Cetnici u svetlu dokumenata

1

Cetnici u svetlu dokumenata

offline
 • vazduhoplovni inzenjer
 • Pridružio: 20 Jan 2012
 • Poruke: 179

Дража Михаиловић се 11. новембра 1941.г. састао са Немцима у селу Дивци где се обавезао да ће их „верно служити“. На састанку су са немачке стране учествовали Рудолф Когард, заменик начелника штаба војне команде за Србију, п.пук. Георг Кисел, саветник генерала Тарнера, команданта штаба за Србију, који је после рата ово и објавио у својој књизи, и Јозеф Матл, капетан обавештајне службе Вермахта,. Он је био лична веза Д.М. и немачке команде током рата.

Бројна документа показују да је Дража Михаиловић био активан једино у борби против својих сународника антифашиста, у ликвидацијама својих политичких противника и конкурената.
Сетимо се само зверског убиства војводе Косте Миловановића Пећанца.
Д.М. je маја.1944 године наредио убиство најутицајнијег четничког команданта и ривала, Војводе Косте Пећанца. Овај је у априлу 1941 године био постављен за команданта свих четничких одреда Краљевине Југославије. На суду је Дража то оправдавао тиме да Пећанац не падне у руке партизанима!!!

Четнички командант Филип Ајдачић је организовао масовна убиства и, по изјавама очевидаца, „како кога удари, лизне нож и заурла: „У овога је слађа“.“

На суђењу 1980.године Војислав Рајчић Пожаревац, вођа четничке тројке, је признао и детаљно описао својеручно убијање 49 људи међу којима и два енглеска пилота, које је заклао у пролеће 1944.године.

Војвода Ђујић, чији је Главни штаб био у италијанском гарнизону у Книну, је 1990-те године у Београду оптужен да је одговоран за смрт 1.200 Срба.

Да би доказали своју лојалност окупатору, четници су средином новембра 1941 на превару разоружали 365 партизана и предали их Немцима у Ваљеву, иако је у Брајићима , октобра 1941, Дража договорио сарадњу са Титом. Тито му је по том споразуму послао 500 пушака са муницијом које је Дража уперио против њега уместо против окупатора.
Ето о каквом је моралном лику реч.

Врховни суд је Дражу Михаиловића осудио 1946 године на бази небројених докумената и фотографија.
Бројни амерички и британски новинари су присуствовали суђењу Д.М. и потврдили су коректност суђења које је било отворено и за стране и за домаће новинаре. На суђењу је коришћена многобројна документација коју су, између осталих, доставили управо амерички војни посматрачи, напр, мајор Лин Фариш који је обавештавао лично Рузвелта, или Черчилов син Рандолф, између осталих..
Иначе, на суђењу Михаиловићу је присуствовало 60 страних новинара, 16 из САД, 8 из Енглеске, 4 из Француске итд Суђење је било јавно а постојао је чак и директан радио пренос. Војислав Лукачевић, један од главних Дражиних команданата, је том приликом изјавио: "Нема ниједног Дражиног команданта који није сарађивао са Немцима". Уз оптужницу је било приложено 1200 докумената.
Доказа има безброј. Напр, немачки армијски лист "Армее Зеитунг" је објављивао фотографије загрљених Немаца и четника.

Тито је 1944 године помиловао четнике и око 70 посто њихових пропадника , од којих су многи задржали чинове, се придружило НОП-у.
Тако се велики број четника ухлебио у НОВ Југославије, и примао борачке пензије, али то очигледно њихови потомци не знају да цене, напротив.
У западноевропским земљама поступци и казне за сараднике окупатора су биле знатно строжије.
За разлику од четника, усташе никада нису биле помиловане. Домобрани су такође били помиловани као и четници.

Страни документи говоре о томе да су окупатори наоружавали своје слуге четнике да би штедели, како кажу, “своју крв”.

Ево само неких од огромног броја докумената који јасно описују ко је био ко:

-Милан Грол, пре рата председник Демократске странке а касније члан Југословенске владе у Лондону, је рекао:
“Михаиловић је мрачни дух заостао у времену, који гони све што је умније и напредније у табор комуниста.”- НИН, 31.10.2002.

-Британски мајор, официр за везу, William Deakin, у својој књизи "Embattled mountain"-Оксфорд, 1971, наводи детаљно како су 1942 год. четници ДМ опљачкали и убили британског мајора Атертона који био у посматрачкој мисији. Такође у истој књизи описује како су британског мајора Селбија четници предали Немцима 1943 године.

