Beriev A-50 - ruski AWACS

53

Beriev A-50 - ruski AWACS

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23455
 • Gde živiš: Beograd

Крстарење изнад Црног мора се не слаже са дометима радара А-50. И колико су Руси могли да прате ситуацију? Сигурно не 24/7 78 дана. Ако су уопште пратили на тај начин.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24370

zixo ::

Домет радара А-50 је за циљ величине ловца 300 километара, бомбардер може да открије на даљини 600 километара.

Нисам сигуран да је изнад Црног мора А-50 1999-те могао ефикасно да прати шта се дешава изнад Србије.


Zile ocigledno nisi pratio sta se zadnjih dana pisalo i komentarisalo na temi iako si bio aktivan ? Bilo kakve podatke o dometima osmatranja ,dakle daljini moguceg zracenja u prostor od strane radara A-50 treba uzeti sa velikom rezervom.Prakticno svi podaci kojima raspolazemo ( gotovo pa svi ) se ticu izvedene izvozne verzije A-50E .

Pogledaj malo kataloski prikaz TTK i mogucnosti radara `Shmelj` za A-50E

Arrow https://www.mycity-military.com/Avioni/Beriev-A-50-ruski-AWACS_50.html#p1961287

Ako A-50E svojim radarom moze da otrkije i prati velike ciljeve tipa strat. bombarder sa 650 km ,lovce sa daljine 300 km a niskoletece KR ( obicno Tomahok ) sa oko 200 km ,kako to po kazivanju generala Jefimova ( nije imao potrebe da preteruje ili bilo sta preuvelicava ) A-50 u VVS je otkrivao KR sa cak 350 km ??? Jednostavno radar i ostala prateca el. i racunarska oprema kod A-50E imaju degradirane sposobnosti u odnosu na izvornu verziju u VVS .Znaci prosto je nemoguce da A-50 otkriva lovca sa 300 km a niskoletece i pri tom veoma male ( obicno 0.5-1m2 RERP ) KR otkriva sa 350 km daljine .

Bilo je jedno pitanje neki dan u vezi jedne vezbe u sovjetsko vreme kad je A-50 sa grupom MiG-31 krenuo u susret nadolazecem Tu-95MS koji je dolazio iz pravca SP .Realno ,dakle neki moguci realni ( ne preterani ) prakticni rezulatat otrkivanja istog i kasnijeg pracenja je mogao biti u dijapazonu 800-1000 km.Mi imamo podatak da je u rezimu `polnoja moshost izluchenia` ,znaci pune snage zracenja neka moguca maks snaga impulsa preko 1MW ( poredjenja radi ,radari AN/APY-1/2 na E-3 imaju potrebnu snagu radaru manje vrednosti od ove navedene,potrebna snaga po pravilu je uvek vece vrednosti od ne kojom radar moze da zraci tj po parametrru min. ,srednje/prosecne i maks. snage impulsa-zracenja )

Ovo su uslovi otkrivanja kad A-50 patrolira na 12 km visine i pri tom mu Tu-95MS leti u susret prakticno na istoj visini a i brzine su veoma slicne ,naravno predpostavka je i upotreba rezima pune snage zracenja radara .

zixo ::Крстарење изнад Црног мора се не слаже са дометима радара А-50. .

Vidi ovo ,iz zone medjunarodnih voda u C. moru ( ako ih ima tamo da su pravno regulisane ) A-50 preko rumunske luke Konstanca ima zonu osmatranja oko 600 km do Beograda ,dakle tim kursom ,tom vazd. linijom da kazem. U dokumentarcu `Daljnji dozor` ,general Jefimov kaze da je A-50 poletavsi sa Krima pratio razvoj situacije u VaP Iraka imajuci zadatak da otkrije i prati neku eventualno zalutalu KR koja bi nekim slucajem mogla ugroziti teritoriju SSSR .Pogledaj na mapi kolika je samo ta razdaljina preko teritorije Turske ka severnom irackom gradu Mosulu npr u odnosu na ovu iz pravca C.mora preko Konstance ka ondasnjoj SRJ .

