MiG-29 Fulcrum

1991

MiG-29 Fulcrum

offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

Drig pukovnik
Dajte tu semu da vidim ako je imate u elektronskoj slikici, onako da ponesto prozborimo o njoj.
Potpuno mi je jasno da vi ne vidite sada nikakve fizicke prepreke da se koriste samo podkrilni rezervoari, no na toj shemi koju gledate da li je jasno vidljiv uredjaj koji se zove agregat naduva. Da li na osnovu te sheme mozete da vidite i redosled praznjenja istih. Ono sto je jos bitno je gorivni racunar koji upravlja signalizacijom praznjenje, e on je naime kljucan jer proizvodjac nije predvideo da se avion koristi sa dva podkrilna. O razlozima bi se verovatno dalo diskutovati u nekom blagom obliku no smatram da je konstruktorski tim pametniji i uceniji, barem od mene jeste. Mogu da predlozim jedno objasnjenje, koeficijent otpora Cx sa dva rezervoara u kojem je jedina nepromenjiva stvar ta gasna konstanta , povecano opterecenje krila i sve to protiv samo 2200 litara goriva. Za koliko bi se povecao dolet tj borbeni radijus a ukrali smo dve podvesne tacke lovcu ili lovcu-bombarderu sta li smo mu vec dodelili kao zadatak u tom letu. Zaista deluje logicno da bi se isti rezultat dobio samo sa podtrupnim rezervoarom.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5373

Šema je dostupna, naravno da je na istoj prikazan i agregat naduva, tlačni rezervoari zraka, magistrale i sve armature. Računalni sistem i sekvence pražnjenja, sistemi aktivnog i komandnog goriva, prebacivanje goriva iz baka u bak i ostalo je tekstualno opisano. Ima već podosta kada sam mislim ovdje na temi u kratko opisao (preveo i prepisao) sekvence.





Da li ova šema odgovara originalnim ili je naknadno dorađena za potrebe dodana dva podkrilna, ne znam naravno. Vjerovatno je ili je možda takva od početka bila za sovjetske, a izvozni bez mogućnosti. Možda bi se moglo odgonetnuti po broju rezervoara stlačenog zraka, ovdje su četiri komada, ako je na 9.12b samo dva onda je sve jasno.

MAI je preozbiljan izvor da bi tvrdio nešto što ne stoji.



Kako god bilo, diktat o nekorištenju podkrilnih umjesto podtrupnog je po meni u vojno taktičkom smislu razumljiv i prihvatljiv. Razlika goriva neznatna koliko se izgubi na drugim poljima. Podtrupni ima PLS (pokazatelj čeonog otpora) od samo 22 što je vrlo prihvatljivo u odnosu na 230 samog lovca. Možemo samo zamisliti šta čine dva podkrilna ako je PLS recimo 4 komada KMGU 65.
Plus što vrlo narušavaju Cy koji je bitan (bitniji) od samog Cx.



offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

D.pukovnik
Ako mislite na poziciju 118 to nisu rezervoari (boce) za vazduh pod pritiskom. Na svim varijantama ih ima cetiri. Shema ova pripada na 9.13, inace ne znam da li postoji 9.12 koji je doradjen da moze da nosi podkrilne bakove, no 9.51 doradjeni postoje. Ova shema ne bi se mogla primeniti u analizi gorivne sisteme za 9.51 jer razlikuje se par znacajnih detalja.
Inace samo da onako uz put dobacim, aktivno gorivo se funkcijski objasnjava kao radno i kao komandno gorivo. Bice previse cini mi se i predosadno.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5373

Točno, nije zrak već dušik, ali namjena je jasna, naduv spremnika goriva. Četiri rezervoara svaki 4,3 litre svaki.
Slažem se, bilo bi predosadno i nitko to nebi čitao.

online
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1833
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

misljenja sam da je izvorni 9-12 imao manjak doleta, a 9-13 je dobio rezervoar u grbi da bi se dobilo na dolt z TTZ koji su postavljeni.
Ali je dolet ili ti borbeni radijus opet bio mali, ali treba shvatiti namenu prevashodno Frontovski lovac, koji je zbog manjka para u vecini zemalja postavljen kao glavni lovac, ali i u maticnoj zemlji zbog velikog prostanstva mora imati dodatne rezervoare za prelete tih prostranstava. U slucaju ulaska u boj sa tim rezervoarima avion je osakacen za R-27 rakete, tako da planeri misija moraju dobro da razmisle sta ce raditi u slucaju ulaska u rat sa avionom Mig-29 zbog dometa.
Iskreno mislim da se rezervoari potkrilni mogu koristiti samo u slucaju preleta, mada uvodjenjem raketa r-77 mogu se nositi i potkrilni rezervoari zbog dometa tih raketa. ali je to slucaj tek od modernizovanih 9-13s pa na dalje

offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 17 Nov 2018 22:07

Drug pukovnik ::Točno, nije zrak već dušik, ali namjena je jasna, naduv spremnika goriva. Četiri rezervoara svaki 4,3 litre svaki.
Slažem se, bilo bi predosadno i nitko to nebi čitao.

