Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1091

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

Примећена је колона борбених возила хунте која иде ка Шахтерску и Торезу. У колони је око 40 тенкова...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@Lox...
Citat:ne treba podcjenjivati oligarhe i njihovu vezanost na Zapad.
Oligarsi, pa oligarsi... Smile
Siguran sam da ovi, kao i oni sa Zapada, znaju da se financijska moc sve brze seli na istok.
U tom smislu treba posmatrati i onu izreku....."ake ne znas sta se desava u politici, prati tokove novca" Wink



offline
  • Pridružio: 26 Jul 2014
  • Poruke: 59

У вези Крима и теоретисања како је неважан стратешки, итд...

Па што онда постојаше Кримски рат у 19 веку?
Зашто САД не призна (сама себи) да је Крим део Русије данас?
Том "логиком" ништа није важно...

Укратко, Русија контролом Крима, контролише Црно море, а има одскочну даску за Медитеран и преко њега онда цео свет (на длану - Кон-Мики) и још само једну једину препреку - Цариград. А Цариград историјски и културно, династички је чији - иначе?

Линијаши га тупе до балчака.

Ziveli

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 1285

dobri covek :: Istovremeno, svet vidi da je Rusija ta koja ne ratuje, nego pruža humanitarnu pomoć, ne potpaljuje vatru nego je gasi.

Svet je o Rusiji upravo mogao da vidi sve najgore: invaziju dela druge države (Krim), zatim debelo potpaljivanje separatizma u drugom delu te iste države (ovo tvoje o ne-potpaljivanju je stvarno smešno), a onda poraz tih separatističkih snaga i rusku ne-intervenciju u njihovu korist za šta su bile dovoljne još uvek dosta mlake sankcije zapada.

Dakle ne samo da su ispali agresori i huškači nego još to i ne znaju da izvedu uspešno.

Za to vreme ispalo je da je zapad je samo slao neborbenu podršku "željama većine naroda ukrajine da smeni Janukoviča ide ka EU". Naravno uradili su mnogo više od toga iza kulisa ali realno ispali su veštiji i uspešniji. Ruje su sličnu stvar uspele kada je Janukovič izabran, ali kontam da nemaju više snage za tako velike zalogaje (koje očigledno ne mogu da progutaju). Posle otvorenog neprijateljstva biće vrlo teško (skoro nemoguće kada se uračuna ekonomska moć zapada) da Ukrajinci opet većinski glasaju za prorusku opciju kao 2010. Bar jedno deceniju-dve.

Loša procena. Reskirali su i izgubili (bar u istočnoj Ukrajini). A rekao bih da će i svaki minut na Krimu skupo da plate jer mislim da će zapad nastaviti da im kamari sankcije dogod su tamo čak i ako batale igru u Donbasu (mada to je samo moja pretpostavka, možda se situacija smiri ako izdejstvuju kompromis i spadne na različite mape u stilu Kina-Tajvan anomalije). Jedan od razloga zbog koga su Ruje i pokrenuli igru u Donbasu je verovatno da je upotrebe kao pregovarački argument za priznanje Krima kao njihovog (u stilu RSK za Dejtonsku RS), mada bi to bio samo rezervni razlog, glavni je sigurno bio ili aneksija ili Abhazija 2, ali su Ukrajinci ispali prejaki za separatističke snage koje su Ruje uspele da okupe.

Jesu međutim primorali prozapadnu Ukrajinu da troši pare na rat (mada su sami morali da plaćaju suprotnu stranu, što odgovara zapadu) a Amere da ulažu sredstva u građenje koalicije za sankcije, ali baš zato i mislim da će Ameri iskoristiti tu koaliciju kad su je već stvorili, da nastavi da koliko god je to bude moguće ekonomski bije Rusiju po ušima i zbog Krima . Ali potrebno je više informacija nego što ja, a verovatno i bilo ko na ovom forumu, poseduje da to mogu da tvrdim sa sigurnošću jer Ameri imaju i drugih mesta u svetu kojima moraju da poklanjaju pažnju.

offline
  • inskk 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 19 Maj 2011
  • Poruke: 627

[quote="Shone 89"]hawkeye :: Mislim da je svima jasno sta bi se dalje desilo kada bi Turci pokusali da zabrane prolaz Rusima kroz Bosfor i Dardaneli.