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Kaplar ::Ko je barem jednom uzeo makar samo dvogled tokom bilo koje noći 1999. mogao je da vidi i gomilu satelita, koji preleću preko nas. Iz severne Bačke se moglo recimo, isto dvogledom, videti kuda tačno preleće njihov C-130 sa TV opremom za čuvenu NATO televiziju.

Inače, A-50-ci nije bilo potrebno da ide na više frekvencije. Dovoljno je bilo da u osmatračkom režimu prati situaciju nad našim nebom.


Nisam gledao u nebo, iako smo se svi tada setili Boga. Više sam bio zauzet dešavanjima na zemlji. I bojao sam se da me neko, mladog i zelenog, ne upljeska. Pa sam se trudio da ja to njemu uradim prvi.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12570

Odrazi nisu konstantni, npr. 300km za lovca se odnosi kad su na istoj visini i lete jedan kad drugom a lovac je F-16 bez ikakvog tereta. Dodaj jdam, rezerovare i aim-7/120 i odraz je znatno veci pa jos ako mu je A-50 bocno onda je odraz za dve velicine veci, npr. kako to izgleda kod "golog" MiG-29:Zato i te nelogicnosti oko KR, neko pomine 350km a na skorasnjoj vezbi se pominje 90km. Sve zavisi gde je ista bila u odnosu na A-50 u momentu otkrivanja.

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1245

dobri covek ::Kaplar ::Ko je barem jednom uzeo makar samo dvogled tokom bilo koje noći 1999. mogao je da vidi i gomilu satelita, koji preleću preko nas. Iz severne Bačke se moglo recimo, isto dvogledom, videti kuda tačno preleće njihov C-130 sa TV opremom za čuvenu NATO televiziju.

Inače, A-50-ci nije bilo potrebno da ide na više frekvencije. Dovoljno je bilo da u osmatračkom režimu prati situaciju nad našim nebom.


Nisam gledao u nebo, iako smo se svi tada setili Boga. Više sam bio zauzet dešavanjima na zemlji. I bojao sam se da me neko, mladog i zelenog, ne upljeska. Pa sam se trudio da ja to njemu uradim prvi.


Svrha mog pisanja je bila ta da je bilo koja sila na svetu, koja je imala lansirane satelite, je mogla i na takav način da prati situaciju nad nama. Kapa dole i moj uvek iskreni naklon za sve one koji tada nisu rekli neću.

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23455
 • Gde živiš: Beograd

Citat: Zile ocigledno nisi pratio sta se zadnjih dana pisalo i komentarisalo na temi iako si bio aktivan ? Bilo kakve podatke o dometima osmatranja ,dakle daljini moguceg zracenja u prostor od strane radara A-50 treba uzeti sa velikom rezervom.Prakticno svi podaci kojima raspolazemo ( gotovo pa svi ) se ticu izvedene izvozne verzije A-50E .

Реј пратио сам али ми онда само можемо да претпостављамо колики је домет радара А-50.

Све податке које Руси пласирају бих узео са резервом јер они то често раде због пропаганде. И самим Русима је то смешно, стално се говори уњикаљнији, јединствени в мире итд. Smile

Citat:Vidi ovo ,iz zone medjunarodnih voda u C. moru ( ako ih ima tamo da su pravno regulisane ) A-50 preko rumunske luke Konstanca ima zonu osmatranja oko 600 km do Beograda ,dakle tim kursom ,tom vazd. linijom da kazem. U dokumentarcu `Daljnji dozor` ,general Jefimov kaze da je A-50 poletavsi sa Krima pratio razvoj situacije u VaP Iraka imajuci zadatak da otkrije i prati neku eventualno zalutalu KR koja bi nekim slucajem mogla ugroziti teritoriju SSSR .Pogledaj na mapi kolika je samo ta razdaljina preko teritorije Turske ka severnom irackom gradu Mosulu npr u odnosu na ovu iz pravca C.mora preko Konstance ka ondasnjoj SRJ .


