MiG-29 Fulcrum

1054

MiG-29 Fulcrum

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96874

....nastavak....Kursk




Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

@djox

Odlicne fotke iz kabine Smile ,na prvoj slici imamo nekakvu polugu pored ILS ,cemu ona sluzi ?



offline
  • Pridružio: 14 Jul 2008
  • Poruke: 3441

zixo ::ово је модификовани руски 9-19



Sta je modifikovano? Ja vidim neke stvari, ali nisam siguran dali nisu vec bili na standardnim SMT-ovima. Vidim izbacace mamaca kao na K/M. Vidim neke antenice na krilima kao sto ih imaju UPG, i slicne antenice na vertikalcima. Ne vidi se donji deo desnog vertikalca, pa ne moze da se vidi dali ima onaj dugacki ometac koji ima UPG na tom mestu. Vidim napred ispred kokpita neki sensor, ne znam cemu sluzi, ali isti je na UPG.

U stvari, evo ga ispod isti avion, znaci mamci i ti sensori na krilima, vertikalcu i nosu, ne znam dali su za ometanje ili za upozorenje od zracenja, nisu bili pre.




Mislim da je ovo mozda testni avion/prototip, za novi ruski paket modernizacije po uzoru na UPG, po kojem bi se onda modernizovao neki broj ruskih Mig-29. Bar se secam da sam citao da planiraju da modernizuju neke svoje Mig-29.

Trazio sam malo, i ovo sam nasao:
U pitanju su upozoraci zracenja i ometaci italijanske firme Elettronica, proizvod se zove Virgilius.
Sistem se sastoji od 2 komponente (koje su spolja vidljive), detektora zracenja i aktivnih antena za ometanje.
Ove cetiri male okrugle antenice su detektori zracenja. Dve na krilima koji su za napred i za dole, dve u vertikalcima su za nazad.
I dve antene koje aktivno zrace za ometanje manjih neprijateljskih radara, kao sto su oni u radarski vodjenim raketama vazduh vazduh i zemlja vazduh, i oni koji navode protivavionsku artiljeriju (np. Zirafa za Bofors). Jedan se nalazi napred levo ispred kokpita, drugi se nalazi pozadi u desnom vertikalcu. Mozda postoje jos jedan ili dva koji su ispod aviona, ali ih nisam video jasno na slikama indijskih UPG, i ovi posteri koje sam dodatno nasao isto imaju samo dva na njima. Indijski UPG imaju neko podebljenje ispod nosa, ali se ne vidi jasno.

Evo posteri sistema i slike ovog prepravljenog i UPG gde sam obelezio delove sistema i izmene:









Modifikovani Ruski


Indijski UPG








sremac983 ::
Корисна за шта?


Pa nisu je stavili zbog izgleda.
Zbog dodatnog mesta, za avioniku, ometace, gorivo, sta god da je u njima.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

SMT- Serinii Modifikovani( moze i multifunkcionalni ,T-toplivo ). Wink

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96874

Аеродром Приволжски-Астрахан
Август 2013

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^^^

Sto se ovog modernizovanog 9-19 tice jeste ugradjena oprema sa UPG / 9-21/ ,Onaj senzor kojeg je pomenuo kolega mareCar a koji se nalazi ispred kabine bi mogao da bude isti onaj sa SU-35S dakle detektor IC zracenja nadolezece PA rakete .

Sada nam preostaje da saznamo koliko ce aviona biti dovedeno na taj standard tj dobiti opremu sa UPG .

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Један од коментара испод слике модернизованог 9-19.

''Поставили еще израильскую САП, такую же, как на индийские МиГ-29UPG.''

Дакле има и израелску електронску опрему.

offline
  • weez  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 23 Apr 2011
  • Poruke: 1518
  • Gde živiš: Planet Earth

Mig29 SMT Peruvian Air Force


offline
  • Pridružio: 14 Jul 2008
  • Poruke: 3441

weez ::Mig29 SMT Peruvian Air Force


Samo da dodam (ne kritika tebi Very Happy), samo za razjasnjenje: Peruanski su neka mesavina SM sa elementima SD ili SMT (np. MIL-STD-1553B bus), sa sistemom za dopunu goriva u vazduhu kao na BM.
Nisu SMT.

zixo ::Један од коментара испод слике модернизованог 9-19.

