Cetnici u svetlu dokumenata

19

Cetnici u svetlu dokumenata

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5642

vathra ::
Са једне стране, тај правац прети да пресече контакт између Италије и Немачке, те је занимљив пошто су се савезници у Италији заглавили.
А са друге стране, то је као да стављате главу лаву у уста (чак и личи на то, кад се погледа мапа), и не нуди добар правац за напредовање ка унутрашњости.
Поред тога, било би великих проблема око снабдевања снага, које би морале да буду бројне. Подсетимо се само бомбардовања Барија, и тешкоћа које је то створили савезницима.


Vathra, jedino je taj pravac iskrcavanja imao neku sasnu da nesto promeni na bilo kom frontu. Imas mogucnost da relativno brzo stvoris dubinu zauzete teritorije (ipak pricamo o poluostrvu) koji lako mozes da branis, sa obzirom da njemci i nemaju neku vecu flotu. Takodje nemas ispred sebe ostrva koje bi prvo morao da osvajas da bi rascistio put za iskrcavanje.
Takodje, Istra je relativno bolje povezana sa kopnenim delom od ostale istocne obale Jadranskog mora, narocito prema Sloveniji i Austriji. Isto tako, Istra nudi mogucnost da se prodorom prema Panonskoj niziji, Balkan prosto odsece od ostalog dela Evrope.
Logicno gledano, Istra je mesto gde bih i ja iskrcao svoje trupe, ako bih negde morao da ih iskrcavan na Balkanskom poluostrvu. Very Happy Very Happy

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Mar 2011
 • Poruke: 180
 • Gde živiš: ...the land of the free and the home of the brave... :-)

vezano za Čerčilovu ideju o iskrcavanju na Balkanu umjesto u Normandiji, mislim da je sa vojne tačke gledišta to bolja opcija u strateškom smislu nego što je iskrcavanje u Normandiji. S političke tačke u smislu budućnosti postratne Europe koja je Čerčilu bila najvažnija od negdje 1943 pa nadalje to je bila idealna akcija za zaustavljanje prodora Sovjeta u centralnu i istočnu Europu i na Sredozemno more. Ali iako je Čerčil bio politički lisac ni Staljin nije bio mala maca
Smile pa ne čudi što mu ovo nije prošlo.

PS: Generalno vezano za ovu temu i trend koji se osjeća u Srbiji po pitanju "pomirenja četnika i partizana" mislim da ova karikatura sve govori