Тешко ми је да поверујем да А-50 летећи изнад Црног мора може да открије КР изнад Ирака.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24370

^

Ne iznad Iraka, ne mora to biti dok ona leti u VaP Iraka ,vec dok prelece Tursku ili iz Turske tj preko turske obale krece iznad C.mora ka teritoriji SSSR ,na to se misli .A to da je mogao pratiti razvoj situacije u VaP Iraka tokom `Pustinjske oluje` ,to je vec mozda i bilo moguce. Ovo za slucaj NATO agresije na SRJ to svakako ako se ima u vidu ona razdaljina od 600 km .

@mean

Naravno sve uglavnom zavisi od onog `rakursa cilja` koji se otkriva i prati .Npr ako bi KR isla celo u celo ka A-50 daljina otkrivanja bi bila manja u odnosu na situaciju kad bi leteli paralelno .Zato general i kaze da su iz zone C.mora u patrolama leteci po kursu a paralelno odnosu na tursku obalu mogli blagovremeno za velike daljine otkriti niskoletecu KR koja bi zalutala sa prostora Iraka ,moguce preletela Tursku i krenula ka prostoru SSSR preko C .mora .U vezi te daljine 90 km ako sam dobro zapamtio sa teme MiG-31 to je bila daljina na kojoj je jedan MiG-31 zahvatio KR i potom lansirao na nju R-33 na jednoj vezbi .Dakle daljina otkrivanja i pracenja od strane Zaslona je morala biti dosta veca .Zaslon je naravno `sektorski radar` u poredjenju sa `Shmeljom` koji je `sverakursni` ( 360 stepeni po azimutu ).

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24370

Nakon dvadesetpetominutnog dokumentarca `Daljni dozor`...

Ударная сила - Дальний дозор (24 выпуск)

Arrow https://www.youtube.com/watch?v=gRhwQGG36og

...evo nam jos jedne `zbirke informacija` ,ovog puta je to knjiga

Flight Craft 6: Ily'yushin/Beriyev A-50: The 'Soviet Sentry'
By Yefim Gordon

autori su : Jefim Gordon i Dmitrij Komisarov ( ko-autor )

Jedan kratak pregled napisanog, tanjirolika rotaciona antena tj kuciste ( obtekatelj ) ima oznaku RA-10 i kao da je izvedena od nasih reci `Rotaciona antena -10` ,ovo 10 ,za 10 m precnika iste Smile

Dalje, kuciste ima 2 velike radio-prozracne povrsine polukruznog oblika i samo je sredina koja ih spaja izradjena od metala i u tom delu se i nalazi radarska antena za osmatranje a druga za sistem raspoznavanja `Svoj-tudj` .Radar radi u dva rezima ,impulsnom i kvazi-kontinuiranom ( prvi za otkrivanje i pracenje povrsinskih ciljeva a drugi za vazd. ciljeve ) .Radarski signali se procesiraju od strane cak cetiri digitalna racunara .

Zatim podatak sa sajta `airwar.ru`...

Citat:В 1988 г. один А-50 был переоборудован в А-50Э для возможной продажи на экспорт. В этом варианте он был продемонстрирован в 1988 г., в Кубинке, председателю объединенного комитета начальников штабов Индии адмиралу Надкарни.