Sta bi se desilo?

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

Vladimir Petrovic 3 ::Ova vesti iz Britanije je danas aktuelna.

NATO nije spreman da odgovori na vojnu pretnju iz Rusije i mora da se prilagodi kako bi bio u stanju da odgovori na "nekonvencionalan napad" te zemlje, upozorili su danas britanski poslanici.

Kakvo je stvarno stanje u vojnoj snazi NATO i Rusije dobro bi bilo da se ovde malo analizira.


Ta analiza nije za ovu temu, imas druge teme gde se o tome moze pisati. Sto se tice mogucnosti NATO-a, ja mislim da se oni samo vade na to da nisu spremni, jednostavno obicnom coveku na zapadu se ne gine za neku tamo Ukrajinu. Da su ovo 1980te stvari bi bile dosta drugacije ali Rusija sada nije ideoloski neprijatelj pa ne mogu da plase narod da ce doci crveni.

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2006
  • Poruke: 421

Kanda ce i Norvezani uvesti sankcije

http://www.echomsk.spb.ru/news/obschestvo/norvegiya-podderzhit-evrosoyuz.html

Глава норвежского МИДа Берге Бренде, в ближайшее время парламент страны, которая не является членом ЕС, проведет консультации по этому вопросу.

По сообщениям местные СМИ, данная инициатива может найти поддержку.

Iskreno se nadam da nece, pogotovo sto direktno kvare odnose Norveske i RF, imaju zajednicki stav o Artiku, izvoze tehnologiju vezano za offshore, saradjuju u vojnoj industriji, velike Norveske banke su u Rusiji (Nordea recimo), cuveni norveski naftni fond je u RF sa preko 5 milijardi evra, Norveska je veliki izvoznik ribe u RF, deo stanovnika RF ima neogranicen boravak i pravo na rad u Norveskoj (tretiraju se kao gradjani EU, tj ne trebaju im vize za boravak i trazenje posla)

Iskreno Norvezani jos nemaju stav, svaku odluku vlada ce morati objasniti glasacima a sta god da bude bilo, bice tesko objasniti, pogotovo ako neko dirne ribu ili naftu (zbog ovoga moze pasti vlada i to ne prvi put u istoriji, a 3 x odbijen ulaz u EU najvise zbog neresenog pitanja ribolova i izvoza ribe). Iskreno mislim da ce pratiti EU, zbog neverovatnih veza sa USA (ovde se izbori u USA prate celu noc u direktnim prenosima), NATO a i EU vezama.

Konflikt sa Rusijom mozemo ugroziti izvoz ribe,

http://www.aftenposten.no/okonomi/Striden-med-Russ.....9oKgPmSyyI

Nordea i veze sa RF (Nordea i dalje ulaze pare)

http://www.aftenposten.no/okonomi/Nordea-oker-mark.....9oKdPmSyyJ

mogucnost povlacenja novca naftnog fonda Norveske , 45 milijardi krunera, oko 5,5 milijardi evra

http://www.aftenposten.no/okonomi/Oljefondet-kan-b.....9oLJPmSyyI

Neki smatraju da ce Norveska bez razmisljanja slediti EU

http://www.nrk.no/nordland/russland-sanksjoner-kan-ramme-norge-1.11855746

Statoil vil foreløpig ikke si noe om hvordan sanksjonene kan påvirke selskapets aktiviteter i Barentshavet og Okhotskhavet.