“Четници су штитили саобраћајне комуникације за Немце и Италијане , бранећи их од напада партизана. За узврат, окупатор их је снабдевао оружјем, храном и новцем.” ст 72.
“ Четници су такође сарађивали и са Павелићевим усташама од којих су такође добијали храну и муницију за борбу против партизана..” ст 73.

Извештај од 31.авг.1943 централи у Каиру: „Не постоји ни један доказ о Михаиловићевом отпору Немцима“. –ст 77

„Четници се снабдевају оружјем од Немаца који их плаћају и снабдевају храном“-ст 72
Документа која сам видео код заробљених четника јасно говоре о сарадњи четника, усташа и Немаца.“-ст 74
“Поп Ђујић је са усташама склопио споразум о заједничкој борби против партизана..” ст 75.
“Осам британских војних мисија је априла 1943 деловало међу четничким јединицама, и сви су јављали о четничкој сарадњи са окупатором.” ст 183.

-”СОЕ између четника и партизана”, 1980, Basil Davidson, британски обавештајни официр:
“Четници су отимали храну од сељака, сарађивали са Немцима и били сејачи мржње и насиља.” ст 181, 216 ,225.
“Партизани су се одликовали неуобичајеном храброшћу моралним идеалом.” ст 113.

-”Британска политика на Балкану у 2. св. рату”, Cambridge, 1975, Elizabeth Barker, историчар Форин Офиса:
“William Bailey , официр за везу при штабу Д.М. jе известио да се Михаиловић упустио у колаборацију са окупатором а то га је на крају и упропастило “. ст 326.
“Енглески министар вањских послова, Еден, је 07.маја 1943 затражио од Председника југословенске владе, Слободана Јовановића да пренесе још једну поруку Михаиловићу да мора престати свака сарадња са окупаторима, у противном Енглеска ће размотрити даље пружање помоћи његовом покрету.” ст. 337.
“Генерал Армстронг , који је јула 1943 године дошао у Штаб Д.М. , је известио да Михаиловић, не показујући ни мало стида, говори како му је дража заштита квислиншке владе у Београду него било каква сарадња са партизанима. Његов покрет нема никакву вредност за савезнике.” ст 342.

-Британски пуковник W. Bailey, шеф војне мисије при штабу Д.М., извештава своју команду крајем фебруара 1943 године:
-“ Михаиловић је изгубио разум и јавно на скупу у Липову код Колашина изјавио да су му једини непријатељ партизани.” Архив Форин Офиса, ФО371/37583.

Због ове његове изјаве Британци су забранили рад радио станице Југословенске владе у Јерусалиму и предузели низ мера које ће довести до пада избегличке Владе на челу са Слободаном Јовановићем.
Черчил је због овог догађаја позвао на рапорт председника Владе Јовановића и између осталог му рекао:
-“Ви ћете разумети да Влада Његовог Величанства не може а да се не осврне на овај испад нити да га прихвати. Наша Влада не може и даље да подржава покрет чији се вођа не двоуми да јасно изјави да су му непријатељи његови савезници, а не окупатори његове земље. Уколико Михаиловић није спреман да измени своју политику према окупатору то ће бити довољан разлог да преиспитамо своју садашњу политику подршке његовом покрету”.

-„Британска политика на Балкану у 2.св.рату“- Е. Баркер:
„Нема сумње да је Михаиловићева сарадња са окупатором представљала озбиљну невољу. Чини се да је то довело у гадну неприлику државног секретара вањских послова, Еден-а, у децембру 1943. године. Због тога је британској влади постало врашки тешко да се пред светом и даље залаже за Михаиловића.“'-ст.472
„Генерал Армстронг, који се 1943. год.. спустио падобраном у Михаиловићев штаб, је покушавао да наговори Михаиловића да одустане од грађанског рата и своју активност усмери на борбу против осовинских сила.“- ст.342

-Извештај опуномоћеног команданта у Србији, Беме-а, од 10.11.1941.год.:„Пуковник Михаиловић моли да му се да оружје да учествује у борби против партизана „- Архив Војно Историјског Института, АВИИ, Немачки документи 1941, Минхен, с.1208.

-Командант немачких трупа у НДХ, генерал Литерс, извештај од 16.03.1943:“Четничко руководство је потврдило своју лојалност.”- Архив Војноисторијског института , ВИИ, Немачки документи 1943, бр.38, Национални Архив Вашингтон, NAW-Т-314.

-Писмо Британског генерала Армстронга Дражи Михаиловићу од 08.04.1944 године:“Обавештен сам да Ваш командант Цветић отворено сарађује са Немцима и доводи у опасност моју војну мисију. Поново Вас опомињем да ћете лично одговарати за сигурност ове мисије и другог савезничког људства код Вас и Ваших подчињених.”- Архив Војноисторијског института, ВИИ, Ча, к.20.

