gvoždje, treba mnogooo posada...,

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 915
  • Gde živiš: Republika Srpska

Brze bolje Ukrajinci sada napumpase 200k gubitaka Rusa hahahah

Advisor to President of Ukraine, Mykhailo Podolyak asserts that irreversible Russian military casualties are now 200,000, of which at least 90,000 are KIA.
However, Putin intends to mobilize 1-2 million in 2023 and Ukraine is already running out of munitions.

https://twitter.com/igorsushko/status/159801871729.....p;ref_url=

offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

Pa i nisu , cijelo vrijeme tvrde 50 hiljada pa 60 i tako (sada su negdje na 88 hiljada poginulih) hahaha, medjutim kako Ameri i ova politicarka ih ometose u propagandi tako su samo dodali jos i ranjene tj. 200 000 ih Very Happy

Za koju sedmicu Rusi ce uci u minus sa brojem vojnika, zapravo svi izginuli samo niko jos nije prokuzio Very Happy

Mislim ok svako laze u ratu , al slazes ono haj duplo - ali ovi odma krenuli sa "ghost of kiev" propagandom - povecaj jedno 6 puta.


Bas me interesuje koliko Ukrajinci tvrde da je njihovih poginulo ? 39 od kojih je jedan se okliznuo niz stepenice pa ne znaju dali i njega da ubroje hhhhh.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2119

Sve ove zvanične priče oko gubitaka treba okačiti mačku o rep. Oni guslaju propagandu a ni mi ne možemo proceniti sa nekom razumnom tačnošću.
Meni je mnogo interesantnije što ni jedna ni druga strana ne objavljuju zbirne brojke zarobljenika. Sve nešto na kašičicu pa još i lažu.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4931
  • Gde živiš: Novi Sad

OHCRH (visoki komesar za ljudska prava pri UN) daje izveštaj da je 79.3% poginulih civila u u 2018. godini. bilo na teritoriji DNR-LNR a 17.2 % na teritoriji koju kontroliše Ukrajina.

To dosta govori o tome ko je šta gađao. Sad imamo crno na belo (što je najbitnije nije ruski izvor zbog nevernih Toma)





Link za ceo izveštaj: Arrow OHCRH

offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

Sad ce taj komesar dobiti nogu - ista procedura kao I za one iz human right watch ili koji bese sto su se raspricali pa im bi zik.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Што се тиче губитака. Стварне губитке знају обе стране али само своје губитке. А то што је изјавила ова Немица врло лако може бити истина. Јер она је тај податак добила од адекватне службе. Украјинци знају број својих губитака. Тај број зна и команда НАТО-а. Знају и Немци.
Лако је могуће да је она тај податак добила на неком брифингу. А сада што је то истртљала говори о њеној компетентности. А још што су брисали делове говора говори колико их брине изношење таквог податка у јавност.


Alibaba1981

Значи 8000 посада. Зато сам и питао да ли су добро пренели вест. 8000 посада је баш баш пуно.
То је много артиљеријског оруђа, тенкова, бвп-а...

offline
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 469

Miša Podoljak je jedan ozbiljan idiot, konstantno pravi više štete Ukrajincima svojim izjavama nego koristi.

Što se tiče ratnih zarobljenika @kunkator Ukrajinci su danas izjavili da će sveštenike koje je uhapsio SBU tražiti da menjaju za svoje zarobljene vojnike, tako da ovo govori da su oni u debelom deficitu sa zarobljenim Rusima u odnosu na ono koliko je njihovih kod Rusa. Posle Medvedčuka i te razmene 200 za 1, obavljaju se razmene isključivo po principu čovek za čoveka.
Negde pročitah da se 15 hiljada ljudi vodi kao nestalo(8 hiljada Ukr. vojnika i 7 hiljada civila)

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1476

@Polermachoi

Slažem se da je taj segment "isčezavanja" dobrog dela Ruske vojske slabo ispraćen. I da je to veoma bitan segment u ovom sukobu koji može objasniti mnoge postupke ili uneti još veće nedoumice zašto je tako. Ali moram napomenuti da je par nas ukazivalo na to.

Zabunu i konfuziju su uneli twitariši i telegramisti sa tvrdnjama da su te snage upotrebljene kod Izjuma. Još tad par nas je pisalo da je to samo manji deo povučen sa ostalih delova. Da dobar deo tih snaga je služio za rotaciju a određen deo uopšte više nije ni ulazio u Ukrainu.

Čak smo krajem Jula početkom Augusta imali diskusiju šta je prouzrokovalo osetan pad artiljerijske podrške na Izjumskom pravcu. Ja sam tad na osnovu FIRMSA (detekcija termalnih aktivnosti se iz reona Kamjanke,Siničina pomerila severnije u reon Oskil jezera bez pomeranja linije dodira na štetu Rusa koja bi uslovila ta pomeranja) i nekih informacija mislio da je za to kriva zapadna pomoć u artiljerijskim sistemima. Ali glavni razlog je izgleda bio što je još tad doneta odluka da se svesno oslabi taj pravac i izvuku neke jedinice. Zašto je doneta takva odluka možda saznamo jednog dana ali mislim da ovo ispod što ću napisati imalo udela.

Takodje, sad sam mišljenja da su one Ruske kolone snimljene u Rusiji za vreme Ukro ofanzive kod Balakleje, upućene u reon Svatova. Da nisu ni bile namenjene za Harkovsku oblast i da je tek tad pojačano prisustvo Ruske armije na tom delu fronta. To opet upućuje na zaključak da su Ukri iznenadili Ruse kod Balakleje. Da su Rusi kao i većina nas očekivali sinhronizovanu Ukro ofanzivu na Hersonskom i Zaporoškom delu fronta. Da li je deo snaga izvučen sa Izjuma i prebačen na jedan od ova dva fronta. Ili oni povučeni u Rusiju a neka druga jedinica pojačala jug. Meni deluje kao da su Rusi posle napuštanja severnih delova Ukraine, sebi postavili ograničenje broja angažovanog profesionalnog sastava u SO. Da je zbog toga oslabljen front kod Balakleje i Izjuma, kao što ti napisa branjen pomoću blefa. To možda objašnjava zašto su u nastavku težište borbi prebačene na Čečene,Wagnerovce i vojske LDNR kojima art podršku pružaju regularne jedinice RA.

Ono što je opet zanimljivo je primetno "čuvanje" profesionalnih jedinica Ruske armije. Osim na Hersonskom delu ( i njega su napustili ), Rusi svoje profesionalne snage veoma retko upotrebljavaju u borbenim zadacima. I dan danas težište borbenih zadataka ispunjavaju jedinice LDNR i Wagnerovci . Primetno da se u poslednje vreme "čuvaju" i Čečeni iako ih ima popriličan broj.

offline
  • Karla 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 04 Nov 2022
  • Poruke: 469


Brojno stanje Ukrajinskih gubitaka po oblastima. Navodno sastavljeno iz javno dostupnih podataka.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 804 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 775 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Ben Roj, djboj, Frunze, hooraay, jackreacher011011, kokan0905, Kubovac, libellule_dk, mercedesamg, Mi lao shu, mikrimaus, Misirac, mrav pesadinac, nikoladim, nuke92, pein, raptorsi, rodoljub, stegonosa, vathra, VJ, wolverined4, |_MeD_|