''Поставили еще израильскую САП, такую же, как на индийские МиГ-29UPG.''

Дакле има и израелску електронску опрему.


U pitanju je valjda ometac koji se po potrebi kaci na krilo, koji Indijci koriste na skoro svim svojim avionima. Ali sumnjam da ce ruske masine imati taj Izraelski, kad imaju svoj koji je manje vise isti. (MSP-418)

ray ban11 ::
Sto se ovog modernizovanog 9-19 tice jeste ugradjena oprema sa UPG / 9-21/ ,Onaj senzor kojeg je pomenuo kolega mareCar a koji se nalazi ispred kabine bi mogao da bude isti onaj sa SU-35S dakle detektor IC zracenja nadolezece PA rakete .


Ne, to ispred kabine je jedan od ona dva (ili tri) elementa na posterima: aktivne antene zracenja za ometanje.

Citat:Sada nam preostaje da saznamo koliko ce aviona biti dovedeno na taj standard tj dobiti opremu sa UPG .

Ako je tacno da imaju 10 eskadrila Mig-29:

Od njih su 2 SMT, koji bi mozda dobili ove dodatne sisteme jer je vecina modernizacije na tim avionima vec uradjena, to znaci da preostaje 8 eskadrila.

Od njih je jedna Mig-29S sa pocetka 90ih, znaci oni svakako ostaju i verovatno, ako se nesto modernizuje, oni sigurno dobijaju.
Znaci SMT i SM, ukupno bi cinili oko 40 aviona.

Preostaju 7 eskadrila obicnih Mig-29.

Ako su narucili 2 eskadrile (30+, jednosedi i dvosedi, spominjano je i broj od 37) Mig-35 koji ce zameniti najstarije/najizcrpljenije masine, to znaci da preostaje 5 eskadrila obicnih Mig-29.

Ma da realno nista ne znamo o toj narudzbini, mozda i narucuju samo dvosede Mig-35 (sa namerom kao sto je slucaj sa Su-30SM) da zamene istrosene Mig-29UB i da pripremaju pilote za neke nove (stelt?) avione (i novi nacin koriscenja svojih aviona koje do sad ti piloti Migova nisu imali, jer su ucili iskljucivo vazdusnu borbu, znaci da vrse obuku za multirole, koriscenje preciznog naoruzanja kao sto su laserski vodjene rakete i bombe, satelitski navodjene bombe i rakete, protivbrodske/protivradarske rakete, koriscenje nisanskog kontejnera za trazenje i pracenje ciljeva i navodjenje oruzija, aktivno radarski navodene rakete vazduh-vazduh, rad sa AESA radarom - nista sa ovog spiska Mig-29UB ne moze da radi) koje vec stoje u planu za posle 2020e ... nista ne znamo, ali sad ako sam vec kod ovoga i ubacim broj od 37 u digitron i podelim kroz 4 (koliko je UB po eskadrili od 12 lovackih aviona), izadje broj od 9,25 - znaci pokrivaju 9 eskadrila, znaci sa 37 (36 u stvari je samo potrebno, onaj jedan visak bi mozda isao u neki opitni centar ili dodatno da popuni mrsavi broj od samo 6 UBT na 28 SMT) dvoseda Mig-35 bi mogli zameniti sve Mig-29UB u eskadrilama Mig-29 (Mig-29SMT eskadrila ima svoje "nove" UBT) - ovoga sam se tek sad setio dok ovo pisem, ali izgleda dosta logicnije nego da nabavljaju 37 aviona za sluzbu u 2,31 eskadrile).

Poceo sam ovaj post sa namerom da saberem koliko bi se aviona modernizovalo ako se oduzme narudzbina novih Mig-35, ali je se zbog Idea dok pisem okrenuo u skroz drugom pravcu Mr. Green

Ako imaju 10 eskadrila, i 2 su SMT, znaci da imaju 8 obicnih eskadrila (jedna od njih je Mig-29S), za to bi im bilo potrebno 32 dvoseda da zemene UB, znaci ako naruce 37, preostaje jos 5 Mig-35, koji bi isli u aviobazu koja trenutno ima 2 eskadrile, 28 masina, SMT i 6 aviona UBT. Ako idemo po obicnoj racunici Sovjetske doktrine, na 12 lovackih aviona ide cetiri UB, znaci na tri lovacka aviona ide jedan UB. Za tu aviobazu im znaci treba 9,3 dvoseda za obuku, a trenutno imaju 6. Ako ima 5 Mig-35 za tu aviobazu, znaci da im je potrebno da ostaje jos 4 ili 5 trenutnih UBT.