-Извештај америчке Централне обавештајне службе (Central intelligence department, CID ) о сарадњи четника са окупатором од 05.05.1943:“Четници сарађују са Италијанима и усташама у заједничкој акцији против партизана у Херцеговини и Далмацији. Предводе их Трифуновић, Ђујић и Дреновић. Они су стационирани заједно са италијанским и хрватским трупама готово у сваком граду у Херцеговини и Јужној Босни.”- Архив ВИИ, том XIV-2, бр.1; Национални Архив Вашингтон (NAW ), OSS, CID,рег. 226/34203.

-Извештај ОСС ( Војна обавештајна служба САД), од 25.маја.1943: „Непријатељска офанзива против партизана почела је 24.маја. Немци и Италијани су подржани од Павелићеве армије коју чини 35.000 усташа и 15.000 четника.“ – Архив ВИИ, XIV-2, бр.2; NAW, R 226.

-Наређење италијанске команде од 05.03.1943, Генерал Роботти:“Као признање четничким формацијама за недавне операције, да им се као награда додели сто квинтала кукурузног брашна и сто хиљада цигарета.”- Архив ВИИ, Итал. документи 1943, док.бр.141.

-Италијански генерал Роата извештава да под својом командом има 19.000 четника марта 1943 године за време Битке на Неретви .- Војно историјски институт, ВИИ, Италијански документи 1943.

-Немачки извештај од 30.10.1941, капетан Јозеф Матл, Абвер: „Четнички одреди југословенске војске под командом пуковника Д. Михаиловића стављају се на располагање за борбу против партизана.“- Национални архив Вашингтон, NAW, T-314

-Извештај немачке Више команде за југоисток од 1.12.1943:„Извод из споразума Војног заповедника југоистока и четничких официра капетана Николе Калабића и пуковника Јеврема Симића од 27.11.1943.г.:
-Укључење четничких одреда приликом већих заједнчких операција под немачко заповедништво“.-Национални архив Вашингтон, NAW, T-77, R-882.

-Командант Србије, Генерал Фелбер о преговорима са четницима од 15.07.1944:“14.07.1944 сам имао разговор са четничким командантом Нешком Недићем из Штаба Драже Михаиловића који се заједно са нама бори у оквиру операције ТРИУМФ, а чија групација броји 10.000 људи. Поново је молио за испоруку оружја и муниције.”- NAW, Т-120, R-780.

- "Листа" З "коју су направили четници у Лесковцу садржи око хиљаду имена од којих је 70 било означено за ликвидацију а остали за хапшење, батинање и предају Гестапоа." Архив Foreign Office-а ФО371/48897 од 15.11.1944.

-Британски официр Кристи Лоренс објавио је 1946. године књигу сећања у којој каже да су га јуна 1942. године четници Машана Ђурановића ухватили и предали Немцима који су га послали у логор у Немачку.- „Дража Михаиловић између Британаца и Немаца“, ст 231.

-Споразум четника и усташко-домобранских снага у Босни, извештај од 15.маја.1942, бојник Перовић, Главни стожер:„Четници су се обавезали да признају НДХ и понудили су се да учествују у борби против партизана. Забрањује се свако пуцање на четничке постројбе. Четницима издати стрељиво.“-АВИИ, Домобрански документи 1942.

Документи краљевске владе у Лондону:Извештај од 8.9.1942:
„Четници у Книну деле власт са усташама и то тако да у граду ( по споразуму) врше власт усташе а у околини четници. Четници имају своју песму:“Поглавниче велика ти хвала, што ти нама врати наша права“.- Архив избегличке владе, АИВ, АРБ, ф XLVII.

Извештај од 2.9.1942:
„Откако је Павелић признао пра

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vazduhoplovni inzenjer
 • Pridružio: 20 Jan 2012
 • Poruke: 179

Napisano: 27 Jan 2012 11:17

Документи краљевске владе у Лондону:Извештај од 8.9.1942:
„Четници у Книну деле власт са усташама и то тако да у граду ( по споразуму) врше власт усташе а у околини четници. Четници имају своју песму:“Поглавниче велика ти хвала, што ти нама врати наша права“.- Архив избегличке владе, АИВ, АРБ, ф XLVII.

Извештај од 2.9.1942:
„Откако је Павелић признао православнима слободу вере у многим крајевима четници сарађују са усташама у борби против партизана и успостављању мира у земљи“. АИВ, АХ, ф XXXVI

-Говор Краља Петра на ББЦ-у од 12.09.1944 године: "Позивам све Србе, Хрвате и Словенце да се уједине и приступе НОВ-у под маршалом Титом. Сви они који се ослањају на непријатеља и који се овоме не одазову неће успети да се ослободе издајничог жига ни пред народом ни пред историјом." Архив емигрантске Владе, Аев, к.11, рег.19.

