Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1086

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96665



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Jun 2011
  • Poruke: 37

marjef
na 1084. strani poslednji post, imaš link ove vesti



offline
  • Pridružio: 27 Nov 2013
  • Poruke: 2990

Непроверена вест:
Хунтине трупе окружене у центру града Дебаљцева, новоруси около града и у предграђима...

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Санкције Брисела и Путиновим сарадницима
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D.....D0%B0.html

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6281

Nadam se da će im Rusi pripremiti prijateljski doček!!!!
Trenutak istine se neumitno približava.

Trilateralna komisija nakon "prijatelja" Libije i Sirije osniva i "Prijatelje Ukrajine", a važnu ulogu u skupini imaju i ruski protivnici politike Vladimira Putina
N. Babić 30. 07. 2014 | 16:00

Prije nekoliko dana je The Wall Street Journal objavio članak pod naslovom "Ujedinjeni za ukrajinsku neovisnost". Autori članka, koji sebe nazivaju "supredsjedateljima radne skupine Trilateralne komisije u Rusiji" su bivša američa državna podtajnica Paula J. Dobriansky, predsjednik ruskog Instituta za suvremeni razvoj (INSOR) Igor Yurgens, bivši poljski ministar vanjskih poslova Andrzej Olechowski i bivši predstavnik Japana u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Yukio Sato. Oni su izrazili potrebu za stvaranje utjecajne međunarodne organizacije koja će funkcionirati kao klub "Prijatelja Ukrajine", koji će "podržati ukrajinsko gospodarstvo i suverenitet".

U prijevodu članka "Ujedinjeni za ukrajinsku neovisnost", kojeg je objavio ugledni ruski financijski portal VestiFinance, stoji:
"Obaranje zrakoplova kompanije Malaysia Airlines na letu MH -17 tragični je podsjetnik interesa međunarodne zajednice o budućnosti Ukrajine. Ključ osiguravanja nacionalnog jedinstva i neovisne politike za ukrajinskog predsjednika Poroshenka je gospodarska stabilnost. Kao supredsjedatelji radne skupine Trilateralne komisije u Rusiji vjerujemo da teška ekonomska situacija u Ukrajini zahtijeva stvaranje radne skupine "Prijatelji Ukrajine". Ova međunarodna skupina, koja bi se sastojala od neovisnih lidera iz Sjeverne Amerike, Europe, Azije i Rusije, treba promicati suverenitet Ukrajine, poticati gospodarske reforme u zemlji i koordinirati napore vlada i nevladinih organizacija iz različitih zemalja koje žele pomoći Ukrajini u ovom kritičnom trenutku njene povijesti."
Formalno se naglasak daje na gospodarsku komponentu te podrške. Međutim, zajednička izjava u nekim trenucima uključuje i izjave o "međunarodnoj podršci ukrajinskom suverenitetu". Stoga format "Prijatelja Ukrajine" uvelike podsjeća na slične skupine koje su se pojavile u posljednjih nekoliko godina. Takve strukture su tzv. "Prijatelji Libije" i "Prijatelji Sirije", koje su činili predstavnici istih država, osobito Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Turske, Italije, Njemačke i drugih. Zapravo to je stvaranje međunarodne koordinacijske skupine sa širokim rasponom zadataka. Ukrajinske vlasti, koje sada zastupa izabrani predsjednik Petro Poroshenko, već je izjavio da želi tražiti da se Ukrajini dodijeli poseban status partnera u NATO savezu. Iako je u svibnju ukrajinski predsjednik Poroshenko, u predsjedničkoj kampanji koja je odisala pacifizmom i pomirbom, takvu mogućnost nazvao "finlandizacijom Ukrajine", ali ne i "ulaskom Ukrajine u vojni savez", svima je jasno da bi takvim statusom Ukrajina bila sve samo ne "ravnopravni partner NATO saveza" i da više ne bi ostala ni najmanja mogućnost za njenu suverenost.

Međutim, "Prijatelji Ukrajine" navode kako bi mogli raditi zajedno upravo u promicanju "suvereniteta" Ukrajine, pod uvjetom da joj dodijele zajedničku vojnu pomoć, bez ikakve povezanosti s NATO savezom. Vrijedna spomena je i činjenica da inicijativa za osnivanje ove skupine pripada Trilateralnoj komisiji (Trilateral Commission), službeno nestranačkoj i nevladinoj skupini, koju je, kako bi poticao užu suradnju između Sjeverne Amerike, zapadnih zemalja Europe i Japana, 1973. osnovao David Rockefeller.