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 724

Citat:U vrijeme kada je pisao svoj prikaz drugoga svjetskog rata, sam Churchill bio je svjestan historijske kontroverzije, koja me je, eto, potaknula da napišem ovaj referat.
»U Americi se proširila legenda da sam ja bio pokušao spriječiti operaciju prebacivanja preko La Manchea nazvanu Overlord i da sam uzalud pokušavao namaniti Saveznike u nekakvu masovnu invaziju na Balkan ili u nekakvu vojnu velikih razmjera u istočnom Sredozemlju, što bi, jedno i drugo, praktički onemogućilo ostvarenje Overlorda.
« Vodeći britanski historičari, koji su izučili ta zbivanja, oborili su,srušili u prah i pepeo, tu balkansku teoriju, a izučavanje dokumenata koji su sada postali dostupni javnosti potkrepljuje njihov zaključak.
Howard je jasno pokazao da u britanskim strategijskim razmišljanjima nije nikad bilo mjesta za takvu operaciju. Britanski Zajednički štab načelnika štabova nije nikad popustio u odlučnosti svojih zahtjeva da se maksimalna podrška daje talijanskoj fronti. Svaki napad preko Jadrana smatrao
se »nastavljanjem bitke iscrpljivanjem u Italiji«.
Howard također osporava točnost tvrdnji generala Marka Clarka (to jest glavnog citata kojim se često služe protagonisti teorije o postojanju ideje da se stvori fronta na Balkanu): »Slabljenje naše vojne u Italiji radi invazije u južnu Francusku bijaše jedna od istaknutih političkih grešaka
drugoga svjetskog rata.«
Ehrman ovako rezimira situaciju:
Cesto se tvrdi - a izgleda da se, unatoč jasnim suprotnim dokazima,još uvijek na veliko vjeruje - da su Britanci u drugoj polovici 1943. godine, i to ili pod Cburchillovim utjecajem ili upotrebljavajući
Churchilla kao svoga glasnogovornika, željeli da se u drugoj polovici 1943. organizira vojna na Balkanu, u sjevernom smjeru, pa makar to bilo na štetu Overlorda, i da su se u tome zahtjevu pozivali na strategijske razloge, ili na političke razloge, ili na kombinaciju jednog i drugog. Bez obzira na sve ono što bi se možda moglo kazati o kasnijim događajima, u to vrijeme to jednostavno nije bio slučaj.Treba napomenuti da ponajprije nije postojala nikakva stvarna razlika između gledišta predsjednika vlade i Zajedničkog štaba načelnika štabova o tome što treba da se radi. Politika koju je Churchill vodio 1943. godine nije bila kakvu je 1916. vodio Lloyd George. Bez obzira na njegove snove i maštanja - a toga je kod njega bilo -Churchill je, suočivši se sa stvarnošću, jasno uvidio neostvarivost ideje balkanskog rata u kojem bi sudjelovale krupne britanske ili američke
snage; a premda se mnogo više nego Zajednički štab načelnika štabova i njegovi planeri oduševljavao politikom u egejskom području koju su svi smatrali nužnom, on ipak nije morao i nije dolazio u priliku da im nameće kurs koji su oni ionako bez ikakvog oklijevanja bili odmah prihvatili. Problem koji se u jesen i zimu 1943. godine postavljao u istočnom Sredozemlju nije bio taj da li da se Saveznici iskrcaju s jakim snagama na jugoistočno evropsko kopno ili ne,nego mogu li i treba li da uvuku Tursku u rat. Strategija je jednako kao i politika, umjetnost postizanja mogućeg, ostvarivog. Planovi Britanaca bili su koncentrirani na egejsko područje, jer su oni smatrali da bi se upravo na tom području mogli, i to upotrebom ograničenih snaga, postići najveći rezultati u pomaganju glavnog strategijskog napora; Britanci su mislili da bi se ti rezultati mogli postići tako, a ne pokretanjem operacija na kopnu, operacija za koje nije postojao ni jedan nužan preduvjet. Zbog toga, kad govorimo o 1943. godini, možemo slobodno reći da je teza o nekakvoj balkanskoj vojni s velikim savezničkim snagama običan mit.


preneseno iz:
"Mit o savezničkom iskrcavanju na Balkanu u drugom svjetskom ratu (s posebnim osvrtom na Jugoslaviju)"
F. W. D. Deakin

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14128

pd859x ::vezano za Čerčilovu ideju o iskrcavanju na Balkanu umjesto u Normandiji, mislim da je sa vojne tačke gledišta to bolja opcija u strateškom smislu nego što je iskrcavanje u Normandiji.
Можеш ли ми објаснити због чега је била боља?

Од Југословенске обале Јадрана ка унутрашњости води једна (1) пруга нормалног колосека, а и она је била прекидана током рата. Нагиби на њој су већи, те композиције морају да иду са мањим оптерећењем.
Превоз камионима је кориштен током рата, али ретко на даљинама преко 500км. Да не спомињемо квалитет путева којим би та помоћ морала да иде.
Осим тога, капацитет лука је недовољан да се подржи нови фронт на Балкану.

Даљина до Немачке је доста већа него преко Нормандије, а путеви и земљиште далеко лошије.