-Бригадни генерал Армстронг, шеф војне мисије код Михаиловића од септ.1943, Извештај о приликама у Југославији средином 1942.године:
„Четници и усташе сарађују, и у Босни су потписали споразум о сарадњи, са четничке стране Михаиловићеви команданти Јевђевић и Дангић, а са усташке стране др.Вјеко Вранић, заменик министра вањских послова.
Споразум садржи следеће:
-Четници признају НДХ.
-Обавезују се на борбу против партизана.
-Породица палог четника у борби против партизана добија пензију.
-Четници рањени у борби лече се на државни трошак.“- Архив краљевске владе, АХ, АРБ, ф XLVII.

Извештај од 2.септ.1942:
„Четници сарађују са усташама откако им је Павелић признао слободу вероисповести“- Aрхив краљевске владе, АХ, АРБ, ф XXXVI.

-Мемоари краља Петра Другог Карађорђевића: „ Нисам више могао да се правим да не примећујем да би наставак моје подршке Дражи Михаиловићу била будалаштина која би могла довести до грађанског рата.“ -ст. 252.

Краљ Петар је 25.авг.1944 године укинуо Врховну команду ЈВуО и наименовао Тита јединим командантом устаничкихг снага у Југославији. Михаиловића је разрешио свих дужности.Ово је само мали број од хиљаде докумената који илуструју догађаје из тог периода.
Оваквог материјала има толико да се напише неколико томова, па је због тога прекрајање историје немогућ посао, колико год се неки трудили да то остваре.
Треба нагласити да у првом периоду рата нису сви четнички команданти сарађивали. Неки су отворено сарађивали, неки су се држали по страни и чекали савезнике а неки су сарађивали са Немцима преко Недићевих и Љотићевих јединица.
Председник владе Недић је у то време о Хитлеру говорио: „То је најдрагоценија личност данашњице“ а јединице Димитрија Љотоћа, тзв. Српски добровољачки корпус, су заједно са Немачким снагама вршили стрељања становништва и одвођења у логоре и на принудне радове у Немачку.
Те јединице су биле у саставу немачког Вермахта и њихови припадници су добијали плате и пензије као и сви други припадници немачке војске.

Може се рећи да до октобра 1941.године Дража није отворено сарађивао са Немцима ( и то његове присталице потенцирају као доказ да је био антифашиста) али после овог периода Дража је потонуо у издају и због тога су га напустили његови западни савезници. То је све врло добро документовано.

Четници и усташе су се сликали над убијеним жртвама, као и са својим господарима, тако да за обе ове групације постоји велики број доказног материјала.

Интересантно је да је Никола Каваја, белосветски терориста, иначе прави представник четништва, у интервјуу у једној ТВ емисији 2000-те године, изјавио: „Нема тог злочина који ја не бих урадио у име српског народа.“ Овоме не треба никакав коментар јер недвосмислено осветљава четничку идеологију.

Четничке емигрантске јединице су у послератном периоду учествовале у локалним сукобима на страни америчке војске и зато су у то време похваљивани, јер су одрађивали најпрљавије послове за своје господаре, баш као и раније за немачку војску, што је Каваја у својим изјавама лепо илустровао.

На Техеранској конференцији , децембра 1943.год. и Рузвелт и Черчил су, на основу непосредног увида у стање на терену, донели закључак да партизане треба помагати, с обзиром да држе везану 21 немачку дивизију. О четницима није било помена као о снагама отпора него само као сарадницима окупатора.

Поставио бих и питање онима који би да Равногорски покрет промовишу у антифашистички: Да ли постоји нека четничка песма која говори о борби против фашиста? Наравно да не постоји а фотографије и документи показују зашто не постоји.

Подсетио бих оне који говоре о масовним стрељањем после рата и на ову чињеницу:
-Стеван Мољевић, Председник Централног националног комитета четничке организације и политички саветник Драже Михаиловића, руководио је четничком пропагандом и давао упутства за организовање преких судова. Тај човек је на процесу 1946 године осуђен на 20 година затвора али је после неколико година пуштен на слободу. Ово показује како је био благ однос и према четницима који нису ступили у редове НОВ.