Predsjednik ruskog Instituta za suvremeni razvoj (INSOR), Igor Yurgens, odabran je za "koordinatora Trilateralne komisije za Rusiju". Igor Yurgens je sudjelovao na konferenciji u Washingtonu krajem travnja 2014. i sastanak je na službenim stranicama instituta kojim upravlja opisao na sljedeći način:
"Godišnja konferencija Trilateralne komisije je događaj koja je bila ugledni međunarodni skup za istraživanje i i raspravu, a na njoj su sudjelovale istaknute političke ličnosti, akademici i poduzetnici iz Sjeverne Amerike, Europe i Azije. Skup je trajao od 24. do 27. travnja u glavnom gradu Sjedinjenih Država. Američki državni tajnik John Kerry je govorio o aktualnim prioritetima američke vanjske politike, a posebno je istaknuo ukrajinsku krizu. Ogorčenim tonom je posvjedočio kako diplomatski napori na provedbi Ženevskog sporazuma bilježe ozbiljne propuste. Govornici iz Kine i Indije su pokazali da im u globalnoj perspektivi ukrajinska kriza zapravo ne smeta. Obe zemlje podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine i njenu slobodu izbora. No, Kina u manjoj mjeri, a Indija je naglasila da se polazna točka sukoba može pripisati Zapadu, koji nije imao uzeti u obzir zabrinutosti Rusije zbog proširenja NATO saveza na njenim granicama. Henry Kissinger je zagovarao stav koji poziva na kompromis o budućoj ustavnoj strukturi Ukrajine i njen neutralni status je podržao i Zbigniew Brzezinski. Sudionici su razmijenili mišljenja o drugim važnim pitanjima za globalni razvoj i međunarodnu sigurnost."
Priča o stvaranju i funkcioniranju Trilateralne komisije je dostupna u otvorenim izvorima, uključujući i arhivu obitelji Rockefeller (The Rockefeller Archive Center i "Trilateralna komisija - Sjeverna Amerika" pdf), stoga je djelovanje ove međunarodne skupine uglavnom poznato. Treba napomenuti da je utemeljitelj skupine David Rockefeller već dostigao vrlo duboku starost (99), ali zato njen bivši direktor Zbigniew Brzezinski još uvijek aktivno sudjeluje u organizaciji, a po svjedočenju Igora Yurgensa "Brzezinski ima prijateljske namjere prema Rusiji".

Kao vrlo ugledan član ruskog establishmenta i Trilateralne komisije, gospodin Igor Yurgens bi trebao znati da je Brzezinski poznat po svojim antiruskim stavovima, kao i subverzivnim aktivnostima protiv Sovjetskog Saveza. O tome su stručnjaci Trilateralne komisije u svibnju 2014. objavili izvješće "Angažiranje Rusije - Povratak ili zadržavanje?".

Treba dodati da članovi Trilateralne komisije svoje materijale objavljuju u vodećim zapadnim medijima (The Wall Street Journal, Financial Times, The New York Times, Bloomberg, The Washington Post, CNN, Politico, The Huffington Post, Forbes, i sl.). Sada su se aktivno uključili u formiranje nove skupine. "Prijatelji" Libije, Sirije i Ukrajine već postoje, a budući "prijatelji" će se formirati tamo gdje se bude trebala uvesti "demokracija".

Što se tiče ruske strane, odnosno gospodina Igora Yurgensa, čini se da u Moskvi ispod površine bukti pravi rat. Vladimir Putin i njegovi suradnici, koji pokušavaju voditi jednu određenu politiku, izgleda da bi se puno lakše nosili s Washingtonom i Bruxellesom, ali je pitanje kako će uskladiti vanjsku politiku kada u Rusiji postoje ljudi koji su bliski samom vrhu jednog dijela izvršne vlasti, surađuju sa svim poduzetnicima i ruskom oligarhijom i očigledno su vrlo dobro umreženi sa svojim zapadnim kolegama.

Tko je Igor Yurgens, pobornik i pokretač "Prijatelja Ukrajine" u srcu Moskve?

