Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

124

Ručni Protivoklopni Raketni Bacači

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Obzriom na američku armiju i komentare povodom BsT-ova, naravno kao pratećih oruđa za podršku pešadiji a ne PT sredstava za tenkove, verovatno je odgovor natvoje pitanje Vojo, DA.
Njihova vrednost kao pratećih oružja pešadije se iz rata u rat ponovo iznova i iznova potvđuje, širom azije Afrike ali i Evrope.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

voja64 ::Evo još jedna slika sa boljim pregledom municije za BST M79 a i M60 samim tim...

Dali je po vama ovo prava šteta što nije nastavljen razvoj na usavršavanju kako BST M79 tako i na poboljšanju municije za RB-M57 poput onih za RPG-7 i njegove naslednike..


Vojo tvoje pitanje je domaćinskog karaktera. U suprotnosti sa današnjim vremenom. U vojsci je maltene sve dobro što puca (jerbo se mnogo objekata na sve strane brani) ali prvo moraš da imaš vojsku pa tek onda sve ostalo.

Kad su RBR u pitanju često se naiđe na neka španska rešenja. Španci su imali, a valjda i sad imaju vojnu industriju koja se naslanjala na Švajcarce, Talijane, Švapce, a kod RBR "poklapaju" se nekako sa Izraelcima. Pametni ljudovi.


C90-CR

Instalaza C90, kalibra 90mm odbacivi, jednočlani, sa ramena ispaljivi RBR sa mogućnošću opremanja sa VN38-C noćnom optikom za potpunu noćnu operativnost. Koristi ga pešadija.

Varijante
C-90-CR (M3) and the C-90-CR-RB (M3) - equipped with hollow-charge warhead of different types. Has armor penetration of 400mm.
C-90-CR-AM (M3) - also has a head shaped charge, but with a special body that provides mines.
C-90-CR-FIM (M3) - contains more than 1.3 kg of red phosphorus composition, producing incendiary effects and smoke.
C-90-CR-BK (M3) - has a tandem warhead precursor for anti-bunker/building fortifications. The warhead pierces the walls and goes through the wall before it explodes inside the interior.
C-90-CR-IN (M3) - is a training model with inert warhead.

Težina 4,8kg, kalibar 90mm, efikasan domet 300m.

Inače je ovo sredstvo zamijenjeno sa Alcotanom 100. A Alcotan 100 nude sa sve nabudženim dnevno - noćnim SUVom koji se može koristiti i zasebno od lansera za osmatranje i telemetriju.offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5864

CheefCoach ::Pe meni nije. BST M79 ima premali kalibar, da ne kazem da ja ipak preferiram topove. BST sa kalibrom od 125 ili 152 mm bi vec bio zanimljiv za razvoj.....

Steta sto su BsT-ove izbacili iz aktivnog naoruzanja, voleo bih da te naprtim snjim i da se malo prosetas po sumama i gorama nase zemlje ponosite, pa da vidis jel kalibar premali i jel bi teglio/nosio/vukao/gurao takav BsT kalibra 125/152mm. GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25514

Trpe pa CheefCoach nije ni sata uniforme omrsio i zato su mu komentari prečesto providni usled nedostatka iskustava i on bar sve lepo objasni (Kada nemas nista pametno da kazes, ti slobodno odvali neku glupost.)
Samo kad bi manje odvaljivao ...
Ja sam u školi u toku obuke vukao po poligonima Pazarića u drugoj godini sa 16-17 godina onaj stariji model BSTa M60 a ovaj od kompozita M79 bi bio mila majka za prenos i za brza rukovanja a vidi se da je i paleta municije poboljšana.Još dasu mu izradili tandem BG i termobaričnu pa da se od njega mnogi plaše još dugo godina..
Navodno je sa ovim M79 razvijana i verzija od 120mm sa sličnim osobinama ali je sve ostalo na O primerku i nekim sajmovima da bi se kome ponudio ali zalud..
Takođe je uz RB M57 razvijan i sa prečnikom cevi 40mm i pod imenom M-59 ponuđen stranim kupcima da ispaljuje sve od RPGa ali se ni on nije proslavio...O ovomejebilo komentara na drugim temama pa da dalje ne razvodnjavamo lepu temu i ispadne OSO Lepeš kako Mađari nazivaju tanak špricer....

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6594

Trpe Grozni ::CheefCoach ::Pe meni nije. BST M79 ima premali kalibar, da ne kazem da ja ipak preferiram topove. BST sa kalibrom od 125 ili 152 mm bi vec bio zanimljiv za razvoj.....

