Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4835

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1312

@DrugiREI

Samo DNR ima 20.000 ubijenih i ranjenih po njihovom izvoru, tako da nema trika da su gubici svih strana ukupno 100.000. Nekada gubimo iz vida intenzitet ovog rata.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3109

latex ::Ako predsednica EK kaze 100000 poginulih, US general 100000, to prevedeno znaci 150000.

Ruje su imali više napuštene tehnike, ukrajinci više uništene. Pored toga su ruje u više navrata pogodili veče grupe ukra, u pozadini, tako da je ukrainca izginulu više nego ruja. Ruje imaju i golemu artiljeriju, koja uprkos "dojmu 1 svetskog rata po poljima", nešto ipak pogodi. Polako se sprema premirje ili kapitualcija. Naravno da če kapitulirati Ukrajina. Pitanje je i kolko je ostalo dobro obučenih jedinica? Kod Ukra.

offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

DNR mozda ima 20 hiljada poginulih od 2014 do sada. Ono sto oni navode je ne samo smijesno nego malo i uvredljivo - 80 hiljada mrtvih znaci i najmanje 250 000 ranjenih sto otprilike znaci da su svi Rusi izginuli i izranjavani te da Ukrajinci ratuju sa prikazama haha.To je dobro za ove po komsijskim forumima sto bale na video snimke pogibije vojnika i zamisljaju da ratuju sa Rusijom preko CAT6 kabla haha.

Opet tamo do sada mi je najrealnija procjena 100 hiljada na svakoj strani sto poginulih sto ranjenih.Ova politicarka je garant casualties (zrtve=ranjeni i poginuli) pogresno registrovala pod samo poginuli...

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

Otimanje para je dobar razlog da kinzal posjeti Svajcarsku. Rusija moze da zapleni svu stranu imovinu u zemlji i da nadoknadi dio para ali i jedno i drugo su kriminalni akti.
Kako ce se Stoltenberg i Ursula izvinjavati uskoro.. prvo Trampu 2024 a onda i Vladu.

offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

@Koridor

To je van pameti .. Nema potrebe za tim niti bi bilo sta dobro donijelo.Kljuc za uspjeh Rusiji u ekonomskoj borbi je Kina.... Ako se sa njima dobro usuglase zapad moze da mlati usima.

Nego da se vratimo na temu.

Temperature padaju sto znaci da bi u skorije vrijeme tlo trebalo da smrzne, regruti mislim da ce isto svi biti spremni ili vec rasporedjeni na teren,imalo se vremena za reorganizaciju,dopremu logistike i popunjavanje jedinica opremom i ljudstvom.

Sad ce se polazati dali Rusija zeli dalje - ako krenu znaci da je odluceno da zacrtano se mora uzeti (regije koje su pripojene Rusiji).

Takodje sad ako Artemovsk padne - veoma vazno je koliko ce Rusi uspjeti da eksploatisu situaciju i razviju dalje prema Krematorsku itd.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

Ako je ova izjava o 100k poginulih istinita, to daje smisao mom postu u diskusiji sa @Flashom o broju mobilisanih i angažovanih Ukro efektiva. Ova izjava je tačka na i mog posta koji ću opet postaviti,odnosno citirati. Obratite pažnju na boldovano.

Ovo potvrđuje i Flashovu priču o 500k mobilisanih ali potkopava njegovu tvrdnju o tolikom pa čak i većem trenutnom broju vojno angažovanih efektiva. Mislim da Ukri ni u jednom trenutku nisu imali tolike angažovane efektive. Mislim da su Ukri u najboljem slučaju skupili 2-3 puta više vojnika od Rusa, ali se taj broj brzo istopio.

Denaya ::Kao što napisa Beowl,i broj Ukro vojnika je nepoznanica. A čini mi se da je broj borbeno angažovanih na frontu sa borbenim dodirom, mnogo manji nego što se misli. Šta je razlog ne znam. A može ih biti više. Od gubitaka,do angažovanosti na drugim delovima države (granice ka Rusiji i Belorusiji) do toga da mobilizacija uopšte ne ide onako kako bi Ukro vrhuška htela. Tj. da je slab odziv.

Priče o pola miliona borbeno mobilisanih nikako ne pije vodu.
Kako kritikujete Ruse zbog malo angažovanih snaga,pa zbog toga ne mogu raditi ofanzivne zadatke većeg obima. Onda treba biti realan pa kritikovati i Ukre.

Po nekim procenama na početku Ukro ofanziva,Rusi su imali 100-150k angažovanih. Moje mišljenje je da je cifra bliže donjoj. Ustvari i nije toliko bitna. Bitno je to da ako su Ukri imali/imaju 500k mobilisanih, to ispada omjer 3.5 do 5 na 1 u korist Ukrainaca. I to na bilo kom delu fronta bez ikakvog koncentrisanja. Znači Ukri su mogli napadati bilo gde sa onim jedinicama koje su bitisale na tom delu fronta. A kao što svi znamo snage su koncentrisane za obe ofanzive. I to sa najavljivanjem ofanziva, pa čak i navođenjem broja ljudstva. Tako da je omjer onda bio i mnogo veći.
Ako je tako bilo onda su ovi uspesi Ukrainaca mizerni,ravni katastrofi. Jesu zauzeli određene teritorije ali nisu uništili ni jednu Rusku jedinicu. Nisu naneli gubitke koje bi poremetili Ruse. Da jesu ne bi bili zaustavljeni ni kod Svatova,ni posle Limana i Kupjanska a ni na Hersonskom pravcu. A usput su oni ti koji su imali/imaju velike gubitke u tehnici i ljudstvu i to znatno veće od Rusa.