"Predsjednik Instituta za suvremeni razvoj i član Ruske javne komore, Igor Yurgens, jedan je od najutjecajnijih stručnjaka i blizak je s aktualnim premijerom Medvedevom. Iznimno vješto kombinira javnu, poslovnu i političku karijeru. U isto vrijeme Yurgens je član upravnog ureda ruskog Saveza proizvođača i poduzetnika, potpredsjednik "Renaissance Capital Group", predsjednik Odbora za financije Ruske gospodarske i industrijske komore, voditelj Baltičkog foruma, član Višeg Vijeća skupine "Just Cause Party" i na mnogim drugim je pozicijama.

Diplomirao je 1974. na Ekonomskom fakultetu Državnog sveučilišta u Moskvi, a sebe je opisao kao "osvjedočenog marksista". Kasnije je, bez obzira na "marksističke poglede", dobio doktorat ekonomije (1999.) i postao profesor na Visokoj školi liberalne ekonomije u Moskvi. Od samog početka svoje karijere Igor Yurgens je djelovao unutar vlasti i poduzetništva, a kasnije je ušao u UNESCO, gdje je vodio Sektor za vanjske odnose i suradnju sa sjedištem u Parizu. Vrlo je uspješan poduzetnik i ulagač, a 1996. postaje predsjednik Međunarodnog društva za osiguranje. U 2002. postaje "čovjek godine" i dobiva nacionalnu nagradu za "jačanje međunarodnih i međuregionalnih političkih i gospodarskih odnosa".

Od 2001. Igor Yurgens vodi i Rusku zajednicu industrijalaca i poduzetnika, te postaje njezin potpredsjednik. Od tada postaje poznat kao "glasnogovornik ruskih oligarha". 2003. Yurgens kritizira vladin napad na Yukos i optužuje ruske vlasti za "populizam". Iste godine je bio među onima koji su potpisali javno pismo predsjedniku Vladimiru Putinu, negodujući zbog postupka poreznih vlasti prema Yukosu. 2005. postaje prvi potpredsjednik velike investicijske tvrtke "Renaissance Capital", gdje je učinkovito upravlja državnim odnosima.

Također je u nadzornim odborima ruskih podružnica kompanija Nestle, Hewlett-Packard i British Petrol.
Danas je Igor Yurgens je poznat kao "liberal Kremlja" i protivnik je Putinovog kriznog plana koji se temelji na državnim intervencijama. On poziva za modernizaciju ruskog gospodarstva i političkog sustava, okrivljujući vlasti za centralizaciju, protekcionizam i uplitanje države u gospodarstvo, uključujući i "državne korporacije" kao instrument. Igor Yurgens poziva vladu da liberalnim inicijativama okonča jednostranu ovisnost zemlje o izvozu nafte i plina. Mnogi politički stručnjaci su Yurgensa smjestili vrlo blizu premijeru Dmitriju Medvedevu, jer je prvih dana bio njegov glasnogovornik. U svibnju 2009. Igor Yurgens u intervjuu za The Daily Telegraph oštro kritizira predsjedništvo Vladimira Putina i kaže "kako je Putin moć ostavio u rukama male vladajuće elite, stvorio energetski ovisan model koji će zaškripiti kada financijska kriza počne slabiti Rusiju".

Igor Yurgens 2008. postaje član Javne komore, a 2009. predsjednik Vijeća za promicanje razvoja institucija civilnog društva i ljudskih prava.
Njegov Institut za suvremeni razvoj ujedinjuje ne samo liberalne analitičare i stručnjake, nego i neke iz tima predsjednika Putina, kao što su savjetnik Leonid Reiman, pomoćnik Arkadij Dvorkovich, ministrica za gospodarski razvoj Elvira Nabiullina i predsjednik Vrhovnog arbitražnog suda Anton Ivanov."

Ovo je samo službeni dio bogatog životopisa gospodina Igora Yurgensa, koji govori kako se od "osvjedočenog marksista" u mladosti, može dogurati čak do Trilateralne komisije Davida Rockefellera i pokrenuti inicijativu za stvaranje "Prijatelja Ukrajine" u srcu Rusije, dok u isto vrijeme znamo kako su završile zemlje koje su imale slične "prijatelje". Libija je u kaosu sektaških sukoba, a rat u Siriji je do sada odnio preko 160 000 života i nema naznaka da će skoro završiti. Na kraju samo treba reći: "Šteta po Ukrajinu, koja pažljivije treba birati prijatelje!"