Steta sto su BsT-ove izbacili iz aktivnog naoruzanja, voleo bih da te naprtim snjim i da se malo prosetas po sumama i gorama nase zemlje ponosite, pa da vidis jel kalibar premali i jel bi teglio/nosio/vukao/gurao takav BsT kalibra 125/152mm. GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

Uposlis mazgu pa ga vuces. Ili ga vuces kamionom.
BsT M 79 ima slicnu bojevu glavu kao i Osa. Ima verovatno nesto veci domet nego Osa, ali ne verujem da je mnogo znacajniji (nasao fotografiju http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=270.....20M60A.jpg efikasni domet je 700 m). Naravno pricamo o M 79. M 60 BsT je vec imao znacajnije veci domet i nesto tezi metak od Ose.
Sto se tice dejstva po zivoj sili cini mi se da je ABG 30 mm tu u prednosti. Granata od 30 mm ima tezinu od 400 grama, a ABG moze da ispaljuje 170 granata u minuti. To mu dodje 68 kg ubojitih sredstava u minuti. BsT M 60 ispaljuje 4 metka od 4.5 kg ili 18 kg u minutu.
I koja bi bila trednost M 60 BsT u odnosu na moj predlog, Osu, ili ABG? Unistavanje utvrdjenih tacaka na daljinama do 1500 m u teskoprohodnim terenima. Koliko mi imamo takvih terena na kojima ne mozes prici nikakvim vozilom? I koliko tu ima cistih linija za gadjanje koje su preko efikasnog dometa Ose, a ipak u efikasnom dometu BsT-a? I koliko ima takvih situacija da se tebi isplati da placas 5 profesionalna vojnika+logistiku, komandu... za BsT M 60?
125 ili 152 mm bi mora da vuces kamionom i gusenicarem, ali on bi imao propisan efekat na meti. Kumulativka od 152 mm przi sta hoces. I ja jesam rekao da bi mi bio drazi top u takvome kalibru.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Praktičan domet BsT-a je kao sredstva za podršku pešadije više nego dva puta veći od Osinog mada možeš da računaš da je tačno dva puta veći.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6594

Napisano: 18 Jul 2014 2:05

vrabac ::Praktičan domet BsT-a je kao sredstva za podršku pešadije više nego dva puta veći od Osinog mada možeš da računaš da je tačno dva puta veći.
Mozda i 3 puta. Nisam ja protiv orudja za direktnu podrsku pesadiji. Samo smatram da je 82 mm preslab kalibar. BsT od 120 mm ili 152 mm bi bio zgodniji za dejstvo. Ali kao takav bi morao da se vuce vozilom. A ako vec imas vozilo, mozes da uzmes i normalan top. Sledi da je BsT nepraktican u vecim kalibrima, i da je nepraktican svuda gde moze da dodje vozilo, gde je top prakticniji.
Znaci ostaju nam podrucja gde vozilo ne moze da dodje. Ali opet sa druge strane na predhodni uslov moramo da dodamo i cistu liniju vatre vecu od 500 m, jer na blizoj je Osa sa termobarikom mnogo bolja. Znaci treba da nadjemo izuzetno neprohodan, a opet cist teren. Dalje ako uporedimo BsT M 60 (jer je M 79 prakticno isto sto i Osa jer mu je efikasni domet 500-600 m) sa ABG, ABG je efikasniji protiv zive sile, a opet POVR je efikasnija protiv oklopa, koji ne postoji jer smo naveli uslov da je teren neprohodan za vozila. Ostaju nam samo utvrdjene tacke. Znaci uslovi za uspesno koriscenje BsT M 60 jesu, teren koji ne dozvolja pristup vozilima, utvrdjena tacka na daljini od 500-1500 m i cista linija vatre to neprijatelja; i naravno da neprijatelj nema avijaciju, snajpersku pusku kalibra 12,7 mm, ABG od 30 ili 40 mm, mitraljez 12,7 mm... U napadu ne mozes da ukopas BsT (zbog predhodno-pomenutih sredstava), a u odbrani ti je bolji ABG.
Trebalo bi napraviti analizu i utvrditi koliko verovatno da se desi predhodno-naprojanih situacija i da li se vise isplati da se gore-pomenuti ciljevi uniste navodjenom municijom. Ili nenavodjenom sa Orla, nekog Coin aviona... Jer mozda neki stari pripadnici JNA zaboravljaju, treba platiti barem petoricu ljudi da budu posluga BsT i barem jos jednog u sastavu logistike, sto znaci da BsT bi kostao vojsku najmanje 60k dolara godisnje.
Valjda se uslovi koje sam pobrojao gore mogu cesto ostvariti u Avganistanu. Mada mislim da su Ameri koristili bestrzajce koji se ispaljuju sa ramena, kao sto je AT4, M67, Carl Gustav.
Ovakvo nesto bi mozda bilo najzanimljivije resenje: http://en.wikipedia.org/wiki/Breda_Folgore