Statoil (Drzavna naftna kompanija) nece jog govoriti o mogucem uticaju sankcija na profit, misli se na ulaganja u Barentsovom moru (na severu je granica izmedju Norveske i RF i u tom delu se nalaze solidne zalihe nafte, ovo je skoro reseno diplomatskim putem pri cemu su Norvezani dobili jako mnogo od Rusa, cak je bio naslov u novinama kako je Medvedev to poklonio Norvezanima, radi se o ogromnoj teritoriji, pola Nemacke)

(rukovanje Medvedeva i buduceg glavnog sekretara Natoa, tada premijera Norveske Stoltenberga)
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/206084/Norveska-i-Ru.....na-Arktiku

Sa druge strane Statoil je prisutan i u Ohodskom moru, sa terminalima u Nahotki (Vladivostok), u sustini to su pretovatni terminali snabdevanja Japana sa ruskom naftom.

Do sada su Norvezani sledili EU sa simbolicnim sakcijama (kao Crna Gora recimo) ali se nadam da sada nece (i zbog Norveske a i zbog Rusije).

Inace Stoltenberg, buduci sekretar NATO-a, je jako priblizio Norvesku i RF, inace je bio premijer u 3 saziva, pogotovo u smanjenju vojnog prisustva na granici, ovo je dugo vremena bila izuzetno branjena granica izmedju NATO-a i SSSR-a, prijatelj, koji je norveski general u penziji, mi je jednom prilikom pricao da je Finmmark (najseverniji deo Norveske, povrsine vece od Danske) bio ceo miniran, putevi, mostovi sve kako bi se sprecio upad iz SSSR-a, i ovo je tek u skorije vreme razminirano, takodje u Finmmarku se nalazi jako mnogo podzemnih skladista i sklonista i u severnom delu Norveske je i smestena norveska mornarica kao i vecina norveske vojske.
Iskreno izbor Stoltenberga za generalnog sekretara je veoma cudan, dovoljno je reci da on nikada nije bio pozvan u Vasintog od strane Busove administracije, sa Obamov se to promenilo, ali nisam siguran da li je to bilo pre ili posle dodeljivanja Nobelove nagrade od strane Osla. Takodje iako je Norveska jedina zemlja NATO-a koja nije smanjila vojni budzet od izbijanja krize administracija Stoltenberga je uradila neke zacudjujuce korake tipa samoinicijativno smanjivanje norveskih trupa u Afganistanu recimo, takodje cudan je izbor 2 generalna sekretara zaredom koji pripadaju Skandinaviji, posle Rasmussena, Danca izabrati Stoltenberga, Norvezana, je cudno, doduse privreda Skandinavije je sasvim solidna te je mozda ovo razlog kao i priblizavanje druge 2 skandinavske zemlje koje su van NATO-a, Svedske i Finske.

Baza NATO-a

http://en.wikipedia.org/wiki/Ramsund,_Norway

Inace ovaj deo Norveske je izuzetno vazan zbog kontrole Atlantika, takodje u ovom delu se more nikada ne ledi i postoji jako mnogo luka (i brodogradilista), obala je razudjena i daje dosta mogucnosti za sakrivanje brodova a narocito podmornica, recimo da je u ovim vodama potopljen Tirpitz, brod klase Bizmark.

http://en.wikipedia.org/wiki/German_battleship_Tirpitz

dogovor o granici RF i Norveske

http://eng.kremlin.ru/news/2040

Mene jako zanima kako ce se ovo odvijati izmedju Norveske i RF, zahvaljujuci Stoltenbergu i njegovoj administraciji Norveska je malo odvojena od uticaja USA i priblizila se neutralnoj poziciji, trenutno premijer kao i vlada pripadaju desnici (Stoltenberg je levica) i dobili su vlast zahvaljujuci i prici o nezavisnosti od EU. Jos jednom kazem da se iskreno nadam da ce administracije i premijerka Erna uspeti da zadrzi neki neutralan kurs.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32579

Оперативно стање Луганске Народне Армије - Оперативно стање је и даље сложено. Настављају се покушаји да се опколи град. Неколико оклопних возила кијевских снага је напредовало према местима Новоановка и Красное. Правовременим одговором војске ЛНР ова колона је отерана, а техника је делимично оштећена. У знак одмазде кијевске снаге су почеле да пуцају по цивилним објектима у местима и Новоановка Новосветловка.