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 718

Vladimir Petrovic 3 ::Evo malo analize ove unistene ogromne zemlje.

Raspadom sovjetske imperije, Ukrajina je prvi put u istoriji postala nezavisna država. Nimalo homogena, kao što je objašnjeno, nije nikakvo čudo, što se u periodu tranzicije, izrodilo mnogo suprotnosti. Istočni deo zemlje, sa razvijenom industrijom te južni, crnomorski sa lukama i turizmom zadržali su viši životni standard. Centralni i zapadni deo zemlje, izuzimajući glavni grad, živi u krajnjoj bedi. Jednom nevidljivom linijom izdeljena, bukvalno po polovini, zemlja živi dva paralelna života. Rusofilski i Ukrajinski. Naprimer, istočnom gradu Donjecku ili južnom, Sevastopolju, preko 90% stanovnika govori ruski, glasa za proruske stranke, oslonjeno je privredno i obrazovno na Rusiju. Nasuprot tome, zapadni grad Lavov, prestonica nekadašnje Austrijske Galicije, živi potpuno drugi život. Tamo 95% stanovnika podržava ukrajinske desničare, govori isključivo ukrajinski jezik i sanja evropski san.

Glavni grad Kijev, na nesreću jednih, a sreću drugih, nalazi se u zoni prozapadnog dela zemlje, dok je glavna ekonomska snaga i moć skoncentrisana na istoku. Broj stanovnika je podjednak u oba dela, dok su politička opredeljenja građana otprilike u razmeri 55% : 45% u korist proruskog dela stanovništva. I u jednom i u drugom delu novopečeni milijarderi odlučuju o sudbinama masa. Razlika je samo u tome što su ovi istočni milijarderi još bogatiji. Pravna država nikada nije uspostavljena a korupcija je način života. U tome se, jedino, dva dela zemlje uopšte ne razlikuju.
Jezik

Danas, Ukrajinci čine oko 77% stanovništva a Rusi oko 18%. Ostalih je 5%. Međutim kada je reč o maternjem jeziku, tek 62 posto stanovnika je navelo ukrajinski kao svoj maternji. 35 odsto njih navodi ruski. To je oficijelna statistika. Međutim kada stanovnike Ukrajine pitate koji jezik govore u kući i na kom jeziku prate medije, čitaju knjige, situacija je obrnuta! 67% stanovnika koristi ruski jezik u kući. U javnoj komunikaciji, u obrazovanju, u medijima ruski je predominantan. Samo nije službeni. U korespondenciji sa državnim organima morate koristiti ukrajinski. Stvari su dovedene do apsurda. Dva od tri ukrajinska predsednika i gotovo svi premijeri ni ne znaju ukrajinski jezik?! Čak su im i predizborna obećanja bila da će se potruditi da ga nauče. Lideri nacionalističkog zapada, naravno govore ukrajinski, ali da bi ih svi birači razumeli često se obraćaju na perfektnom ruskom jeziku… Ruski, dakle, jeste univerzalni jezik u Ukrajini, koji svi razumeju i kojim se služe. Ali je zapadnjacima neprihvatljivo, da ga neko predloži za drugi službeni jezik. Ipak, sve je veći broj ljudi koji koriste ukrajinski jezik, a njegova upotreba se kroz sistem obrazovanja značajno promoviše, a stanovnici podstiču (ponekada i nedobrovoljno) da ga koriste.