Ako se Mig-35 stvarno nabavljaju da zamene UB (koji su realno verovatno najizcrpljeniji i verovatno uskoro skroz istroseni), sta meni sad iz nekog razloga izgleda sve jasnije, onda je plan verovatno da se svi ostali Mig-29, Mig-29S i Mig-29SMT (kao sto to rade mnogi drugi korisnici Mig-29: Poljska, Indija itd..) produzenjem resursa ostave u sluzbi do kraja 2020ih/pocetka 2030ih (dosta vremena da do onda uvedu u upotrebu novi stelt lovac te klase) i modernizuju kao Indijski UPG i kao ovaj Mig-29SMT na slici, sa sistemom za ometanje radara u neprijateljskim raketama, novim radarima Zhuk-M2, nosenjem novog naoruzanja (RVV-AE/SD, Kh-35U, Kh-31P, KAB-500) i tako vise puta povecaju snagu svojih vazdusnih snaga (bez povecanja broja aviona), i istovremeno ih zastite od neprijateljskih raketa (sto sa zemlje, te iz vazduha) ugradnjom ovog aktivnog ometackog sistema, sta opet dodatno povecava moc tih aviona.

Tako naoruzane eskadrile bi bile vrlo mocne u svojim sposobnostima, sto protiv kopnenih/morskih ciljeva, te protiv vazduhnih ciljeva, a istovremeno bi bile vrlo otporne na neprijateljsku PVO i lovacku aviaciju sa radarski vodjenim raketama (np. AMRAAM, R-27 ili kineske PL-12).

A i ako dodje do rata (sta nece), sa nekim ko ima stelt aviona (koje niko nema, a sa Amerima ce malo sutra ratovati, ali hipoteticno), onda bi u slucaju nuzde i povecane opasnosti (od stelt aviona) Mig-35, sa ometacima na krilima i jer sa svojim AESA radarom moze da otkriva stelt avion na vecim daljinama nego sto to Zhuk-M2 moze, predvodio grupu Mig-29"UPG" (nece se zvati po engleskoj skracenici, ali kao placeholder da se zna da ne mislim na obicne SMT nego ove nove) sa iskljucenim radarima, koji imaju te integrisane ometace i sa tim su donekle zasticeni od raketa protivnickih aviona, a ometaci na krilima bi celu grupu stitili/sakrili od otkrivanja sa strane stelt aviona (=smanjili daljinu na kojoj ih otkriva, i tako bar priblizili daljinu na kojoj bi jedne druge otkrili, Mig-35 -> stelt i stelt -> grupu Migova) i oni onda bi ti Mig-29"UPG" putem data-linka mogli da otvaraju vatru na ciljeve sa svojim raketama.


Da dam odgovor na tvoje pitanje, imaju dve mogucnosti:

-Ako se Mig-35 nabavljaju da zemene UB i ako se svi Migovi (obicni, S i SMT) u aktivnoj sluzbi modernizuju na taj UPG standard, to bi znacilo oko 124 masina, ili skoro dupli broj Indijskih.

-Ako se Mig-35 nabavljaju da zemene dve eskadrile starih i istrosenih Mig-29, od ukupno 10 eskadrila, i ako se modernizuje deo/ili svi ostalih Migova, to bi znacilo:
--Ako se modernizuju samo noviji avioni, SMT i S, oko 40 masina.
--Ako se modernizuju svi preostali avioni, to bi znacilo 100 aviona (6 eskadrila po 12 = 72, plus 28 SMT).

Znaci imaju tri verovatne mogucnosti odgovora na pitanje "preostaje da saznamo koliko ce aviona biti dovedeno na taj standard tj dobiti opremu sa UPG" :

-40
-100
-124

Pa ti za sebe izaberi sta ti se cini najverovatnije Ziveli

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96874

Zukovski...danas

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 634 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 2 sakrivenih i 615 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Chainsaw, ddjxxi, debeli, esx66, goxin, indja, Koridor, ladro, miodrag, Mixelotti, oldtimer, raf87, sevenino, solic, stegonosa, uruk