Пуно искрцавање на Балкану би запало у далеко веће невоље него оно у Италији.

offline
 • vazduhoplovni inzenjer
 • Pridružio: 20 Jan 2012
 • Poruke: 179

Trpe Grozni ::firebar ::@Firebar
F.D.Ruzvelt nikako nije mogao javiti Titu da makne Drazu, jer je F.D.Ruzvelt preminuo 12 aprila 1945 godine. Tito je tada imao nekih vecih briga od Draze.


Verovatno je Djoko Jovanic u svom intervjuu napravio gresku. To je mogao da bude samo Truman a ne Ruzvelt. Ali bitno je da se radi o americkom rukovodstvu.

Sto se tice ordena koji je Drazi toboze dodelio taj isti Truman, interesantno je da je orden dodeljen Drazinoj cerki Gordani u strogoj tajnosti i da nije bilo dozvoljeno da prisustvuje ni Drazin unuk ni Vuk Draskovic.


Zasto mu orden nije dodelio Ruzvelt, u ratu?
Jer su ratni izvestaji, koje je Ruzvelt dobijao od svojih vojnih posmatraca sa terena, nedvosmisleno ukazivali na saradnju DM sa Nemcima.

Na pr:(Embattled mountain- Deakin)

Evo iz iste knjige, sta kaze Deakin:


Uskoro sledi nesto o Cercilovom planu o iskrcavanju na Balkan.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5642

Postojale su dve ideje oko iskrcavanja na Balkanu, jedna je bila iz 1943 godine o iskrcnju u Grckoj umesto na Siciliji i Italiji (sto je losija opcija, jer tako se ne izbacuje Italija iz rata), i druga je kao pomocno iskrcavanje, za vreme iskrcavanja u Normandiji 1944 godine umesto operaije Zmaj.
Prednost operacije Zmaj je u tome sto je vezala znatne njemacke snage za juznu Francusku, za razliku od moguce operacije na Balkanu, koja skoro da i ne bi imala ikakvo znacenje na vezivanje snaga u Normandiji.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 123

Citat:Sto se tice ordena koji je Drazi toboze dodelio taj isti Truman, interesantno je da je orden dodeljen Drazinoj cerki Gordani u strogoj tajnosti i da nije bilo dozvoljeno da prisustvuje ni Drazin unuk ni Vuk Draskovic.

Опет грешка и велика дезинформација,дакле да појасним неупућенима;
1.На иницијативу тадашњег министра иностраних послова гос.В.Драшковића да се орден који је додељен ген.Михаиловићу од стране америчког председника Трумана додели породици -потомцима генерала Михаиловића америчка влада је то прихватила и спровела у дело,не тајно како би неки волели већ јавно,постоје и слике са самог чина предаје ордена Д.Михаиловића ћерки Гордани у њеном дому од стране америчког амбасадора тадашњег.
2.Званично у то време а ни данас сам генерал још није рехабилитован од стране суда ,а собзиром да је процес у току верујем да сам чин предаје ордена био у складу са околностима ,народно речено УСА је озбиљна земља и не жели да улази ни на који начин у било какве судске-процедуралне заврзламе, за поједине на овом форуму комунистичке опструкције ,тако да се може рећи да је то урађено на најбољи могући начин.
3.Да је било притисака појединих председника суседних држава да се тај исти орден не додели Дражиној ћерки Годани било је ,али на нашу срећу а њихову велику жалост УСА администрација у Вашингтону врло добро је упозната са самим случајем ген.Д.Михаиловића и може се рећи да се на те жалопојке није ни обазирала.
Све у свему орден је у СРБИЈИ у породици Д.Михаиловића где му је и место, а људима који су против њега ,и самог ордена ,могу поручити да се ману ћорава посла, истина ма колико одлагана и за поједине горка била увек изађе на видело. Razz Laughing smešak