Samo bih vama dodao, ostali ne moraju da se gnjave citajuci, azot kao inertni gas iz ove cetiri boce ce obezbediti potrebne nadpritiske ali samo u borbenoj varijanti upotrebe, u osnovnoj je to vazduh skinut sa osmog stepena kompredora visokog pritiska. I neka ostane ovako nusmo ni na kskvoj nastavi i ne mora se sve ispisati bas da ne ispadnem dosada i baba-roga.

Dopuna: 17 Nov 2018 22:08

Lord sir giga
Avion 9.13 nema rezervoar u grbi.

online
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2107
  • Gde živiš: Beograd

Jeл могућа комбинација 1 подкрилни резервоар и 1 Р-27 на 9.13?

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

gavrilon ::Vesti iz Slovačke.
Nakon višemesečnog većanja Slovaci su odlučili da zadrže MiG-29 u naoružanju do dolaska naručenih lovaca F-16.Razmatrane su dve opcije.Prva da se avioni ostave u službi još par godina tj. da se postpiše nov ugovor sa RSK MiG i druga da se čuvanje VAP-a od sledece godine na par godina prepusti partnerima iz NATO-a....S obzirom da bi cena gašenja LA i njenog kasnijeg ponovnog pokretanja kada stignu lovci F-16 bila dosta veća, odlučeno je da se nastavi sa upotrebom 29-ki....Sa RSK MiG će biti potpisan ugovor koji ce obezbediti upotrebu ovih aviona u periodu 16.11.2019 do 31.12.2023 s tim što je u ugovoru i opcija o produženju za još jednu godinu ukoliko to bude bilo potrebno.

Inace da podsetim slovačka vlada je u Julu ove godine odobrila kupovinu 14 aviona F-16 Block 70/72, čija će nabavka (celokupan paket koji uključuje preobuku, naoružanje i prateću logisitku) koštati Slovačku 1.589 milijardi €...


Za 29tku su to fine vesti iz Slovacke ,dakle ostaje u naoruzanju i oper.upotrebi sigurno jos 5 godina .Da se podsetimo rabote od 2007/08 g ,period kad se radio i genremont L/NL-18 :

Slovak MiG-29 AS strizhi reportage



МиГ-29 в Словакии

Citat:По данным РСК "МИГ", на обновленных самолетах установлены:

бортовой компьютер МВК-03 российского производства;

цветной многофункциональный жидкокристаллический индикатор МФИ-54;

система видеорегистрации российского производства;

радиотехническая система ближней навигации и посадки (VOR/ILS/MKR) AN/ARN-147(V), приемопередатчик TACAN AN/ARN-153(V), радиостанция VHF/UHF AN/ARC-210;

приемник спутниковой навигации MAGR компании Rockwell Collins, комбинированный запросчик-ответчик системы государственного опознавания APX-113(V) (ответчик APX- 117(V) для МиГ-29УБ) компании BAE Systems;

светосигнальные маяки компании Goodrich Aerospace Lightning Systems соответствующие требованиям ИКАО;

аварийный радиомаяк компании H.R. Smith Group, позволяющий точно определять место приземления самолета.


Arrow http://www.airwar.ru/history/locwar/europe/mig29slovak/miG-29_slovak.html

Slike kabine AS/SD:



Vidimo identicna onoj kod L/NL-18 ,bez pulta RSBN ,sto rece jedan moj drugar ,sad je navigacija 29tke spala na nivo jedne Cesne 172 .RSBN /PRMG se ne moze zameniti sa tamo nekim TACAN i VOR/ILS .Moze li i ide li RSBN/PRMG u `Efove` i Miraze npr ?
Inace kad se pominju ovi podkrilni PTB-1150 ,Slovaci i njih imaju ,dobili su ih sa onim 9-12 ( ne 9-12A ) iz sastava VVS polovim 90tih ,imamo slike istih na temi ...Dakle u jedinicama VVS su ipak bili 9-12 sa mogucnoscu podvesavanja PTB-1150 .

Arrow http://www.mig.mariwoj.pl/mig-29-sl.htm

offline
  • vampire and philosopher, po©smt, rhd©t
  • Pridružio: 13 Dec 2013
  • Poruke: 5899
  • Gde živiš: Esgaroth



... вероватно је већ била раније, али имајте на уму да сам овде тек од краја 2013... Ziveli

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Zanimljivo što se i taj kalendar može ove godine koristiti. Ne samo MiG-29 Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 875 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 826 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, Apok, bladesu, bokisha253, Cassius Clay, cenejac111, DPera, dragoljub11987, Duh sa sekirom, ekser222, FileFinder, FOX, ivan1973, ivan979, ivica976, JOntra, laurusri, Leonov, lord sir giga, mercedesamg, Mi lao shu, milanovic, milenko crazy north, moldway, radoznao, raptorsi, ruger357, sasa87, ser.hill, slonic_tonic, ss10, Steeeefan, Toper, Trpe Grozni, vaso1, VJ, VP6919, YU-UKI, zbazin, zillbg, 125, 79693