Минобацачко гранатирање је настављено и данас. Ипак, једна батерија заједно са муницијом заједничким акцијама различитих јединица ЛНР је ништена. Непријатељски губици нису наведени.

У Краснодонској области кијевске снаге гранатирају област која се граничи са Руском Федерацијом. Сврху ватре је тешко одредити јер снага ЛНР у тој бласти нема. Међутим, треба напоменути да су две гранате пале на територију Русије. Са огромном супериорности у тешкој опреми кијевске снаге су успеле да заузму место Лутугино. Тада је све кренуло на уобичајен начин - пљачкање.
Према нашим сазнањима у Старобилском рејону је почела присилна мобилизација. Мобилисани се шаљу на линије фронта, користећи као живи штит и топовско месо.
još malo bataljon zarja http://www.youtube.com/watch?v=oUICwShTCso

offline
  • Pridružio: 26 Jul 2014
  • Poruke: 59

Vladimir Petrovic 3 ::
Na ono sto sam procitao da se novi ruski avioni imati nadmocne radare i PA rakete ovde sam jako zestoko dematovan ali da li sam u zabludi i da li zivim u snovima

Ма демантован си... Very Happy

Ево једне приче о тим радарима, па размисли добро о њој.
Негде 80-90-2000-тих важило је "правило" Миг29 има знатно слабији радар од Ф16 и то је правило уведено од све силе стручњака у свету - Ма потврђено од бога... Руси, САД, Кина, Тетка Ковиљка, сви то потврђују...
Стицајем околности знам неког ко је био са Немачким пилотима врло близак. Они из потаје (шнапс исл.) говоре нешто сасвим друго, отприлике: Ако је званично Миг откривао Ф на 60км, а Ф Миг на 160, у стварности је било управо супротно. И да, има и мишљење пилота о ЕФ, такође званично и незванично (шнапс),...
Нека је ова ствар и другачија и нека нема везе са мозгом, али теорија је теорија, а пракса, пракса. А реклама је безгранични извор свачега. Кад немаш рецимо бољи ауто од комшије, твој има бољу фарбу, финији и иди ми дођи ми... приче до прекосутра.

Што рецимо НАТО који открива летеће тањире, гледа у Бејонд 2300-те, не интервенише у Украјини у корист светске благодати? Што ако је толика сила над силама? Аха... изненађени и увређени...

Ziveli

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Zixo, strateski je Krim vazan, ali samo regionalno. Zbog dominacije Crnim morem, zbog buducih gasovoda, kao odskocna daska za dejstva u istocnoj Evropi i maloj Aziji.
Globalno gledano, Crno more je beznajajno. Rusi ce verovatno i obnoviti flotu u Crnom moru, bice sigurno najjaci igrac u tom podrucju, ali udarna pesnica Rusije se nalazi u severnoj floti i na Pacifiku. To su kljucne luke Rusije, to su maticne luke svi strateskih snaga i to sa debelim razlogom.


Није само регионално јер је Украјина а и Црно море веза Европе и Азије. То је главна раскрсница и мора стратешки бити важан јер је одмах ту нестабилан и немиран Кавказ а одмах иза њега Каспијско море. А зна се чега тамо има и колико.

Уосталом да ли би Русија ризиковала оволики гнев и љуту западног света за све што је до данас урадила око Украјине да ово није стратешки важно? Да није западу стратешки важно.

Citat:Отворих тек сада и прочитао сам.
Дакле није члан комисије и није са лица места, али добар је.
Не могу да улазим у његову анализу, али ако има трагова 30мм на кабини - то је то.


marjef

Лепо смо овде поставили деманти руског пилота да је МХ-17 оборен топом Су-25.

http://www.snob.ru/selected/entry/79067

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 957 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 1 sakriven i 940 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, bigfoot, Djole, kolle.the.kid, ladro, laurusri, Milos82, nuke92, sevenino, shaja1, Srky Boy, VP6919, W123, zeo, Zimbabwe