Dopuna: 18 Jul 2014 3:45

Posto sam proveo 3 sata citajuci temu o bestrzajcu mogu da sa dosta velikom verovatnocom zakljucim da ga niko nije voleo. Nisandzija M 79 bi morao da nosi orudje od 20 kg (M 60 ima 120 kg, ali i tockove), +oko 6,1 kg pusku i municiju za nju, +2 kg slem, +8 kg pancir +vodu, hranu i ostalo sto Voja zna mnogo bolje od mene. Pomocnik bi umesto 20 kg orudja imao 6 kg postolja i 1,5 kg nisanske sprave i 3-4 granate od 3,5 kg svaka. Efektivni domet mete visine 2 m je 570 m naspotiv 350 m za Osu. Mozda bi bilo bolje da se nekako unapredi Osa laserskim daljinometrom i balistickim racunarom.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5864

CheefCoach ::
Uposlis mazgu pa ga vuces. Ili ga vuces kamionom.


A ko ce da vodi mazgu ?? Kada si ti zadnji put video mazgu ili cuveno bosansko brdsko konjce ???

BsT je pravljen da bi obezbedio vatrenu podrsku na nepristupacnim terenima, za pristupacne terene imas standardnu artiljeriju.

CheefCoach ::Sto se tice dejstva po zivoj sili cini mi se da je ABG 30 mm tu u prednosti. Granata od 30 mm ima tezinu od 400 grama, a ABG moze da ispaljuje 170 granata u minuti. To mu dodje 68 kg ubojitih sredstava u minuti. BsT M 60 ispaljuje 4 metka od 4.5 kg ili 18 kg u minutu.
I koja bi bila trednost M 60 BsT u odnosu na moj predlog, Osu, ili ABG? Unistavanje utvrdjenih tacaka na daljinama do 1500 m u teskoprohodnim terenima.


Stom razlikom da sa ABG-om ili mitraljezom ne mozes da rasturis bunker na drugom brdu, sa BsT-om to mozes.

CheefCoach ::Koliko mi imamo takvih terena na kojima ne mozes prici nikakvim vozilom? I koliko tu ima cistih linija za gadjanje koje su preko efikasnog dometa Ose, a ipak u efikasnom dometu BsT-a? I koliko ima takvih situacija da se tebi isplati da placas 5 profesionalna vojnika+logistiku, komandu... za BsT M 60?

Ooooo, ima ih dosta, ustani sa kompjutera i prosetaj malo u pridodi da vidis kakvi sve tereni postoje u nasim krajevima. Ovde ne pricamo samo o brdsko-planinskim terenima, vec i o ispresecanom (potoci, reke) i sumovitom terenu gde vozila ne mogu da prodju, i gde jedino covjek moze da pridje sa onim sto ima na sebi.


CheefCoach ::125 ili 152 mm bi mora da vuces kamionom i gusenicarem, ali on bi imao propisan efekat na meti. Kumulativka od 152 mm przi sta hoces. I ja jesam rekao da bi mi bio drazi top u takvome kalibru.

Koji ce ti moj onda BsT, kada isti posao moze bolje da odradi i brdsko topce od 76mm M-48B1 ?? Ima vecu probojnost, nosi vise eksploziva, ne trazi terenske karakteristike koje trazi BsT i ima bolje balisticke osobine od granate BsT-a.

BsT se koristi na terenima na kojim ne mozes da koristis drugo orudje, on je potrebna neminovnost jer tamo nemas sta drugo upotrebiti i zbog toga, i samo zbog toga upotrebljavas BsT.

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4073

a ja mislim da neko ovde mesa artileriju sa pesadiju.

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6177

Kompozitno postolje ucinilo bi Bst,sasvim pristojnim orudjem za neposrednu podrsku.Uslov je ono sto je Vrabac davno pricao unapredjena municija kako kumulativna tako i termobaricna.Preciznost Bst-a je cinjenica koja se cesto zaboravlja.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 588 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 1 sakriven i 556 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Apok, bojan123421, bojan_t, borya90, Chainsaw, DavidA, ddjxxi, dekir, Doca, DPera, dule10savic, havoc995, ILGromovnik, Lele123, LUDI, mb1213, Miskohd, mkukoleca, Mugy, novator, opt1, Panonsky, proka89, randja26, royst33, septembar, Smiljke, tubular, Vlad000, vladas87, zlaya011