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 724

1.Truman je dodelio to odlikovanje 1948 godine, dve godine posle Mihailovicevog procesa (1946 godine).Ako je Truman smatrao da je Mihailovic toliko zasluzan za saveznicku stvar, onda je to trebao napraviti za vreme procesa, i na taj nacin ,uticati na rezultat sudjenja
2. Truman je dodelio to odlikovanje u jeku Trscanske i Grcke krize, "da bi stimulirao demokratske elemente unutar Jugoslavije" (citaj u prevodu, izazvao gradjanski rat, jer je imao unutar zarobljenickih logora u Italiji, i Austriji, dovoljno dobrovoljaca za borbu unutar Jugoslavije.S obzirom na Rezoluciju IB-a i izlazak FNRJ iz komunistickog bloka, odlikovanje je spremljeno u fijoku, jer se Jugoslavija odrekla Trsta, i prestala snabdevati komunisticku stranu u grckom gradjanskom ratu
3. Dodela tog odlikovanja , je neka vrsta bonbona Srbiji , nakon onog bezdusnog bombardovanja; kao mi vas bombardujemo ( i vi potpisujete da ce te nam dati sta mi hocemo, a za uzvrat da dignemo rejting politickoj partiji, dati to bezvredno politicko odlikovanje). Na taj nacin , Mihailovic je korisno posluzio kao pion u igri

offline
 • vazduhoplovni inzenjer
 • Pridružio: 20 Jan 2012
 • Poruke: 179

"Gorran" je pominjao dokumentarnu emisiju na TV History, o sukobima oko saveznickog iskrcavanja u Evropu.
Radi se o britanskom dokumentarcu "Warlords".
Tu se govori da je Cherchil insistirao da se iskrcavanje izvrsi na Jadransku obalu. Amerikanci su bili kategoricno protiv toga a u korist iskrcavanja na jug Francuske, sto je i uradjeno.

Cherchil je mesecima ubedjivao Ruzvelta ali bez uspeha, ovaj je bio neumoljiv.

To odlicno pokazuje ko je odgovoran za napustanje Draze, Amerikanci ili Englezi.

Cudno je da cetnicki fanovi ovo ne razumeju i optuzuju Britance, a u stvari Amerikanci su Drazi "zabili noz u ledja."

Evo nekoliko inserata iz dokumentarca:
Oznaceni su pravci iskrcavanja na kojima je Cherchil insistirao.
Eva sta na ovu temu kaze nas uvazeni istoricar dr Todor Kuljic:

Obratite paznju na ovo:
Evo sta kazu Britanci na ovu temu. (Knjiga "Britanska politika na Balkanu u II sv ratu") E. Barker:Eto dragi postovaoci lika i dela DM, ko ga je izdao.
To govori i o neverovatnom licemerstvu Amerikanaca (imajuci u vidu tajni orden).

A vi se i dalje zanosite i obmanjujte verovanjem da su vam Amerikanci prijatelji.

Samo ne bi Drazi pomoglo ni da je Cherchilov plan usvojen. Tito je imao takvu silu da je mogao da vojno spreci svako iskrcavanje.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14128

firebar :: Eto dragi postovaoci lika i dela DM, ko ga je izdao.
To govori i o neverovatnom licemerstvu Amerikanaca (imajuci u vidu tajni orden).

A vi se i dalje zanosite i obmanjujte verovanjem da su vam Amerikanci prijatelji.

Samo ne bi Drazi pomoglo ni da je Cherchilov plan usvojen. Tito je imao takvu silu da je mogao da vojno spreci svako iskrcavanje.

Какве везе има искрцавање са прекидањем подршке Михаиловићу?

Јесу ли се савезници искрцали у Југославији?
Нису.
А је ли допремљена огромна количина опреме и наоружања партизанима?
Јесу ли британске јединице командоса учествовале у нападима на острва, артиљерија пружала подршку против немаца, авијација летела практично преко целе Југославије?
Јесте.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 594 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 2 sakrivenih i 589 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Miskohd, StefanNBG90, Zi0mek