...je tacan i zaista je jedan Bort jos davne 1988 konvertovan u izvoznu izvedbu sa oznakom A-50E i kao takav pokazan Indusima .Navodi se u knjizi da je izbacena odredjena el. oprema koja nije bila za izvoz .I ovo je veoma zanimljivo ,razvoj verzije A-50M sa novim radarom `Shmelj-2` je poceo 1984 ali je nazalost prekinut 1990.Pored novog radara i pratece opreme ,avion je jos tada trebao imati nove motore D-90 ( PS-90 ) a koji se recimo ugradjuju u ove indijske A-50EI i uskoro na nove A-100 ( avion Il-76MD-90A ) .
Medjutim izgleda da su neki avioni izradjivani po varijaciji M ali bez ovih noviteta .Noviteti su bili one dve radio-prozracne povrsine na gondolama gl.tockova ST ( to su ona kao mala krila-stabilizatori koje smo nedavno komentarisali ) ,zatim nova oprema EI-PED i nove kutije lansera IC-mamaca.Samo 6 aviona je verzije M i to su Bort-ovi :44,45,50,51,52 i 53

Iako neke stranice nedostaju ,materijal je vredan paznje. Mislim da postoji pdf -verzija ovog naslova i valjalo bi to potraziti na netu da imamo citavu knjigu .


Arrow https://books.google.ba/books?id=rX2uCAAAQBAJ&.....mp;f=false

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11646
 • Gde živiš: Vranje

Kao i svaka "zasekrečena" sprava o A-50 se nije mnogo pisalo, niti su se snimale emisije, niti se govorilo. Tako da je i ovo što je snimljeno "puna kapa". I naravno da će prvo sovjeti, a zatim i Rusi malo reklamirati svoje sredstvo prikazivanjem mogućnosti, uz istovremeno sakrivanje realnih podataka.

Radar, pretpostavljam, ima pasivni mod. Istovremeno, rade radari svih ili gotovo svih aviona koji iz turske lete prema Srbiji. Tada je daljina njihovog otkrivanja uslovljena samo krivinom zemlje. A da bi ih krivina zemlje sakrila, avioni bi morali da lete nisko. A tamo je, čak i njima bilo "rutavo" (živeo PVO!). Plus, većina linija preleta (plus punjenje rezervoara kada leti i po tri aviona zajedno) išla je bočno u odnosu na ruski vazdušni prostor.

Plus, podatke su mogli da dobijaju i od svojih satelita, radio izvidjanja itd. Greh bi bio da svoje jedinice za EI i PED nisu vežbali na pravim ciljevima i u realnoj ratnoj situaciji, a u potpunoj bezbednosti.

Zato mislim da je realno da su pratili situaciju iz prostora iznad Crnog mora. I verovatno sa teritorije iznad južnog dela Rusije (mada su im, pretpostavljam, Karpati dosta smetali i pravili radio i radarsku senku)
Naravno, ovo su samo pretpostavke običnog laika, baš da ne kažem "razmišljanje jednog običnog srpskog..."

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24370

^

Koliko je samo bio `zasekrecen` ,govori podatak da je jos od 70tih bio jedna apsolutna vojna tajna sa tim da su prakticno sva u njega ugradjena cuda radio,el. radarske i racunarske opreme i tehnike i ostala u njemu .Veoma moguce nisu nasla primenu u nekim drugim vojnim vazduhoplovima a kamoli u `komercijali`.

Pa evo i ovaj dokumentarac ,prvi uopste je snimljen tek nakon 2002g sto dovoljno govori o tajnovitosti i skrivanju njegovih pravih mogucnosti i sposobnosti .Inace jedan podatak u onim tabelama TTK `upada u oci ` a to je ono `do daljine radio-horizonta` kad se pominje tamo neka daljina otkrivanja nekog VC/PC( vazd. ili povrsinskog cilja ) .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 610 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 7 sakrivenih i 581 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Apok, darionis, DejanSt, FOX, Još malo pa deda, kikisp, kolle.the.kid, mercedesamg, Metanoja, MiroslavD, mnn2, MrNo, procesor, robertino, rodoljub, stegonosa, Stoilkovic, strelac07, vathra, ZetaMan, |_MeD_|