Zašto mislim da nema 500k angažovanih Ukro snaga. Kao što znamo Rus je bio pasivan na svim frontovima,osim na nekim delovima Donbasa. Po pisanju Ukri su angažovali 60k na Hersonu i 50k kod Balakleje. To je 110k vojnika. Nek je kod Harkova bilo i 20k. Gde je još 370k vojnika? Na Donbasu i Zaporožju. Hmmmmm,veoma zanimljiv raspored snaga. Tu nešto ne štima. Ostavljaš 3x veće snage na pasivnom frontu i frontu gde si ukopan do bola i odolevaš 6 meseci konstantnim napadima.

Možda je do sad mobilisano 500k. od početka ratnih dejstava. Ali na osnovu angažovanih efektiva za ofanzive reklo bi se da je dobar deo tih mobilisanih izbačen iz stroja. Da Ukri imaju toliko mobilisanih,verujem da bi angažovane snage za ofanzive bile mnooogo veće.

P.S Isto tako se pre par dana provlačila vest o 150k spremnih Ukra za nastavak ofanzive kod Hersona. Pa da ih im toliko,šta čekaju. Rasputicu,da dođe još Rusa, ne znam šta. Da ih ima toliko ne bi Rus bio više za te strane Dnjepra Tako da je Beowl u pravu kad piše da se obe strane namerno frljaju sa ciframa angažovanih snaga. Trenutno je situacija takva da jedni uveličavaju, drugi smanjuju.

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Ова америчка процена од по 100 хиљада мртвих и рањених мени делује генерално реално, с тим што бих рекао да Украјинци ипак имају нешто веће губитке од Руса.

Руска страна има око 9 хиљада независно потврђених смрти по имену и презимену у РФ, плус око 3.5 хиљада званично погинулих у ДНР. Ако бисмо рекли да је ЛНР имао сличне губитке, и да су републикански губици нешто већи од званичних, и на све то још додали око хиљаду Вагнероваца, није немогуће доћи до цифре од 20-ак хиљада погинулих на руској страни укупно, што нас даље води до 80-ак хиљада губитака укупно (оном неком ратном математиком од 3 теже рањена на 1 мртвог).

Али ако бисмо рекли да Руси имају 20-ак хиљада мртвих, у том случају мислим да би Украјинци имали барем 30 хиљада, ако не и 35 - а тако мала разлика је само због сулудих руских погибија и разних неуспелих напада у ранијој фази рата - јер гледајући само количину употребљене руске и украјинске артиљерије и разлику у количини дневно испаљених граната (5:1 за Русе, неретко и више) украјински губици би морали бити мнооого већи од руских. А и Украјинци су имали своју дозу неуспелих напада у последњих пар месеци.

Тако да, мој неки guestimate је око 20 хиљада мртвих Руса односно укупно 80-ак хиљада губитака, као и око 30 хиљада Украјинаца односно 120 хиљада губитака (мада ме не би чудило да су украјински и до 150). Неки просек та два би заиста била она америчка тврдња од ''по'' стотину хиљада губитака.

offline
  • Pridružio: 14 Dec 2010
  • Poruke: 1312

@DrugiREI

Ne, podatak je za ovu godinu iznet od zaštitnika građana DNR.

@Deneya

Sigurno da na liniji dodira/frontu nema 500.000 Ukra. Do 200.000. Evo ti navod sa livejurnala čovek je ruski vojni istoričar.

"Численность ВСУ - порядка 350 тысяч, после всех мобилизаций и потерь. НГУ, ГПСУ, тероборона, по некоторым данным - до 150-200 тысяч. Итого - свыше полумиллиона человек под ружьем.

Часть формирований, похоже, оказалась отведена с фронта по разным причинам. Среди которых: усталость личного состава, потрепанность, необходимость прикрывать различные слабо защищенные участки границы с Россией и Белоруссией.

На сегодня с украинской стороны на фронте, по-видимому, в пределах 150-180 тысяч человек.
"

offline
  • Pridružio: 11 Nov 2022
  • Poruke: 365

@Polermachoi

Mozes samo izvor navesti za tu brojku ?

Jer evo
Citat:As of February 2018, the number of separatist forces were estimated at 31,000 out of which 80% (25,000) were Donbas residents
(wikipedia - mnogobrojni izvori navedeni)

Po tvojoj tvrdnji 2 od 3 LNR,DNR vojnika su poginula ili.ranjena.

Da li tebi zvuci i blizu realno da vojska koja ima 30 ak hiljada vojnika - izgubi 20 hiljada tj. pogine ili bude ranjeno/izbaceno iz stroja ih toliko - i da nastavi uopste da postoji ??

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Шојгу је изјавио (ако су добро пренели вест) да је 8000 резервиста прошло обуку за омј, артиљерију и пво.
У тенк и бвп стане по три војника. За артиљерију зависно од оруђа али вероватно од 5 до 10. Коликим ће бројем оклопних возила располагати резерва? Наравно под условом да је број истинит.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1014 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 2 sakrivenih i 996 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Battlehammer, brundo65, comi_pfc, Dimitrise93, DonRumataEstorski, dragoljub11987, flash12, Kenanjoz, Krvava Devetka, mikki jons, novator, radionica1, saputnik plavetnila, sasa76, slonic_tonic, Srle993