Не би требало заборавити ни ово: Вук Драшковић је за Политику Експрес, 23.авг.1974. писао:
„Д.М. је пасји служио Немце. Био је огрезао у злочину према народу. Две бестијалне скупине
усташе и четници, почеће манијачну утакмицу у покољима.“

На крају бих нагласио како би било паметно да се националистичка политика већ једном напусти јер смо сви сведоци до чега је почетком деведесетих година то довело. Величање злочинаца из свог народа неминовно доводи до сличних појава код других народа, а од тога до међунационалних сукоба је мали корак. То би ваљда свакоме требало да буде јасно.

Dopuna: 27 Jan 2012 11:23

Dopuna: 28 Jan 2012 20:26

Kao sto se vidi iz brojnih (gore navedenih ) nemackih, italijanskih i americkih dokumenata iz 2.s.r., ovo su cinjenice:

1.-Cetnici su od okupatora trazili i dobijali oruzje za borbu protiv partizana. Na Neretvi ih je bilo 19.000 pod komandom Italijana. 1944 su aktivno ucestvovali sa Nemcima u borbi protiv partizana, itd.

2.-Cercil ih je cesto upozoravao da ce da im obustavi svaku pomoc i podrsku ako ne prekinu da saradjuju sa okupatorima. Apeli nisu urodili plodom.

3.-Sam Draza je cesto javno na mitinzima govorio da su mu jedini neprijatelji partizani. To je preneo i Sef engleske vojne misije kod Draze, puk. Bailey Feb.1943 g.
Zbog toga je pala izbeglicka Vlada Slobodana Jovanovica.

4.-Cetnici su i sa ustasama imali brojne sporazume, pa ih je cak NDH angazovala za borbu protiv partizana. NDH je davala penzije porodicama poginulog cetnika !!!

5.-Cetnici su voleli da se slikaju sa svojim gospodarima tako da danas imamo veliki broj dokaza o izdaji.

6.- Sudjenje D.M. 1946 g. je bilo otvoreno za javnost. Postojao je direktan radio prenos, sa desetinama stranih novinara koji su prisustvovali.
( Da li smo imali tako otvoreno sudjenje za ubistvo Djindjica, ili u slucaju Draskovica, u danasnjoj demokratiji ? Naravno da nismo. Sudjenje je u ovim slucajevima bilo potpuno zatvoreno za javnost).

7.- Tito je velikodusno cetnike pomilovao 1944 god. Da li bi i Draza tako postupio ?

8.- Treba se podsetiti da su u svim zapadnim zemljama posle rata kolaboracionisti najstroze kaznjeni: Kvisling, Peten, Laval, i brojni drugi.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3204
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Citat:Дража Михаиловић се 11. новембра 1941.г. састао са Немцима у селу Дивци где се обавезао да ће их „верно служити“. На састанку су са немачке стране учествовали Рудолф Когард, заменик начелника штаба војне команде за Србију, п.пук. Георг Кисел, саветник генерала Тарнера, команданта штаба за Србију, који је после рата ово и објавио у својој књизи, и Јозеф Матл, капетан обавештајне службе Вермахта,. Он је био лична веза Д.М. и немачке команде током рата. Ја ћу почети одавде. Шта је тачно био циљ и шта је закључено на овом састанку? Зашто су Немци Пре састанка у октобру имали операцију "Дрина" и после Четничко партизанског примирја потписаног у Чачку баш у новембру? И зашто су после овог састанка организовали операцију" Михајловић" за мање од две недеље, којом прликом је ухваћен и после неколико дана стрељани син Живојина Мишића, Александар Мишић као и Иван Фрегл?

offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

Citat:Дража Михаиловић се 11. новембра 1941.г. састао са Немцима у селу Дивци где се обавезао да ће их „верно служити“.

Ovo nije potpuno tačno jer do "obavezivanja" nije ni došlo. Prema nemačkom zapisniku postojala je ponuda Mihailovića da se obustave neprijateljstva, da četnici prihvataju faktičko stanje okupacije, da saradnja između četničkih i nemačkih snaga ne može biti javna kao i izjava Mihajlovića da je jedini cilj borba protiv partizana za šta mu je potrebna municija koju je zatražio od Nemaca. Na sastanku nisu postignuti nikakvi dogovori i sporazumi jer je nemačka strana ponudu odbila uz zahtev da jedinice DM polože oružje. To međutim ne poništava činjenicu da je ona postojala.
U vezi ovoga postavljaju se dva pitanja:
1. Da li je ovo bila ratna taktika Mihailovića i šta je njom hteo da postigne?
2. Koje bi bile implikacije nemačkog prihvatanja sporazuma?
O ovome se naravno može razgovarati, ali se ne može odbaciti činjenica da je do sastanka došlo, da je Mihailović naknadno obavestio Vladu u Londonu o sastanku, ali i da je namerno prećutao deo o traženju municije od Nemaca.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3204
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Децембар 1941~


ЕВо нешто из 1943~offline
 • Pridružio: 29 Jan 2012
 • Poruke: 2

Napisano: 29 Jan 2012 15:13

Ja sam se registrovao pod imenom ''dzoni drama'' i juce krenuo da odgovaram na svaku tacku u temi. Izneo sam dosta materijala/dokumenata sa precizno navedenim izvorima. Nikom se licno nisam obracao. Svi postovi su mi obrisani i nije mi dozvoljen dalji pristup (izgledalo je kao da forum trenutno ne funkcionise, vrlo podlo).