Примери из школе у рецимо Харкову: професор предаје на украјинском, деца одговарају на украјинском или суржику (мешани језик без правила са мањом или већим утицајима украјинског или руског) и онда сви изађу на одмор а професори у зборницу и сви говоре на руском.
Младић из Кијева, који је по оцу наш, ми је причао да може и на руском да се одговара много предмета у школи. Има наравно и задртих националиста који не допуштају руски на часу.
Велики "украјински националиста" и екс-премијерка Юлька Тимошенко и сама релативно лоше говори украјински језик тј. рiдную мову, јер јој је матерњи руски. Она је из Дњепропетровска у ком је доминантан руски. Кучма и Јанукович су само по некад јавно говорили украјински, постојано га вежбајући за наступ јер су искључиво руски свакодневно користили. Често на снимцима са youtube видимо украјинске официре и војнике који међу собом говоре руски.
Чак и током протеста на Мајдану, где су масовно били присутни западенцы, тј. националисти из Љвова и Франковска, су се многи обраћали демонстрантима на руском.
Украјина по мало подсећа на Белгију у којој су у високим процентима присутни холандски и француски, али се овде ради о два релативно сродна словенска језика који су се кроз историју и мешали па имамо и трећи непризнат и никада систематизован али врло присутан језик-мешавину: суржик. Суржик користе милиони људи у зонама између украјинског и руског и нарочито мањим местима Од Кијева на исток, север и југ тј. Полтавској, Кијевској, Сумској и Кировоградској области, као и селима Харковске, Дњепропетровске или Херсонске области.
У сектору забаве на телевизијама у Украјини је заиста присутан руски. Ни једна од девојака или жена, учесница ријалитија, који се тамо зове Шопинг монстры није говорила украјински, иако је програм сниман у Кијеву. Нису ни чланови жирија. Само спикер.
Можда најбољи и најгледанији украјински шоу програм Вечерњи квартал 95 и његов близанац Вечерњи Кијев се у потпуности раде на руском, само је наслов програма на украјинском.
На украјинским радио станицама које емитују што би ми рекли "домаћу" музику, 90 % је на руском.
На жалост нису успели да нађу неки компромис између два језика у службеној и употреби у образовању, већ су много украјинске владе покушале да умање или потпуно избаце руски.
Сад се плаћа цена наранџастог национализма. Уз наравно недостатак развоја и тајкунизацију.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Citat:Фора је у томе што и ни једном атакеру на Русију, она није била јасна.
Објасни им Руси све касније...


Široka je ruska duša, pa se i za te što napadaju nadje mesta. Po dva i po metra svakom, oko metar u širinu, dva metra u dubinu...

online
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17753



offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 718

... i oni su uveli Galiciju u Ukrajinu da bi ovi u ww2 docekali naciste paradom i klali etnicke Ukrajince pa su ih etnicki Ukrajicni ponovo nakon rata uveli u Ukrajinu da bi danas fasisti iz Galuicije sebe predstavljali kao model pravoh Ukrajinca a prave etnicke Ukrajince kao Moskalje.

Западни украјинци се са ужасом сећају репресија НКВД због отпора колективизацији 1939-40-те и после 1944. године. Њима је далеко боље било у Пољској. Припадници ОУН (Организација украјинских националиста- бендеровци) су се одупирали совјетској окупацији чак и до 1957. године, као у деловима Босне и Црне Горе четници. Стаљин је силом увукао западну Украјину у СССР.
Москаљима западни украјинци називају све који говоре руски. Руси исто тако украјинце називају хохлима. Некада украјинци етничке русе из села на истоку називају и кацапима тј. касапима јер говоре примитивним руским тј. кацапским језиком. Мада у суштини сем западне Украјине даље тешко може масовно да се осети украјински национализам. И он се чешће испољавао кроз рецимо рушење споменика Лењину у нпр. Ахтирци (Сумска област), фебруара 2013. године, у организацији депутата Врховне Раде Мирожњиченка из Полтаве.

offline
  • Pridružio: 23 Jan 2014
  • Poruke: 320

dozorni ::Sto se tice kolosalnih gubitaka koji su neki navodili pre neki dan, dosao sam do sledece informacije:

Od 27.07, dakle za manje od tri dana, UA je kod Shakterska i Toreza u 2 kolone izgubila oko 110 oklopnih vozila, 73 u jednoj koloni, 36 u drugoj.



Kad bi to bila istina, opoločenici bi to stavili na net, za ceno života. Onog ko bi to snimao.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 814 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 7 sakrivenih i 769 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Boris BM, Denaya, dijica, draganca, FOX, galerija, Georgius, hologram, jackreacher011011, Karla, kihot, kikisp, ksyyaj, Leonov, Lieutenant, Lubica, LUDI, mercedesamg, Metanoja, milos.cbr, Miloskec, NikolaGTR, nuke92, panzerwaffe, Pikac-47, RJ, S1Mk3, sevenino, Sokic, Tvrtko I, vathra, VJ, vlajkox, wizzardone, wolverined4, ZetaMan