Zelim samo da pitam jel ovaj forum slobodan za sve ili samo one koji imaju isto misljenje kao oni koji ga vode...Zasto se uporno brisu postovi u kojima se predstavljaju dokumenta sa precizno navedenim izvorima koja ne idu na ruku partizanskog pokreta, ona koja u pravom svetliu prikazuju JVuO itd...

Ulozio sam veliki trud i dragoceno vreme da bi mi svi postovi bili obrisani, bez obrazlozenja...sramota...

Podseticu sta mi je sve obrisano: Sastanak u Divcima iz zahteva za rehabilitaciju djenerala, operacija ''Mihailovic'' i poternica za djeneralom iz 41. prema nemackim dokumentima (Ivan Avakumovic), ko je zaista ubijao saveznicke pilote prema svedocenjima, kao i slika jednog pilota za cije je ubistvo sudjeno Drazi, a koji nosi transparent: "Titov sud kaze da me je Mihailovic ubio, a on me je zapravo spasao'', americki piloti koji nose transparent: ''Tito, ubica pilota'', dokumenta o primanju ustasa, za koje se licno i ponaosob znalo da su cinili stravicne zlocine, u partizanske redove, o partizanskim trojkama za likvidaciju cetnickih vodja, citava knjiga clanaka svetske stampe o sudjenju djeneralu koja jasno kaze da je sudjenje bilo cist staljinisticki proces, dokaz da pripadnicima saveznickih misija i pilotima nije bilo dozvoljeno da svedoce, o Kosti Pecancu i njegovim cetnicima koje komunisticka propaganda stavlja u isti kos sa JVuO, o falsifikovanoj naslovnoj strani knjige Nikole P. Ilica itd, itd

Dopuna: 29 Jan 2012 15:27

Eutropije ::Citat:Дража Михаиловић се 11. новембра 1941.г. састао са Немцима у селу Дивци где се обавезао да ће их „верно служити“.

Ovo nije potpuno tačno jer do "obavezivanja" nije ni došlo. Prema nemačkom zapisniku postojala je ponuda Mihailovića da se obustave neprijateljstva, da četnici prihvataju faktičko stanje okupacije, da saradnja između četničkih i nemačkih snaga ne može biti javna kao i izjava Mihajlovića da je jedini cilj borba protiv partizana za šta mu je potrebna municija koju je zatražio od Nemaca. Na sastanku nisu postignuti nikakvi dogovori i sporazumi jer je nemačka strana ponudu odbila uz zahtev da jedinice DM polože oružje. To međutim ne poništava činjenicu da je ona postojala.
U vezi ovoga postavljaju se dva pitanja:
1. Da li je ovo bila ratna taktika Mihailovića i šta je njom hteo da postigne?
2. Koje bi bile implikacije nemačkog prihvatanja sporazuma?
O ovome se naravno može razgovarati, ali se ne može odbaciti činjenica da je do sastanka došlo, da je Mihailović naknadno obavestio Vladu u Londonu o sastanku, ali i da je namerno prećutao deo o traženju municije od Nemaca.


Ne da nije potpuno tacno nego nema veze sa istinom...i zasto to jasno ne kazete i zasto uporno ignorisete operaciju ''Mihailovic'' i poternicu od 200 000 dinara (inace prva poternica za jednim vodjom pokreta otpora u okupiranoj Evropi) koje su usledile nakon sastanka. Mozda vam smeta sto Nemci u to vreme izgleda nemaju pojma ko je Tito i jasno daju do znanja ko im predstavlja glavnu pretnju u okupiranoj Jugoslaviji. Bio je to sastanak zaracenih strana na kome je Draza pre svega odbio predaju i bio je to deo njegove ratne taktike.

Jugoslovenska izbeglicka vlada u Londonu i Englezi bili su obavesteni i pre i posle sastanka. BBC je 12. novembra preneo vest o ovom sastanku, s pohvalama Drazi za hrabro drzanje pred okupatorom.

Dakle, pitam kako mozete da kazete da ono sto je postavio autor teme ''nije potpuno tacno'' , a zatim i sami priznate da nije doslo ni do kakvog dogovora i sporazuma i ponavljam potom uporno ignorisete operaciju i poternicu koje su usledeli nakon sastanka.

Zasto niste u stanju da diskutujete sa mnom i uhvatite se u kostac sa postavljenim umesto sto jurite kod moderatora i trazite da me banuju i brisu moje postove? istinu ne mozete sakriti...

Draza nema nikakvih obaveza prema partizanima. Naprotiv, njegova je duznost da ih unisti kao petokolonase, bandite, terorsite, paravojnu formaciju. Njegovo je da bira na koji nacin i s kim ce se prvo obracunati. Jer situacija je sledeca:

Prema Ustavu Kraljevine Jugoslavije, kao i prema ustavima svih drugih zemalja, u slucaju ratnog stanja politicke partije zamrzavaju svoje aktivnosti a njihovo clanstvo stupa u vojsku. svako osnivanje paralelnih vojnih formacija smatra se petokolonastvom, banditizmom, a vojska ima zadatak da takve grupe unisti.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14669

ari gold ::Ja sam se registrovao pod imenom ''dzoni drama'' i juce krenuo da odgovaram na svaku tacku u temi. Izneo sam dosta materijala/dokumenata sa precizno navedenim izvorima. Nikom se licno nisam obracao. Svi postovi su mi obrisani i nije mi dozvoljen dalji pristup (izgledalo je kao da forum trenutno ne funkcionise, vrlo podlo).

Zelim samo da pitam jel ovaj forum slobodan za sve ili samo one koji imaju isto misljenje kao oni koji ga vode...Zasto se uporno brisu postovi u kojima se predstavljaju dokumenta sa precizno navedenim izvorima koja ne idu na ruku partizanskog pokreta, ona koja u pravom svetliu prikazuju JVuO itd...

Ђоле / Џони драма / Ари Голд,
добио су полубан (забрану писања) због недоличног понашања.
Уместо да сачекаш да прође казна, или да преко ПП учествујеш у дискусији, отворио си нов налог што је забрањено правилником. Због тога су ти оба налога затворена, а биће и овај. Уколико отвориш нове налоге, десиће се исто.

offline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

Napisano: 29 Jan 2012 16:26

ari gold ::

Eutropije ::Citat:Дража Михаиловић се 11. новембра 1941.г. састао са Немцима у селу Дивци где се обавезао да ће их „верно служити“.

Ovo nije potpuno tačno jer do "obavezivanja" nije ni došlo. Prema nemačkom zapisniku postojala je ponuda Mihailovića da se obustave neprijateljstva, da četnici prihvataju faktičko stanje okupacije, da saradnja između četničkih i nemačkih snaga ne može biti javna kao i izjava Mihajlovića da je jedini cilj borba protiv partizana za šta mu je potrebna municija koju je zatražio od Nemaca. Na sastanku nisu postignuti nikakvi dogovori i sporazumi jer je nemačka strana ponudu odbila uz zahtev da jedinice DM polože oružje. To međutim ne poništava činjenicu da je ona postojala.
U vezi ovoga postavljaju se dva pitanja:
1. Da li je ovo bila ratna taktika Mihailovića i šta je njom hteo da postigne?
2. Koje bi bile implikacije nemačkog prihvatanja sporazuma?
O ovome se naravno može razgovarati, ali se ne može odbaciti činjenica da je do sastanka došlo, da je Mihailović naknadno obavestio Vladu u Londonu o sastanku, ali i da je namerno prećutao deo o traženju municije od Nemaca.


Ne da nije potpuno tacno nego nema veze sa istinom...i zasto to jasno ne kazete i zasto uporno ignorisete operaciju ''Mihailovic'' i poternicu od 200 000 dinara (inace prva poternica za jednim vodjom pokreta otpora u okupiranoj Evropi) koje su usledile nakon sastanka. Mozda vam smeta sto Nemci u to vreme izgleda nemaju pojma ko je Tito i jasno daju do znanja ko im predstavlja glavnu pretnju u okupiranoj Jugoslaviji. Bio je to sastanak zaracenih strana na kome je Draza pre svega odbio predaju i bio je to deo njegove ratne taktike.

Jugoslovenska izbeglicka vlada u Londonu i Englezi bili su obavesteni i pre i posle sastanka. BBC je 12. novembra preneo vest o ovom sastanku, s pohvalama Drazi za hrabro drzanje pred okupatorom.

Dakle, pitam kako mozete da kazete da ono sto je postavio autor teme ''nije potpuno tacno'' , a zatim i sami priznate da nije doslo ni do kakvog dogovora i sporazuma i ponavljam potom uporno ignorisete operaciju i poternicu koje su usledeli nakon sastanka.

Zasto niste u stanju da diskutujete sa mnom i uhvatite se u kostac sa postavljenim umesto sto jurite kod moderatora i trazite da me banuju i brisu moje postove? istinu ne mozete sakriti...

Draza nema nikakvih obaveza prema partizanima. Naprotiv, njegova je duznost da ih unisti kao petokolonase, bandite, terorsite, paravojnu formaciju. Njegovo je da bira na koji nacin i s kim ce se prvo obracunati. Jer situacija je sledeca:

Prema Ustavu Kraljevine Jugoslavije, kao i prema ustavima svih drugih zemalja, u slucaju ratnog stanja politicke partije zamrzavaju svoje aktivnosti a njihovo clanstvo stupa u vojsku. svako osnivanje paralelnih vojnih formacija smatra se petokolonastvom, banditizmom, a vojska ima zadatak da takve grupe unisti


Vi i dalje nastavljate sa nečitanjem tuđih postova i sa isčuđavanjem o njihovom sadržaju. Rekao sam da nije tačno da se Mihailović obavezao da se će Nemcima verno služiti zato što do nekog sporazume nije došlo pa nije ni bio u prilici da se obaveže. Isto tako rekao sam da je Mihailović ponudio Nemcima sporazum koji obuhvata priznavanje kapitulacije i skrivenu saradnju u zamenu za obustavljanje neprijateljstava i dobijanje nemačke municije. Posle toga je usledila operacija Mihailović. Šta je tu sporno? Nisu se dogovorili i neprijateljstva su nastavljena u periodu neposredno posle sastanka.

P.S.
Inače nije mi jasna vaše zaključivanje:

Sa jedne strane imate "Martovske pregovore" partizana i Nemaca:
- u nemačkom zapisniku nema govora o partizanskoj ponudi za saradnju
- učesnici pregovora ne govore da je postojala ponuda bilo kakve vojne saradnje.
Vi ipak izvlačite zaključak da je to najljigaviji, najbljutaviji... postupak bilo koje vojske na ovim prostorima

Sa druge strane imate sastanak u Divcima letnika i Nemaca:
- u nemačkom zapisniku se jasno navodi da je Mihailović ponudio saradnju Nemcima
- o sastnaku i rečima Mihailovića nema nedoumica ni kod pročetničkih istoričara
Vi ipak izvlačite zaključak da je to Mihailovićeva taktika, a kao argumet navodite da je posle toga usledila operacija protiv četnika (kao da posle Martovskih pregovora nije usledila nemačka ofanziva protiv partizana).

I Vi ste kao realni, a ja nerealan Wink

P.P.S.
Mihailović nije istinito obavestio o sastanku u Divcima jer je Vladi izbegao da pomene traženje municije (da slučajno to ne bi neko shvatio kao izdaju Mr. Green )

Dopuna: 29 Jan 2012 16:41

ari gold ::
Zasto niste u stanju da diskutujete sa mnom i uhvatite se u kostac sa postavljenim umesto sto jurite kod moderatora i trazite da me banuju i brisu moje postove? istinu ne mozete sakriti...Ovo već mogu da podvedem pod kategoriju "bezobrazluk"

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka TopolaOvo je čist falsifikat, jer sem ovog isečka iz novina nema drugih dokaza za to. A i zašto bi Hitler odlikovao Pavla Đurišića?

offline
 • Pridružio: 06 Dec 2009
 • Poruke: 38

Dokument o dodeli gvozdenog krsta 2 reda Pavlu Djurisicu:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 840 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 12 sakrivenih i 766 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 8u47, _Rade, _Sale, aramis s, Asparagus, Atomski čoban, babaroga, bojcistv, Boris90, Bubimir, ccoogg123, cifra, darkangel, Denaya, Dukelander, eaglehawk, esx66, FOX, Georgius, HogarStrashni, hologram, ikan, Ilija Cvorovic, Istman, joca83, JOntra, karevski, Karla, Kont, kunktator, kybonacci, lord sir giga, Lošmi, Marko Marković, Metanoja, Milometer, mrav pesadinac, nebkv, Nemanja.M, nemkea71, ostoja, Outis, pacika, Panter, pein, S-lash, sasa76, sevenino, Shinobi, slonic_tonic, Srle993, stemark, suton, tomigun, Trpe Grozni, vasa.93, vathra, vladulns, voja64, ZetaMan, Zimbabwe